Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Solnamannen

Sidor: [1] 2 3
1
Investera / SV: Solnamannens tärningsportfölj
« skrivet: 27 december 2019 kl. 20:03:11 »
Största innehav är Stille (22%), Note (16%), Precio Fishbone (9%), Nolato (9%), Novotek (7%), Sectra 7% och Probi (6%). Dessa sju innehav står tillsammans för 76% av portföljen. Övriga 12 innehav står alltså bara för 24% av portföljen. Den här typen av koncentration kring en handfull innehav är exakt vad metoden är tänkt att göra. Idealt så är det bland dessa man hittar de verkligt långsiktiga vinnarna (verkligt långsiktigt i min värld är 10, 20 eller 30 år).

Då ska tilläggas att den här "småbolagsstrategin" för min del är tänkt att utgöra maximalt typ 20% av min totala portfölj. Att jag låter en aktie i "småbolagsdepån" utgöra 22% av kapitalet betyder då alltså 20x0,22=4,4% av helheten. De sju största småbolagsinnehaven står då alltså för 20x0,76= ca 15% av helheten. Det är en risk som självklart inte ska underskattas - men heller inte överskattas givet att merparten av min portfölj i övrigt (även tjänstepension och premiepension) utgörs av globala aktieindexfonder. Näst största aktieinnehav i övrigt; Berkshire Hathaway. Därefter Investor... Jodå, jag känner till fördelarna med en god riskspridning!

2
Investera / SV: Solnamannens tärningsportfölj
« skrivet: 27 december 2019 kl. 17:34:59 »
2019 års sista tärningskast landade på ett, givet att Stille är undantagen från köp (står för över 20% av portföljen) blev månadens köp Note, som alltså formellt är nr 2 på "topp 6".

3
Investera / SV: Solnamannens tärningsportfölj
« skrivet: 17 december 2019 kl. 20:05:48 »
Oktober månads köp var Stille, november månads köp Note. Portföljen är upp nästan 38% YTD. Avkastningen sedan start (oktober 2015) är 20,9% per år i snitt. Sharpekvot 12 mån har repat sig efter ökad volatilitet 2018 och ligger nu på 2,2. Standardavvikelse 12 mån 14,6%. Genomsnittlig direktavkastning (2,4%) har sjunkit snabbt i och med att portföljens största innehav Stille (yield 1,1%) stigit ca 74% senaste tre månaderna, och nu utgör ca 22% av portföljen.

Största innehav är Stille (22%), Note (16%), Precio Fishbone (9%), Nolato (9%), Novotek (7%), Sectra 7% och Probi (6%). Dessa sju innehav står tillsammans för 76% av portföljen. Övriga 12 innehav står alltså bara för 24% av portföljen. Den här typen av koncentration kring en handfull innehav är exakt vad metoden är tänkt att göra. Idealt så är det bland dessa man hittar de verkligt långsiktiga vinnarna (verkligt långsiktigt i min värld är 10, 20 eller 30 år).

Jag har sedan länge en regel som säger att jag inte ökar löpande i innehav vars andel i portföljen överstiger 20%. Således lever Stilles andel av portföljen nu på "egna meriter" (kursutveckling exkl utdelning). Givet att jag ökar i annat löpande behöver Stille utvecklas betydligt bättre än snittet av de övriga innehaven för att "försvara" sin andel av portföljen.

Från starten löd min regel att varje år utöka portföljen med ett innehav med all mottagen utdelning från de övriga innehaven (på den tiden låg genomsnittlig direktavkastning för övrigt på 2,9-3,2%), vilket också är så jag gjorde 2016 (Precio Fishbone, kurs 14,90 kr), 2017 (Diadrom Holding, kurs 13,90 kr) och 2018 (Sectra, 196 kr).  2019 valde jag dock att göra en alternativ metod möjlig (än att köpa ett nytt innehav för utdelningen), nämligen att vid sidan av pengarna från utdelning också sälja det sämst presterande innehavet - och för dessa pengar köpa TVÅ nya innehav till portföljen. Jag sålde Unlimited Travel Group (kurs 17,80 kr) och köpte Arjo (kurs 36,20 kr) och OEM Group (kurs 213 kr).

Av dessa mina enda beslut kring portföljen ("utdelningsköpet") framstår investeringen i Precio Fishbone vara bland de bättre, som utöver årlig utdelning också haft en kurstillväxt på 232% på 3,5 år. Diadrom Holding kan bara sägas stå still i värdeutveckling om man räknar in erhållen utdelning. Även Sectra har blivit en fin investering, upp 94% exkl utdelning på 1,5 år. Unlimited Travel group, som jag sålde, har 6-8 månader senare helt fräckt stigit med 43%. Arjo (+21%) och OEM Group (+9%) kommer inte i närheten av den utvecklingen. Samtidigt är vi därmed nere på så kort sikt att jag menar att det inte säger så mycket, om så mycket.

Inför 2020 lutar jag åt att återigen sälja det sämst presterande innehavet (ser ut att bli Dedicare, där jag ligger -43%), och alltså för de pengarna jag får för Dedicare och all utdelning köpa två nya innehav till portföljen. Vilka de blir har jag ännu ingen aning om. Brukar vaska fram kandidaterna februari-mars.

Snart är det dags för december månads tärningskast/tilläggsköp...

4
Investera / Solnamannens tärningsportfölj
« skrivet: 20 november 2019 kl. 07:55:51 »
Jodå, småbolagsportföljen där köpen avgörs med tärning som jag startade 2015 lever vidare - och jag fortsätter att följa strategin. Resultatet är ganska upplyftande; som en mikrobolagsfond med genomsnittlig direktavkastning på 2,5%, avgift under 0,1% per år och genomsnittlig årlig avkastning sedan start på ca 20% (sedan 2015).

Portföljen består av 19 st aktier med börsvärde under 20 mdr, som alla har gemensamt att de är lönsamma, har storägare av kött och blod med operativ insyn i bolaget och hög räntetäckningsgrad (rörelseresultat/finansiella kostnader). Enkelt uttryckt så ökar jag löpande mitt innehav i "vinnarna" (värdeutveckling exkl utdelning, vilket över tid i princip betyder högst utdelningstillväxt).

Strategin innebär i princip att 95% av alla beslut kring förvaltningen sköts av "modellen" - och alltså att jag slipper. Det handlar inte bara om bekvämlighet, utan är i högsta grad ett skydd mot mina känslor och nycker (vilket jag menar är en av investerares värsta fiender).


5
Investera / SV: Sell in may and stay away?
« skrivet: 6 oktober 2019 kl. 09:36:47 »
Sitter också på en hel del torrt krut, och lite väl mycket likvider med tanke på att Danske Invests fonder i Euro respektive Dollar håller på att likvideras. Någon som har några tips på vettiga alternativ? Vad som eftersöks är alltså en investering med låg korrelation mot aktiemarknaden, noterad i stabil(a) valutor och med låg avgift.
Du tänker "valutareserven", att ta fram vid kris?  ;D Hos Avanza kan du starta valutakonto i ett antal valutor, och litar man på Morgan Stanleys fortsatta existens så finns ju certifikatet Ava Guld. Det hela kommer med varningstexten: valuta på räntefria konton och guld (som inte heller ger ränta/avkastning) är över längre tid en hopplöst dålig position att sitta i. Det är en superb position att sitta i under väldigt speciella, korta perioder som i princip är omöjliga att förutspå när de kommer att dyka upp...

Jag har som sagt placerat ca 2/3 av mina pensionspengar i räntebärande och 1/3 i aktier. Tack vare att den räntebärande delen ligger tungt i euro och usd har jag 2019 fått uppemot 16% totalavkastning på pengarna sett i SEK (det sjukt bra utfallet med så låg formell risk säger något om vad som just nu händer i ekonomin). Jag allokerar ränta/aktier utifrån en modell. När modellen säger att någon i min ålder ska placera en betydande portion i räntebärande så lägger jag en betydande del av det i USD/EUR, med vetskapen att SEK är en skvalpvaluta - inte minst om tiderna blir lite mer kärva.

6
post-FIRE / SV: Personer i Sverige som gått i tidig "pension"
« skrivet: 6 oktober 2019 kl. 09:20:59 »
Min uppfattning är också att det är kontroversiellt att inte vilja/behöva arbeta. Märker de gånger jag börjat prata om FI/RE, eller bara den överkonsumtion vi sysslar med, att det är taggarna utåt direkt. Det är som personliga påhopp om man nämner sparande eller sluta jobba tidigare. Detta även hos mina nära vänner och inte bara vid ett fikabord på jobbet. Det är som att mina val och funderingar hotar eller utmanar deras livsval.
Instämmer helt i ovanstående. Jag menar att det stämmer in på 80-90% av människor jag stöter på. Jag ser ju inte framför mig att sluta jobba, men jobba med härliga saker som gör mig glad, där jag känner att jag kan tillföra verkligt värde, vara med och påverka, utveckla... Flexibla tider etc. Förutsatt det skulle jag kunna jobba till 70 års ålder. Så det är vad jag säger. "Nej, jag kommer arbeta länge, men du vet - något som är roligt med lite friare tider etc". Det landar betydligt bättre än att beskriva vad FIRE är.

7
Privatekonomi / SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
« skrivet: 30 juli 2019 kl. 17:50:56 »
Mitt hushåll är en vuxen och (i snitt) ett barn. Kostnaden för "allt vi handlar på ICA" (mat, toapapper, tvål, deo, städkem mm) landar på 3,8-4,6 tkr/mån, vilket jag tycker är acceptabelt.
OK, kollade kassaboken och inser att snittet januari-juni, efter semester i juni där det handlades lyxmat på liten lantlig ICA-butik landar på ca 4800 kr/mån. Räknar dock med att snittet över året ligger något lägre, ska fortsätta att laga storkok på ett smart sätt.

Det är exklusive restaurang (och alkohol). Lägger flera tusen i månaden på restaurang. De första 3 eller så är OK, de månader det blir mer får jag lite ångest. Å andra sidan har jag råd, och det är ju närmast alltid förenat med sociala förehavanden. Har dock börjat bjuda hem folk mer och bjuda på hemlagad mat. Blir gratis för dem och billigare för mig  ;D

8
Privatekonomi / SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
« skrivet: 27 juli 2019 kl. 23:13:45 »
Coop är överlag väldigt dyrt, och självklart är en liten ICA Nära dyrare än Willys - men en välsorterad ICA Maxi eller Kvantum med mycket färskvaror, charkdisk mm är sällan mer än 2-4 % dyrare än ex Willys. Jag är ekonomisk, men handlar gärna där service och utbud är bra (ICA).

7-8 tkr per månad för "allt man handlar på ICA" för två vuxna är fruktansvärt mycket. Men det handlar sannolikt inte om att ni köper på fel ställe, utan vad och hur ni köper/äter. Spana in Undertian. Jag har testat ett antal av recepten, och de jag gillar har jag sparat. Väver in lite sådana måltider i det vanliga utbudet, både för att öka andelen vegetariskt något (från nästan noll), men också av ekonomiska skäl. Flera av de typer av lasagne/pajer som finns där är bra. De gör jag direkt i matlådor av glas. Jag kör inte matlåda (bra personalrestaurang på jobbet), men fryser in och har i barnveckor för att umgås mer med barn och stå mindre i köket. Mitt hushåll är en vuxen och (i snitt) ett barn. Kostnaden för "allt vi handlar på ICA" (mat, toapapper, tvål, deo, städkem mm) landar på 3,8-4,6 tkr/mån, vilket jag tycker är acceptabelt. Jag planerar meny för en vecka och storhandlar det som behövs. Har börjat e-handla ganska mycket senaste tiden, med hemleverans. Väldigt bekvämt och smidigt.

9
Investera / SV: Sell in may and stay away?
« skrivet: 23 juli 2019 kl. 08:14:47 »
Vågar inte riktigt lita på uppgången - sålt en del cykliska aktier  och tror jag ökar exponeringen mot guld och förmodat stabila valutor. Vad säger ni andra?
Jag ligger still hela året med pensionspengar ca 35 % aktier och 65 % räntebärande, allokerar i januari. Mitt löpande sparande/investeringar under 2019 har nog fördelat sig ca 1/3 aktier och 2/3 cash. Ökat sparande framöver kommer troligen pressa upp andelen aktier lite i det löpande sparandet, till ca 40-45 %. Merparten av den ökningen går sannolikt till Avanza global och flera svenska investmentbolag (billig och passiv riskspridning). Jag har kapacitet att skifta 100 % till aktier ska sägas. Fortsätter på den inslagna vägen (sedan sommaren 2017); försiktighet med aktier, hålla mig med mycket torrt krut.

"In the short run, the market is a voting machine, in the long run, it's a weighing machine" -Ben Graham

10
Filosofi & Personlig utveckling / SV: Vad berättar ni?
« skrivet: 10 juli 2019 kl. 12:59:42 »
Jag har kämpat i många år nu med att bygga en tillvaro där jag kan vara mig själv. Låta min värderingar, behov och målsättningar i livet få styra. Jag säljer inte mig själv, jag ljuger inte och undanhåller inte sanningen mot betalning. Oavsett betalning. Jag vill göra saker ordentligt eller inte alls. Jag har aldrig riktigt förstått meningen med "good enough". Perfektionist? Mjo, lite, i någon mån. Men min minimalistiska tillvaro (jag styr ganska mycket över min tillvaro på jobbet, och 100% av min tillvaro utanför jobbet) gör att jag har typ 73% mindre bollar i luften än de flesta. Förre saker som "rör sig" i livet att behöva implementera den där perfektionismen på. Jag försöker alltid fråga mig vad som är viktigt på riktigt, vad kan jag påverka - och fokusera på det. För den som inte känner till det tankesättet ska jag påpeka att det betyder att jag inte fokuserar alls, eller väldigt lite, på det mesta andra. Såhär 15 års idogt arbete senare så börjar resultatet av det här arbetet på allvar slå in i mitt liv, och från sommaren 2018 sitter jag för första gången i mitt liv väldigt still i båten och bara njuter, och vill ändra väldigt lite. Jag sover som ett barn om nätterna, är lugn och tillfreds, stressar i princip aldrig, har en helt sagolik relation med mina barn och får mer uppskattning och cred på jobbet (kollegor, kunder) än någon kan kräva eller behöva. Jag har inga lån vid sidan av lite studielån, ingen oro för ekonomi och mycket av det där ekonomiska nu och 30 år framåt är jag klar med, eller kommer garanterat bli klar med på ett bra sätt bara genom att fortsätta som jag gör.

Jag förstår inte människor som säljer eller ger upp en bit av sig själva för titel, pengar eller ytlig bekräftelse. Jag upplever att stora delar av min omgivning köper saker de inte behöver, för pengar de inte har - för att imponera på människor de inte känner. Hur kan man riskera något man inte vill/bör förlora (sitt jag), för att uppnå något man inte behöver? Det lite komiska är att jag inte behöver rikta den här kritiken mot någon i min omgivning för att de ska känna sig angripna och kräva mig på en förklaring eller ursäkt för att jag kritiserar deras liv. Det räcker ofta med att jag öppnar dörren på glänt och berättar om mitt liv, hur jag lever och vilka värderingar jag låter styra mitt liv. Det provocerar ofta livet ur folk. Det har börjat göra mig ganska selektiv vilka jag öppnar dörren för. En del vänskaper har jag över tid långsamt låtit glida bort, men jag har också träffat och fått en hel del nya härliga vänskaper. Jag gillar solen lika mycket som "the next guy", men vädret hör till en av de tusentals saker som jag inte kan påverka, så jag skiter i princip i det och sitter ogärna och kallpratar om det.

Samtidigt som jag givetvis kan välja hur jag "öppnar upp", ex vid fikabordet på jobbet edyl så måste man inse att en människa med ett annat ledljus och andra värderingar och målsättningar kommer att välja andra stigar. Över tid så förändrar det människor, och du kommer längre och längre från den upptrampade stigen. Det påverkar vilka intressen jag har, vad jag tänker på, hur jag tänker. Det gör att jag inte behöver prata om "det" för att det mer eller mindre ska framgå ganska snabbt att jag inte går på samma stig som många andra. Det upplyftande för mig är att det ofta kan bli härliga, givande diskussioner i alla fall. Men som sagt inte alltid. En del blir snabbt provocerade, med anfallsvinkeln "men vem tror du att du är? Varför tror du att du är så jävla märkvärdig?". Oftast så känner jag faktiskt att det där inte är så mycket jag, utan dem. Deras frustration, deras ilska, deras stress. Live and let live - backa långsamt och gå därifrån. Jag är inte någons psykolog, och jag tänker inte ta ansvar för någon annans känslor, eller deras val (eller frånvaro av val) i livet. Jag har gott om goda, nära vänner som förärar mig med konstruktiv kritik och ifrågasätter mig på ett djupt plan, ärligt och uppriktigt. Det är en gåva. Det handlar bara om att ta emot den.

11
Investera / SV: Sell in may and stay away?
« skrivet: 15 maj 2019 kl. 07:51:21 »
Börsen är nu upp 20% i år och på ATH-nivåer. Jag uppfattar ändå att de flesta medier är mer positiva till börsen än innan uppgången och vi har dessutom varit i högkonjunktur länge. Är det här ett sånt där tillfälle när man ska vara försiktig medan de flesta andra är giriga? Jag vet att det är svårt att tajma marknaden, att "time in the market" i längden brukar vara bättre än "market timing" osv, men magkänslan börjar prata om att ta det lite lugnt, så nu har jag sålt lite  och har bara 80% av mina besparingar på börsen. Vad tror ni om utvecklingen framöver? Vi är ju alla överens om att man inte kan veta, så låt oss spekulera. Vad säger Solnamannen?
Jag har nog inte upplevt en mer galen aktiemarknad (december 2018-maj 2019) sedan IT-boomen i slutet av 1990-talet, spontant? Shiller PE10 har historiskt varit en ganska träffsäker bedömare av framtida avkastning på aktier (kommande 20 år). Shiller PE10 signalerar idag att aktier de senaste 140 åren bara varit dyrare än de är nu (vilket signalerar låg avkastning kommande 20 år) kring millenieskiftet. Jag har ju sedan sommaren 2017 hållit nere min risk i aktiemarknaden, men inte gått ur helt. Jag har fått riktigt bra riskjusterad reell avkastning på mitt kapital sedan sommaren 2017, men av allt att döma hade man kunnat få ytterligare lite mer om man gått all in i aktiemarknaden. Jag har också ganska tydligt skiftat ut traditionella "lågriskaktier" ur portföljen, och resonerar som så att jag hellre köper "traditionell högrisk" och håller mig med en större slatt cash eftersom jag upplever det som mindre riskfyllt även om någon slags matematisk/teoretisk risk kanske är densamma.

Tjänste- och premiepension är placerat 35-40 % i global aktieindex, resten räntebärande med inslag av EUR och USD. Placerar om detta en gång per år utifrån modell (som bygger på Shiller PE10).

Man ska nog aldrig helt kapitulera, men just nu är det nog läge att sätta på sig skyddsvästen, hjälmen - och hoppa ner i ett foxhole.


12
Övrigt & Off topic / SV: Att bo i sitt "hyreshus"
« skrivet: 15 maj 2019 kl. 07:43:28 »
Jag och min familj bor numera i fristående villa och trivs väldigt bra med det. Men nu har vi hittat ett stort hus (mindre herrgård) till salu som vi föll för direkt och skulle vilja flytta till. Huset är på 3 våningsplan på ca 200m2 /våning. Min tanke är då att vi själva bor på 1a vån och sen göra 1-2 lgh/vån som vi hyr ut.

Min sambo älskar också huset men känner sig skeptisk till att ha hyresgäster i samma hus och vill inte bli väckt och störd av dom.
Jag ser en fantastisk möjlighet att på sikt bo gratis och t.o.m. få inkomst av huset. Om vi inte hyr ut blir det nog för dyrt boende och vi behöver verkligen inte all den ytan då vi bara har 1 barn.

Är det någon här som har egen erfarenhet av detta upplägg och kan ge lite input hur ni upplevde det och kanske några tips?
En fördel med detta upplägg är att om ni inte fullständigt bygger om huset, och huset betraktas som "en bostad" så har ni formellt inneboende - inte hyresgäster. I lagens mening är det mer flexibelt och mindre riskfyllt för dig som "hyresvärd" att ha inneboende istället för hyresgäster. Besittningsskydd och bruksvärdessystemet omfattar hyresgäster - inte inneboende.


13
Investera / SV: Hur jag investerar
« skrivet: 8 april 2019 kl. 11:48:49 »
Eftersom jag får lön i SEK och har flertalet svenska aktier känns det som läge för lite riskspridning mot andra valutor.
Det viktigaste är inte i vilken valuta du får din inkomst, utan vilken valuta du behöver för att betala dina löpande kostnader. En buffert ska man givetvis ha i den valutan, om man inte bor i Venezuela eller Zimbabwe (då är nog Kreugerrand en bra idé).

Det här med "svenska aktier" och valutarisk; man behöver vara medveten om att även inom ett bolag som Ericsson eller Volvo så finns det hundratals om inte tusentals olika kontrakt/pengaflöden som skapar valutapositioner/risker. Bolagen köper in komponenter från olika länder i olika valutor, man har personal, kontor och fabriker i olika länder och betalar löner och hyra i olika valutor - för att inte tala om att man sedan säljer sina produkter i olika länder och olika valutor. Återigen, bara för att Ericsson och Volvo är noterade på Stockholmsbörsen och handlas i SEK betyder inte det att en investering i dessa aktier är ett "bet" i SEK. Att sådan här bolag valutasäkrar betyder bara att de säkerställt sitt eget behov i exempelvis USD eller EUR till en given kurs under en begränsad tid. Det gör inte att valutarisken försvinner, lika lite som att du (om du har mycket lån) blir av med din räntekänslighet genom att binda räntan 1-2 år.

Samtidigt skulle jag inte rekommendera någon att bara placera sina långsiktiga investeringar i 20-30 st svenska bolag, det känns smått vansinnigt ur ett riskperspektiv när man mot extremt låg kostnad kan sprida bolagsrisken på tusentals innehav i hela världen.

14
Investera / SV: Hur jag investerar
« skrivet: 3 april 2019 kl. 10:20:28 »
Strax efter att PoP stängt försökte jag förresten kontakta dig genom att skriva en kommentar till ett äldre inlägg på din blogg. Fick svaret att inlägget skulle granskas, men sedan hörde jag ingenting mer....något fel även på bloggen?

Inget fel på bloggen, jag har bara inte varit aktiv och haft koll på den.

Jag har inte sålt några aktier, men amorterade av belåningen och började därefter spara likvider. Nu sitter jag med fyra månaders likvider på lönekontot. Eftersom jag har lön i SEK, och äger företrädesvis svenska aktier känns det som att lite riskspridning vore på sin plats. Amatör som jag är vet jag inte ens vad ett valutakonto innebär. Bloggaren Cornucopia föreslår i sitt inlägg https://cornucopia.cornubot.se/2019/03/diversifiering-av-likvider-bort-fran.html räntefonder i utländsk valuta för detta syfte - tror du dylika fonder i en vanlig aktiedepå skulle kunna ge något sånär likartad effekt?

En liten, normalstor cash buffert för någon som är under 55 år (mer än 10 år kvar till pension) gör man nog rätt i att ha i SEK på ett inlåningskonto med insättningsgaranti. Försöka få så mycket ränta som möjligt. Problemet uppstår snarast om cash buffert är lite större än normalt/rimligt. Alltså, pengar som sak investeras men som du av någon anledning inte vill investera nu. Vilket väl kan kopplas till forumdiskussionen om hur man ska göra om man finner sig med en stor påse cash som man inte behöver inom 10 år, och alltså vill investera långsiktigt. Sätter du dem i väntrummet för att investera senare finns det i mitt tycke poänger med att ha det i andra valutor än SEK (som är en skvalpvaluta). Min premiepension är sedan sommaren 2017 delvis placerad i räntebärande värdepapper i USD och EUR, men jag har inte motsvarande möjlighet med min tjänstepension. Vad som kan vara värt att tänka på är att trygga räntebärande värdepapper idag mycket väl kan ge så låg ränta att det inte täcker avgiften för fonden. Då går du alltså minus i absoluta tal (för att inte tala om reellt). Dessutom tar du ränterisk om obligationerna fonden köper har >12 mån löptid. Av detta skäl kan det vara rationellt att istället parkera pengarna på valutakonton, även om man där inte får ränta.

Rent generellt tycker jag småsparare inte ska fokusera så mycket (eller alls) på valuta. Man håller sig med en cash buffert som är anpassad för din livssituation, i den valuta man har sina utgifter i - och långsiktiga investeringar sprider man företrädesvis i tusentals aktier i dussintals länder, och får då i praktiken miljontals valutapositioner som "går åt alla håll"*. Den ultimata riskspridningen. På kort sikt kanske du kan lura dig att tro att det relevanta är hur din köpkraft utvecklas i relation till dina kollegor eller dina grannar, men på längre sikt är det ganska uppenbart att det är mer relevant att jämföra din köpkraft med resten av världen (hela världen). Vill du säkerställa ekonomisk makt (köpkraft) i ett kapitalistiskt samhälle så ska du äga produktionsmedlen (fritt citerat Karl Marx).


*Se exemplevis på ett bolag som Apple. De betalar direkt och indirekt lokalhyra och löner i dussintals länder, i mängder av olika valutor. De köper in råvaror från olika delar av världen, i olika valutor. De säljer sedan sina produkter i hela världen - i världens alla valutor. Bara inom Apple finns tiotusentals olika valutapositioner som tillsammans skapar en viss "nettoeffekt" som inte behöver ha ett smack att göra med var bolaget grundades, var huvudkontoret ligger, var fabrikerna ligger, var ägarna finns - eller vilken valuta bolagets aktie handlas i. Vilken valuta en aktie handlas i (Apple handlas i USD) har ingen som helst inverkan på valutarisker. Apple är en aktie av närmare 3000 st i min aktieportfölj, den står för 1-2 % av portföljen.


15
Investera / SV: Investera i hyresfastigheter ?
« skrivet: 31 mars 2019 kl. 15:32:04 »
Här brukar man väl ha varje fastighet i ett eget AB?
Handlar också om skillnaden i skatt mellan att sälja fastighet (bokfört värde vs försäljningspris) jämfört med att sälja aktier i dotterbolag. Se ex "kattrumpan".

Det ställer dock till problem med finansieringen. Enligt aktiebolagslagen vore det otillåten värdeöverföring att köpa aktierna i ett bolag och finansiera köpet med lån säkerställda av tillgångar i det förvärvade bolaget. Huvudregeln kan enkelt sägas vara  att man ställer säkerheter för lån nedåt i en koncernstruktur, inte uppåt.

I praktiken kan ju fastighetsaffärer ha skett på det här sättet i decennier, varför den fastighet värd 40 mkr som du nu ska köpa via (skuldfritt) bolag, har ett bokfört värde om 5 mkr. Det skulle få intressanta följder för balansräkningen om du lånade upp 25 mkr i bolaget mot säkerhet i fastigheten, och delade ut pengarna (ej fritt eget kapital => negativt eget kapital).


Sidor: [1] 2 3