Författare Ämne: Säg hej och presentera dig själv!  (läst 1980 gånger)

Shrimphorse

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 8
  • Visa profil
SV: Säg hej och presentera dig själv!
« Svar #30 skrivet: 12 november 2018 kl. 09:04:44 »
Hej!
Kul med ett svenskt FI/RE-forum! Hoppas på givande diskussioner och framtida bekantskaper! :)

Ålder: 38
Civilstånd: Gift
Bor: Mellanstor stad i Västra Götaland (egentligen gård utanför staden)
Jobb: Landskapsarkitekt (jobbar dock som planarkitekt på kommun)
Barn: 1 liten guldklimp

Ekonomiska mål: Jag och min fru är bägge är till naturen ”icke-konsumenter”. Med det menar jag att det inte kommer naturligt för oss att spendera pengar bara för att vi har dom. Vi har alltid fått pengar över. (till och med under mina studieår utomlands). Visst konsumerar vi, ibland även tillsynes onödiga saker, men alltid väl under våra tillgångar. Har känt till MMM under flera år men det är egentligen först nu som vi som familj formulerat våra mål för att nå FI/RE. Grunden till detta var nog när vi fick barn för drygt 1,5 år sedan och vi hittade vår drömgård för snart 1 år sedan. Vi började se det livet vi egentligen ville leva mer tydligt. Det ekonomiska sparandet är en del av vår resa. MEN! Det är lika viktigt för oss att ”tvinga” oss att formulera vad vi drömmer om och vill uppnå med våra liv. Hur vi lever ett liv vi mår bra av, som handlar om mer än att uppnå en bra sparkvot per månad. Det är sannerligen en spännande resa vi påbörjat med egen odling, sidoinkomster från gården. Nya projekt och drömmar på gården dyker upp nästan var och varannan vecka.

Det jag älskar med MMM är att han fokuserar på helheten, nämligen LYCKA. Vad det är som gör oss människor lyckliga, vilka komponenter som behövs. Det är något jag kan ta till mig. Min uppfattning är att FI/RE idag fokuserar väldigt mycket på verktyget ekonomi/sparande. Och även om det är en viktig del så tror jag det finns mycket att lära av parallella rörelser som downshifting t.ex. där man kompromissar fram en lösning. 4%-regeln känns ibland lite som en all or-nothing-lösning. Själv ser inte att jag kommer sluta jobba i framtiden, däremot skulle det räcka med att jobba kanske 10-20h/veckan för min del under friare former (med olika saker). Något som inte är möjligt i dagens arbetsmarknadssystem.


Men om vi ska prata om de ekonomiska målen (då livsmålen är lite för mycket att beta av och den här pressen har redan spårat totalt!! Sorry!

1.   Bli helt lånefria på gården = väldigt låga fasta utgifter
2.   Bygga upp en pengamaskin så vi med 4%-regeln täcker basförsörjningen (fasta utgifter + en snål månads övrig konsumtion).
3.   Vi snittar idag sparkvot på runt 60%, jag skulle vilja få upp snittet till 70%
4.   År 2026. Beräknad tid för att göra sorti från APT och förmiddagsfikor där samtalsämnet är tv-program och/eller ”kändisar” jag inte känner till.

whirmz

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 6
  • Visa profil
SV: Säg hej och presentera dig själv!
« Svar #31 skrivet: 13 december 2018 kl. 13:18:55 »
Hej!

Jag är en smygare som läst era bloggar under lång tid. Arbetar veckovis med att testa nya sätt att effektivisera vårt liv hemma för att det ska bli så ekonomiskt och minimalistiskt som möjligt. Ibland blir det asbra och ibland blir det hemskt.. Typ som när jag försökte göra egen tvål på palmolive som kändes som gammal sperma i händerna. Men man ska inte ge upp :)

Ålder: 30-ish
Civilstånd: Sambo
Bor: Hyresrätt i västsverige
Jobb: Mitt emellan arbetare och bestämmare, ni vet en sån som går på möten och planerar och grejar
Barn: Ett
Ekonomiskt mål: Under 2019 spara 15000/mån och dra ner matkostnaderna utan att rucka för mycket på kvaliten. Vara mer ute i naturen och testa nya grönsaker att odla.
Personligt mål: Börja röra på mig mer. Då jag även är en prepper så behöver kroppen vara i god form med, har inte tränat ordentligt på 10 år!

admin

 • Administratör
 • Nykomling
 • *****
 • Antal inlägg: 24
  • Visa profil
SV: Säg hej och presentera dig själv!
« Svar #32 skrivet: 10 januari 2019 kl. 14:58:30 »
Härligt och Välkomna!
Forumet växer sakta men säkert, hoppas vi når 50 medlemmar snart! Flera av de nyare medlemmarna får gärna presentera sig också  :)
Livet och tyvärr också döden har kommit emellan så därför har aktiviteten från administratörerna varit lägre än normalt.
Då detta är ett långsiktigt projekt så känner vi själva att det får ta den tid det tar, hoppas ni som oss har tålamod med det och inte tappar engagemanget att dela med er av värdefulla tips, trix, kunskaper och åsikter!

God fortsättning!

Hälsningar,
Admin

k00lix

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 6
  • Visa profil
SV: Säg hej och presentera dig själv!
« Svar #33 skrivet: 17 januari 2019 kl. 05:38:24 »
Hej! Jättekul att hitta ett forum där man kan hitta likasinnade och prata pengar/investeringar/framtid som man inte kan göra med dom flesta släkt o vänner tyvärr.
Jag har alltid varit sparsam och började redan i tidig ålder få intresse för att tjäna pengar. Då la jag dom bara på hög och hade ingen plan eller några mål vad man skulle ha dom till. Kanske en snygg bil, hus utomlands osv. Sen träffade jag min nuvarande sambo och då ökade utgifterna rejält när vi skaffade hus och började renovera, sen kom en dotter på det :). Sambon hade verkligen inget FIRE tänk från början och spenderade gärna alla pengar vi fick in på renovering, resor och "bra-att-ha-saker"...... jag fick bara höra jämt att jag var så jävla snål så fort jag ifrågasatte om vi verkligen behövde den där krukan för 500kr.

Visserligen ville jag också ha det men det kändes så jädra tråkigt att sparkontot aldrig växte i flera års tid (skönt att husvärdet gjorde det iaf). När väl senaste renoveringen blev färdig förra året tog jag upp mitt tidigare intressee för investeringar och börsen. Jag läste böcker och började komma in på spåret "ekonomiskt fri". Då insåg jag plötsligt att det är ju det som har varit mitt mål hela tiden utan att ha kunnat sätta ord på det. Jag vill äga min tid och inte vara bunden att gå till ett vanligt jobb 40h/v. Även om jag älskar mitt jobb som rörläggare dom flesta dagar så vet jag att min kropp kommer inte klara alla år till pension och jag vill göra något annat än att sälja mina timmar.

Det svåraste att lyckas med det var att få med sambon på tåget insåg jag. Men hennes största hobby är trädgården. Hon hade redan en dröm om att bli självförsörjande på det man kan odla för att äta bra och nyttig mat utan bespruting, min drivkraft blev att göra det för att få ner matkostnaderna. Så vi hade lite olika drivkrafter men samma mål så då började hon förstå mig och för varje månad blir hon mer och mer intresserad av att bli ekonomisk fri i framtiden.

Jag har länge varit intresserad av börsen så det mesta sparas där just nu. Men nu har jag fått möjlighet att köpa in mig i en fastighet som en vän äger och målet är att i framtiden ska fastighetsbolaget stå för en stor del av våra passiva inkomster. Vi har kunskapen att bygga/renovera och man ska ju göra det man är bra på. ^^


Ålder: 29
Civilstånd: Sambo
Bor: Villa utanför Borås
Jobb: Rörläggare, snart fastighetsägare på sidan om
Barn: 1
Ekonomiskt mål: Bli ekonomisk fri (4% regeln) innan jag är 50 år utan att behöva leva snålt och kunna resa mycket.
Personligt mål: Våga utmana mig själv och väcka entreprenören inom mig som var så påtaglig som barn. Gå utanför boxen 7-16 jobb och göra det jag verkligen vill.