Hem » Hur många dog i andra världskriget?

Hur många dog i andra världskriget?

by Svenska Fire

Alla krig är fasansfulla men andra världskriget som rasade mellan 1939–1945 är den mest omfattande konflikten i världshistorien. Det beror på att så många människor och länder drabbades. På ena sidan stod de så kallade axelmakterna med Tyskland, Italien och Japan, och på den andra Storbritannien, USA, Frankrike och Sovjetunionen. 

Men även många andra länder drabbades hårt och ockuperades eller tvingades välja sida. Några av dem var Grekland, Ungern, Österrike och Abessinien i dagens Etiopien. Hur många dog i andra världskriget, är därför en vanlig fråga. 

Hur många judar dog i andra världskriget?

De tyska nazisternas utrotningsprojekt på judar kallas Förintelsen. Under andra världskriget samlade de tyska nazisterna ihop judar i alla de länder som de ockuperade och skickade dessa instängda i godsvagnar till utrotningsläger där de gasades ihjäl. De som inte fick plats i godsvagnarna fick själva marschera mot nazisternas uppsamlingsläger. Många judar dog i dessa marscher, av svält och undernäring men även av sjukdomar. Flera misshandlades också till döds eller arkebuserades. 

Man beräknar att ungefär 6 miljoner judar mördades under Förintelsen. Lägger man också till alla de romer, homosexuella, personer med funktionsnedsättning, krigsfångar, Jehovas vittnen och andra som även de ingick i nazisternas utrotningsprojekt blir antalet mördade ungefär 17 miljoner människor.

Hur många dog i andra världskriget totalt?

Hur många dog i andra världskriget, är det många som vill veta. De uppskattningar som har gjorts gör gällande att 50 till 60 miljoner människor dog i andra världskriget. Merparten av dessa män, kvinnor och barn dog på grund av själva kriget. 6 miljoner av dessa var europeiska judar och en halv miljon var romer, vilka mördades i de tyska nazisternas utrotningsprojekt. Men flera miljoner människor dog också på grund av de sjukdomar och den svält som kriget förde med sig. 

Antal soldater och civila som dog i andra världskriget i olika länder

  • Hur många dog i Finland under andra världskriget? 83 000 soldater    och civila
  • Hur många danskar dog i andra världskriget? 3 100 soldater och civila
  • Hur många britter dog i andra världskriget? 450 400 soldater och civila
  • Hur många australiensare dog i andra världskriget? 40 500 soldater och civila
  • Hur många amerikaner dog i andra världskriget? 428 000 soldater och civila
  • Hur många ryssar dog i andra världskriget?  22 200 000 soldater och civila

Du kanske också gillar