Författare Ämne: Kyla hus, lägenhet och trädgård  (läst 98 gånger)

Trendsökaren

  • Fullständig medlem
  • ***
  • Antal inlägg: 158
    • Visa profil
Kyla hus, lägenhet och trädgård
« skrivet: 18 augusti 2019 kl. 10:25:33 »
Har läst lite i Mr MoneyMustache sida för DIY. Där fanns en tråd där om att kyla hus som kanske är ett vanligare problem och potentiellt klimathot globalt än vårt behov av värme i lokaler och bostäder. Men även här så skapar väl det varmare klimatet ett behov att få ner temperaturen då och då.

I vår lägenhet med många fönster kan det bli mycket varm men så kan det också bli i vårt Torp.

Torpet har en luft-luftvärmepump som tyvärr fick tjänstgöra förra sommaren med att kyla på kvällar och nätter. Något i sommar också.

I städer är det oftast generellt sätt varmare än i omlandet. Detta på grund av att all betong, asfalt tak o s v tar emot solens strålar och omvandlar den till värme. Grönska och träd kan ha en kylande effekt genom skugga och avdunstning från grönska och vattensamlingar.

http://miljobarometern.stockholm.se/klimat/klimatforandringar-och-klimatanpassning/varmeboljor-och-varmestress/temperaturreglerande-atgarder-i-stadsmiljo/

Så hur man planerar sin eventuella trädgård och städer påverkar mycket det så kallade mikroklimatet.

Mera quick-fix som vi använder oss av är att ha ljusa persienner och rullgardiner som får vara nedrullade. Bästa skyddet är väl markiser.  Vi stänger också av handdukstorken samt försöker ordna korsdrag om uteluften är kallare än den som är på insidan.

Det var den här sidan som jag började läsa.

https://forum.mrmoneymustache.com/do-it-yourself-forum!/what-did-you-do-to-keep-your-house-cool/
« Senast ändrad: 18 augusti 2019 kl. 10:59:18 av Trendsökaren »

Trendsökaren

  • Fullständig medlem
  • ***
  • Antal inlägg: 158
    • Visa profil
SV: Kyla hus, lägenhet och trädgård
« Svar #1 skrivet: 19 augusti 2019 kl. 16:48:10 »
Jag anser mig inte helt lätt att övertyga om saker och ting. Vi är tre som äger vår hund. Så hon är en delad hund med hustru och min vuxna dotter.

Dottern kom en dag med en kylmatta/kyldyna till hunden. Det var under den varma delen av sommaren. Alltså jag sa att ni får väl prova men om jag inte riktigt förstår hur det fungerar så för jag väl lov att vara skeptisk.

Hunden behövde inte övertygas om att den fungerar. Hon ligger på den så fort det är tillräckligt varmt. Så nu har hon två fast jag förstår fortfarande inte hur det fungerar.  :-\


https://www.widforss.se/trixie-kyldyna-40x30cm?ref=google&gclid=CjwKCAjwkenqBRBgEiwA-bZVtjAX8YEjvHdQJn43FEkVy_PanizYB6JaBR9p95ll2H8QIPnR63aRLRoCa4IQAvD_BwE