Hem » Ta kontroll över din ekonomi genom att samla lån!

Ta kontroll över din ekonomi genom att samla lån!

by Svenska Fire

Att finansiera sina drömmar är inte alltid lätt, det är ju en dröm av en anledning. Men man ska alltid sträva efter att nå dem och hur gör man det på bästa sätt? Det börjar med att planera en bra budget och sedan hålla sig till den. Har du lån sedan tidigare, samla lån och sänk dina räntekostnader. Försök att undvika onödiga utgifter och spara pengar varje månad för att nå dina mål. Oavsett om man vill lära sig ett nytt språk utomlands, göra karriär eller ge ut en bok gäller att man är ihärdig inte bara tiden innan, utan även under resans gång.!

Gör upp en plan

Oavsett vad du har för dröm, om det är att utbilda dig till och sedan jobba som fotograf eller inom modebranschen eller resa jorden runt, måste man ha en plan. Vissa vill planera in allt i detalj och andra har lättare för spontanitet och det oförutsägbara. Men när det kommer till att få sitt drömjobb eller göra det mesta av en resa man längtat efter, krävs det också lite planering. Det är alltid bra att vara ute i god tid så att man vet hur mycket man till exempel måste arbeta och spara innan man kan sätta planen i rullning. 

  • Börja med att sätta ett datum. Detta kan vara ett datum man bestämmer själv eller något som styrs av olika utbildningar och deras startdatum.
  • När du har ett datum bör du försöka räkna ut hur mycket du kommer att kunna lägga undan varje månad fram till ditt datum. 
  • Fundera sedan över vad det är du behöver för material. Om du till exempel ska resa kan du behöva en resväska och förnya passet. Om du vill förbättra dina kunskaper inom fotografering kan du behöva ett stativ och en kamera. 
  • Beräkna kostnaderna för material och annat som du behöver och dividera din inkomst med denna summa. 
  • Fundera sedan över hur mycket du tror att du kommer kunna tjäna under tiden du reser, studerar eller praktiserar. Kanske kommer du att vilja fokusera helt på upplevelsen och inte arbeta alls.

Ta ett lån

När du gjort alla beräkningar och kommit fram till att du saknar lite pengar eller helt enkelt vill kunna unna dig lite under tiden, kan du ta ett lån.  Beroende på om du behöver låna pengar för att kunna resa, studera eller praktisera finns det flera olika typer av lån som kan passa dina behov.

  • Ett vanligt lån som många studenter tar är ett CSN-lån. Det är ett statligt stöd för studenter. Som student kan man enkelt ansöka om ett CSN-lån och det kan även gälla om för dig som studerar utomlands.
  • Det finns också andra typer av lån för den som inte är berättigad till ett CSN-lån. Du kan till exempel ta ett privatlån eller ett bolån. Var noga med att jämföra räntor och avgifter innan du väljer vilket lån som passar dig bäst. Du kan alltid samla lån du tagit tidigare för att göra återbetalningen enklare. 

Ansök om ett extra jobb

Om datumet du satt är några månader längre fram kan det alltid vara bra att ansöka om några extra pass. Om du endast arbetar deltid, är timanställd eller studerar kan du alltid ansöka till ett extrajobb på helgerna. Om du reser och ska stanna en längre tid kan du också se om du kan hitta ett jobb som servitris eller liknande. Det är dock viktigt att först kolla upp lagarna som gäller för att arbeta utomlands. Det finns olika regler och bestämmelser som kan variera beroende på vilket land du vill arbeta i. Du måste till exempel se till att du har alla nödvändiga dokument och tillstånd som krävs för att arbeta i det landet. När du har kollat upp alla lagar och bestämmelser så är det dags att börja leta efter jobb.

Sälj gamla tillhörigheter

Om du bara behöver några extra hundralappar kan du alltid sälja saker du inte längre behöver. Förr brukade man ibland anordna en trädgårdsloppis men idag finns det flera olika och enkla sätt att sälja begagnade saker. Du kan lägga upp dina föremål på blocket eller i en facebookgrupp. Det finns även hemsidor som Tradera, Sellpy och Plick som sköter försäljningen åt dig. För att få ut det mesta av din försäljning bör du ta reda på vad dina föremål är värda och se till att de är i bra skick. 

Köp saker second hand

Under tiden som du lägger upp det du inte längre behöver på hemsidor som säljer produkter second hand, kan du också se om du hittar något som du behöver.  Att köpa saker second hand är ett bra sätt att spara pengar och få tillgång till produkter som annars skulle vara för dyra. Om du till exempel vill bli fotograf, börja med att köpa en begagnad kamera. Det finns många olika typer av begagnade kameror och objektiv som kan passa dina behov och din budget. Se dock alltid till att undersöka produkten noga innan du gör ett köp. Kontrollera att alla delar fungerar ordentligt och att det inte finns några skador på objektivet eller andra delar av kameran.

Du kanske också gillar