Författare Ämne: Alldeles för högt matkonto varje månad  (läst 11524 gånger)

Solnamannen

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 43
  • Visa profil
SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
« Svar #45 skrivet: 27 juli 2019 kl. 23:13:45 »
Coop är överlag väldigt dyrt, och självklart är en liten ICA Nära dyrare än Willys - men en välsorterad ICA Maxi eller Kvantum med mycket färskvaror, charkdisk mm är sällan mer än 2-4 % dyrare än ex Willys. Jag är ekonomisk, men handlar gärna där service och utbud är bra (ICA).

7-8 tkr per månad för "allt man handlar på ICA" för två vuxna är fruktansvärt mycket. Men det handlar sannolikt inte om att ni köper på fel ställe, utan vad och hur ni köper/äter. Spana in Undertian. Jag har testat ett antal av recepten, och de jag gillar har jag sparat. Väver in lite sådana måltider i det vanliga utbudet, både för att öka andelen vegetariskt något (från nästan noll), men också av ekonomiska skäl. Flera av de typer av lasagne/pajer som finns där är bra. De gör jag direkt i matlådor av glas. Jag kör inte matlåda (bra personalrestaurang på jobbet), men fryser in och har i barnveckor för att umgås mer med barn och stå mindre i köket. Mitt hushåll är en vuxen och (i snitt) ett barn. Kostnaden för "allt vi handlar på ICA" (mat, toapapper, tvål, deo, städkem mm) landar på 3,8-4,6 tkr/mån, vilket jag tycker är acceptabelt. Jag planerar meny för en vecka och storhandlar det som behövs. Har börjat e-handla ganska mycket senaste tiden, med hemleverans. Väldigt bekvämt och smidigt.
”He is richest who is content with the least” -Socrates

k00lix

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 29
  • Visa profil
SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
« Svar #46 skrivet: 30 juli 2019 kl. 08:37:22 »
Tack för tipset Solnamannen! Den sidan kommer bli välbesökt av mig :)

Vi är en familj på 2 vuxna och 1st 3 åring. Vi snittar matkonto på ca 4000-4500kr / mån.
Då har jag räknat med alla resturangbesök och utemat. Vi äter typ dagligen kött/fågel eller fisk och väljer alltid bra råvaror. Men vi lagar oftast maten från grunden så det får ner kostnaden ordentligt.

Vi äter nästan aldrig lunch ute då vi alltid har med matlådor. Max 4ggr/månad för oss 2.
Vi passar alltid på att köpa det som är på kampanj. Hinner vi inte äta det samma vecka så hamnar det i frysen.
Vi slänger aldrig mat. Även smårester sparas och äts som mellanmål.

Solnamannen

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 43
  • Visa profil
SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
« Svar #47 skrivet: 30 juli 2019 kl. 17:50:56 »
Mitt hushåll är en vuxen och (i snitt) ett barn. Kostnaden för "allt vi handlar på ICA" (mat, toapapper, tvål, deo, städkem mm) landar på 3,8-4,6 tkr/mån, vilket jag tycker är acceptabelt.
OK, kollade kassaboken och inser att snittet januari-juni, efter semester i juni där det handlades lyxmat på liten lantlig ICA-butik landar på ca 4800 kr/mån. Räknar dock med att snittet över året ligger något lägre, ska fortsätta att laga storkok på ett smart sätt.

Det är exklusive restaurang (och alkohol). Lägger flera tusen i månaden på restaurang. De första 3 eller så är OK, de månader det blir mer får jag lite ångest. Å andra sidan har jag råd, och det är ju närmast alltid förenat med sociala förehavanden. Har dock börjat bjuda hem folk mer och bjuda på hemlagad mat. Blir gratis för dem och billigare för mig  ;D
”He is richest who is content with the least” -Socrates