JOURNALIST1
Hem » Journalisten och författaren Lennart Ekdal

Journalisten och författaren Lennart Ekdal

by Svenska Fire

Under många år gick det att se Lennart Ekdal i flera olika program. Han är ekonomijournalisten som blev TV-profil och var med och startade TV4-nyheterna 1990. Han var programledare för flertalet av samhällsprogrammen på TV4 och ledde valdebatter på kanalen. Under mer än 20 år sågs Lennart Ekdal i TV-rutan varje vecka, men idag har han ett mer tillbakadraget liv med enstaka program och som författare. 

Snabba fakta om Lennart Ekdal:

Fullständigt namnEric Lennart Ekdal
YrkeJournalist
Känd förTV-profil på TV4
Ålder69 år (född 1953)

Vägen till toppen för Lennart Ekdal

Lennart Ekdal är utbildad till journalist och började redan sin karriär på 1970-talet. Det var dock för TV4 som Lennart Ekdal blev känd för svenska folket. Han var med på 1990-talet och startade nyhetssatsningen för kanalen. Han hade redan innan dess påbörjat sin bana mot att bli ekonomijournalist. På TV4 fick han sedan möjlighet att inte bara bevaka ekonomi, utan han var del i många samhällsprogram. 

I sin karriär har Lennart Ekdal även blivit tilldelad flera priser. 1995 fick han Stora Journalistpriset och många gånger har han blivit utsedd till Bästa ekonomijournalist i radio/TV. Förutom dessa utmärkelser har han även fått priset som Årets Moderator. 

Lennart Ekdals olika arbetsplatser i kronologisk ordning:

 • Östgöta Correspondenten.
 • Tidningen Se.
 • Dagens Nyheter.
 • TV-Aktuellt.
 • TV4.
 • TV-Expressen. 

Många tv-program med Lennart Ekdal

Det Lennart Ekdal kanske blivit mest känd som är programledare för många av TV4:s olika satsningar. Under de nästan 15 år som han var på TV4 var Lennart Ekdal med i många program i tv. Han ledde bland annat Kalla fakta i flera säsonger. Programmet har vunnit många priser genom åren tack vare de granskande inslag som presenterats. 

Ett annat populärt program hette Hetluft, där programledarna var Malou von Sivers och just Lennart Ekdal. Programmet sändes strax innan midnatt på TV4 och aktuella personer intervjuades. Hetluft var dessutom direktsänt och hade tre säsonger. 

Förutom dessa program blev Lennart Ekdal också känd som programledaren för Fuskbyggarna. I programmet granskades fusk inom byggbranschen samtidigt som man fick träffa människor som blivit drabbade. Lennart Ekdal arbetade med produktionen i fyra år.

Urval av Lennart Ekdals mest kända program i tv:

 • Svart eller Vitt.
 • Kalla fakta.
 • Kvällsöppet med Ekdal.
 • Hetluft.
 • Fuskbyggarna.
 • Brottscentralen.

Författaren Lennart Ekdal

Lennart Ekdal jobbade på TV4 mellan 1990 till 2013. Efter det såg man allt mindre av honom i rutan. Det kan ha bidragit till att många frågat sig vart Lennart Ekdal tog vägen. Han har dock inte lämnat programledarrollen helt. På senare år kan man se honom i TV-Expressens program Brottscentralen. 

Fast Lennart Ekdal har också de senaste åren blivit författare. Han har publicerat två böcker hos Mondial förlag. Båda böckerna är biografier, men den första är mer av en självbiografi och den andra handlar om hans familj. 

Böcker skrivna av Lennart Ekdal:

 • Ekdal & Livet (2021).
 • Fotbollsfamiljen (2022). 

Lennart Ekdal och hans familj

Två av Lennart Ekdals tre söner är fotbollsspelare på professionell nivå. Den ena heter Albin Ekdal och den andra heter Hjalmar Ekdal. Det stora fotbollsintresset ligger till grund för Lennart Ekdals bok Fotbollsfamiljen. 

Lennart Ekdals fru och mamma till hans tre barn heter Malin Rääf. De var tillsammans i över 30 år innan de faktiskt gifte sig. När bröllopet väl blev av var det ingen annan än Mona Sahlin som var vigselförrättare. 

Efternamnet Ekdal kan även höras i andra sammanhang. Då handlar det om Lennart Ekdals kusin, Niklas. Niklas Ekdal och Lennart Ekdal är alltså inte bröder. Niklas Ekdal är precis som kusinen en svensk journalist, TV-profil och författare. Han har studerat statsvetenskap, litteraturvetenskap och historia på universitetsnivå. Fast det han främst blivit känd för är som ledarskribent på Expressen. 2006 blev han utsedd till en av de viktigaste opinionsbildarna i Sverige. Det går alltså att säga att både Lennart och Niklas Ekdal valde den journalistiska bana i livet och nådde stora framgångar.

Du kanske också gillar