SONGG
Hem » 800 grader – hett på många sätt

800 grader – hett på många sätt

by Svenska Fire

800 grader är om vi enbart tänker utifrån Celsius väldigt varmt. Det är i omkring 800 grader som det är möjligt att smälta silvermaterial. 800 grader är också en känd låt från gruppen Ebba Grön. Sångare och gitarrist i bandet är den kände Joakim Thåström. 

Snabba fakta om 800 grader

Låten800 grader är en av Ebba Gröns mest kända låtar från år 1981
Ebba GrönEbba Grön bildades år 1977 och splittrades år 1983
BandmedlemmarJoakim Thåström, Lennart Eriksson & Gunnar Ljungstedt
Pizzeria800 grader är också en pizzeria belägen i Stockholm

Ebba Grön

Det svenska punkbandet Ebba Grön bildades år 1977 i Stockholmstrakterna. Bandet bestod av frontmannen Joakim Thåström som både spelade gitarr och sjöng i bandet. Lennart Eriksson spelade bas och Gunnar Ljungstedt var bandets trummis. 

Namnet Ebba Grön valdes med omsorg. Ebba röd var polisens kodnamn under gripandet av den tyske terroristen Norbert Kröcher år 1975 i Stockholm. Fallet kallades Operation Leo och när polisen väl grep Kröcher ropade de ut ”Ebba Grön” i radion. 

Joakim Thåström är troligtvis den mest kända av bandmedlemmarna. Han har inte bara frontat i Ebba Grön. År 1983 splittrades bandet och Joakim startade istället det nya bandet Imperiet. 

Imperiet var aktiva under totalt sju år. På den tiden hann de spela in ett flertal plattor. 

Thåström har också haft en lång solokarriär och är fortfarande aktiv som artist.

800 grader – låten

Det är på Ebba Gröns andra album ”Kärlek och Uppror” som vi hittar låten 800 °C. Plattan släpptes år 1981. 800 °C inleder plattan och är en av bandets absolut mest kända låtar. Albumet tilldelades rockbjörnen samma år. 

En del menar att Ebba Grön miste en del av punknerven i deras andra album. Enligt andra är det en välgjord skiva med bättre ljud än tidigare. Oavsett tycke och smak gällande ljudet så är skivan omtalad.

Lyrics och Chords

Enligt wikipedia framgår att låten 800 grader handlar om tiden innan ett kärnvapenkrig. Det finns många sidor på internet där människor diskuterar låtens innebörd. På bland annat Fragbite och Facebook kan du läsa trådar om vad folk tror. 

Varför inte själv ge dig på ett försök att tolka texten? Genom att söka på låttiteln och ordet ”lyrics” får du genast fram den. Redan under första versen är det möjligt att se sambandet med en annalkande atombomb. 

Ebba Gröns 800 grader är, som redan nämnts, en mycket känd låt. Därmed är det många coverband som är intresserad av att lära sig den. Riktigt kända låtar kan få vilken publik som helst att jubla oavsett vem som framför dem. Genom att söka efter ”800 grader chords” på webben hittar du flera förslag. Både för ackord och tabs. 

Enligt uppgifterna på hemsidan ultimate guitar är låtens ackord inte särskilt svåra. I alla fall inte för dig som spelat gitarr under några år. Ackord som A, B, och E finns med. Även lite mer utmanande ackord som Bm och F#m. Om du funderar på att köra låten så är det bara att söka på den och ge det ett försök. 

Pizza bakad i 800 grader?

I Stockholm finns den italienska pizzerian 800 grader. För dig som bor ute på Lidingö får du ta en tur över bron för att få dig en bit. Restaurangerna ligger belägna både i Vasastan och på Södermalm.  

Såklart är det inte möjligt att baka pizzor i så höga grader som 800. Varför de valde att döpa restaurangen till just 800 grader är oklart. Men namnet är inte helt dumt för en pizzeria. De flesta känner dessutom till Ebba Gröns stora hit. 

Pizzerian i Vasastan startades av två pizzabagare som blivit inspirerade efter sin medverkan i Sveriges mästerkock. Deras recept är präglade av den gamla skolan och de visar stor respekt för hantverket. 

Gillar du krispig botten och mozzarella är detta någonting för dig. Ett lyxigare val för pizzafantasten. Förutom mozzarella kan du få andra läckerheter på pizzorna. Vad sägs om nduja-korv eller boquerones?

Du kanske också gillar