Hockeystjärnan Joseph Jacques Omer Plante, född år 1892, den 17 januari i Shawinigan, var en välkänd kanadensisk ishockeyspelare. Ishockeyspelaren var framförallt känd i rollen som ishockeymålvakt och hade sedan en stor och viktig roll inom hela ishockeyvärlden.

Hans debut i karriären

Den välkände hockeyspelaren gjorde sin första debut år 1928 i det olympiska ishockeylaget. Utöver detta vann han även Kanadas första guldmedalj i ishockey. Han spelade även flera år i Montreal Canadiens och Toronto St.Pats. En stor händelse i Joseph Jacques Omer Plantes karriär guldmedaljen han vann vid vinter-OS år 1928 tillsammans med Team Canada.

En viktig roll för att utveckla NHL

Ishockeystjärnan har en ihågkommen karriär inom ishockey, men också som affärsman. Han var en viktig del för att hjälpa till att utveckla National Hockey League, NHL, till att bli ett av världsledande sportvarumärken. I NHL var han även den första presidenten.

Minnet av Joseph Jacques Omer Plante

Vid 82 års ålder, den 27 februari år 1986 dog Joseph Jacques Omer Plante av en lunginflammation och stroke. Den tidigare hockeyspelaren har definitivt bidragit till att etablera ishockeyn i Kanada som en populär sport, och är än idag ett känt namn som lever kvar hos många.

Du kanske också gillar