Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Välkommen och börja här! / SV: Säg hej och presentera dig själv!
« Senaste inlägg av k00lix skrivet Idag kl. 05:38:24 »
Hej! Jättekul att hitta ett forum där man kan hitta likasinnade och prata pengar/investeringar/framtid som man inte kan göra med dom flesta släkt o vänner tyvärr.
Jag har alltid varit sparsam och började redan i tidig ålder få intresse för att tjäna pengar. Då la jag dom bara på hög och hade ingen plan eller några mål vad man skulle ha dom till. Kanske en snygg bil, hus utomlands osv. Sen träffade jag min nuvarande sambo och då ökade utgifterna rejält när vi skaffade hus och började renovera, sen kom en dotter på det :). Sambon hade verkligen inget FIRE tänk från början och spenderade gärna alla pengar vi fick in på renovering, resor och "bra-att-ha-saker"...... jag fick bara höra jämt att jag var så jävla snål så fort jag ifrågasatte om vi verkligen behövde den där krukan för 500kr.

Visserligen ville jag också ha det men det kändes så jädra tråkigt att sparkontot aldrig växte i flera års tid (skönt att husvärdet gjorde det iaf). När väl senaste renoveringen blev färdig förra året tog jag upp mitt tidigare intressee för investeringar och börsen. Jag läste böcker och började komma in på spåret "ekonomiskt fri". Då insåg jag plötsligt att det är ju det som har varit mitt mål hela tiden utan att ha kunnat sätta ord på det. Jag vill äga min tid och inte vara bunden att gå till ett vanligt jobb 40h/v. Även om jag älskar mitt jobb som rörläggare dom flesta dagar så vet jag att min kropp kommer inte klara alla år till pension och jag vill göra något annat än att sälja mina timmar.

Det svåraste att lyckas med det var att få med sambon på tåget insåg jag. Men hennes största hobby är trädgården. Hon hade redan en dröm om att bli självförsörjande på det man kan odla för att äta bra och nyttig mat utan bespruting, min drivkraft blev att göra det för att få ner matkostnaderna. Så vi hade lite olika drivkrafter men samma mål så då började hon förstå mig och för varje månad blir hon mer och mer intresserad av att bli ekonomisk fri i framtiden.

Jag har länge varit intresserad av börsen så det mesta sparas där just nu. Men nu har jag fått möjlighet att köpa in mig i en fastighet som en vän äger och målet är att i framtiden ska fastighetsbolaget stå för en stor del av våra passiva inkomster. Vi har kunskapen att bygga/renovera och man ska ju göra det man är bra på. ^^


Ålder: 29
Civilstånd: Sambo
Bor: Villa utanför Borås
Jobb: Rörläggare, snart fastighetsägare på sidan om
Barn: 1
Ekonomiskt mål: Bli ekonomisk fri (4% regeln) innan jag är 50 år utan att behöva leva snålt och kunna resa mycket.
Personligt mål: Våga utmana mig själv och väcka entreprenören inom mig som var så påtaglig som barn. Gå utanför boxen 7-16 jobb och göra det jag verkligen vill.
2
Privatekonomi / SV: Spara till barn
« Senaste inlägg av k00lix skrivet 11 januari 2019 kl. 22:29:05 »
Ja precis!
Vi har satt ISK-kontot i mitt namn för att undvika just automatiskt övertagande vid 18-årsdagen. Planen är också att om vi får fler barn så sparar vi på samma ISK-konto till samtliga barn. När det sen långt framöver kommer bli dags för utdelning så sköter vi det precis som vi vill och kan enkelt göra det rättvist till alla barn.

Såhär sparar jag till syskonbarn och planerar att göra för mina egna framtida barn. Känns helt klart som det bästa alternativ för mig.

Superbra! Jag är mest inne på att göra samma sak om jag får fler barn framöver. Det viktiga är ju inte att barnen får exakt lika många kr när det väl delas ut, för mig är det viktigaste att dom får samma mängd hjälp den dagen dom blir vuxna. Om det så är bostad, företag, körkort eller vad dom nu behöver hjälp med.
3
Investera / SV: Sälja dyrt och köpa billigt = sälja vinnare och köpa förlorare?
« Senaste inlägg av k00lix skrivet 11 januari 2019 kl. 22:25:49 »
När jag tittar i min egna backspegel ser jag att jag ofta sålt vinnarna och behållt förlorarna, vilket har varit katastrofalt för min avkastning. Jag har därför börjat använda mig av stoploss för att tvinga mig själv att sälja om kursen går ner 10%. Går aktien upp så höjer jag stoplossen. Tanken är att när väl raset lagt sig och jag ser en ljusning så ska jag gå in igen om jag fortfarande tror på bolaget. Får se om det går bättre med den strategi.

Någon som har en annan strategi att dela med sig av?
4
Investera / SV: Sälja dyrt och köpa billigt = sälja vinnare och köpa förlorare?
« Senaste inlägg av Frilosofen skrivet 10 januari 2019 kl. 16:25:42 »
"Let the winners run and cut the losses short"

vs.

"Buy cheap, sell high"

Håller med dig, har själv funderat mycket kring denna paradox. Landar alltid i att det är ingen idé att försöka och istället köpa index och slippa dessa grubblerier.
5
Privatekonomi / SV: Spara till barn
« Senaste inlägg av Frilosofen skrivet 10 januari 2019 kl. 16:07:32 »
Ja precis!
Vi har satt ISK-kontot i mitt namn för att undvika just automatiskt övertagande vid 18-årsdagen. Planen är också att om vi får fler barn så sparar vi på samma ISK-konto till samtliga barn. När det sen långt framöver kommer bli dags för utdelning så sköter vi det precis som vi vill och kan enkelt göra det rättvist till alla barn.

Såhär sparar jag till syskonbarn och planerar att göra för mina egna framtida barn. Känns helt klart som det bästa alternativ för mig.
6
Personliga ekonomiska mål / SV: Mål: öka sparkvoten!
« Senaste inlägg av Frilosofen skrivet 10 januari 2019 kl. 16:04:10 »
För att återkoppla lite så tänkte jag uppdatera med hur året gått för mig. Dessvärre når jag inte målet utan snubblar på snöret med en sparkvot på 69,7%. Orsaker härleder jag till kostnader i samband med en flytt och något dyrare semester än planerat. Jag är ändå nöjd att jag har sparat 227k av 326k skattade lönekronor. Och därav levt på mindre än 100k på helåret!

För nästa år behåller jag samma mål, 70%, och i och med att vi inte planerar flytta och lönen fått sig en liten bump uppåt så är jag mycket hoppfull inför 2019.

Önskar även er alla ett gott nytt år! Hoppas att forumet fröjdas under 2019.

Rackarns nära! Helt grymt bra jobbat ändå! Själv kommer jag aldrig komma i närheten av den kvoten.
Ska bli väldigt spännande att se vad du landar på för 2019 sen också!

Ska ta en funderare på vad jag själv har för ekonomiska mål för 2019. Blir knepigt p.g.a. mycket föräldraledighet. Basmålet på 5000 /mån ligger dock kvar.

Tack!

Jag har ju planer att inom några år, max 5-7, själv skaffa barn och ser med stor tillförsikt på detta och kostnaderna detta medför på ännu längre sikt. Därför tror jag att dessa hundår kan gagna mig väl i framtiden. Jag har en idé om att jag vill kunna nyttja min rätt att arbeta 75% efter att jag är tillbaka från planerade 2 längre föräldraledigheter.

7
Välkommen och börja här! / SV: Säg hej och presentera dig själv!
« Senaste inlägg av admin skrivet 10 januari 2019 kl. 14:58:30 »
Härligt och Välkomna!
Forumet växer sakta men säkert, hoppas vi når 50 medlemmar snart! Flera av de nyare medlemmarna får gärna presentera sig också  :)
Livet och tyvärr också döden har kommit emellan så därför har aktiviteten från administratörerna varit lägre än normalt.
Då detta är ett långsiktigt projekt så känner vi själva att det får ta den tid det tar, hoppas ni som oss har tålamod med det och inte tappar engagemanget att dela med er av värdefulla tips, trix, kunskaper och åsikter!

God fortsättning!

Hälsningar,
Admin
8
Investera / Sälja dyrt och köpa billigt = sälja vinnare och köpa förlorare?
« Senaste inlägg av mrFIRE skrivet 10 januari 2019 kl. 14:51:57 »
Jag har funderat på det här ett tag och blir inte riktigt klok. Ett vanligt tips man hör att man ska sälja dyrt och köpa billigt (rimligt!). Eftersom det är svårt(läs omöljigt) att tajma marknaden så görs detta enklast genom att då och då balansera sin portfölj. Effekten man får är att de aktier som gått bra säljs(dyrt) och de pengarna går till köp av aktier som inte gått lika bra(billiga).
Innebär detta dock inte att man säljer vinnare och köper förlorare vilket inte heller är bra?! 
9
Övrigt & Off topic / Historien om myran
« Senaste inlägg av mrFIRE skrivet 10 januari 2019 kl. 14:45:17 »
Den här fabeln är ju fantastiskt träffande:

Det var en gång en myra. Han gick till jobbet tidigt varje morgon för att arbeta. Myran var flitig och gillade sitt jobb. Företagsägaren lejonet blev överraskad när han såg att myran var effektiv utan arbetsledning. Han tänkte, om myran är så effektiv nu, tänk då hur effektiv han skulle vara med en arbetsledning.

Lejonet anställde därför kackerlackan som hade ledarskapsutbildning och var känd för sina grundliga rapporter. Kackerlackans första uppdrag var att skapa ett arbetsschema. Hon behövde även en sekreterare för att föra anteckningar. Kackerlackan anställde spindeln för att hålla ordning på det växande arkivet och för att svara i telefonen.

Lejonet var exalterad av de rapporter som kackerlackan lämnade in och bad henne göra diagram över produktionen och analysera utvecklingen. Dessa dokument kunde lejonet visa sin chef. Kackerlackan var tvungen att köpa en stor dator och anställda flugan för att ansvara för it-avdelningen.

Myran som tidigare var en glad och produktiv arbetstagare ogillade sitt nya jobb. Han var numera tvungen att gå på olika kurser och beskriva sitt arbete i rapporter och registrera avvikelser, med mera.

Lejonet tyckte att det var hög tid att anställa en chef till avdelningen där myran jobbade. Det jobbet fick biet, var första insats var att köpa en fin matta och en ergonomisk stol till kontoret. Biet anställde en assistent och köpte en dator för att kunna framställa en plan för att optimera arbetet och budgeten.

Enheten där myran jobbade var inte längre en trevlig arbetsplats, det rådde dålig stämning. Lejonet föreslog att biet skulle kartlägga arbetsmiljön. Det framkom att myrans enhet hade högre kostnader och minskad produktivitet.

Då tog lejonet kontakt med ugglan, en konsult vars uppgift var att undersöka och föreslå ändringar.
Efter tre månaders jobb kom ugglans rapport: det är för många anställda.
Vem lejonet avskedade först?
Myran, då rapporten visade att han led av ”brist på motivation och hade en negativ inställning”
10
Privatekonomi / SV: Hur optimerar man föräldraledighet?
« Senaste inlägg av mrFIRE skrivet 10 januari 2019 kl. 14:42:49 »
Det bästa som finns att kunna maxa sommarledigheten!  8)

Inte fackligt ansluten då jag tycker det kostar mer än det smakar. Att de ersätter 10% låter ju dock sweet och inget jag visste om.
Det är ganska vanligt att arbetsgivare ersätter 10% under de första 120 dagarna som man är föräldraledig. Det gäller för båda oss iaf.
Sidor: [1] 2 3 ... 10