Tjäna, Spara, Slösa(!?) och Investera > Investera

Utdelningsaktier

(1/7) > >>

Trendsökaren:
Jag har varit  och i viss mån är  fortfarande trendsökande. Idag är jag  något försiktig. Mitt/vårt instrument har varit fonder. Just nu är det fastigheter, infrastruktur och hållbart som gäller.

Har också en hedgfond PN Idea vilket får man säga är ett steg från trendsökeriet.

Tycker själv att jag kanske fastnat. Jag är ju äldre och man skaffar sig sitt sätt men vill försöka gå vidare.

Idag har jag/vi köpt en mindre post av typ "utdelningsaktie" form av Bosjö Fastigheter. En riktig fyrkantig sak långt ifrån tillväxt och ägarstyrning. Det är alltså Ellos lager och kontor som ryms i fastigheten. Utdelning 4 gånger per år med dagens kurs ca 6 % utdelning.

Risken är att lånen går ut 2021 eller att Ellos konkar.

Det hela behöver inte bli långvarig. Det kan ju finnas bättre case. Ambitionen är att kanske ha en del av portföljen innehåller några utdelningsaktier.

Vilka case har du/ni.

Trendsökaren:
Mitt nästa tag i utdelningsaktier är busskörarbolaget Nobina. En mycket liten post till mig och hustrun.

Inspirationen kom från en blogg.
https://thedividendstory.com/nobina-q2-2019/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nobina-q2-2019

Alltså ringa tillväxt i en marknad som styrs av upphandling. Det blir inte piggt men kanske värd en mindre post om avkastningen är OK.

.....................................

Om timingen är den rätta för att gå in i utdelningsaktier kan nog diskuteras. Den pågående trenden har ju varit att aktier och sektorer som varit ickecykliska värderats upp under året.  Alltså lutdelningsaktier har gynnats.

Men man får se.

I stort sett har jag under den senaste tiden mest haft fonder inriktade mot sektorer som varit en bit bort från det cykliska. Detta inte på grund av någon gissning utan på grund av att det gått att avläsa hur trenderna gått.
Trendsökaren:
Det här var väl att skjuta först och titta sedan. Fick ett inspel om tackbeläggningsbolaget Nordic Waterproof. Mest inriktat mot renoveringar som ju alltid behövs och verkar i en liten sektor med oligopolliknande förhållanden. Verkar växa både genom förvärv och på egna meriter.

Kikade lite och köpte en liten post för att börja. Här en liten video från DI.

https://www.di.se/nyheter/chefsanalytikerns-nio-uppkopskandidater-en-stor-amerikansk-aktor-skulle-kunna-kliva-in/

Trendsökaren:
Carnegie ger en köprekommendation av Nordic Waterproofing, vilket ju är kul. Dels att kursen nu ökar men att man kanske och möjligtvis tänkt rätt.

Nu är det inte så enkelt att jag tänkt rätt. I just detta fall har jag tänkt tillsammans med min son.

https://www.privataaffarer.se/carnegie-kop-byggunderleverantoren/

Det jag skriver är inga köprekommendationer utan bara en kort redovisning av mina försök att minska trendsökeriet i fonder på sikt. Men nu avvecklas i någon mån räntefonder.

 Jag har en hedgefond som får vara lite vattendelare. Den utvecklas med låg volatilitet och utvecklats med 10 % senaste året. Jag söker nu andra stabila saker som kan förväntas ge mindre :o.

Sedan kan jag ju också höja den bedömda risknivån.

Trendsökaren:
Att skriva här är väl som att skrika i en ekofri kammare förutom några enskilda undantag. Jag är ju intresserad av hållbarhet men det har mestadels handlat det egna livet som ju är relativt fossilfritt och i det bolag som jag uppdrag i som ju också är fossilfritt i sin egen verksamhet. Varken jag eller bolaget har tagit någon ekonomisk skada. I stort är det nog ekonomiskt mera postitivt men enskilda mindre kostnader kan öka något. Både bolaget och jag kör på HVO100 vilket ökar mina kostnader med kanske 100 kr per månad. Bolagets dieselfordon typ lastmaskin körs nu på förnybart men elfordon finns också. Men mitt trendsökande i fonder har hittills bara delvis tagit miljöhänsyn :-[.  Mina nya satsningar på utdelningsmarknaden kan ju granskas även ur hållbarhetsaspekten.

Har tittat på bussbolaget Nobinas hållbarhetsarbete. Det är fullgott enligt min mening. Utsläpp från bussarna minskat kraftigt de två senaste åren. Användandet av de förnybara bränslen biogas och HVO100 ökar samt kraven ökar på bussarna. Även elbussar används i ökad utsträckning.

Busstrafik  i större städer är ju positivt i grunden. Jag kunde inte bedöma om Nobina upplevs bra gentemot kund så att de fortsätter åka buss. En delav detta är väl också beroende av politiska beslut såsom taxor m m.


Så Nobina verkar seriösa gällande hållbarhetsarbete.

Jag har inte ända ut granskat takläggningsbolaget på samma sätt, ännu. Men har noterat att de köpt upp Veg Teach som ju bland annat sysslar med gröna tak. Gröna tak är bra ur flera synpunkter när vi får allt tätare städer. Växtlighet har flera positiva effekter genom att de minskar temperaturen under sommaren, tar hand om luftföroreningar samt gör att risken för översvämningar minskar något.

DI skriver idag att försäljningen av gröna tak ökar.
https://www.di.se/nyheter/grona-tak-allt-vanligare-i-svenska-stader-vi-forlorar-mycket-grona-ytor/

Annars är väl takläggningsmaterial från början fossilt. Jag har dålig  kunskap om alternativ och effektiviseringar m m. Får sätta in mig mera.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion