PINA COLADA
Hem » Pina Colada – roliga fakta och det enda recept du behöver

Pina Colada – roliga fakta och det enda recept du behöver

by Svenska Fire

Pina Colada är en av de mest populära drinkarna över hela världen, troligen för att den är ljuvligt god och frestande vacker. Den är till råga på allt oförskämt lätt att göra, med sina tre ingredienser som gifter sig på ett genialiskt sätt: ananas, kokos och rom.

Snabbfakta om Pina Colada

UrsprungPuerto Rico, troligen år 1954
Ingredienserananasjuice, kokosmjölk och ljus rom
Vanlig dekorationananasskiva och cocktailbär 
Antal kalorier i en drink526 kcal (200 ml)

Populärt val på solsemestern

Du är utomlands och har slagit dig ner på en uteservering nära stranden. Du har precis badat en timme med barnen under gassande sol. Nu är det din tur att få en paus i skuggan under restaurangens parasoller. Kyparen närmar sig och säger ”what would you like to drink?” och ditt självklara svar blir ”Pina Colada!”.

Om du känner igen dig är det inte konstigt. Pina Colada är, eftersom den är svalkande och ljuvligt god, mångas favoritdrink under heta semesterdagar och strandhäng. Det är en tropisk longdrink som alla bartenders vet hur man snabbt skakar ihop eftersom den är vida känd och dessutom bara består av tre enkla ingredienser; ananas, kokosgrädde och rom.

Längre ner hittar du allt du behöver veta för att slänga ihop din egen hemmagjorda Pina Colada! 

Pina Coladans ursprung och spridning

Pina Colada har sitt ursprung i Puerto Rico och legenden säger att redan på 1800-talet serverade en kapten på ett piratskepp drinken till sin besättning för att höja moralen ombord, men att receptet sedan försvann när kaptenen dog.

Ingen vet sanningshalten i piratlegenden. Däremot finns det dokumenterat att en bartender på Caribe Hilton Hotel i Puerto Rico, år 1954, blandade till en cocktail som han tyckte fångade Puerto Ricos sanna natur och innersta essens. Bartendern gav den namnet den fortfarande bär idag, Pina Colada, som betyder hackad ananas på spanska.

Musiken hyllar Pina Coladan

År 1978 utnämndes cocktailen till Puerto Ricos officiella drink och år 1979 blev drinken känd över hela världen genom låten ”Escape – The Pina Colada Song”. Hemma i Sverige har drinken Pina Colada flitigt omnämnts i låtar som Baby Alice ”Pina Colada Boy” och Markoolios “Sola Och Bada i Pina Colada”.

Du behöver inte vara i tropikerna för att njuta av Pina Colada

Är det värmebölja hemma i den svenska sommaren? Eller kanske höstrusk och lång tid kvar till nästa solsemester, och allt du behöver är en påminnelse om att solen, värmen och lata dagar kommer att komma igen? Då kan du köpa många olika drycker som smakar Pina Colada på systembolaget:

  • Likör: Pina Colada Playa Bavaro
  • Cider: Somersby Pina Colada
  • Öl: PangPang Pina Colada Preacher

Gör din egen Pina Colada

Faktum är att du behöver inte ta en genväg för att få smaken av Pina Colada. Det är nämligen väldigt enkelt att göra din egen Pina Colada.

Allt du behöver för att göra Pina Colada är ljus rom, kokosgrädde eller kokosmjölk och ananasjuice. Självklart blir Pina Coladan extra god om du blandar den med is. Till garnering brukar man ha en ananasskiva och ibland även ett cocktailbär.

Förslag på ljus rom att använda till din Pina Colada, som ofta finns tillgänglig på systembolaget, är Havana Club Añejo 3 Años eller Bacardi Carta Blanca.

Recept

Ingredienser:

  • 4 cl ljus rom
  • 2 cl sötad kokosmjölk, gärna Coco López Cream of Coconut
  • 10 cl ananasjuice
  • Krossad is
  • 1 skiva ananas och 1 cocktailbär till dekoration

Tillvägagångssätt:

1. Häll rom, kokosmjölk och ananasjuice i en shaker och fyll shakern med is

2. Skaka väl tills drycken är iskall

3. Sila upp drinken i ett kallt glas (eventuellt med isbitar i) 

4. Dekorera med en ananasskiva och ett cocktailkörsbär

Tips och variationer

Det går naturligtvis att göra en alkoholfri Pina Colada genom att skippa rommen när du blandar till drinken.

Är du en person som inte tycker om allt för mycket sötma så kan du med fördel pressa i lite limejuice för att få en bättre balans mellan sötma och syrlighet.

Om du däremot är en person som tycker om att maxa sötman kan du ha i lite Malibu likör som smakar kokos, eller byta ut rommen helt mot Malibu likör.

Unna dig ibland – men inte för ofta

På tal om sötma: Pina Colada är en av de mest kalorifyllda drinkarna du kan dricka. Den innehåller dessutom mycket mättade fetter. Det kan alltså vara bra att tänka på att bara unna dig denna cocktail någon gång ibland.

Du kanske också gillar