Tjäna, Spara, Slösa(!?) och Investera > Do it yourself

Odling, trädgård, balkong m mn

(1/4) > >>

Trendsökaren:


Startar här en tråd om trädgård, odling, balkong inklusive odling på fönsterbrädan. Hoppas att andra väljer att presentera sina odlingar teknik eventuell gestaltning mm. Lönsamheten på just odlingen kan vara låg jämfört med industriellt producerad och långt transporterad mat. Närodlat och speciellt ekologiskt kan vara dyrare och ibland också bättre smakmässigt. De vanliga sorterna är framtagna för att tåla transporter och viss lagring och näringsinnehåll kan dock försämras över tid.

Att odla är för oss mycket mer än att göra något med viss ekonomisk nytta.

Anpassningen av trädgården till landskapet som i detta fall är Bohuslän är viktigt för mig. Jag är dock inte museal. Man kan ha ambitionen att återskapa något äldre som det faktiskt var. Detta är inte fel men jag vill enbart fånga viss anda. Det Torp vi har är en påfallande enkel byggnad som aldrig varit så dekorerad som man kan se i i vissa fiskesamhällen med fina snickerier och dekorerade glasfönster.

I någon mån efter tillgång har jag använt begagnat material inklusive sten som funnits i omgivningarna. Så jag har mestadels  använt huggen helst begagnad granit i form av storgatsten, smågatsten, kantsten, pollare till vägräcken, huggna plattor samt natursten och sprängsten. Att använda material från omgivande landskap är ett av flera sätt att förankra trädgård och hus till landskapet.

Att planera för vatten är viktigt. Jag har idag ett antal vattentunnor de flesta i plast. Att använda vattentunnor kan vara enklare än att behöva ta fram slangen. Så jag vattnar exempelvis växthuset helst från tunnorna vilket går riktigt snabbt och enkelt.

Jag vill ha saker relativt lättskötta och minimera arbetet med ogräs, bevattning o s v. Visst arbeta behövs alltid men här används daggkåpan för att minimera skötseln.

Att planera gångar och trappor är viktigt för mig. Gången skall göra att du snabbt, trevligt och utan kladd skall kunna transportera dig mellan punkt a och punkt b. I bilden nedan ligger stenarna något för tätt för att de skall vara perfekta att gå på.

Till höger i den gamla bilden är det en då nyplanterad vit ölandstok. Där är jorddjupet max 10 cm ner till berget. Försöker välja växter efter tillgång på vatten, sol m.  Odling av ätbart fodrar hyggligt med sol.

Trädet som man ser stammen på är en sälg. Det är ett mycket viktigt träd eftersom det är tidigast på våren att blomma. Pollen behöver bin och humlor. Den period under året som kan vara värst för bin, humlor och fjärilar kan vara våren. Därför är tidigt blommande träd och blommor viktigt om man vill värna pollinerande insekter. En jordgubbe skall pollineras 26 ggr och ett äpple 6 gånger om frukten skall bli fullt utvecklad.

Hitom och till vänster om växthuset är det mycket sumpigt. Berget suger inte upp vatten samt det är en svacka där vatten samlas. Bilden är gammal men strukturen är densamma. Till vänster om växthuset är det vilda björnbär samt brännnässlor. 7 sorters fjärilslarver samt vi äter nässlor. För att ange att det tillhör en trädgård så har jag med trimmerns hjälp gjort ett antal gångar och som också används när man plockar nässla eller björnbär.

Trampstenarna är byggt av sådana stenar som funnits i närheten. Gången går till en mindre terrass med vilstolar samt lite längre ner komposten.

Placeringen av växthus och alla andra odlingar är nära köksdörren. Det skall vara lätt att kunna plocka upp potatis eller plocka tomater m m. Alltså odlingarna är nära huset. Det kan fungera väl om man har mindre odlingar. Samtidigt måste alla odlingar ha tillräckligt med ljus.

Vårt växthus är litet, kanske för litet. Skälen var att dåvarande bestämmelser var att vi kanske hade möjligheter till att bygga två byggnader på maximalt 20 m2. Idag är jag osäker på vad som gäller eftersom det också finns ett strandskydd inritat kring fastigheten och bestämmelser har ändrats.Trendsökaren:
Man kan köpaa gödsel och/eller använda de tiigångar man  har.  Vi har inga egna djur, förutom en hund, och använder egen kompost och guldvatten samt köper lite kogödsel m m.

Nässlor växer på tomten tillsammans med vilda björnbär så jag skulle kunna göra nässelvatten men aldrig använt det hittills.

https://www.odla.nu/inspiration/nasselvatten


På absolut sista tiden har vi börjat använda  guldvatten till tomaterna. Alltså i detta fall hustruns kiss (5-10 %) utblandat med vatten. Så vattnar man med detta.Genom att ha egen kökskompost så sparar vi avgift på sophämtningen. Grannen och vi har också ansökt om tillstånd att ha ett gemensamt kärl för det brännbara avfallet vilket skulle göra hämtningen ytterligare något billigare.

Men komposten har vi köpt i Göteborg i en butik i Majorna. Den är tillverkad av lärkträ och är i två fack.

http://www.kompostbutiken.com/komposter.php

Vi sköter nog inte komposten perfekt genom att den i stort sett får sköta sig själv.

Ekonomitankar:
Jag ser inga bilder i ditt ursprungsinlägg?

Vi odlar, men inte så mycket. Driver upp tomater och paprika från frö inne, som sen får bo i ett litet växthus, kanske 6 m². Sen har jag två pallkragar ute där jag odlar sallad av olika slag och lite gräslök. Ett pyttelitet potatisland med kanske 15 plantor. That´s it.
Just nu enorma mängder tomat att skörda!

Trendsökaren:
 :)

Jag tog bort en bild som blev för stor. Den bild som  är kvar verkar inte synas i alla webbläsare?

Jag har inga riktigt stora odlingar. 5 pallkragar plus lite till samt buskar och fruktträd. Lite sparris också. Inga ambitioner att vara självförsörjande utan lite bidrag.

Idag har jag plockat äpplen. Lagt lite i kallkällaren. Min kallkällare är inmurad i en mindre utbyggnad. Ingen ståhöjd. När det blir riktigt kallt typ - 18 grader så fryser det i kallkällaren. Men det är ändå en tillgång eftersom vi har det trångt och ett relativt enkelt kök.

Annars förvarar vi dryck i kallkällaren.

Isolerade den lilla dörren till kallkällaren för några år sedan men det räckte inte för att hindra kylan att komma in. Hade vi bott här så hade nog rummet ovanför värmt. Men vi sänker värmen i Torpet när vi är i stan.

Trendsökaren:
Är det lönsamt att odla själv? Svaret är att det kan vara lönsamt speciellt om du också börjar bjuda på detta liksom du börjar byta med de du känner.

Vi spelar vanligtvis spel någon dag på helgen. Sist blev vi bjudna på grönsakssoppa kokt med märgben. Hunden trodde hon var in paradisen och hon låg på medhavd handduk och gnagde hela kvällen på benet.

Vi höll på att skörda druvor och hustrun kom på att vi skulle bjuda grannarna i kväll på spelkväll.

Alltså inte åka till affären utan utgå från det som finns hemma. Alltså säsongsbetonat och billigt.

Välkomstdrink blev en billig cava blandad med det egna plommonvinet. Plommonvinet är ju gjord på mestadels plommon, krusbär, röda vinbär, lingon och rönnbär.

En stor omelett (grädde) gjordes med stekta egna plockade kantareller och stekt rödlök serverat med skurna och egna tomater med rödlök, vinäger och olja.

Till efterrätt blev det stekta egna äpplen (kanel) och råkräm
https://fredriksfika.allas.se/rakram/

Med dricka och allt kanske 40 kr per person plus lite jordnötter och öl till spelet.

.............
Igår fick vi ett bröd och idag så kommer vi ge bort äpplen och lite päron.Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion