Författare Ämne: Säg hej och presentera dig själv!  (läst 1734 gånger)

Shrimphorse

  • Nykomling
  • *
  • Antal inlägg: 8
    • Visa profil
SV: Säg hej och presentera dig själv!
« Svar #30 skrivet: 12 november 2018 kl. 09:04:44 »
Hej!
Kul med ett svenskt FI/RE-forum! Hoppas på givande diskussioner och framtida bekantskaper! :)

Ålder: 38
Civilstånd: Gift
Bor: Mellanstor stad i Västra Götaland (egentligen gård utanför staden)
Jobb: Landskapsarkitekt (jobbar dock som planarkitekt på kommun)
Barn: 1 liten guldklimp

Ekonomiska mål: Jag och min fru är bägge är till naturen ”icke-konsumenter”. Med det menar jag att det inte kommer naturligt för oss att spendera pengar bara för att vi har dom. Vi har alltid fått pengar över. (till och med under mina studieår utomlands). Visst konsumerar vi, ibland även tillsynes onödiga saker, men alltid väl under våra tillgångar. Har känt till MMM under flera år men det är egentligen först nu som vi som familj formulerat våra mål för att nå FI/RE. Grunden till detta var nog när vi fick barn för drygt 1,5 år sedan och vi hittade vår drömgård för snart 1 år sedan. Vi började se det livet vi egentligen ville leva mer tydligt. Det ekonomiska sparandet är en del av vår resa. MEN! Det är lika viktigt för oss att ”tvinga” oss att formulera vad vi drömmer om och vill uppnå med våra liv. Hur vi lever ett liv vi mår bra av, som handlar om mer än att uppnå en bra sparkvot per månad. Det är sannerligen en spännande resa vi påbörjat med egen odling, sidoinkomster från gården. Nya projekt och drömmar på gården dyker upp nästan var och varannan vecka.

Det jag älskar med MMM är att han fokuserar på helheten, nämligen LYCKA. Vad det är som gör oss människor lyckliga, vilka komponenter som behövs. Det är något jag kan ta till mig. Min uppfattning är att FI/RE idag fokuserar väldigt mycket på verktyget ekonomi/sparande. Och även om det är en viktig del så tror jag det finns mycket att lära av parallella rörelser som downshifting t.ex. där man kompromissar fram en lösning. 4%-regeln känns ibland lite som en all or-nothing-lösning. Själv ser inte att jag kommer sluta jobba i framtiden, däremot skulle det räcka med att jobba kanske 10-20h/veckan för min del under friare former (med olika saker). Något som inte är möjligt i dagens arbetsmarknadssystem.


Men om vi ska prata om de ekonomiska målen (då livsmålen är lite för mycket att beta av och den här pressen har redan spårat totalt!! Sorry!

1.   Bli helt lånefria på gården = väldigt låga fasta utgifter
2.   Bygga upp en pengamaskin så vi med 4%-regeln täcker basförsörjningen (fasta utgifter + en snål månads övrig konsumtion).
3.   Vi snittar idag sparkvot på runt 60%, jag skulle vilja få upp snittet till 70%
4.   År 2026. Beräknad tid för att göra sorti från APT och förmiddagsfikor där samtalsämnet är tv-program och/eller ”kändisar” jag inte känner till.

whirmz

  • Nykomling
  • *
  • Antal inlägg: 4
    • Visa profil
SV: Säg hej och presentera dig själv!
« Svar #31 skrivet: Idag kl. 13:18:55 »
Hej!

Jag är en smygare som läst era bloggar under lång tid. Arbetar veckovis med att testa nya sätt att effektivisera vårt liv hemma för att det ska bli så ekonomiskt och minimalistiskt som möjligt. Ibland blir det asbra och ibland blir det hemskt.. Typ som när jag försökte göra egen tvål på palmolive som kändes som gammal sperma i händerna. Men man ska inte ge upp :)

Ålder: 30-ish
Civilstånd: Sambo
Bor: Hyresrätt i västsverige
Jobb: Mitt emellan arbetare och bestämmare, ni vet en sån som går på möten och planerar och grejar
Barn: Ett
Ekonomiskt mål: Under 2019 spara 15000/mån och dra ner matkostnaderna utan att rucka för mycket på kvaliten. Vara mer ute i naturen och testa nya grönsaker att odla.
Personligt mål: Börja röra på mig mer. Då jag även är en prepper så behöver kroppen vara i god form med, har inte tränat ordentligt på 10 år!