Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - mrFIRE

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 18
16
Do it yourself / Bouppteckning och arvsskifte dödsbo
« skrivet: 17 mars 2019 kl. 10:12:20 »
Lite trist första ämne på DIY-bordet att dela med sig av men det är väldigt lättförtjänta pengar.
Har tyvärr behövt vara delaktig i en bouppteckning för ett dödsbo relativt nyligen och skatteverket kräver då att man skickar in en bouppteckning som infattar den avlidnas alla skulder och tillgångar. Bouppteckningen utgör sedan legitimation för dödsboet så att t.ex. arvskifte kan ske.

En bouppteckning kan variera kraftigt i komplexitet beroende på hur dödsboet ser ut men i de allra flesta fall tror jag det är relativt enkelt.
Vanligtvis tar jurist ett minimibelopp på ca 7000-8000 för att vara behjälplig med hanteringen. Detta är ett rent lurendrejeri!
På skatteverkets hemsida finns den mesta informationen man behöver och där finns också färdiga blanketter att nyttja.
I vårt fall var det bara några timmars arbete och skatteverket godkände den direkt.
Eftersom det inte finns någon arvsskatt längre så utgör inte bouppteckningen underlag för något så jag misstänker att det är en ren formalitet från skatteverkets sida.

Arvskifteshandling är ett juridiskt dokument som tas fram mellan dödsbodelägarna och som skall beskriva fördelningen av arvet. Detta tar jurist också ett minimibelopp på ca 7000-8000 för att ta fram. Lurendrejeri! Färdiga mallar finns på nätet och är man bara hyfsat överens i dödsboet så är det inga problem alls.

17
Hjälpmedel / SV: Vanguard Monte Carlo simulator
« skrivet: 16 mars 2019 kl. 09:19:42 »
Grymt!

Lite kul att Vanguard tar fram denna typen av simulatorer, kan det vara så att de vill att man skall ha ett nest egg hos dem?  :)
Jag tror att man generellt kan känna sig trygg med denna typen av beräkningar framförallt om man är flexibel och inte tvunget måste kunna leva helt på sina tillgångar.
Som dom skriver så är det största antagandet att framtiden utvecklar sig hyfsat likt historien. Frågan är då, vad kan stå i vägen för det? Vad ser ni som största hindret?
Att vi slutligen får ta de sanna kostnaderna för miljöpåverkan? Att västvärlden slutligen får stå till svars för utnyttjandet av tredje världen?

18
Investera / SV: Hur jag investerar
« skrivet: 16 mars 2019 kl. 09:05:21 »
Intressant!
Vad jag förstått så har du både lång utbildning och lång erfarenhet av investeringar/ekonomibranschen så det glädjer mig att dina tankar går i linje med vad jag också tror och tycker. Viktigast för mig är att det är enkelt och tar så lite tid som möjligt så även om t.ex. stockpicking eller utdelningstrategi skulle vara bättre än indexfonder så skulle jag ändå inte orka. När det nu dessutom visar sig att 9/10 aktiva spelare inte kontinuerligt kan slå sitt index så är det ju bara bingo.
Att följa de heta trenderna inom börsinvesteringar är ju lika idiotiskt som att följa vilka heta trender som helst. Senaste modet, senaste bilen, senaste aktien...alla ger dig mindre pengar i plånkan.

19
Filosofi & Personlig utveckling / SV: Ikigai
« skrivet: 16 mars 2019 kl. 08:48:41 »
Jag lever för all del ganska enkelt rent materiellt/ekonomiskt, men till skillnad från många så talar jag hellre än "sparkvot" om "konsumtionskvot" (samma sak inverterat). Detta helt enkelt för att på kort sikt är det den låga konsumtionskvoten som skänker oss lugn, harmoni, frånvaron av stress och känslan av frihet snarare än vårt sparande. Det vill säga, om vi mentalt är på en plats där vi är tillfreds ("content") med denna låga konsumtionskvot. Snarare än de praktiska handgreppen att inte konsumera, eller att köpa billigare saker, ligger utmaningen här i den mentala resa som krävs för att vara tillfreds med förhållandevis lite. Jag kan inte säga det bättre än Socrates; "contentment is natural wealth".
Denna vinkeln på det har jag inte hört innan och jag gillar det! Bättre att sikta på att hitta sin konsumtionskvot där man är tillfreds och jobba på den än att ständigt jaga sparkvoten.

Jag tror tyvärr att "FIRE" riskerar att bara vara ännu en av dessa saker som vi västerlänningar är så duktiga på att skriva upp på vår mentala lista över saker vi "vill ha", bredvid "fin villa", "fin titel", "större SUV än grannen", "hemmaspa för 800 tkr" etc. Alla dessa saker som bara känns verkligt betydelsefulla så länge vi jagar dem, men som snabbt tappar sitt värde så fort vi uppnått målet.
...
Skulle jag vinna 200 mkr på lotto och sluta arbeta skulle jag vara mindre i mitten (Ikigai) än jag är idag. Tyvärr så tror jag att många som tar sikte på "FIRE" kompromissar med "ikigai" i jakten på bara ännu en sak på listan över saker man "vill ha", men som i slutändan riskerar att bara vara en lång jakt efter ett bytesdjur som tappar sitt värde snabbt efter att vi fångat det...
Här tror jag du har fel och av den enkla anledning att FIRE än så länge är alldeles för smalt och nischat. De som hittar hit och intresserar sig för detta har troligtvis alltid känt att något är fel och livet borde kunna vara annorlunda. Den dagen FIRE blir folkrörelse och mainstream så ja, då blir det troligtvis ytterligare än "grej" på listan som gemene man vill och förväntas uppnå. De som når FIRE alldeles för snabbt t.ex. genom lottovinst tror jag absolut kompromissar och hamnar snett i sin "Ikigai". Har man däremot byggt upp detta under längre tid så tror jag den inre resan görs samtidigt och man inser att ständig semester och ligga på soffan inte är något att sträva efter.

Faktum är att för att uppnå en känsla av tillfredsställelse, glädje och frihet tror jag de flesta av er har allt ni behöver inom armslängds avstånd. Merparten av det ni behöver handlar om inställning, och den sitter fast mellan axlarna på er vart ni än går. Råkar ni händelsevis vara nöjda med 73 % konsumtionskvot när ni uppnått "ikigai" (och allt annat lika har 27 % sparkvot), fine. Men jag tror på att börja i rätt ände.
Det här tror jag med, men det är otroligt svårt att inse. De flesta är aldrig nöjda och strävan är konstant. Jag själv lider mycket av detta, även om min strävan gett mig mycket.

Tackar så mycket för tipset om Ikigai också, väldigt intressanta tankar och boken om Ikigai åker rakt in på min läslista!

20
I min mening finns det två primära skäl att småsparare som placerar pengar i aktier får sämre avkastning än ett rimligt jämförelseindex. Det första skälet är transaktionskostnader/förvaltningsavgifter, alltså hög omsättningshastighet/mycket courtage eller dyra fonder. Det andra skälet är mer psykologiskt, och handlar om det irrationella beteendet att sälja vinnare och sitta kvar med förlorare.

Håller med! Därav indexfonder, månadssparande och köp och glöm.  :)

21
Övrigt & Off topic / SV: Camp FI 2019 - 6 juni i Stockholm
« skrivet: 16 mars 2019 kl. 08:15:29 »
Det var värst var alla här är introverta !  :) Själv tror jag att jag befinner mig nånstans i mitten. Hämtar energi i att vara själv, avskyr att stå i centrum men gillar samtidigt det sociala och i synnerhet att bjuda hem folk och ordna tillställningar.

Skönt ändå att vi har forumet där alla kan få vara anonyma och göra som dom vill!  :)

22
Personliga ekonomiska mål / SV: FIRE kohort 2025-2026
« skrivet: 10 mars 2019 kl. 08:35:31 »
Ja kämpa på Frilosofen!

Den här typen av händelser är ju tyvärr oundvikliga i livet, men det är som tur är alltid övergående.
En liten liten vägbula på din annars raka väg till FIRE!

23
Övrigt & Off topic / Camp FI 2019 - 6 juni i Stockholm
« skrivet: 3 mars 2019 kl. 11:48:47 »
Kul initiativ! Någon här som ska dit?
För egen del blir det troligtvis inte. Fel sida landet  :-\

https://efficientbadass.blogspot.com/2019/02/camp-fi-2019-6-juni-i-stockholm.html

24
Fallstudier privatekonomi / SV: Kan ni hjälpa mig se på utgifterna?
« skrivet: 3 mars 2019 kl. 10:13:52 »
David Ramsey har sagt: "Sell so much stuff the kids think they're next."

Haha +1  ;D

25
Fallstudier privatekonomi / SV: Kan ni hjälpa mig se på utgifterna?
« skrivet: 3 mars 2019 kl. 10:10:09 »
Ursäkta extremt sent svar! Tänkte jag fortsätter att kommentera de svar där jag inte är nöjd med din motivering  :)


Hemförsäkringen är så dyr och då har vi ändå bra rabatt. Å andra sidan har vi använt drulledelen av den för betydligt mer än så när vi fick en skada i ett badrum beroende på en femårings klantighet :-). (Det gick på ca 25', vi betalade självrisk strax över 1'.)
Ni betalar ändå 7200:- om året, som med alla försäkringar så kan det vara värt att räkna på risk o.s.v. MMM har skrivit ett inlägg i stil med att försäkringar är en skatt för dem som är dåliga på matte.
http://www.mrmoneymustache.com/2011/06/02/insurance-a-tax-on-people-who-are-bad-at-math/


Villaägarföreningen här är guld, vi kan bl.a. låna släpkärra gratis när vi vill, samt rabatter i vissa lokala affärer (t.ex. målarfärg, vissa rabattdagar i lokala mataffären). Insåg nu att här ingår även t.ex. köplats för hyreslgh vi har tänkt flytta in i när vi säljer huset.
Samma sak här som ovan, ni betalar 1200:- om året, hur ofta är ni t.ex. i behov av kärra? Kostar ca 300:- för ett tillfälle hos vanlig uthyrare. Köplatsen till hyreslgh kan jag dock förstå kan vara värt en del om man nu tänkt nyttja den.

Larmet: jag vet :-(. Vi har dock haft inbrott i ett annat hus vi bodde i och min respektive vägrar vara utan uppkopplat larm. Det här tror jag inte vi kan ändra på men jag kan ta upp det till diskussion.
Även uppkopplat larm är relativt enkelt att sätta upp själv, all hjälp finns på nätet. Har inte testat det själv än, men ska göra det när det är dags för hus. Tänkte starta ett DIY-bord här på forumet, detta känns som ett lämpligt ämne på det bordet! Vi får se vem av oss som hinner först  ;)

Bredband och TV: 150 Mb bredband, grundabonnemang på tvn, inget annat abonnemang. Även här skyller jag på min respektive. Jag måste få honom att fatta att ingen av oss kollar på tv. Han anser att vi behöver det för barnen men allt de vill se går ju att streama. Jag kollar mest på youtube/lyssnar på poddar + annat gratis. Han kollar bara på gratistv etc på datorn.
Ja kämpa på, gratiskanaler och streaming klarar man ju sig gott och väl på! Låter dessutom som att ni skulle kunna sänka hastigheten på bredbandet för att få det billigare med.

Mobiler: Min är gammal men fungerar, 99:- per månad. Jag kan använda min tjänstemobil till vissa saker, vilket gör att jag kan ha en gammal mobil med lågt abonnemang. Hoppas min håller hela 2019 (jag kan/får inte göra allt med tjänstemobilen). Han har precis köpt ny och betalar 438:- vilket är abonnemang + telefonen på 24 månader. Han har inte möjlighet att använda tjänstemobil privat.
Tycker själv detta är svårt, man nyttjar ju en modern telefon till så extremt mycket idag så att det är svårt att avstå. Hålla liv i dem så länge som möjligt alt. betalt via arbetsgivaren är nog det enda rimliga sättet att spara in.

Fack/a-kassa/inkomstförsäkring: totalt har jag haft nytta av dem mer än jag totalt betalt in under mitt liv så jag ser det som en bra grej. Tänk på att vi båda riskerar att bli arbetslösa under 2019, så vi kommer ha dessa kvar.
A-kassa och inkomstförsäkring köper jag, men facket?! Har du någonsin haft nytta av dem som motsvarar kostnaden på flera hundra i månaden? Isf får du gärna beskriva vad  :)

Personförsäkringar: Ja, vi är nog överförsäkrade. Det här är vår första prio att gå igenom nu.
Bra prio!

26
Aktiva vs passiva inkomster 2014-2018
Graf 4. Ett idogt aktivt arbete för att nå passiva inkomster lönar sig uppenbarligen tillslut
Så inom en ganska snar framtid kommer vi, med stor sannolikhet, mer eller mindre, kunna leva på passiva inkomster i form av hyresinkomster, avkastning från investerat kapital samt olika affilateavtal och royalties.

Just den här delen blir jag väldigt nyfiken på !  :) Det ser ut som att ni haft en rejäl ökning i passiva inkomster under relativt få år. Vill du beskriva mer i detalj vad de består av? Supernyfiken!

27
Själv är jag inne på att mitt indexfond-innehav främsta ska borga för en ekonomisk trygghet och täcka mina basala utgifter så att jag kan göra lite som jag känner för. Kommer troligtvis aldrig sluta jobba, men just nu är jag för feg(läs har för lite kapital) för att helt slänga mig ut i gig-ekonomin. När det är dags att knapra av kapitalet tänker jag helt enkelt bara sälja av den procenten jag behöver varje månad alt. år.

Indexfonder eller utdelningsstrategi finns det en tråd om här: https://svenskafire.se/index.php?topic=27.15
Min summering är att det landar i tro, intresse och tid.

28
Tack! Fixat  :)

29
Fallstudier privatekonomi / SV: Kan ni hjälpa mig se på utgifterna?
« skrivet: 16 februari 2019 kl. 09:31:28 »
Som vanligt så är det ju bäst att angripa de stora bovarna först d.v.s. undvika att sila mygg och svälja kameler.
Bara att du har bra koll på dina utgifter är värt mycket, men sen kan man verkligen ifrågasätta varje utgift man har och se om man får vad man betalar för.
Se kommentarer nedan:


Utfall 2018     Budget 2019    Avser   Kommentar

   
       59 641        60 000       Lön netto   Efter löneväxling och avdrag för tjänstebil (Är tjänstebilen ett måste i tjänsten eller bara en bekväm leasing?)
    3 097        2 500       Föräldrapenning & VAB   
    2 583        2 650       Barnbidrag

   
    65 321        65 150       Totalt in   


   -4 829       -6 000       Räntor   Ev flytta till Avanza (Lagom dimensionerat boende? Flytta är enormt stor grej men det är viktigt att bo lagom och anpassat.)
   -6 459       -6 459       Amortering   Ev flytta till Avanza
   -2 437       -2 700       El   Inkl laddning elbil.
   -307       -350       Vatten   
   -597       -650       Hemförsäkring   (Är hemförsäkring så dyrt för en villa?!)
   -86       -100       Villaägarförening etc   (Vad är detta bra för?)
   -414       -450       Larm   (Det här är ju rent lurendrejeri. Du kan relativt enkelt sätta in ett eget larm med koppling till din smartphone för typ 1500:- i engångskostnad och noll kronor i månadskostnad.)
   -219       -220       Sophämtning   
   -756       -599       Bredband & TV   (Låter högt. Betalar ca 250 för bredband och noll kronor för kanaler däremot 110 för netflix.)
   -1 190       -1 200       Hälsa/Apoteket   Inkl klipp barn 1 gg/år & tandläkare vuxna
   -2 173       -2 000       Möbler, husinköp   
   -1 667       -1 500       Barnkläder   
   -1 583       -1 627       CSN   
   -862       -850       Bensin, parkering   
   -371       -537       Mobiler (Inga tjänstetelefoner? Bör gå att komma undan billigare än såhär. Utgår från att barnen inte har telefoner än.)   
   -953       -1 000       Inkomstförsäkr, fack, a-kassa (Gå ur facket! Personligen är jag även skeptiskt till a-kassa och inkomstförsäkring.)
   -1 836       -1 900       Personförsäkringar   Ska gås igenom (Mycket nyfiken på vad som ingår här. Låter ju skyhögt.)
   -1 000       -1 000       Barnsparande   
   -1 290       -1 425       Fritids   
   -7 000       -7 000       Månadspengar   Privata pengar till respektive vuxen (Precis lagom om du frågar mig!)
   -8 466       -9 000       Mat/Utemat/hämtmat   
   -3 385       -1 850       Diverse inkl aktiviteter och presenter   
   -673       -833       Hobby   Avgift vi har ett år till, sen ska den bli 0:-
   -851       -1 040       Månadskort kommunaltrafik   Ökar under 2019, antar ca 1 040:-
   -3 500       -3 500       Semester   Sätter av varje månad
   -150       -150       Barnvakt   Vi har ingen släkt nära

   -53 053       -53 940       Totalt ut   

         

    12 268        11 210       Överskott, sparas   

30
Har själv vart den som skrockat och sagt att jag kommer löneslava tills jag dör enda tills jag upptäckte att det finns alternativ. FIRE-världen har fått mig att inse saker jag aldrig trott skulle vara möjliga och dessutom visat mig hur jag ska göra.

Slutsats är att det handlar om okunskap. De flesta känner inte till alternativen utan tuffar på i ekorrhjulet. De allra flesta är dessutom fruktansvärt dåliga på ekonomi och vet inte vad de ska göra av sina pengar utan konsumerar istället. Och det är inte konstigt med tanke på att alla i omgivningen säger till dem att det är det de skall göra. Media säger det, grannarna säger det och politikerna säger det. Sociala medier har dessutom gjort allt ännu värre.

Till följd av det så uppstår galghumorn som ett sätt att hantera situationen och överleva. Det är också ett sätt att slippa ta eget ansvar och skylla sin situation på yttre omständigheter som man inte kan påverka. Infantiliserade samhället som suger på statens tutte som Alexander Bard brukar prata om  :)


Sidor: 1 [2] 3 4 ... 18