Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Do it yourself / SV: Göra eget vin
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet Idag kl. 09:53:11 »
Igår tillsatte jag först enzym/pectolase och klarningsmedel/bentonit till druvmusten. Väntade några timmar och tillsatte sedan jäst och jästnäring samt 2 kg socker. Ställde jäskärlet varmt under värmepumpen.Enligt det recept jag ungefärligt följer skall man tillsätta 4,5 kg socker till ett stort jästkärl. Men jag använder ju bara druvmust, inget vatten samt ett litet jästkärl. så jag får det till ca 2 kg. Det är svårt att veta hur mycket det borde vara eftersom jag inte vill göra ett starkvin utan ett rimligt rosévin. Men vi får väl smaka oss fram till när vi skall avbryta jäsningen. 

Vi bor ju på två ställen  i praktiken. Något svårt att hålla reda på grejerna men får väl köpa en sockerhaltsmätare till.

Jäsningen har nu kommit igång och nu ställer jag jäskärlet i gästrummet som är lite kallare.

Provsmakar musten och det är en hög syra. Om syran upplevs för hög allteftersom sockerhalten minskar finns det väl bara två sätt. Ett är väl att späda lite med vatten eller göra en andra jäsning. Det senare vet jag inget om.

2
Do it yourself / SV: Göra eget vin
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet 15 september 2019 kl. 13:19:43 »
Det bestämdes attt vi skulle försöka göra vitt vin av våra blå druvor. Stocken är 15 år gammal och har fåtts som present. Den planterades vid  en bergskanten ca 4 meterhög och har brett ut sig. Jag har inte skött den. Skulle antagligen bli bättre druvor om jag klippte ner den. Mängden druva per m2 är gigantisk.

Vit vin jäses utan skal och kärnor.

Det som jag köpt är en jäspåse fast affären var betydligt billigare än näthandeln.
https://www.visombrygger.se/JASPASE-till-hink-pp.html

Först använder vi händerna för att mosa druvorna. När man fått ihop en stor kastrull så använder man jäspåsen för att vrida ut druvmusten. Inget snabbjobb.

Nu har vi fått ihop 12 liter must men det verkar bli ett rosévin. Då får det bli så.

Nu skall vi åka på barnkalas. Så vi ställer in den lilla jäshinken med druvmust i kallkällaren och fortsätter ikväll.

........

Jag hittar inte mätaren där man mäter sockerhalten. Det får bli lite ca med hur mycket socker som vi kommer ha i.

3
Do it yourself / SV: Odling, trädgård, balkong m mn
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet 15 september 2019 kl. 07:51:06 »
Är det lönsamt att odla själv? Svaret är att det kan vara lönsamt speciellt om du också börjar bjuda på detta liksom du börjar byta med de du känner.

Vi spelar vanligtvis spel någon dag på helgen. Sist blev vi bjudna på grönsakssoppa kokt med märgben. Hunden trodde hon var in paradisen och hon låg på medhavd handduk och gnagde hela kvällen på benet.

Vi höll på att skörda druvor och hustrun kom på att vi skulle bjuda grannarna i kväll på spelkväll.

Alltså inte åka till affären utan utgå från det som finns hemma. Alltså säsongsbetonat och billigt.

Välkomstdrink blev en billig cava blandad med det egna plommonvinet. Plommonvinet är ju gjord på mestadels plommon, krusbär, röda vinbär, lingon och rönnbär.

En stor omelett (grädde) gjordes med stekta egna plockade kantareller och stekt rödlök serverat med skurna och egna tomater med rödlök, vinäger och olja.

Till efterrätt blev det stekta egna äpplen (kanel) och råkräm
https://fredriksfika.allas.se/rakram/

Med dricka och allt kanske 40 kr per person plus lite jordnötter och öl till spelet.

.............
Igår fick vi ett bröd och idag så kommer vi ge bort äpplen och lite päron.4
Do it yourself / SV: Vedförråd, vedeldning m m
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet 14 september 2019 kl. 08:30:56 »
Här ett test där Energimyndigheten jämför verkningsgrad och utsläpp från ett antal kaminer inklusive två gamla.

De äldre och den billigaste hade sämst verkningsgrad. Skillnaden mellan utsläpp var betydligt större än skillnaden i verkningsgrad.

https://www.energimyndigheten.se/tester/tester-a-o/braskaminer/
5
Do it yourself / SV: Vedförråd, vedeldning m m
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet 13 september 2019 kl. 12:30:44 »
Jag har tidigare köpt tändved :-[

Men vad eldar ni i?

Jag har en liten och relativt billig gjutjärnskamin, en Morsö 1442 som köptes för 10 år sedan. Den finns fortfarande att köpa. Kaminen har en verkningsgrad på 75 % och en effekt på max 5 kw. Då var verkningsgraden hög men kaminer har utvecklats genom att det ställs högre krav idag. Idag har nog en normal kamin från svenska Contura exempelvis en verkninggrad på 80 % och högre.

Det som då var utmärkande för de bättre kaminerna är att de hade så kallade sekundära luftintag. alltså man förbättrade förbränningen vilket leder till mindre mängd partiklar samt andra onödiga utsläpp.

Det sekundära luftintaget är vid den knopp som sitter ovanför glaset.

Idag verar de allra bästa kaminerna ännu mera utvecklade.

Nackdelen med just Morsö 1442 är att man bara kan elda med korta vedträn.

Morsö 1442 är en så kallad konvektorkamin. Det finns alltså plåtar utanför själva kaminen och luften blir bättre cirkulerande kring kaminen. Den kan också därför placeras närmare brännbara saker.

Det här kanske kan förklara principen med sekundärluft något genom att man provat i en befintlig kakelugn.

Denna bild verkar inte kunna ses av alla. Men jag förstår icke problemet.

6
Do it yourself / SV: Hemlarm
« Senaste inlägg av Ibland gör man rätt skrivet 12 september 2019 kl. 15:56:03 »
Vi hade Securitas Alarm via mitt fackförbund för 249 kr i månaden. Vi band oss i ett år och då fick man tekniken gratis. När året var klart sa vi upp larmabonnemanget men larmet fungerar fint ändå - vi styrde om det till våra telefoner + att det larmar om någon kommer in.

Utomhus har vi två kameror från Arlo. Är batteridrivna och kopplas upp via Wifi. Nightvision och ingen fast kostnad. Ingen kommer in på tomten utan att bli filmad och filmerna sparas i 10 sekunderssnuttar i molnet. Kamerorna har geofencing så de går på när bådas mobiler är 50 meter från hemmet. Inga fasta kostnader för larm för vår del.

7
Do it yourself / SV: Vedförråd, vedeldning m m
« Senaste inlägg av Ibland gör man rätt skrivet 12 september 2019 kl. 15:50:36 »
Bor i stan så får snällt köpa i storsäck på pall 1000 kr / kubiken inklusive frakt. Förra året köpte vi två kubik. Veden asas sedan in med skottkärra i garaget och upp på lagerhyllor för att vara lättillgängliga under säsongen.

Tändved gör jag av pinnar när jag beskär äppelträden under vårvintern. Sparas och torkas till året därpå - räcker att starta brasorna med i ett par månader iaf.
8
Do it yourself / SV: Torka, söka svamp, recept m m.
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet 11 september 2019 kl. 19:12:14 »
Vi har även sökt kantareller idag. Totalt har vi i gångavstånd vid Torpet hittat hyggliga 4 ställen/områden med kantareller. Något är ganska nära.  Innan har vi inte känt till ett enda ställe. Succé. Vi har varit ganska systematiska men hittills inte haft någon nytta av hunden. Hon älskar att vara ute men är för valpig. Söka korta stunder kan hon men hon springer och trampar runt. 

Vi vet en granne, också pensionär, vid vår lägenhet i stan som plockar mycket svamp i närheten av lägenheten.

.......

Jag syltar svamp. Tidigare alltid av trattkantarell. Suveränt bl a till julmat. Nu har vi tillräckligt med gula kantareller för att göra en liten sats. Annars har vi stekt och gjort smörgåsar. Vi har också gjort kantarellsås som det också blir ikväll.

https://receptfavoriter.se/recept/syltade-kantareller.html


9
Do it yourself / SV: Vedförråd, vedeldning m m
« Senaste inlägg av Ekonomitankar skrivet 11 september 2019 kl. 12:03:04 »
Det verkar vara ett mycket bra och effektivt sätt att hantera veden på.

Hur gör du när sågar och klyver veden? Hur mycket eldar du och vilken typ av panna använder du.

Jag har ändrat rubriken så att man kan skriva om allt som berör ved och vedeldning.

.................
Själv använder jag relativt lite ved eftersom Torpet mest använd sommartid även om vi är där vår och höst. När det behövs eldar vi dock alltid i kaminen.

Just nu håller vi på med att totalt renovera vår skorsten. Den var delvis i för dåligt skick. Men jag gör inte jobbet själv mer än att bära. Samtidigt förstärker vi taket. Skorsten och nockstock stöttade också varandra vilket inte är tillåtet  idag. Inget trä i direkt närhet av skorstenen. Jag har förstått att avståndet skall vara minst 10 cm. Sotaren godkänner. Men nockstocken visade sig dålig/torr där den vilat mot skorstenen i över 100 år.

Så jag har också hjälp av erfaren snickare. Så en ny nockstock finns nu monterad under den gamla i den del där denna var dålig. Förstärkningen av nockstocken är gjord mellan två takstolar och även stöttat upp denna nya nockstock  med två nya enklare takstolar.

Allt är inte klart ännu.

Min tillgång till egen ved från tomten är begränsad. Så jag får ved från grannar när de fäller något träd. Det blåser även ner träd och större grenar på vägen vilket jag brukar ta hand om.

Delar med motorsåg till lagom kubbar och sen klyver med en elektrisk vedklyv. Maken klyver och jag staplar in i burarna.
10
Do it yourself / SV: Vedförråd, vedeldning m m
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet 11 september 2019 kl. 10:27:12 »
Det verkar ju vara en fantastisk värmekälla som man samtidigt kan laga mat i.

https://www.tulikivi.com/se/produkter/Varmelagrande_Taljstensbrasbakugnar9

 Min egen kamin skall jag visa senare men det är en liten kamin i gjutjärn som man i nödläge också kan laga mat på.

Vedeldning liksom all annan värmeproduktion ger miljöpåverkan. Genom att torka veden och se till att den förblir torr kommer man att minska påverkan genom att förbränningen sker i högre temperatur. Man kommer också spara ved vilket ju också är positivt även för miljön.

Det här kanske många av läsarna vet men det tål att upprepas.

Om man eldar rent professionellt är man omgärdad med regler. Eventuellt kan man elda rejält blött material såsom bark från massaindustrin men då kondenserar man ångan och återvinner på så sätt värmen. Man har också filter.

Om man eldar riktigt besvärliga saker måste enligt lag temperaturen vara ca 850 grader. Då slås alla molekyler sönder.

Men om eldar i egen anläggning så har man ju enklare grejer så då är det bra om man eldar med torr ved och aldrig målade brädor och sånt.

Sidor: [1] 2 3 ... 10