Omröstning

Har du en skriftlig finansiell plan?

Japp
3 (75%)
Nej, gillar inte principen
0 (0%)
Nej, visste inte att jag behövde en
1 (25%)

Antal personer som röstat: 4

Författare Ämne: (Skriftlig) finansiell plan  (läst 278 gånger)

Crazy Gang

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 9
 • Initiativtagare till bramedpengar.se
  • Visa profil
  • bramedpengar.se
(Skriftlig) finansiell plan
« skrivet: 16 augusti 2019 kl. 14:13:22 »
Hej forumet!

Jag tänkte undersöka en fråga som jag stöter på väldigt sällan i svensk kontext men som är mer allmänt etablerad i många andra länder (USA t.ex.).

Förekomsten av en skriftlig finansiell plan.

Vi har skrivit lite om det här på vår sajt så jag saxar lite därifrån:

http://bramedpengar.se/blog/du-beh%C3%B6ver-en-skriftlig-finansiell-plan-2 (om någon kan påminna mig hur man hyperlänkar en text på forumet så kan jag snygga till länken  :)

Citera
Skulle du flytta in i ett hus byggt utan ritning? Skulle du åka med ett flygplan tillverkat utan konstruktionsritningar? Skulle du gå på en bro där ingen gjort hållfasthetsberäkningar?

Självklart skulle du inte det.

Märkligt då att så många lever sina finansiella liv utan någon som helst plan, eller planering för den delen.

Min erfarenhet är att det är extremt ovanligt med skriftliga finansiella planer eller ens uttalade investeringsstrategier för privata investerare. Jag uppfattar det som att mycket går på magkänsla och många beslut fattas i stunden utifrån då rådande omständigheter istället för att följa en uttalad metodik och systematik.

Jag är intresserad av era tankar och erfarenheter - stämmer min anekdotiska observation eller är folk mer planerande än vad jag uppfattat? Om inte - varför är det så? På vilka grunder väljer man isf att inte ha en plan för sin finansiella situation och sina pengar?

För egen del så har jag en skriftlig finansiell plan som genom åren har hjälpt mig mycket i att "hålla kursen" när det gått upp eller ner i portföljen.
bramedpengar.se
En enkel väg för dig som vill bli bra med pengar, så att du kan göra mer av det som är viktigt i ditt liv.

Trendsökaren

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 23
  • Visa profil
SV: (Skriftlig) finansiell plan
« Svar #1 skrivet: 16 augusti 2019 kl. 17:13:19 »
Hej Crazy Gang!

Bra att du lyfter upp finansiell plan sedan kan man ju fundera själv hur man sparar och investerar.

Jag har en finansiell plan och någon form av riskpolicy. vilket möjligtvis inte är så vanligt.

Min grundläggande förhållningssätt är modern portföljteori med en tydlig släng av momentum.

Jag vill inte idag säga att den finns skriftlig. Har haft anteckningsböcker där jag skriver ner olika saker och antecknar resultat, omviktningar. Tyvärr fungerar detta gamla sätt dåligt nät vi i praktiken bor på två ställen. Digital utveckling är nog inte min styrka.

Men ett exempel är vilka önskemål om diversifiering som jag har. Tidvis svårt att åstadkomma eftersom jag också säljer av innehav som inte visat sig fylla kravnivån  idag oftast till cash innan jag hittar något nytt. Så i grunden är väl tanken att ha en mix beståendes av flera branscher, storlek på bolag samt olika geografiska områden inklusive globala.

Diversifieringen har inte bara varit en skyddsmekanism utan ett sätt att också hålla nivån på växten uppe.

Har kravnivåer, mål, urvalsmetoder m m. Hur mycket får man sälja och köpa per dag. Aktuella nivåer på ränta versus aktier.

Har väl inte på senare tid gjort någon större ansträngning kring detta men skall läsa igenom om jag behöver utveckla tankarna.
« Senast ändrad: 16 augusti 2019 kl. 20:32:00 av Trendsökaren »

k00lix

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 39
  • Visa profil
SV: (Skriftlig) finansiell plan
« Svar #2 skrivet: 16 augusti 2019 kl. 19:41:54 »
Jag har det senaste börjat bygga upp en ekonomisk plan som jag nu jobbar på att få med frugan på. Vi kommer troligtvis få mötas på mitten men det är helt ok, bara vi börjar någonstans. Hon har aldrig haft en ekonomisk plan, bara planer på att renovera, nöjen och resor. Något annat lägger man ju inte sparade pengar på enligt henne.....men ju mer jag berättar för henne om investeringar och framtida frihet så börjar hon förstå mina mål.
Mitt mål är att jag och min fru ska vara ekonomiskt fria när vi är 50. Vi ska kunna sluta jobba om vi vill men älskar vi vårt jobb kommer vi fortsätta jobba på något sätt. Jag vill kunna ha friheten att göra vad jag vill utan massa måsten.

Jag har inte utryckligen pratat om detta ämne med mina vänner och frågat hur dom ställer sig men jag får altid uppfattningen av att dom flesta har någon idé att dom vill ha det bra ekonomiskt senare i livet men dom har absolut ingen plan. Dom tänker mer att det löser sig när barnen flyttat hemifrån och då har vi massa pengar över för barn är dyra......(som barnförälder vet jag att det är inte barnen som kostar mycket, det är alla andra livsval som är dyra).

Trendsökaren

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 23
  • Visa profil
SV: (Skriftlig) finansiell plan
« Svar #3 skrivet: 17 augusti 2019 kl. 11:14:24 »
Det är ju bra och trevligt om man kan ha liknande mål och värderingar kring pengar. Även vi har regelbundna samtal vad vi vill, skall göra och utvärdering av den ekonomiska statusen.


.............

En artikel som jag läste för många år sedan om finansiell riskhantering är denna.
https://tradingportalen.com/tag-inga-risker-–-lar-dig-att-hantera-dem/


Jag är ingen daytrader nu eller då men köper, äger och säljer aktiefonder efter en konsekvent modell som är i överensstämmelse med artikelns råd. Målet är att minska risker men ändå få en viss överavkastning jmf svenskt index.


Typ/exempel
Jag har en regel för när jag säljer. En sådan signal kan vissa sig falsk alltså att fonden återkommer.

Jag har regler för maxstorlek på enskilt innehav och även mål på önskad diversifiering.

Jag har en regel för hur stor andel ränta som minst skall finnas. Detta spann ändras.

Jag har en regel om att jag begränsar andelen fonder efter det totala kapitalet som är valda efter trend. Resten blir globalt.


Crazy Gang

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 9
 • Initiativtagare till bramedpengar.se
  • Visa profil
  • bramedpengar.se
SV: (Skriftlig) finansiell plan
« Svar #4 skrivet: 19 augusti 2019 kl. 10:19:19 »
Tack för era inspel!

Med finansiell plan avser jag den större ekonomiska bilden - dvs. hur man vill leva, vad man behöver för att kunna uppnå det och hur man ska gå tillväga. I det sistnämnda är såklart en uttrycklig investeringsplanen en bra och viktig del.

Kanske är bäst att jag förtydligar min fråga till att gälla såväl en mer övergripande finansiell plan som en uttrycklig investeringsplan/investeringsstrategi (vilken för mig är mer av ett verktyg att använda inom ramen för den finansiella planen).

bramedpengar.se
En enkel väg för dig som vill bli bra med pengar, så att du kan göra mer av det som är viktigt i ditt liv.

Trendsökaren

 • Nykomling
 • *
 • Antal inlägg: 23
  • Visa profil
SV: (Skriftlig) finansiell plan
« Svar #5 skrivet: 20 augusti 2019 kl. 07:04:50 »
Crazy Gang!

Om man ser det på detta sätt finns det åtminstone ingen skriftlig plan men samtidigt en del tankar, dialog och arbete kring detta med ekonomi och vad man  vill göra i livet. Så helt planlöst är det väl inte. Men skall man komma någon stans är det ju viktigt med mål och planer.

Vi är ju numera pensionärer på riktigt med var sin lilla sidoinkomst, än så länge.

Det som vi gör och gjort sista tiden är väl att genomlysa våra kostnader igen men samtidigt behålla och utveckla det som är kvalite. Frågor om miljö och klimat är ganska viktiga för oss. Så det skall också integreras i planen. Ibland är det samma sak att har arbeta för mindre kostnader och mindre fotavtryck, ibland inte.

Typ/exempel
Idag kommer det ett besök till mig och en granne av en säljare av solel.  Vi behöver i första hand undersöka om det är möjligt på Torpets hundraåriga takkonstruktion.

Imorgon kommer samma granne och jag ta emot en begagnad flyttbrygga som kommer att utrustas med badstege och ramp. Bara kostnad men kvalite.


............« Senast ändrad: 20 augusti 2019 kl. 10:12:28 av Trendsökaren »