Författare Ämne: En försmak på livet som ekonomiskt fria  (läst 1602 gånger)

RikaKvinnor.se

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 2
  • Visa profil
En försmak på livet som ekonomiskt fria
« skrivet: 21 februari 2019 kl. 15:01:26 »
I mitten av november 2018 skrev jag en krönika med namnet; "Att semestra och samtidigt tjäna pengar – ett omöjligt drömscenario eller något som faktiskt kan bli verklighet?" https://www.rikakvinnor.se/att-semestra-och-samtidigt-tjana-pengar-ett-omojligt-dromscenario-eller-nagot-som-faktiskt-kan-bli-verklighet/ Jag och min älskade sambo hade då varit bortresta under två månader på vår så kallade Playcation, en resa för framförallt självutveckling, men också för att testa på livet som ”ekonomiskt fria”. I krönikan kunde jag konstatera att målet, om att resa utan att det skulle påverka vår ekonomi negativt, med råge hade uppnåtts under de två första månaderna på resande fot.

Mål; att komma hem finansiellt rikare från semestern
Ett av de konkreta ekonomiska målen vi satte upp inför resan var nämligen att vi skulle komma hem med mer kapital än vi hade när vi reste. Eller åtminstone skulle vi vara nöjda om vi gått plus minus 0. I praktiken innebär detta att vår totala ekonomi skulle vara intakt och densamma som när vi lämnade Sverige den 4 sep 2018, trots att vi då varit på ”semester” under hela 5 månader.

Hur gick det då?
Så hur gick det då med målet om att komma hem finansiellt rikare än när vi åkte? Det vi kan konstatera är att målet, om att vårt totala kapital skulle vara större eller desamma som när vi reste, inte nåddes. Pga en svag börs i slutet av 2018 så dippade våra portföljer, och därmed minskade också vårt totala kapital. I runda slängar rör det sig dock om mindre än 2% av det totala kapitalet, så det är inga astronomiska summor vi pratar om, även om det såklart ändå är pengar och att det de facto medförde att vi inte nådde vårt uppsatta mål om att komma hem finansiellt rikare än när vi reste. Nedan ser du resultatet visualiserat med en jämförelse mot utfall under 2016, 2017 samt dagen vi reste och dagen vi kom hem igen.

Totalekonomi 2016-2018
Graf 1. Visar på att skillnaden mellan när vi reste och kom hem inte är så stor.
Men om vi istället tittar på det jag tycker är mest intressant i sammanhanget, eftersom börsen kan svänga väldigt mycket under kortare perioder, vilket den också gjorde under 2018, tycker jag att vi kikar på faktorn; utgifter kontra inkomster under de fem månader vi varit på vår så kallade Playcation.

Då ser läget plötsligt betydligt bättre ut. Här kan vi konstatera att vi varje månad fått in betydligt mer kapital än vi gjort av med tillsammans med de få utgifter vi hade kvar på hemmaplan under resan. Därmed kan vi konstatera att vi faktiskt kunde leva på våra så kallade ”passiva” inkomster under hela resan, vilket känns riktigt bra, då det i praktiken innebär att vi under semestern nådde målet om att bli ”ekonomiskt fria”.

Inkomster vs utgifter under 5 månader Playcation
Graf 2. Visualiserar fördelningen mellan inkomster och utgifter under 5 månader på resande fot.

Graf 3. Visar precis samma sak som graf 2 men med annan visualisering
Detta är dessutom något jag arbetat strategiskt med sedan 2014 för att uppnå, vilket också syns i grafen nedan. Därför känns det extra bra att nu äntligen ha nått i hamn, åtminstone delvis. För även om en del av de passiva inkomsterna kommit från att vi hyrt ut vår bostad, som vi nu behöver bo i, vilket i sin tur innebär att vi inte är helt framme vid slutmålet än, så är vi på mycket god väg och räknar dessutom med att vara framme långt innan vi från början satte målet till.

Aktiva vs passiva inkomster 2014-2018
Graf 4. Ett idogt aktivt arbete för att nå passiva inkomster lönar sig uppenbarligen tillslut
Så inom en ganska snar framtid kommer vi, med stor sannolikhet, mer eller mindre, kunna leva på passiva inkomster i form av hyresinkomster, avkastning från investerat kapital samt olika affilateavtal och royalties. Bara att ha den möjligheten gör mig alldeles pirrig. Tänk vad som skulle kunna vara möjligt för dig personligen om du kunde leva på dina passiva inkomster och vara så kallat ”ekonomiskt fri”? Vad skulle du göra mer av? Vad skulle du göra mindre av? Detta är frågor jag börjat ställa mig själv eftersom jag inser att målet inte ligger så fasansfullt långt fram i tiden. Jag hoppas du känner dig inspirerad att hänga med mig på resan för visst blir det så mycket roligare om vi gör det tillsammans! Känn dig därför fri att dela dina tankar om ekonomisk frihet i kommentarsfältet nedan.

Namaste
Elisabeth @RikaKvinnor.se
« Senast ändrad: 21 februari 2019 kl. 15:06:15 av RikaKvinnor.se »

Mumrik

 • Fullständig medlem
 • ***
 • Antal inlägg: 109
 • Mot FI 2025.
  • Visa profil
SV: En försmak på livet som ekonomiskt fria
« Svar #1 skrivet: 26 februari 2019 kl. 18:16:03 »
Tänk vad som skulle kunna vara möjligt för dig personligen om du kunde leva på dina passiva inkomster och vara så kallat ”ekonomiskt fri”? Vad skulle du göra mer av? Vad skulle du göra mindre av? Detta är frågor jag börjat ställa mig själv eftersom jag inser att målet inte ligger så fasansfullt långt fram i tiden. Jag hoppas du känner dig inspirerad att hänga med mig på resan för visst blir det så mycket roligare om vi gör det tillsammans! Känn dig därför fri att dela dina tankar om ekonomisk frihet i kommentarsfältet nedan.

Namaste
Elisabeth @RikaKvinnor.se

Ja, nog är det därför vi är här på forumet, för vi börjat ställa dessa frågor!

Du har börjat ställa dig frågorna, men vad har du själv kommit fram till för svar? När är ditt mål, i samlade tillgångar och/eller avkastning? Hur många miljoner? Hur många år? Hur mycket i fastigheter, hur mycket i aktier, hur mycket i Better Globe? Vad är ditt mål? När är du klar? Alla vill inte dela med sig av allt förstås, men någon liten siffra kanske kan funka att outa på forumet?

Ni var nöjda med experimentet, toppen! Men hur mycket rikare hade ni varit om ni jobbat istället? Hur mycket närmare finansiellt oberoende? Jag fattar grejen, jag är själv ledig mellan gig just nu, men ”förlorar” 500-1000 kr för varje timme jag inte jobbar. Tyvärr. Även om jag drar in ett antal tusen i passiva inkomster per månad så skulle jag dra in många tiotusentals kronor om jag jobbade. Det är en stressfaktor, för jag vill vara ekonomiskt oberoende så snart som möjligt, men samtidigt leva rimligt under tiden, samt ha lite ledigt ibland. Hur hittar ni balansen?

Min målsiffra är 20k i passiva inkomster per månad och ett ”nest egg” på ca 5-6M, delvis i aktier, delvis bundet i lågt avkastande men säkra investeringar som fastigheter. Räknar med att fortsätta jobba, men helt på egna villkor. Ingen chef jag inte gillar, inga möten. Särskilt inga fler möten. Mycket egentid. Ska bli så skönt.

Vad är planen för ert 2019?mrFIRE

 • Global moderator
 • Seniormedlem
 • *****
 • Antal inlägg: 265
  • Visa profil
SV: En försmak på livet som ekonomiskt fria
« Svar #2 skrivet: 3 mars 2019 kl. 09:46:10 »
Aktiva vs passiva inkomster 2014-2018
Graf 4. Ett idogt aktivt arbete för att nå passiva inkomster lönar sig uppenbarligen tillslut
Så inom en ganska snar framtid kommer vi, med stor sannolikhet, mer eller mindre, kunna leva på passiva inkomster i form av hyresinkomster, avkastning från investerat kapital samt olika affilateavtal och royalties.

Just den här delen blir jag väldigt nyfiken på !  :) Det ser ut som att ni haft en rejäl ökning i passiva inkomster under relativt få år. Vill du beskriva mer i detalj vad de består av? Supernyfiken!

Ekonomitankar

 • Fullständig medlem
 • ***
 • Antal inlägg: 117
  • Visa profil
SV: En försmak på livet som ekonomiskt fria
« Svar #3 skrivet: 13 mars 2019 kl. 11:44:25 »
Vi är inte där riktigt än, känner mig inte helt bekväm med att hyra ut vårt hus vi bor i.