Författare Ämne: Göra eget vin  (läst 508 gånger)

Lotta

  • Nykomling
  • *
  • Antal inlägg: 9
    • Visa profil
SV: Göra eget vin
« Svar #15 skrivet: 20 november 2019 kl. 18:10:51 »
Förr så gjorde jag vin på allt möjligt, rödbetor och russin, maskros, glögg på potatis,  vinsatser...  nu har jag blivit mer kräsen och tror inte att jag skulle gilla det.
På senare år har jag mest gjort på svartavinbär, har massor av buskar och plockar med blåbärsplockare, är inte jättenoga med att rensa bort eventuellt fula bär.
Tidigare har det blivit för sött då mitt ärvda recept säger att man ska lägga i åtta sockerbitar per dag fram till jul. Förra året slutade jag sockra i november nån gång och det blev sött ändå, årets är redan slutsockrat, men jäsningen har inte stannat helt än så jag vet inte om det blir bra. Friskt i smaken, vissa skulle kanske säga surt.

Förra året fanns det enorma mängder odon på berget så då testades det, men det blir det inte några fler gånger, rätt smaklöst fast dög att göra glögg på.
Jag använder inte jäst eller jäststopp och har inte haft något mögel i det. Landar på runt 14-15% och blir inte bättre av att lagras. Ska stå ljuset och varmt när man håller på och sockrar och skakar, sen mörkt och svalt.

Är lite sugen på att prova att göra på röda vinbär, har många stora gamla buskar och inte ens fåglarna orkar äta upp alla bär. Fast har för mig att det inte går att vildjäsa alla sorters bär och frukt, var visst något enzym eller annat som behövs som finns på i alla fall vindruvor, svarta vinbär, blåbär och odon.

k00lix

  • Nykomling
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
SV: Göra eget vin
« Svar #16 skrivet: 23 november 2019 kl. 15:59:35 »
Jag kan rekommendera att använda Edelmans vinjäst. Finns i många olika smaker och kostar bara 29:-
Går att köpa på e-shoppar.

Gör inte vin på bara röda vinbär, det blir för surt. Blanda i något som är sötare också, tex blåbär.