År 2020 korades årets matentreprenörer, Carl Johan Granqvist och hans sambo Sara Staffare. Låter namnet Carl Johan Granqvist bekant? Det borde det nog, Carl Johan är son till tv-kändisen Carl Jan Granqvist och hans mamma heter Catarina Elisabet Mårtenson. Med tanke på Carl Jans bakgrund är det kanske inte konstigt att sonen fortsätter i samma fotspår och dessutom är så framgångsrik i det han gör att han vinner priser.
Carl Jan Granqvist, eller Carl Jan som han oftast kallas, är för de flesta en kändis från tv-världen. Carl Jan har varit med i en massa olika program, först som vinprovare i Levande Livet på åttiotalet, sedan som tävlande och bisittare i På Spåret, Let’s Dance, Carl Jans Änglar, Biggest Loser, listan kan göras lång!
Men är Carl Jan i första hand en rolig figur i rutan? Han skulle nog beskriva sig själv som en vin- och matkonnässör. På sjuttiotalet drev Carl Jan framgångsrikt Grythyttans gästgivaregård. Lite senare var Carl Jan med och startade upp Måltidens hus och Restauranghögskolan i samma bygd. Carl Jan är en person som har massor av kunskaper om mat och vin och älskar att berätta om dem. Och som han berättar! Hela Carl Jan fullständigt strålar när han får brodera poetiska utläggningar om ett fantastiskt vin eller en bit ost. Det är inte konstigt att han går hem hos människor.
Nya tider ger en ny matkultur
På många sätt kan man se att Carl Johan Granqvist förvaltar sitt arv efter pappan. Precis som Carl Jan arbetar Carl Johan med mat och inte vilket käk som helst, utan olika sorters fårost – ost som med fördel äts på en bit kex och sköljs ner med ett glas vin. Osten tillverkas på farmen Bredsjö Mjölkfår, ett familjeföretag som startades 1987 av Sara Staffares mamma Lena Hall och pappa Lars Göran Staffare.
Både Carl Johan och Sara är utbildade sommelierer, Carl Johan har dessutom en utbildning i nationalekonomi. Nu är dock siktet inställt på att lära sig allt på gården för att kunna leda familjeföretaget framåt. Det finns ett helhetstänk hos Bredsjö Mjölkfår. Allt är lokalt och naturnära producerat med ett hållbarhetsfokus. Det finns ett helhetstänk och fårostarna görs på mjölken från de ekologiska fåren på gården. Man producerar fyra ton ost årligen och lagrar i den gamla jordkällaren på gården.
Hållbarhet är precis rätt i tiden. Med oroligheter runt om i världen och klimatförändringar som knackar på dörren är det naturligt att helhetsperspektivet kring matkultur vidgas ytterligare för att inkludera även tillverkning och råvaror. Gårdsbutiker är faktiskt något som blir mer och mer populärt och det är kanske inte så märkligt. Det är skillnad på att klicka ihop en måltid online från valfri matvarukedja, och att besöka den lokala bonden för att plocka ihop lite solvarma tomater, en burk flytande honung som luktar vax från bigården, några ägg från äggboden och en knippe morotsprimörer.
Gör ett besök på Bredsjö gårdsbistro
Det finns många anledningar att komma på besök hos Bredsjö Mjölkfår. Mjölkfåren i sig är både märkliga och förtjusande på samma gång. Ett mjölkfår är avlat för att producera maximalt med mjölk och ull. Eftersom vi i Sverige av tradition inte har ätit så mycket fårost är fåren lite okända, och inte av svenskt ursprung. Fåren är ostfriesiska mjölkfår och har sitt ursprung i norra Nederländerna. De har inte samma sociala beteende som vanliga får och går därför i mindre grupper och brukar inte vallas. De är otroligt söta men har en kal, tunn och lång svans. Lite ovanliga och helt klart värda ett besök. Mjölkfåren finns på några få orter i Sverige som Bredsjö och Häftings på Gotland.
Men alla har inte specialintresset får eller mjölkfår, en del tycker inte alls om får. Men det finns andra anledningar att besöka Bredsjö mjölkfår – deras gårdsbistro. Du kan hata får, men du kommer inte att hata gårdens ostar tillsammans med ett glas vin i en idyllisk gårdsmiljö i Bergslagen. Det är oslagbart!
Det ska bli spännande att se vart Carl Johan Granqvist tar vägen med sina rötter i Carl Jans matglädje och sin bas i det prisbelönta familjeföretaget Bredsjö Mjölkfår. Kanske kommer vi att se fler priser ramla ner över ekogården, och alldeles säkert kommer vi att kunna fortsätta njuta av spännande ostar från Bergslagens hjärta.