Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Investera / SV: Solel
« Senaste inlägg av Ibland gör man rätt skrivet Idag kl. 10:47:32 »
Jag funderar starkt på solpaneler till vårt radhus. Mitt problem är att jag inte vet hur länge vi kommer bo där. Jag ser kanske tio år till i det huset och sedan flytt till landet (om allt går som jag vill). Tio år är ungefär pay off tiden...
2
Övrigt & Off topic / SV: Playing with FIRE: The Documentary
« Senaste inlägg av Ibland gör man rätt skrivet Idag kl. 10:16:27 »
Nu är det dags för Sverigepremiär via Itunes och Vimeo. Imorgon 19/11 kan alla se den till en kostnad av cirkus 100 kronor.

https://www.iblandgormanratt.se/2019/11/dokumentar-playing-with-fire.html
3
Investera / SV: Utdelningsaktier
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet 17 november 2019 kl. 11:38:02 »
Det verkar som det är ett kraftigt ökat antal besökare till detta forum. Jag vet inte orsaken till detta. Jag kan inte utläsa statistiken. Denna  tråd har fått mera besök. Jag har tyvärr av okänd anledning fått en annan relativt populär tråd stängd.

Men jag kommer antagligen skriva och kommentera något även fortsättningsvis. Möjligtvis justera titeln på denna tråd lite.

Om man vill att detta fora skall klara sig i ett alldeles för brötigt internet så behövs mera skribenter och sådana som vågar fråga och ge sina kommentarer. Ta livet både lättsamt och allvarligt.

Min drivkraft är miljöfrågorna och samtidigt mina behov att leva ett bra liv tillsammans med mina närmaste och ett antal nära vänner samt min och familjens hund samt om möjligt ha intressnanta uppdrag.
............

Man kan med rätta diskutera detta med utdelnings- kontra tillväxtaktier som här:
https://hernhag.se/

Själv sä är jag alldeles för bunden till konceptet tillväxt för att bortse från detta. Finns det tillväxt i rimligt värdesatta aktier.?

Några sådana exempel har jag nog fångat upp i Nobina och Nordic Waterproofing.

En aktie som sista veckorna efter köp gått bra är Vestas Wind. Denna har dock högre värdering med ett P/E tal på 26 och direktavkastning på 1,2 %.

Det finns tillväxt och värdeökningar även i högt värderade bolag som typ Nibe.
Rapport och så ökar aktien med 2 %.
..............

Jag började med aktier samtidigt med sonen som arbetat med rådgivning m m till bolag i säljfrågor.

Han är helt uppenbart mera noggrann än vad jag är och gör egna grundliga analyser samt värderar affärsidé, ledarskap. marknad m m. Detta av bolag som är små. Tyvärr har jag nog inte riktigt varit lyhörd tillräckligt och missat en del idéer som senast Generic. Skämskudde på. Köpte dock under en dipp under rapportdagen och ligger åtminstone plus. P/E talet är 19 och direktavkastningen 2,1 %.

Mitt  sökande har dock focus på rimligt värderade bolag och i bolag som i vid mening inte skadar klimatet samt där man kan tro att tillväxt kan ske.

Generic är en typ av bolag som säljer olika typer av tjänster. Det verkar som att ju mera de säljer så ökar marginalerna på bra sätt. Så sker ju inte per automatik i alla bolag eller så är marginaltillväxten lägre eller så ökar inte försäljningen. Ett bolag som säljer konsulttid har svårare att öka marginalen utan måste anställa fler konsulter. Lite ytliga reflektioner.

Nästa vecka skall jag pröva några idéer ock kanske avsluta några andra.

Ett bolag som jag har och vars kurs utvecklats negativt är Neste. Jag behåller dock denna.

........
4
Do it yourself / SV: Göra eget vin
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet 17 november 2019 kl. 09:50:01 »
Nu handlar detta mera om att på ett hedersamt sätt använda 11 liter egenproducerat vitt vin. I grunden lite vresigt i smaken.

Jag har tidigare roat mig med att förstå hur man balanserar drinkar alltså hur man får till balansen mellan surt, sött, bittert och eventuellt salt. Så mitt söta plommonvin dricks aldrig oblandat utan är en ingrediens.

Jag har inte ännu fått till min glögg. Behövs mera kryddor inklusive apelsinsmak eventuellt mera sötma. Skall försöka fixa det idag. Köpt pomeransskal, stjärnanis, kanel och kardemumma.

Det hade varit ett bättre vin från början om jag haft i vatten när jag jäste vinet.  Man lär sig hela tiden.
5
Investera / SV: Utdelningsaktier
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet 15 november 2019 kl. 10:30:37 »
Det minsta innehavet laxbolaget Movement som jag haft några dagar har av amerikanska myndigheter blivit anklagad för kartellbildning med andra laxproducenter. Detta avvisas av bolagen.

Aktien ner och jag realiserar förlusten. Värre blev det för SEB som jag sålt tidigare. Lite nött i kanten blev det för Investor. Men den behålls.

I stort sett har alla mina innehav ökat idag vilket dock inte innebär att de är värda att äga på sikt. Mitt bästa innehav är fortfarande Vestas Wind följt av taktäckarbolaget Nordic Waterproofing. Det är ett avdelning billigare bolagen på börsen enligt sonen


Tyvärr har jag igår lyssnat på honom för dåligt. Han talade om Generic. Idag upp 9 % efter dagens rapport. Efter att daytraderna lämnat så köpte jag in mig i en lågpunkt.

Vi får se vad som händer och sker. Den sista är dock ingen utdelningsaktie.

6
Investera / Solel
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet 15 november 2019 kl. 07:45:53 »
Tråden om som  har försvunnit. Startar om den men kommer inte att skriva om den från början. Jag och min granne på ön har gjort en mindre och gemensam upphandling av två anläggningar. Hans anläggning blir på över 30 paneler och jag skaffar mig en liten på 14 paneler.

Våra paneler fästs på läkten som bär betongpannorna. Man slipar bort lite material på pannorna så att fästet får plats utan att lyfta pannan. Så går inte att göra om man har lertegel. Det spricker.

Om det gäller platta plåttak klämmer man fast fästet i falsen. Man borrar inte håll i ert sådant tak. Gäller det ett veckat plåttak skruvar man fast fästet i upphöjningen och använder en packning av gummi för att göra det tätt.

Om det gäller ett papptak så skruvas också fästet fast direkt i taket. Man täcker dock fästet med material. Detta är ett så kallat hett arbete,

Så har de som gjort arbetet hos mig berättat.
...........

Min anläggning är i princip klar. Det som måste göras är att nätägaren måste byta elmätare. Detta betalar inte vi. Alla mätare i Sverige kommer att bytas.

Sedan är det att anmäla till elleverantören meddela att vi har en solelsanläggning. Man får då ett speciellt abonnemang som gör att vi får betalt för den el som vi levererar till nätet.

Grannen har igång sin anläggning men jag är inte i Torpet. Hustrun arbetar och jag måste också vara i stan. Så hoppas på nästa vecka.

.............

En liten solelsanläggning är inte en högavkastande sak. Men vi får viss avkastning.
Det obelånade Torpet kommer att få mycket låga driftskostnaderkostnader. Vi kommer att betala för den fasta nätkostnaden, lite el samt försäkring och för en delad ”soptunna.

Dock återstår det lite isoleringsarbetet på tak och golv. Gjort lite på vinden men fortsätter nästa är.

7
Investera / SV: Utdelningsaktier, hållbarhet m m
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet 14 november 2019 kl. 08:47:52 »
ESG är en förkortning som används oftare idag. Det handlar om hållbarhet gällande sociala frågor och miljö samt styrning. Styrning tänker man kanske inte på som en helt avgörande fråga. Här ett sevärt inslag på Börslunch kring detta.

https://www.efn.se/bors-finans/borslunch-12-nov-2019/

Gjorde en jämförelse mellan Investor och index vilket ju verkar bli till fördel för Investor som ju också har en kraftig fördel mot en indexfond och det är att de styr mot både ekonomi och klimatfrågor. 42 % av de noterade bolag som de äger har utgett sig att följa Parisavtalet.

https://www.efn.se/bors-finans/borslunch-12-nov-2019/

Ca 15 % av portföljen med aktier som vi har är Investor. Just nu alltså.

...........

Detta är inget råd. Jag anser på djupet att man måste ta investeringsbeslut utifrån sina egna förutsättningar..
8
Investera / SV: Utdelningsaktier
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet 13 november 2019 kl. 10:44:58 »
Gjort några ändringar i portföljen.

Bl a sålt kycklingbolaget Scandi Standard som stått och stampat. Läste på Placera en analys också. Det har gått ihop men inte gett något.

Nu istället en annan aktie inom sektorn mat vilket nu blev laxbolaget Mowi. Det har en hög direktavkastning på 4,6 %. Jagvill nu inte enbart gå på hög utdelning utan också försöka få kursutveckling.

Idag är det rekyl nedåt på börsen vilket ju närmast är nödvändigt. Eftersom portföljen är mycket ny vill jag dock inte att jag totalt sett blir negativ. Skyddet är just nu de tre aktierna som gått bäst vilket är Nobina, Vestas Wind och Nordic Waterproofing.

Volvo såldes igår. Idag köptes istället ståltillverkaren SSAB B. De är en av Sveriges största användare av kol. Men de har redan börjat effektivisera processerna och har seriösa planer på att fasa ut kolet med helt ny process kallad Hybrit.
9
Do it yourself / SV: Göra eget vin
« Senaste inlägg av k00lix skrivet 12 november 2019 kl. 16:46:20 »
Intressant! Men skulle viklja veta om blåbärs/svartvinbärs/rödavinbärsvinet är torrt eller sött.

Varför inte ge ditt recept på glögg. Jag är nyfiken.

Jag använder jäshink och skakar nmed kokande vatten samt kokar smådelarna.

En bra tanke med glögg. Nu har jag ju vitt vin från ön och hittar ett recept baserat på vitt vin

https://www.santamariaworld.com/se/recept/vit-glogg-med-kanel-kardemumma-och-apelsin/

Nu har jag inte kryddorna på plats eller apelsinen Men provar med en skvätt Cointreau. Detta blir farligt gott.

Behöver en bra present till mina närmaste grannar på ön.  Jag har fått ved, reglar och del i en badbrygga utan att betala :). Så en glögg med lokal bas vore en bra julgåva.

Det vinet var rätt torrt, jag gillar inte sockersmak så jag försöker undvika söta viner.
Jag har varje år googlat fram ett glöggrecept så troligtvis är det samma som jag länkat och då blir det bra!
Hemmagjord glögg/vin har jag gett bort flera gånger och det har alltid varit uppskattat så det kan du absolut ge bort om du själv tycker om det.
Man kan alltid göra glögg på redan färdigt vin. Finns tom. färdiga kryddblandningar från Santa Maria som man häller i vanligt rödvin o vipps blir det glögg. Har dock aldrig provat för jag vill inte förstöra rödvinet   :P
10
Do it yourself / SV: Göra eget vin
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet 11 november 2019 kl. 20:03:19 »
Intressant! Men skulle viklja veta om blåbärs/svartvinbärs/rödavinbärsvinet är torrt eller sött.

Varför inte ge ditt recept på glögg. Jag är nyfiken.

Jag använder jäshink och skakar nmed kokande vatten samt kokar smådelarna.

En bra tanke med glögg. Nu har jag ju vitt vin från ön och hittar ett recept baserat på vitt vin

https://www.santamariaworld.com/se/recept/vit-glogg-med-kanel-kardemumma-och-apelsin/

Nu har jag inte kryddorna på plats eller apelsinen Men provar med en skvätt Cointreau. Detta blir farligt gott.

Behöver en bra present till mina närmaste grannar på ön.  Jag har fått ved, reglar och del i en badbrygga utan att betala :). Så en glögg med lokal bas vore en bra julgåva.

Sidor: [1] 2 3 ... 10