ceramic1
Hem » Höganäs Keramik är för evigt populärt

Höganäs Keramik är för evigt populärt

by Svenska Fire

Den sydsvenska orten Höganäs kom att bli känd som ett epicentrum av keramiktillverkning under början av 1900-talet. Det var keramik Höganäs förknippades med då och denna stämpel finns kvar. Än idag är det många som samlar på Höganäs Keramik äldre serier och som njuter av outlets som rear ut muggar och äggkoppar då och då.

Snabba fakta om Höganäs Keramik

Varumärke:Höganäs Keramik
Kända för:Vardagsting i stengods
Urspung:Höganäs, Sverige
Ägare:Fiskars Group

Fler än en variant av Höganäs Keramik

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man pratar om Höganäs Keramik. Det fanns nämligen fler än en producent av keramik i Höganäs då denna lilla ort belägen mitt i Kullabygden kom att bli något av ett mecka för keramiktillverkare. De välkända krusen gjordes på Höganäs AB även känt som Höganäsbolaget. Detta företag gjorde även ledningsrör och tegel och kom att bli ytterst populärt. Krusen med sina rena former uppskattades av många och var mycket slittåliga. Därför fungerade de bra som hushållsgods till inläggningar, sylter och liknande. 

Höganäs Keramik AB syftar på ett annat företag. Detta keramikföretag gjorde sig känt för sina många serier hushållskeramik. Trots att produktionen varit igång sedan början av 1900-talet i detta anrika företag var det först efter 1955 och utställningen H55 som det verkliga genombrottet kom för Höganäs Keramik. Deras serie Old Höganäs visades upp på utställningen och succén var ett faktum. Konstnärer som Signe Persson-Melin och Hertha Bengtsson värvades till företaget som växte explosionsartat och kom att bli väldigt populärt. 

Många vill köpa Höganäs Keramik

På många sätt kan man säga att Höganäs Keramik aldrig gått ur tiden, trots att företaget sedan länge lämnat sin hemby. Först sålde man företaget till BodaNova men efter några år gick det vidare till Iittala Group. Tillverkningen fick även den till slut byta kontinent när man 2008 bestämde sig för att lägga ner Höganäs Keramikfabrik i Höganäs och istället flytta hela tillverkningen till Thailand. Ett på många sätt hårt slag för den lilla bygden Höganäs, men som tur är inte slutet på den form som gjort Höganäs Keramik så populär. 

Försäljning av Höganäs Keramik stannade dock kvar i bygden. På ett fält utanför stadskärnan slog man upp en stor outlet. Där kunde man köpa en vacker blå tallrik eller en grön mugg till vrakpris. En typ av fabriksförsäljning bedrevs länge i denna butik och besökarna vallfärdade för att köpa Höganäs Keramik till förmånliga priser. Denna outlet blev faktiskt så stor att fler butiker valde att slå sig ner på samma plats. Stenströms från Helsingborg, Orrefors och Höganäs Bokhandel skaffade sig lokaler i anslutning till keramikbutiken och på så vis växte ett helt shoppingområde fram. Människor från hela landet bussades till lilla Höganäs för att köpa billig keramik och supa in känslan i trakten. 

Höganäs keramik idag

För den som letar Höganäs Keramiks äldre serier kan det vara klokt att ta en tur till Keramiskt center i Höganäs. I deras butik kan det dyka upp guldkorn från svunna tider, ofta till ett relativt högt värde, och när man ändå är där kan man passa på att lära sig en del om keramiktillverkningen i området. Keramisk center anordnar även utställningar vilka ofta blir populära utflyktsmål för skåningarna. 

Än idag kan man köpa Höganäs Keramik trots att företaget idag ägs av Fiskars Group. Via flertalet webbshopar och även välkända butiker kan man klicka hem till exempel muggar i flertalet färger. Andra föremål i stengods som fortfarande går att köpa är:

  • Skålar
  • Tekannor
  • Fat

Många är de svenskar som har en servis av Höganäs Keramik i köksskåpen. Med sina avskalade och på alla sätt tidlösa former kom de senare varianterna av Höganäs Keramik att bli mycket uppskattade. 

Du kanske också gillar