Tjäna, Spara, Slösa(!?) och Investera > Privatekonomi

Minska kostnader för el, vatten, sopor m m

(1/5) > >>

Trendsökaren:
Startar en tråd om hur man kan minska sin kostnader för allt det som ingår i kostnader för fastighet/hus. Motiveringen till detta behöver inte bara vara ekonomiska utan det kan vara åtgärder som är bra för miljö och klimat.

Jag är ju pensionär med något kvarstående uppdrag och detta inom ett energiföretag som genomgått en förändring till att i sin egen verksamhet bli helt fossilfri. En lärdom var att detta inte egentligen var speciellt svårt. Bolaget är fortfarande lönsamt. Men det tog tid.

Jag har själv ägt hus och varit ordförande i en bostadsrättsförening. Detta uppdrag handlade mestadels om att sanera en förskräckligt dålig ekonomi. Det tog också några år att göra detta. De största kostnadsminskningarna kunde på sikt göras inom det finansiella området. Men det kunde också göras kostnadsminskningar för alla andra kostnadsslag.

Genom att minska kostnaderna kunde amorteringar öka och detta innebar en ränta på räntaeffekt fast med mindre och mindre kostnader för lån.

På två år har jag nu själv minskat den årliga förbrukningen av el från 14500 kWh till nu 9200 kWh. Detta för lägenhet och Torpet. Det senare är värmt året om.
.................

Där det rent tekniskt går har jag bytt till ledlampor. De senaste våras där jag gick igenom vad som fanns. Det kan finnas armaturer och dimrar där ledlampor inte fungerar i. Det finns led som alternativ för de flesta ljuskällor som vanliga lampor, lysrör och kvicksilverlampor. Man får uppmärksamma att man idag mäter ljusstyrka i lumen så att man får önskad ljusstyrka.

Det är omedelbart lönsamt att byta till ledlampor eller ledlysrör om dessa fungerar i befintlig armatur. Detta gäller även om man jämför med lysrör och den gamla typen av lågenergilampor.

Om man är orolig för lampor som flimrar så finns det en man som har en hemsida där han lägger ut resultatet på sina mätningar av ledlampor.

http://sle.se/led/

Trendsökaren:
Alla har två typer av abonnemang för att få el. Själva nätet är monopol och priset för detta är inte förhandlingsbart. Själva elavtalet är förhandlingsbart och kunden förväntas välja ett avtal. Gör man inte detta som kund får man ett så kallat anvisningsavtal. Dessa avtal är oftast dyra.
Ca en halv miljon hushåll har idag sådana ogynnsamma anvisningsavtal som man alltid får när man flyttar in i en ny bostad om man inte gör ett aktivt val av ny elleverantör.

Man kan välja via Elskling men då får man ett lockpris som bara gäller för viss tid. Nackdelen (?) är att man då måste teckna om avtalet när denna tid har gått för att få lågt pris.

Man har alltid möjligheten att själv försöka förhandla med sin elleverantör. Jag mailade till min leverantör av själva elen och förhandlade bort den fasta kostnaden på mina två abonnemang för själva elen. Jag kom då att få en mindre kostnad på ca 100 kr per månad inklusive moms.

Själva kostnaden för nätet är inte förhandlingsbart. De stora nätägarna har höjt sin priser kraftigt de senaste åren. Vad man kan göra är att försöka spara och effektivisera sin elanvändning. Man betalar alltid en så kallad överföringsavgift per förbrukad kWh.

Trendsökaren:
Den del på vattenkranar som sitter längst ut på en vattenkran kallas strålsamlare eller perlatorer. De har till uppgift att bl a blanda in luft i vattenflödet. De bestämmer också hur mycket vatten per minut som kranen kan leverera. Vattenmängden mäts i liter per minut.

Så om man vill mäta vilken mängd vatten som dina perlatorer ger tar man ett litermått och mäter hur många liter vatten det kommer under en minut när kranen är helt öppen.

Det finns perlatorer som begränsar vattenflödet men blandar in mera luft. Detta för att spara vatten.

När jag var aktiv i bostadsrättsförenings styrelse erbjöd vi alla medlemmar att frivilligt byta till nya perlatorer med något mindre mängd vatten. Så i lägenheten har vi numera perlatorer som i kökskranen ger 9 liter och i handfatet 6 liter. Så vill jag minnas saken.

I Torpet bytte jag först i somras och då till perlatorer som ger 5 liter per minut. Jag köpte dessa på Bauhaus.

Här en liten video om att byta en perlator.
https://youtu.be/64ELvp9AsXYk00lix:
För att drastiskt minska energikostnaden i sitt hus bör man se över sin uppvärmning/varmvatten. Har man elradiatorer så ska man installera 1-2st luft/luft-värmepumpar.
Har man vattenburna element bör man göra en kalkyl att byta mot värmepump. Antingen berg eller luft/vatten beroende på förutsättningar och vart i landet man bor.
Har man tillgång till ved är ju alltid det att föredra rent ekonomiskt som uppvärmning om man vill lägga tid på det.
Jag har bergvärme som huvuduppvärmning. Men på vintern så eldar vi ved i vår kamin som står centralt i huset. En liten fläkt sprider värmen från kaminen till fler rum.

Vi har dessutom nyligen installerat 2st avloppsvärmeväxlare också. Så när vi spolar ner varmt vatten i kök och badrum så värmer vi upp värmepumpen lite extra.
http://www.rormontage.com/mm-vaxlaren/

Ta en titt på sopkostnaden. Vi hade möjlighet att välja att inte slänga "svarta påsar" alltså komposterbart i vårt kärl. Det gav oss en besparing på ca 100kr/mån.
Så numera komposterar vi allt själva på trädgården vilket gör att vi inte behöver köpa lika mycket jord till våra odlingar. Så det blev besparing 2 gånger.

Man ska helst diska i diskmaskin så mycket det går. Det drar mindre energi än att handdiska.

Trendsökaren:
Du verkar ha koll på saker och ting och gjort mycket själv för att få ner kostnaderna för boendet.

När jag själv skriver i tråden kommer jag nog oftast belysa mina erfarenheter i små område åt gången eftersom jag just nu tycker att detta fora behöver inlägg oftare.

.......
På Torpet komposterar vi själva. Vi får lägre kostnader för hämtningen och får samtidigt värdefullt jordförbättringsmedel till odlingarna.

Vi har pratat med en granne om att vi kanske skall dela kärl. Detta sänker kostnaderna ytterligare. Vi skulle få 10 meter längre till kärlet vilket inte gör något. Jag vet inte om alla kommuner erbjuder möjlighet att dela kärl men så är det åtminstone i några.

I bostadsrättsföreningen gjorde vi en upphandling av ”sophämtning” för några år sedan. Kommunen har ensamrätt till fraktionerna brännbart och komposterbart men annat kan andra hämta. Då blev det betydligt billigare med Allfrakt och vi fick även flera fraktioner. Nu kanske skillnaderna inte är så stora? Återvinning av våra sopor utvecklas ju över tid.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion