Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Fallstudier privatekonomi / SV: Vägen till FIRE i siffror!
« Senaste inlägg av Mumrik skrivet 16 november 2018 kl. 21:22:19 »
Tummen upp!

De allra flesta har nog en och annan värdefull grej i byrålådan. Ville bara retas lite ;D Pennan kan du ju använda hela livet istället för att köpa nya, den är ju användbar! Men det är ju så mycket lättare att skaffa sig grejer än att göra sig av med dem utan en (stor) förlust. Värt att tänka på när man köper något. Segt med sunk cost fallacy när man vill bli av med eländet.

Jag satsar mer på lean FIRE och småbrukslivet, men i easy mode (d v s lättnaden i att inte behöva gå plus på morötter och getter, etc.). Dock är jag riktigt sugen på en snygg kåk centralt i staden närmast min lilla gård, där jag kan hyra ut o s v. Som ett sätt att diversifiera. Så 5M till värdepapper av olika slag och 5M+ till fastigheter. Då börjar vi närma oss ganska höga summor för en tjänsteman i offentlig sektor, om än högavlönad. Men jag ska satsa på privat företag och kanske t o m någon startup i nästa veva av min karriär hoppas jag. Några år till, bara.

Tjenare,

Vissa prylar har jag inte sålt än, kanske lite sentimentalt och inte direkt beroende av de pengarna nu men klart, dumt att de ligger i en låda (frågan är bara vart;)).

FatFIRE stämmer nog ganska bra då vi prioriterar som vi vill och det har inte varit/är inte extremt på något sätt. Beror lite på att jag oavsett var vi står ekonomiskt nu är övertygad om att vi kommer fortsätta att dra in pengar på olika sätt även om FI, målet är ju absolut inte att inte göra något...

Tack för kommentaren om hemsida, verkar som vi har lite strul med just platta...har tagit bort dem från mobilen för länge sedan..du får läsa via en dator om du hittar något matnyttigt:)

2
Övrigt & Off topic / SV: Sociala medier?
« Senaste inlägg av Mumrik skrivet 16 november 2018 kl. 21:02:25 »
Jag ser sociala medier (twitter och instagram för mig) som ett enkelt sätt att hålla mig uppdaterad och träffa folk inom mina specialintressen. Jag engagerar mig bara i de andra användare som håller på med liknande saker som jag själv är intresserad av. Vissa av mina intressen är jag ganska ensam om i min omgivning och för något nästan ensam i Sverige (vi är en handfull personer i landet). Efter några år har jag vänner över hela världen som jag lärt mig mycket av och haft utbyte med. Jag har bland annat fått ha en dialog med en av min barndoms favoritförfattare då vi råkar ha samma udda intresse.

Inga barn, bilder på mat eller unkna åsikter. Har ni det på era sociala medier så får ni revidera vilka ni umgås med, digitalt som socialt. Det är bara att avfölja och blockera. Jag är inte vän med hund- mat- eller bebisfixerade människor IRL heller, och definitivt ingen med unkna åsikter. Släkten följer jag inte på sociala medier. Jag ser inte skillnad mellan IRL och digitala sociala medier här. Jag sållar hårt och det går fint. Blir folk sura så var de inget att ha ändå.

Facebook avstår jag ifrån, då man verkar ha folk man känner IRL där och det intresserar mig inte. De kan jag umgås med ändå.
3
Investera / SV: Indexfonder eller utdelningsstrategi ?
« Senaste inlägg av Life on Our Terms skrivet 16 november 2018 kl. 12:50:07 »
Skulle säga att de flesta som kör utdelningsstrategier har gjort det för att de kommit i kontakt med aktier tidigare än indexinvesteringar (gissning).

Att köra den strategin enkom för utdelningen verkar ju lite intressant för om man inte ens tror att ens innehav kommer performa bättre än index så kan man ju lika gärna sälja av 4% av sitt innehav varje år.

Jag kör lite både och men för att jag tycker att det är intressant med aktier men vill inte lägga all min tid på det. Det andra kan vara att historisk så har "högutdelare" (inom gränser) setts som mer defensiva och därmed haft lägre volatilitet men med dagens värderingar så får vi se vad som händer kring just den punkten. Viss statistik visar ju även att utdelande bolag gått bättre än bredare portföljer, igen så kan man ju visa det mesta med statistik..

Själv tror jag att vi kan få en ganska dramatisk sättning och försöker hålla min portfölj lite mer defensiv än index och utdelande bolag är del in den strategin om jag inte använder kassaflödet när det kommer så kan jag då bestämmar hur det skall återinvesteras jämfört med TR index eller ETFer där återinvestering sker automatiskt.

Bara några tankar, kommer även komma någon eller några post kring detta ämne på min hemsida men har inte publicerat det ännu.

Mvh,

Jakob


Är själv en indexkramare och tycker det är ett smidigt enkelt och förståeligt sätt att investera pengar. Men vad jag förstått så är det väldigt många som bloggar inom investeringar och passiva inkomster som kör med utdelningsstrategi. Vad är egentligen fördelen med det? Och om det nu skulle ge högre avkastning (vilket jag tvivlar) är det värt besväret?
4
post-FIRE / SV: Personer i Sverige som gått i tidig "pension"
« Senaste inlägg av Life on Our Terms skrivet 16 november 2018 kl. 12:37:27 »
Jag har inte officiellt sagt att jag "pensionerat mig" bara för att jag nått FI. Jag slutade förvärvsarbeta för ca 1,5 år sedan, var då 35år...har inte haft någon inkomst av tjänst sen dess.

Brukar säga att jag är passionär=gör vad jag vill när jag vill:)

Har jag inte en enskild diskussion så verkar många ha svårt att förstå, framförallt vad pengarna kommer ifrån, att man kan ha sparat och investerat verkar inte vara bekant/möjligt för gemeneman att förstå.

Mitt mål är definitivt inte att inte göra något utan som ovan, spendera min tid som jag vill. Var utomlands ett år, har lagt mycket tid på www.athhw.com och det finns mycket mer material som är producerat men inte publicerat...varit delförfattare i en bok, skrivit ett par e-böcker, håller på att starta en e-verksamhet (dock extrema förseningar från våra utvecklare så risk att vi lägger ner det nu mer än ett år efter att vi startat...)

I början skulle jag säga att många säger sig vilja vara "lediga" men det blir man snart trött på, målet är ju (igen) att spendera sin tid på det man är intresserad av, ju större intresse, desto bättre blir man = enklare att tjäna pengar på just det man gör.

Som säljande rubrik låter ju "Pensionär vid xx" bra då man enkelt målar upp en bild från någon strand. Tristessen sätter in ganska snart efteråt kan jag lova....

Gissar att den stora majoriteten som når FI kommer att fortsätta tjäna pengar even om det kanske blir en "paus" vad det gäller förvärvsinkomst ett tag för att man gör olika saker eller bygger upp något nytt..

Anyway, bara några tankar men det var definitivt mycket frågor från bekantar och vänner i början....men också många som blir nyfikna då vem som helst kan göra det, bara någon pekar lite i rätt riktning:)

Mvh,

Jakob


Vet att Fantastiska Farbror Fri (https://tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri) och Miljonär innan 30 (http://miljonar.blogspot.se/) nyligen slutat sina jobb och gått i tidig "pension". Vilka mer finns det i Sverige?
5
Övrigt & Off topic / SV: Sociala medier?
« Senaste inlägg av Life on Our Terms skrivet 16 november 2018 kl. 10:21:00 »
Använder det för att sprida ett budskap (främst): Your life on your terms! (www.athhw.com)

Annars för att följa vissa grupper som ger mig värde/information etc extremt sällan för all "slötitta", telefonen är oftast i flight mode. Jag vill bestämma över min tid och inte dikteras av min telefon eller sociala medier, har heller inga notifieringar på.

Mvh

Jakob

Jag är väldigt nyfiken på hur ni ser på sociala medier?
Själv har jag aldrig någonsin gillat det eller använt mig av det. Det här forumet är det närmsta jag kommer.
Tycker att det är extremt otäckt hur folk lägger ut hela sina liv på nätet. Bilder på mat, bebisar, hundar och länkar till unkna åsikter klarar jag mig bra utan.
Det skäl bara en väldigt massa tid. Vad tycker ni?
6
Övrigt & Off topic / SV: Kick-off !
« Senaste inlägg av Life on Our Terms skrivet 16 november 2018 kl. 10:18:53 »
Hej!

Jag har skrivit lite om detta på min hemsida och där finns även en hel struktur för målsättning som vi gör tillsammans. Den är uppdelad på alla olika områden livet och man kan såklart själv välja vilka som skall vara med eller inte.

Att åka iväg en helg och "planera" är inte heller så dumt, det gör de flesta jobb en gång per år....varför skulle man inte göra det privat, är jobbet viktigare än livet?

Iaf, kanske kan finna något intressant om ni följer strukturen här: http://www.actiontohappyhealthywealthy.com/visions-goals-in-life/

Vi bor söder om Stockholm och om intresse finns hos andra skulle man ju kunna träffas och spendera en dag tillsammans och gå igenom struktur, diskutera och finna nya infallsvinklar och tankar, eller bara träffa likasinnade:)

Mvh,

Jakob

Tack för input!
Vi skall verkligen försöka få till det här. Det är svårt att hinna med att prata om de långsiktiga planerna när allt bara rullar på.
Och gör man inte det så är risken ganska överhängande att någon divergerar iväg och att man växer ifrån varandra. Har sett det i så många fall i min närhet.
Själv känner jag också att det är relativt nödvändigt att komma iväg hemifrån för att genomföra "kick-offen", hur ni gjort där?
Kostnaden behöver ju hållas så rimlig det bara går, några tips på hur man löser det bäst?
7
Fallstudier privatekonomi / SV: Vägen till FIRE i siffror!
« Senaste inlägg av Life on Our Terms skrivet 16 november 2018 kl. 10:14:22 »
Hej!


Det stämmer att det är lätt att dras med i olika sammanhang och att ta steget ifrån den "bubblan" tog mig tid (för länge!). Lite kul att du nämner just det då jag precis delförfattat en bok där jag skriver om just det beslutet och hur jag förberedde mig mentalt, har du lust kan du kika här: http://www.mynewsdesk.com/se/mindboozt/pressreleases/jakob-plamqvist-en-av-foerfattarna-i-antologin-tips-fraan-coachen-2656728
Boken finns på adlibris.

Mina timmar varierade men i perioder var de en bra bit över 80h per vecka plus att jag alltid (typ) tänkte på jobbet.....blev inget bra i slutet men det är något jag får leva med men även lära av.

Vi blir som vi umgås och det är inte lätt att bryta sig ur när "alla" andra har synpunkter...men det viktigaste är att man är sann mot sig själv och lyssnar till sina signaler.

Tycker att man skall göra precis som man vill, har man ett tydligt mål så är det enklare att bara köra och då minskar eller försvinner även stora delar av FOMO/FOPO vilket kanske är en av de bästa fördelarna i ett tidigt FIRE skede.

Hur hårt man vill köra på är ju egna val och vi får alla prioritera hur vi vill samtidigt finns det ju olika vägar att gå mot FIRE. Jobba deltid och tjäna mindre men ändå kunna kosta på sig att äta ute ibland (om man nu uppskattar det) etc. Det viktigaste är ju att man även uppskattar själva resan och inte bara ett mål som kanske ligger +10 år bort. Hur skulle det då kännas om vi får ett Japan scenario på börsen och den resan tar dubbelt så lång tid?

Mvh, Jakob


...Kan summera som följande: alltid varit ekonomiskt sinnad och sparat minst 20%. Jobbar drygt tio år inom finans med hög lön (började på under 400,000 per år och slutade +1msek). Dock är det ju en massa skatt i svea och min konsumtion följde min inkomst i viss utsträckning även om upplevelser alltid varit prio (bortsett från min barndröm om en porsche som jag köpte kontant före 2010), pengarna har rullat.....

Tjena! Kul att du vill dela med dig, alltid roligt att höra folks historia!

Kan tänka mig att skillnaden från att leva/jobba i den typen av kretsar gör det ännu svårare att ta klivet till att leva ett enklare liv och även att spara under tiden? Det kan vara tufft att sticka ut bland de man har runt sig. Själv har jag alltid levt ganska enkelt och tror inte det blir så mycket skillnad den dagen jag når FIRE. Kan dock ändå märka att folk i en omkrets tycker det är lite knepigt att man t.ex alltid har matlådor...

Har en vän som jobbar i ekonomibranschen i Sverige och han säger sig snitta 50-60h per vecka utan betald övertid och att det förväntas och är standard i branschen, stämmer det med din erfarenhet också?
8
Fallstudier privatekonomi / SV: Vägen till FIRE i siffror!
« Senaste inlägg av Life on Our Terms skrivet 16 november 2018 kl. 10:07:03 »
Tjenare,


Vissa prylar har jag inte sålt än, kanske lite sentimentalt och inte direkt beroende av de pengarna nu men klart, dumt att de ligger i en låda (frågan är bara vart;)).

FatFIRE stämmer nog ganska bra då vi prioriterar som vi vill och det har inte varit/är inte extremt på något sätt. Beror lite på att jag oavsett var vi står ekonomiskt nu är övertygad om att vi kommer fortsätta att dra in pengar på olika sätt även om FI, målet är ju absolut inte att inte göra något...

Tack för kommentaren om hemsida, verkar som vi har lite strul med just platta...har tagit bort dem från mobilen för länge sedan..du får läsa via en dator om du hittar något matnyttigt:)


Reservoarpennor har bra andrahandsvärde, även vanligare som MB Meisterstück el dyl. Du kan lätt sälja den och få tillbaka tillräckligt av din insats för att kompensera för ditt köp inom ganska kort tid om du investerar pengarna istället. Alternativt om du köpt någon ovanligare variant så kan värdet t o m stiga. Hur kommer det sig att du inte sålt den ännu, om du inte använder den längre nu när du inte jobbar?  :)

Låga utgifter och höga inkomster hjälper mycket, jag har det själv så. Den livsstil du beskriver låter lite som ”fatFIRE” för mig, eller mer åt Bogleheads-hållet? Men har man ett ordentligt nest egg funkar ju matematiken där också.

Håller innerligt med om det där med att resa på egna villkor och inte vara bunden av särskilda tider. Det ser jag fram emot som FI.

Feedback på hemsidan - på vissa avd (health, about, bokrek m fl) när man går in på surfplatta så skyms delar av skriften av sociala medierknapparna (sic) till vänster i bild som följer med när man scrollar. Stör läsupplevelsen. Jag hoppas du kan hitta en målgrupp med din ambitiösa plattform.
9
Anställd, Entreprenörskap & sidoinkomster / SV: Eget företag?
« Senaste inlägg av mrFIRE skrivet 14 november 2018 kl. 08:07:29 »
Det låter ju kalas!  :)

Även om jag har väldigt svårt för stämpelklockan på jobbet så innebär den också att vi kan flexa ganska frikostigt. Det gör att det emellanåt finns utrymme att pysa iväg för att fixa saker. Drömmen är ju ändå såklart att helt och hållet kunna bestämma när man jobbar eller inte. Ska fortsätt lura på hur man ska kunna starta eget i framtiden.
10
Övrigt & Off topic / SV: Kick-off !
« Senaste inlägg av mrFIRE skrivet 14 november 2018 kl. 08:02:40 »
Tack för input!
Vi skall verkligen försöka få till det här. Det är svårt att hinna med att prata om de långsiktiga planerna när allt bara rullar på.
Och gör man inte det så är risken ganska överhängande att någon divergerar iväg och att man växer ifrån varandra. Har sett det i så många fall i min närhet.
Själv känner jag också att det är relativt nödvändigt att komma iväg hemifrån för att genomföra "kick-offen", hur ni gjort där?
Kostnaden behöver ju hållas så rimlig det bara går, några tips på hur man löser det bäst?
Sidor: [1] 2 3 ... 10