Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Investera / SV: Solnamannens tärningsportfölj
« Senaste inlägg av Solnamannen skrivet 27 december 2019 kl. 20:03:11 »
Största innehav är Stille (22%), Note (16%), Precio Fishbone (9%), Nolato (9%), Novotek (7%), Sectra 7% och Probi (6%). Dessa sju innehav står tillsammans för 76% av portföljen. Övriga 12 innehav står alltså bara för 24% av portföljen. Den här typen av koncentration kring en handfull innehav är exakt vad metoden är tänkt att göra. Idealt så är det bland dessa man hittar de verkligt långsiktiga vinnarna (verkligt långsiktigt i min värld är 10, 20 eller 30 år).

Då ska tilläggas att den här "småbolagsstrategin" för min del är tänkt att utgöra maximalt typ 20% av min totala portfölj. Att jag låter en aktie i "småbolagsdepån" utgöra 22% av kapitalet betyder då alltså 20x0,22=4,4% av helheten. De sju största småbolagsinnehaven står då alltså för 20x0,76= ca 15% av helheten. Det är en risk som självklart inte ska underskattas - men heller inte överskattas givet att merparten av min portfölj i övrigt (även tjänstepension och premiepension) utgörs av globala aktieindexfonder. Näst största aktieinnehav i övrigt; Berkshire Hathaway. Därefter Investor... Jodå, jag känner till fördelarna med en god riskspridning!
2
Investera / SV: Solnamannens tärningsportfölj
« Senaste inlägg av Solnamannen skrivet 27 december 2019 kl. 17:34:59 »
2019 års sista tärningskast landade på ett, givet att Stille är undantagen från köp (står för över 20% av portföljen) blev månadens köp Note, som alltså formellt är nr 2 på "topp 6".
3
Investera / SV: Solnamannens tärningsportfölj
« Senaste inlägg av Solnamannen skrivet 17 december 2019 kl. 20:05:48 »
Oktober månads köp var Stille, november månads köp Note. Portföljen är upp nästan 38% YTD. Avkastningen sedan start (oktober 2015) är 20,9% per år i snitt. Sharpekvot 12 mån har repat sig efter ökad volatilitet 2018 och ligger nu på 2,2. Standardavvikelse 12 mån 14,6%. Genomsnittlig direktavkastning (2,4%) har sjunkit snabbt i och med att portföljens största innehav Stille (yield 1,1%) stigit ca 74% senaste tre månaderna, och nu utgör ca 22% av portföljen.

Största innehav är Stille (22%), Note (16%), Precio Fishbone (9%), Nolato (9%), Novotek (7%), Sectra 7% och Probi (6%). Dessa sju innehav står tillsammans för 76% av portföljen. Övriga 12 innehav står alltså bara för 24% av portföljen. Den här typen av koncentration kring en handfull innehav är exakt vad metoden är tänkt att göra. Idealt så är det bland dessa man hittar de verkligt långsiktiga vinnarna (verkligt långsiktigt i min värld är 10, 20 eller 30 år).

Jag har sedan länge en regel som säger att jag inte ökar löpande i innehav vars andel i portföljen överstiger 20%. Således lever Stilles andel av portföljen nu på "egna meriter" (kursutveckling exkl utdelning). Givet att jag ökar i annat löpande behöver Stille utvecklas betydligt bättre än snittet av de övriga innehaven för att "försvara" sin andel av portföljen.

Från starten löd min regel att varje år utöka portföljen med ett innehav med all mottagen utdelning från de övriga innehaven (på den tiden låg genomsnittlig direktavkastning för övrigt på 2,9-3,2%), vilket också är så jag gjorde 2016 (Precio Fishbone, kurs 14,90 kr), 2017 (Diadrom Holding, kurs 13,90 kr) och 2018 (Sectra, 196 kr).  2019 valde jag dock att göra en alternativ metod möjlig (än att köpa ett nytt innehav för utdelningen), nämligen att vid sidan av pengarna från utdelning också sälja det sämst presterande innehavet - och för dessa pengar köpa TVÅ nya innehav till portföljen. Jag sålde Unlimited Travel Group (kurs 17,80 kr) och köpte Arjo (kurs 36,20 kr) och OEM Group (kurs 213 kr).

Av dessa mina enda beslut kring portföljen ("utdelningsköpet") framstår investeringen i Precio Fishbone vara bland de bättre, som utöver årlig utdelning också haft en kurstillväxt på 232% på 3,5 år. Diadrom Holding kan bara sägas stå still i värdeutveckling om man räknar in erhållen utdelning. Även Sectra har blivit en fin investering, upp 94% exkl utdelning på 1,5 år. Unlimited Travel group, som jag sålde, har 6-8 månader senare helt fräckt stigit med 43%. Arjo (+21%) och OEM Group (+9%) kommer inte i närheten av den utvecklingen. Samtidigt är vi därmed nere på så kort sikt att jag menar att det inte säger så mycket, om så mycket.

Inför 2020 lutar jag åt att återigen sälja det sämst presterande innehavet (ser ut att bli Dedicare, där jag ligger -43%), och alltså för de pengarna jag får för Dedicare och all utdelning köpa två nya innehav till portföljen. Vilka de blir har jag ännu ingen aning om. Brukar vaska fram kandidaterna februari-mars.

Snart är det dags för december månads tärningskast/tilläggsköp...
4
Investera / SV: Utdelningsaktier
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet 16 december 2019 kl. 05:32:49 »
Eftersom jag inte längre vill vara aktiv eller förknippas med detta fora ber jag vänligen att adm tar bort mig som medlem samt raderar de återstående texter som jag inte själv kan ta bort.

Hälsning
5
Privatekonomi / SV: Inkomstens storlek och klimatet
« Senaste inlägg av Trendsökaren skrivet 15 december 2019 kl. 11:37:52 »
Efter att ha nu fått två trådar som jag startat stängda har jag tagit bort de inlägg som jag skrivi så långt som möjligt. Jag har inte heller fått något meddelande om varför.

Detta är ett forum som har mera besökare än tidigare men som få skriver i och det blir ofta inte heller några längre dialoger kring ämnena.

Medlemmarnas påverkan är frånvarande och det finns heller inga rutiner för hur påverkan skall göras.

Så vad gör man. Man får rösta med fötterna.

Det verkar finnas en hel del trevliga bloggar kring FIRE. Kommer nog fortsätta att besöka några av dem. Hoppas innerligt er framgång.

Själv har jag ju inga avsikter att, nu som relativt fri, att flytta eftersom livet kan binda en vid platsen för livet. Jag kommer fortsätta utveckla viss mindre självförsörjning på grund av dess livstil.

Vi har ju ett sommarliv och ett vinterliv. Vintern ägnas mera åt bio och konserter även om det kan bli mera. Det ljusa halvåret är ju merauteliv, odling, grillning i kamadogrillen. Efter att vi sålt båten är det till att damma av dubbelkajaken. Skall försöka få hunden att kunna sitta i packlådan. Eller så får det bli till tid begränsade utflykter. Det finns numera en flytbrygga att bada från.

Det finns en viss svårighet vid skiftet mellan säsongerna.

Vänliga hälsningar till den eventuella läsaren.6
Privatekonomi / SV: Försäkringar
« Senaste inlägg av Lotta skrivet 11 december 2019 kl. 11:15:30 »
Jo, det är bara bostad, men en del är ett gammalt mejeri som hänger ihop med bostadsdelen och det är tydligen det som är problemet. Och att det är så stort, totalt 565 kvm. Men vi bor i och värmer upp ungefär 200, resten är verkstad, förvaring och vind. Jag skulle vilja ha att om allt skulle brinna upp så får vi ett nytt hus, behöver inte vara så stort som det är nu, men 1200 000 räcker ju inte så långt att bygga bostad för. Jag har pratat med ett annat bolag som erbjöd samma som Länsförsäkringar, men kanske får leta vidare framförallt hos mindre bolag.

Jag tror ju inte att det bara börjar brinna sådär, vi har bytt elcentraler och byter ut elen vartefter det repareras, men  med åren har behovet av trygghet ökat och det är ju det en bra försäkring ger
7
Investera / SV: Solel
« Senaste inlägg av Lotta skrivet 9 december 2019 kl. 19:53:17 »
Jag vill jättegärna ha solpaneler. Det skulle kännas rätt gott att vara lite självförsörjande med elen. Tyvärr är taket vårt ganska risigt, gamla betongpannor och med varierande kvalite på läkten så det funkar inte.  Vi behöver nytt tak inom några år.

I mitt aktieletande så hittade jag det snyggaste! Integrerade paneler i pannorna är fint, tyvärr ganska dyrt. Är kul med stort hus, men många pannor blir det ju.

Jag började med att köpa SolTech aktier och hoppas att kunna ha det på taket sen
8
Privatekonomi / SV: Försäkringar
« Senaste inlägg av Lotta skrivet 9 december 2019 kl. 19:07:59 »
När vi köpte och flyttade till nuvarande hus så blev vi förskräckta över hur dålig försäkringen för huset är. Försäkringsbolagsman var hit och kollade och kunde konstatera att det fanns ju ingen risk för vattenskador och har huset stått i närmare hundra år så gör det nog det i fortsättningen också.

Vi ville ha det bra försäkrat mot ”den stora katastrofen” , typ att det brinner upp.  Vill gärna ha en ny bostad om det skulle hända, men så fungerar det inte! 

Eftersom det är stort så försökte vi med att det går väl att ta bara bostadsdelen och inte räkna med eller försäkra alls gamla mejeridelen, men det gick inte att göra så. Det hette tydligen fullvärdesförsäkring och det har de inte längre för att det missbrukades. Då blev jag riktigt besviken, som att de tror att man vill elda upp sitt eget hem.

Så om den stora katastrofen sker så får vi tror att det var 1,2 miljon. Lite svårt att bygga liknande (365 kvm) men det kanske räcker till en sommarstuga på tomten. Vi är felförsäkrade, betalar utan att känna den trygghet som önskas. Tilläggas kan att vi hade en annan gammal gård i tjugofem år utan att använda försäkringen en enda gång, också den i länsförsäkringar.

Är det någon som vet något bolag där man kan fullvärdesförsäkra sitt hus? Vet inte om det är rätt ord, men att få en ny bostad (på i alla fall 200kvm) om det skulle brinna upp.
9
Investera / Daytradat lite
« Senaste inlägg av Ekonomitankar skrivet 2 december 2019 kl. 11:35:02 »
Jag har under november daytradat en del, fick in +40tkr i bull och bear. Sen även lite swing så totalt en riktigt bra månad.

Tänker ge mig själv lite tid för detta och hoppas att det till sist ska kunna göra att jag avvecklar bolaget mer och mer. Jag vill vara platsoberoende.

10
Övrigt & Off topic / SV: Playing with FIRE: The Documentary
« Senaste inlägg av Ibland gör man rätt skrivet 25 november 2019 kl. 19:59:39 »
Helt enig. Det är svårt att göra en film om människor som cyklar och köper bilar från 2005 supersexig - och det är ju inte meningen. Det är småskaligheten, livet och vad ett liv egentligen innebär som är det man vill åt. Vi lever på ett sätt där vi begår rovdrift på oss själva för att tjäna ihop pengar till det vi tror ger oss lycka. Problemet är att det inte är riktig lycka utan dopaminkickar. Lever man mer småskaligt kan man lösa i alla två av problemen - tidsbrist och osäkerhet.
Sidor: [1] 2 3 ... 10