Författare Ämne: Göra eget vin  (läst 614 gånger)

Trendsökaren

  • Nykomling
  • *
  • Antal inlägg: 26
    • Visa profil
Göra eget vin
« skrivet: 26 juli 2019 kl. 08:10:13 »
Förra året började .....

« Senast ändrad: Idag kl. 10:01:50 av Trendsökaren »

k00lix

  • Nykomling
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
SV: Göra eget vin
« Svar #1 skrivet: 7 november 2019 kl. 06:20:09 »
När vinet jäser ska det stå i rumstemperatur. ca 18-21 grader är optiomalt.
När det jäst färdigt och du tappat om det för klarning så kan det stå kallare, ner mot 15 grader.

Jäststopp kan ge bismak så det använder jag aldrig. Bättre att låta vinet bli färdigt av sig själv. Däremot om alkoholhalten blir för hög ska jässtopp tillsättas för att avstanna processen.
Klarningsmedel kan också ge viss bismak. Det enda den produkten gör är att få finare färg på vinet. Så det är inte heller ett måste för hembryggning.
Prova nästa sats att ta bort dom 2 ingredienserna och se om det blir någon smakskillnad.

Lotta

  • Nykomling
  • *
  • Antal inlägg: 10
    • Visa profil
SV: Göra eget vin
« Svar #2 skrivet: 8 november 2019 kl. 21:15:09 »
Låter spännande! Jag har nu ny sats på gång av årets skörd.
Jag vildjäser fyra liter svarta vinbär och fem liter vatten i en drickakagge. Stoppar i åtta sockerbitar om dagen, skakar lite och när bären blivit rejält uppsvällda (förra veckan) så silas de bort och vinet får komma tillbaka i kaggen. Häller i lite socker och smakar vartefter så det blir lagom sött, alltså inte speciellt sött...  Fjolårets blev sliskigt, men dög bra som julklapp i fina flaskor 😁

k00lix

  • Nykomling
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
SV: Göra eget vin
« Svar #3 skrivet: 11 november 2019 kl. 16:36:04 »
Jag har provat lite olika viner genom åren men många har tyvärr blivit angripna av någon typ av mögel i något steg eller att vindruvorna inte har varit rätt sort att göra vin på smakmässigt.
Så numera ska jag undvika att jäsa det i källaren och se om det hjälper.

Jag provade ett vin på röda & svarta vinbär och blåbär och det blev supergott! Så det rekommenderas att prova.
Det jag alltid lyckats med är glöggen iaf. En sats står på jäsning just nu. I år har jag använt detta recept fast jag jäser på riktig Damejeanne och inte plasthink. Det känns som att det är stor risk för bakterietillväxt där.

https://www.tasteline.com/recept/dunderglogg-nagra-flaskor/

k00lix

  • Nykomling
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
SV: Göra eget vin
« Svar #4 skrivet: 12 november 2019 kl. 16:46:20 »
Intressant! Men skulle viklja veta om blåbärs/svartvinbärs/rödavinbärsvinet är torrt eller sött.

Varför inte ge ditt recept på glögg. Jag är nyfiken.

Jag använder jäshink och skakar nmed kokande vatten samt kokar smådelarna.

En bra tanke med glögg. Nu har jag ju vitt vin från ön och hittar ett recept baserat på vitt vin

https://www.santamariaworld.com/se/recept/vit-glogg-med-kanel-kardemumma-och-apelsin/

Nu har jag inte kryddorna på plats eller apelsinen Men provar med en skvätt Cointreau. Detta blir farligt gott.

Behöver en bra present till mina närmaste grannar på ön.  Jag har fått ved, reglar och del i en badbrygga utan att betala :). Så en glögg med lokal bas vore en bra julgåva.

Det vinet var rätt torrt, jag gillar inte sockersmak så jag försöker undvika söta viner.
Jag har varje år googlat fram ett glöggrecept så troligtvis är det samma som jag länkat och då blir det bra!
Hemmagjord glögg/vin har jag gett bort flera gånger och det har alltid varit uppskattat så det kan du absolut ge bort om du själv tycker om det.
Man kan alltid göra glögg på redan färdigt vin. Finns tom. färdiga kryddblandningar från Santa Maria som man häller i vanligt rödvin o vipps blir det glögg. Har dock aldrig provat för jag vill inte förstöra rödvinet   :P

Lotta

  • Nykomling
  • *
  • Antal inlägg: 10
    • Visa profil
SV: Göra eget vin
« Svar #5 skrivet: 20 november 2019 kl. 18:10:51 »
Förr så gjorde jag vin på allt möjligt, rödbetor och russin, maskros, glögg på potatis,  vinsatser...  nu har jag blivit mer kräsen och tror inte att jag skulle gilla det.
På senare år har jag mest gjort på svartavinbär, har massor av buskar och plockar med blåbärsplockare, är inte jättenoga med att rensa bort eventuellt fula bär.
Tidigare har det blivit för sött då mitt ärvda recept säger att man ska lägga i åtta sockerbitar per dag fram till jul. Förra året slutade jag sockra i november nån gång och det blev sött ändå, årets är redan slutsockrat, men jäsningen har inte stannat helt än så jag vet inte om det blir bra. Friskt i smaken, vissa skulle kanske säga surt.

Förra året fanns det enorma mängder odon på berget så då testades det, men det blir det inte några fler gånger, rätt smaklöst fast dög att göra glögg på.
Jag använder inte jäst eller jäststopp och har inte haft något mögel i det. Landar på runt 14-15% och blir inte bättre av att lagras. Ska stå ljuset och varmt när man håller på och sockrar och skakar, sen mörkt och svalt.

Är lite sugen på att prova att göra på röda vinbär, har många stora gamla buskar och inte ens fåglarna orkar äta upp alla bär. Fast har för mig att det inte går att vildjäsa alla sorters bär och frukt, var visst något enzym eller annat som behövs som finns på i alla fall vindruvor, svarta vinbär, blåbär och odon.

k00lix

  • Nykomling
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
SV: Göra eget vin
« Svar #6 skrivet: 23 november 2019 kl. 15:59:35 »
Jag kan rekommendera att använda Edelmans vinjäst. Finns i många olika smaker och kostar bara 29:-
Går att köpa på e-shoppar.

Gör inte vin på bara röda vinbär, det blir för surt. Blanda i något som är sötare också, tex blåbär.