Efterrätt i glas – lyxigt och gott
Hem » Efterrätt i glas – lyxigt och gott

Efterrätt i glas – lyxigt och gott

by Svenska Fire

Efter en god middag är det perfekt att bjuda på en god efterrätt i glas. Den kan kännas lyxig även om den egentligen är både snabb och lätt att göra. Det är själva sättet att servera som gör att det blir elegant, särskilt om man lyckas få till fina, avgränsade lager i kontrasterande färger.

Kombinera för efterrätt i glas:

KakaSockerkaka, chokladkaka, nötkaka, kokoskaka, savoiardikex
Kräm/mousseVaniljkräm, mousse av choklad eller citron, grädde, cheesecake
För fräschörHallon eller andra bär, rabarber, citrusfrukter, äppelkompott
För crunchNöthack, Digestive, smulpajsdeg, knäckflarn, havreflarn, maräng

Enkel efterrätt i glas

Det är inte svårt att själv komponera en enkel men ändå god efterrätt i glas. Tänk i termer av att varva kaka med kräm eller mousse och något som ger fräschör och fruktighet eller bärighet. Till sist toppar du med något som ger lite crunch. Låt dig inspireras av förslagen ovan.

Du kan förstås också hoppa över någon av komponenterna och ändå få ihop en fin efterrätt i glas. Någon form av kräm eller mousse måste du dock ha med, plus någon av de andra komponenterna. Om du tycker det är svårt att tänka ut något själv så får du lite hjälp på vägen här med några recept på efterrätt i glas.

Somrig efterrätt i glas

Den här efterrätten är inspirerad av Tiramisú, men använder sig av Dessert Kesella istället för mascarpone och av fräscha jordgubbar istället för kaffe som smaksättning. Den passar bra när man vill servera just jordgubbar men tycker att de är för dyra för att man ska vilja köpa mer än en liter.

Jordgubbstiramisú (6 personer)

Ingredienser:

  • 250 g Kesella vanilj
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g Savoiardikex (delade i mindre bitar)
  • 250 g frysta, tinade jordgubbar
  • ½ dl strösocker
  • 1 liter färska jordgubbar
  • Några blad av citronmeliss

Tillredning:

  1. Blanda de tinade bären med sockret. Låt dem stå ett tag och safta till sig.
  2. Vispa grädden löst.
  3. Rör upp kesellan och vänd ned i den vispade grädden.
  4. Varva kesellagrädden med kex och sockrade bär i 6 vackra glas. 
  5. Dela de färska jordgubbarna i kvartar att toppa glasen med.
  6. Låt stå i kylen för att “gifta sig” i minst 2 timmar.
  7. Garnera med citronmeliss vid serveringen.

Glutenfri efterrätt i glas

En sak som är perfekt när man gör efterrätt i glas är att det ofta är enkelt att göra separata portioner glutenfria. Man kan till exempel köpa glutenfria Digestive-kex eller andra glutenfria småkakor att använda som crunch. Kom bara ihåg att markera specialglasen tydligt, till exempel med en tandpetare eller liten dekoration, så att du inte råkar förväxla dem vid serveringen.

Om du vill göra en glutenfri efterrätt i glas som är lika god för alla, så kommer här ett recept som passar bra på hösten istället för vanlig äppelkaka.

Glutenfri äppeldessert i glas (6 personer)

Smulpaj:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 1 krm salt
  • ⅔ dl kokosmjöl
  • 2 dl glutenfria havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker

Stekta äpplen:

  • 3 fasta och syrliga äpplen
  • 2 msk smör
  • ½ dl råsocker
  • 1 tsk kanel

Vaniljkräm:

  • 250 g Kesella vanilj
  • 3 dl vispgrädde

Tillredning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa ihop alla ingredienser till smulpajsdegen, gärna i en matberedare, och fördela ut smulet på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Grädda pajdegssmulet i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills det fått lite färg. Låt svalna.
  4. Kärna ur äpplena och dela i bitar.
  5. Stek äppelbitarna i smör tillsammans med råsocker och kanel, tills de är mjuka. Låt svalna.
  6. Vispa grädden löst.
  7. Rör upp kesellan och vänd ned i den vispade grädden.
  8. Varva kesellagrädden med de stekta äppelbitarna i 6 vackra glas.
  9. Toppa med pajdegssmulet.

Efterrätt i glas, utan vanligt socker

Naturligtvis kan man också göra efterrätt i glas som är sockerfri, eller åtminstone utan raffinerat socker. Lite sötma behövs dock alltid i en dessert. Här är det honungen och fikonen som står för det söta.

Yoghurtdessert i glas (6 personer)

Ingredienser:

  • 1 liter turkisk eller grekisk yoghurt (10 %)
  • 8-10 färska fikon
  • ca 100 g valnötter
  • ca 100 g flytande honung

Tillredning:

  1. Hacka valnötterna grovt och rosta dem sedan lätt i en stekpanna. Låt svalna.
  2. Dela fikonen i mindre bitar.
  3. Varva yoghurt, fikon, nötter och honung i 6 vackra glas. Avsluta med honung och nöthack.

Du kanske också gillar