Tjäna, Spara, Slösa(!?) och Investera > Privatekonomi

Alldeles för högt matkonto varje månad

(1/10) > >>

mrFIRE:

Vi har på tok för hög matkostnad i familjen, runt 7000-8000 i månaden på två vuxna(ink. hygienartiklar) och då kör vi ändå matlådor varje dag på jobbet.
Handlar mest på ICA då det ligger på cykelavstånd har ICA-kort och försöker nyttja erbjudanden som man får via det.
Tips på hur man i övrigt kan sänka kostnaden mottas tacksamt! Skulle det t.ex. vara motiverat att åka till typ ÖoB och handla hygienartiklar för ett helt år för att slippa köpa det på ICA?

Mumrik:
Det brukar alltid tusen små tips i såna här trådar (många riktigt bra), men...

...det enda verkligen effektiva är att föra kassabok för att se var pengarna tar vägen för just er. Hur stor del av de där 7-8000 kronorna består av hygienartiklar? Först när ni vet det så vet ni om det är motiverat att åka till ÖoB för att handla storpack. Troligen är det inte hygienartiklar ni köper för tusentals kronor per månad (eller!?).

När ni ser var pengarna tar vägen så vet ni var ni ska sätta in åtgärder. Detta betyder inte att ni måste föra detaljerad kassabok i decennier. Någon månad eller två brukar räcka för att upptäcka var det läcker. Själv så upptäckte jag att jag “hungerhandlar” och “självömkarhandlar” när jag är trött och less, och då förlorar omdömet och förmågan att läsa prislappar.

Numera (sedan upptäckten ovan) tar jag ut pengar i kontanter varje månad som motsvarar vad jag tycker det är rimligt att lägga på mat. Tar de slut så är det ingen big deal och jag använder kortet, men att se pengarna i plånboken stadigt minska gör att jag håller budgeten (finns en del forskning på detta att man spenderar mindre när man handlar med kontanter). Ja, det är “jobbigt” och omständigt att handskas med kontanter, men det är det som är poängen!  :)

mrFIRE:

Lustigt att du tipsar om det! Denna månaden har vi faktiskt börjat med att spara alla kvitton för att sedan specificera upp kostnaden.  :)
Låter självklart när man tänker på det, tror det är främst av lättja som det inte blivit gjort innan. Men nu är det skärpning som gäller!

Gällande kontanter så tycker jag precis tvärt om, kontanter känns som monopol-pengar och jag har ingen koll alls på dem!

Frilosofen:
Låter extremt högt! Vi är två vuxna i hushållet och sedan augusti har vi snittat under 2500 kr för all mat och hurhållsartiklar. Viss hygien ligger utanför detta då tjejen har något högre krav än jag på den fronten :)

Jag handlar som standard på Willys förutom ett gäng varor som faktiskt är billigare på lokala Ica-butiken. Exempelvis Kalamata-oliver, basmatiris, rapsolja, etc. Dessutom går vi en gång i veckan till en liten asiatisk livs och köper kokosmjölk, tofu, asiatiska kryddor etc då de har mycket bättre pris på detta. Frukt handlas antingen på Willys eller hos någon av stadens dedikerade fruktaffärer. Och givetvis köper vi så mycket vi kan på extrapris!

Blir en liten runda varje helg men helt klart värt det. Kan promenera/cykla/åka kollektivt till de olika affärerna och lyssna på pod samtidigt. Ansträngningen är minimal.

Dessutom äter vi näst intill veganskt och lagar i princip all mat från grunden.

Vore intressant att se vad ni äter som har en sådan imponerande månadskostnad!

mrFIRE:
Ja det säger ju alla som får höra siffran! 2500 låter ju iofs extremt lågt.  :)

Har tidigare haft lite olika mål varav ett var att styrketräna och gå upp i vikt (=mycket mat). Efter det så testade jag LCHF vilket visade sig kosta en slant. Nu är jag mer inne på att äta lite mer normalt/vegetariskt och helst bara hålla vikten. Har faktiskt redan märkt att ICA-kortet inte töms lika fort.
Kan tänka mig att det tidigare sett ut ungefär såhär:
500 g kvarg 20 kr
matlåda + sallad 30 kr (kyckling, lasagne, köttfärs o.s.v)
lagad kvällsmat + sallad 30 kr (lax, omelett, bacon, ägg, korv, qourn-burgare o.s.v.)
= 80*30*2 = 4800

1000 kr i mat ute per månad
1000 kr i mat vid besök på helger per månad
200 proteinpulver
+ hygienartiklar

Totalt ca 7500

Hur ser dagsransonen ut för att komma under 2500 per månad?

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion