Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mumrik

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 8
16
Övrigt & Off topic / SV: Singlar? Singeltråd!
« skrivet: 29 januari 2019 kl. 14:00:41 »
Heja, heja! Kul att se dig i tråden.

Ja, samma här. Har haft ett par förhållanden med ekonomiskt sunda personer, men som haft  inställningen att det inte ”går” att bli rik på att leva ekonomiskt och spara, så det är ”ingen idé” att försöka. Typ inlärd hjälplöshet.

Jag har ”problemet” att jag har en hög inkomst och varit framgångsrik på börsen men samtidigt är ganska ointresserad av pengar och lyxliv. Många som tjänar mycket vill ha en livsstil som övergår vad jag är intresserad av att lägga mina pengar på, men många som tjänar mindre har haft problem att förstå FIRE-tänket, eller så kommer avundsjuka eller önskan att spendera mina pengar in i bilden. Dessutom är jag mer intresserad av någon som är lite mer ”terrängående” än fashionabel lyxlirare men med mina jobb (och den stil jag måste ha på jobben) tror folk ofta att jag är mer av en värdekonservativ lyxlirare än en kreativ helyllemumrik med homesteadingambitioner... Snacka om lyxproblem!

Jag kan inte se mig själv dela ekonomi fullt ut med någon. Kan tänka mig att avsätta en summa till ett gemensamt konto som är proportionerlig till inkomst där gemensamma kostnader dras ifrån om man är sammanboende. Det känns som en vettig lösning. Då kan ingen ha invändningar vad den andre spenderar pengarna på.

Skönt också att slippa upptäcka att inställningen till FIRE är olika i ett existerande förhållande, utan istället kunna gå in i nästa väl medveten om de egna målen!

17
Övrigt & Off topic / Singlar? Singeltråd!
« skrivet: 13 december 2018 kl. 22:53:43 »
Är det bara jag som är singel på det här forumet eller? De allra flesta verkar vara heteropar med 1,5 barn och mellan 28 och 45 år gamla.

Jag kickar igång en singeltråd.

Visst finns det många fördelar att vara i ett par(eller fler för den delen)förhållande, men jag gillar verkligen att vara singel.

Jag bestämmer över mina pengar, min tid och behöver inte kompromissa. Visst hade det varit trevligt med en likasinnad sparsam partner att dela utgifter med (yep, singelskatten är ett faktum) och sex är ju ett mycket trevligt gratisnöje, men fördelarna med att vara singel är många.

Vill jag göra nåt drastiskt i mitt liv så gör jag det. Jag slipper de där klämkäcka kickofferna alla FIRE-par verkar så förtjusta i  ::) ;D Mat i storpack kan frysas och jag behöver inte ta hänsyn till någon annans jobb eller ekonomi när jag vill hitta på nåt kul (som att ta en sistaminutenresa eller bli ekonomiskt oberoende t ex). Inga svärföräldrar 8). Inga tvångsmässiga grupptrycksorgier på storhelger (min egen släkt är antingen likadana som jag eller redan vana vid mig så de har redan gett upp). Barn är jag inte intresserad av att ha. Jag kan flytta till ett bättre jobb utan att det går ut över någon annan. Jag kan snåla hur mycket som helst en månad utan att någon klagar, eller köra en onsdagsoxfilé om jag tröttnar.

Nä, singelskapet ger jag upp först då jag hittar någon som är lika självgående, smart, snygg och ekonomiskt vettig som jag. Samt lika ödmjuk, icke att förglömma. Länge leve FIRE-singeln! Nu bara räkna ut det bästa sättet att ta upp ämnet FIRE på dejt...  :P

A/S/L?

18
Fallstudier privatekonomi / SV: Vägen till FIRE i siffror!
« skrivet: 16 november 2018 kl. 21:22:19 »
Tummen upp!

De allra flesta har nog en och annan värdefull grej i byrålådan. Ville bara retas lite ;D Pennan kan du ju använda hela livet istället för att köpa nya, den är ju användbar! Men det är ju så mycket lättare att skaffa sig grejer än att göra sig av med dem utan en (stor) förlust. Värt att tänka på när man köper något. Segt med sunk cost fallacy när man vill bli av med eländet.

Jag satsar mer på lean FIRE och småbrukslivet, men i easy mode (d v s lättnaden i att inte behöva gå plus på morötter och getter, etc.). Dock är jag riktigt sugen på en snygg kåk centralt i staden närmast min lilla gård, där jag kan hyra ut o s v. Som ett sätt att diversifiera. Så 5M till värdepapper av olika slag och 5M+ till fastigheter. Då börjar vi närma oss ganska höga summor för en tjänsteman i offentlig sektor, om än högavlönad. Men jag ska satsa på privat företag och kanske t o m någon startup i nästa veva av min karriär hoppas jag. Några år till, bara.

Tjenare,

Vissa prylar har jag inte sålt än, kanske lite sentimentalt och inte direkt beroende av de pengarna nu men klart, dumt att de ligger i en låda (frågan är bara vart;)).

FatFIRE stämmer nog ganska bra då vi prioriterar som vi vill och det har inte varit/är inte extremt på något sätt. Beror lite på att jag oavsett var vi står ekonomiskt nu är övertygad om att vi kommer fortsätta att dra in pengar på olika sätt även om FI, målet är ju absolut inte att inte göra något...

Tack för kommentaren om hemsida, verkar som vi har lite strul med just platta...har tagit bort dem från mobilen för länge sedan..du får läsa via en dator om du hittar något matnyttigt:)


19
Övrigt & Off topic / SV: Sociala medier?
« skrivet: 16 november 2018 kl. 21:02:25 »
Jag ser sociala medier (twitter och instagram för mig) som ett enkelt sätt att hålla mig uppdaterad och träffa folk inom mina specialintressen. Jag engagerar mig bara i de andra användare som håller på med liknande saker som jag själv är intresserad av. Vissa av mina intressen är jag ganska ensam om i min omgivning och för något nästan ensam i Sverige (vi är en handfull personer i landet). Efter några år har jag vänner över hela världen som jag lärt mig mycket av och haft utbyte med. Jag har bland annat fått ha en dialog med en av min barndoms favoritförfattare då vi råkar ha samma udda intresse.

Inga barn, bilder på mat eller unkna åsikter. Har ni det på era sociala medier så får ni revidera vilka ni umgås med, digitalt som socialt. Det är bara att avfölja och blockera. Jag är inte vän med hund- mat- eller bebisfixerade människor IRL heller, och definitivt ingen med unkna åsikter. Släkten följer jag inte på sociala medier. Jag ser inte skillnad mellan IRL och digitala sociala medier här. Jag sållar hårt och det går fint. Blir folk sura så var de inget att ha ändå.

Facebook avstår jag ifrån, då man verkar ha folk man känner IRL där och det intresserar mig inte. De kan jag umgås med ändå.

20
Anställd, entreprenörskap & sidoinkomster / SV: "Löneförhandling"
« skrivet: 6 november 2018 kl. 11:53:05 »
I år så blev det 3,5% på ena jobbet. Men jag ska förhandla ytterligare en gång lite senare i vår, inför en eventuell ny position/uppgift på deltid. Där räknar jag med en mer snårig förhandling, men också större procentuell höjning. Dessutom ytterligare ett steg mot att bli så oersättlig som möjligt.  ;D

Ser ut som att jag slutar på båda mina jobb, på grund av riktigt låga bud och dåliga villkor från båda arbetsgivarna (som inte har med varandra att göra). Det märks att båda arbetsgivarna är ovana vid att inte få som de vill. Vi får se om de ångrar sig när det går upp för dem att jag inte bluffar.

Allt är egentligen klart sedan ett par veckor tillbaka, just nu sitter jag här på min uppsägningstid och funderar på vilka av mina andra erbjudanden och möjligheter jag skall tacka ja till. FU-pengar så jag klarar mig i några år har jag förstås.

Jag tror detta är det enda sättet att få upp sin lön på i offentlig sektor. Vara lugn och saklig, men inte vika en tum från den nivå som man efter omsorgsfull utredning bedömt vettig. Sedan dra vidare när de inte är villiga att förhandla.

21
Fallstudier privatekonomi / SV: Vägen till FIRE i siffror!
« skrivet: 29 oktober 2018 kl. 18:55:22 »
Reservoarpennor har bra andrahandsvärde, även vanligare som MB Meisterstück el dyl. Du kan lätt sälja den och få tillbaka tillräckligt av din insats för att kompensera för ditt köp inom ganska kort tid om du investerar pengarna istället. Alternativt om du köpt någon ovanligare variant så kan värdet t o m stiga. Hur kommer det sig att du inte sålt den ännu, om du inte använder den längre nu när du inte jobbar?  :)

Låga utgifter och höga inkomster hjälper mycket, jag har det själv så. Den livsstil du beskriver låter lite som ”fatFIRE” för mig, eller mer åt Bogleheads-hållet? Men har man ett ordentligt nest egg funkar ju matematiken där också.

Håller innerligt med om det där med att resa på egna villkor och inte vara bunden av särskilda tider. Det ser jag fram emot som FI.

Feedback på hemsidan - på vissa avd (health, about, bokrek m fl) när man går in på surfplatta så skyms delar av skriften av sociala medierknapparna (sic) till vänster i bild som följer med när man scrollar. Stör läsupplevelsen. Jag hoppas du kan hitta en målgrupp med din ambitiösa plattform.

22
Youtube / SV: SVTs inlägg om FIRE
« skrivet: 20 oktober 2018 kl. 09:14:45 »
Asså, ja ba LOL

...


23
Anställd, entreprenörskap & sidoinkomster / SV: Heltid eller deltid?
« skrivet: 22 september 2018 kl. 21:53:11 »


 Så, summa summarum, vet inte riktigt...
______________________________________________________


Man behöver inte veta riktigt, det brukar ge sig med tiden. Rätt som det är känner man i magen vad som är rätt.

Fasen, nu har det varit ett par jobbiga jobbveckor igen. Räknade på det och förlorar ca 10-12% av lönen på att gå ned 20% i arbetstid. Återigen, är det värt det? Jag fortsätter fundera...


24
Personliga ekonomiska mål / SV: Höstens mål
« skrivet: 12 september 2018 kl. 20:57:00 »
Löneförhandla inför ny tjänst och om det hamnar lägre än vad jag vill ta en period ledigt och flytta till något annat ställe. Har tre erbjudanden från andra orter på en lägstanivå som jag hoppas mitt nuvarande jobb matchar + ett par tre tusen till. Är inte riktigt säker på hur det kommer att gå, men det är mer intressant än läskigt, så det är OK.

Annars ska jag mest ta det lugnt och försöka vara ute så mycket som möjligt under hösten. Börja spara till bil också, planerar att köpa en kontant nästa vår. Men det blir en del till ISKen också, särskilt om jag får den lön jag hade tänkt mig.

Hur har det gått?

Segt som attan. Mycket som händer på båda jobben. Ny chef och en rekrytering som gick snett. Jag avvaktar till oktober med min förhandling, då hinner jag klart ett viktigt projekt som ser bra ut också. Fast det kan hända att jag köpt en grej eller två redan inför ny lön.  :-[

25
Anställd, entreprenörskap & sidoinkomster / SV: Heltid eller deltid?
« skrivet: 12 september 2018 kl. 15:51:17 »
Hur har det gått Mumrik? Har du gått ner i tid?

Nej, jag beslutade mig för att ändå inte göra det. Var trött innan semestern, därav mitt första inlägg. Men jag väntar fortfarande på att förhandla kring en ny tjänst och nya arbetsuppgifter och jag ska kolla hur mycket jag faktiskt förlorar på att gå ned till 80% med min nya lön där mycket av höjningen kommer att försvinna i skatt. Rör det sig om bara 2-3k i skillnad mellan 80 och 100% så är 4 dagar extra ledigt per månad svårt att motstå. Men jag missar kompetensutvecklingen jag får av att jobba. Jag är för att betala skatt till en viss gräns. men när det kommer upp i 55% så tar jag hellre ledigt och jobbar lite mindre (d v s 100% inkl extrajobbet istället för 120%). Ett annat alternativ är att börja starta eget och hyra ut mig själv för att sänka skatten till rimliga nivåer, men det har jag inte satt mig in i så noga än. Så, summa summarum, vet inte riktigt...

26
Bikt/Wall of Shame ! / SV: Färdigmat...
« skrivet: 30 augusti 2018 kl. 13:42:16 »
Men går det ut på att vara maniskt snål? Att till varje pris äta så billigt som möjligt?
Vi har dyrt matkonto, men det är något vi prioriterar. Sen kanske take-away mat inte funkar flera dagar i veckan, vi äter mest hemlagat från grunden. Men färdiga micro-lådor och lite konservburkar finns alltid hemma.

Nej, det handlar inte om att vara ”maniskt snål” och äta så billigt som möjligt ”till varje pris”. Om det var mitt första inlägg din kommentar handlade om så rörde min reaktion snarare det faktum att jag just blåst mer än 20% av min totala månadsmatbudget på en veckas ganska onyttig lunchsnabbmat som jag inte är van att äta. Endast på grund av osmidigheten i att jobba på annna ort, vara trött och inte ha tillgång till eget kök.

Jag kan göra fem-tio portioner mat för samma kostnad som en lunch ute. Att sänka en måltidskostnad till 10% av priset man tidigare betalat (och dessutom sannolikt hälsosammare) ser jag inte som maniskt snålt, snarare riktigt smart.

Jag prioriterar också mat. Genom att laga mycket mat själv så blir jag duktig på det, vilket gör att jag äter godare mat än de som inte kan laga mat och dessutom billigare. God och bra mat måste inte vara dyr.  :D

27
Bikt/Wall of Shame ! / SV: Måste förlåta mig själv!
« skrivet: 30 augusti 2018 kl. 13:32:36 »
Ja det känns ju verkligen inte som ett alternativ då! Var tidigare i ungefär samma sits. Det jag tycker är synd är att fler arbetsgivare inte premierar arbete hemifrån, det gynnar ju miljön enormt.

Gjorde också nyligen ett test på klimatkontot.se. Mycket av förbättringsåtgärderna hänger ihop med FIRE så tänkte slänga upp en tråd om det inom kort.

Fast jag är ju egen och kan jobba hemma, med lite planering. Men vill inte det. Jag kan inte vara ute i skogen på vår gård, utan grannar, 7 dagar i veckan. Funkar inte.

Fast då har du väl ändå själv valt din sits. Först skriver du att du kan men inte vill, men sedan att du inte kan. Vad är det som gäller?

Är det verkligen så att antingen jobbar du heltid hemifrån eller heltid med dagpendling x 5-7 dagar i veckan med bil? Finns det inget mellanting?

Nu är jag lite tuff, men jag tänker att det är ok i en wall of shame-tråd. Hoppas det är ok!

28
post-FIRE / SV: Era drömmar och planer post-FIRE
« skrivet: 30 augusti 2018 kl. 13:26:19 »
Spånar vidare:

jag tänker också att jag ska odla mer, att vi ska vara mer självförsörjande på grönsaker april - november. Kräver lite pyssel och planering men helt görbart. Sen vara noga med att planera matsedeln efter vad vi har i trädgården och efter butikernas erbjudanden.
På det sättet borde vi kunna få ner vår matkostnad och därmed är FIRE närmare i tiden.

Jag kommer konservera en del, men även ha en gigantisk frys i garaget. Räknar med mycket tomatsås, paprika, bär och fruktprojekt. Kanske bygger en jordkällare också, men det är ett större projekt som dock vore lite kul att göra.


29
post-FIRE / SV: Safe Withdrawal Rate (SWR) 4% ?
« skrivet: 30 augusti 2018 kl. 13:24:30 »
Jag kommer runda av livet som löntagare med att jobba ihop en buffert på ca 200-400k som jag ska leva på två första åren som FIREd. Då lever jag hela tiden med två års framförhållning. Så, 2025 tar jag ut det jag ska leva på 2027, men använder det inte.

Om börsen sjunker mycket kan jag istället avvakta då jag fortfarande har ett par års leverne i reda pengar. Kanske t o m en rullande lösning med statsobligationer, på räntekonto eller på något annat säkert sätt.

30
Filosofi & Personlig utveckling / SV: Så trött på kunder
« skrivet: 28 augusti 2018 kl. 21:22:44 »
Jag är nog närmare kund (eller, arbetar för ett företag som är kund) ibland i just detta sammanhang och ska erkänna att jag nog har gnölat lite extra ibland när saker inte fungerat som jag vill. Förlåt  ;D

Det som stör mig absolut mest med corporate-life är all skit som ändå inte gör någon nytta(och ibland till och med förvärrar situationen).
Finns otaliga exempel men vem bryr sig egentligen om; GDPR, certifieringar, ISO, LEAN, SWOT-analyser, GAP-analyser, LoU, kompetensmatriser, löneprocesser, arbetsprocesser och förändringsarbeten. Det mesta av det är ändå bara ett spel för galleriet där arbetsgivaren låtsas som att de gör något vettigt och arbetstagarna är tvungna att lalla med. Ifrågasätt och du framstår som en inkompetent bakåtsträvare.

Jag funderar just nu lite i ”if you can’t beat them, join them”-banor och kanske går över till den mörka sidan med ackrediteringar, kvalitetssäkringsarbete, diverse inspektionsutskott och verksamhetsutveckling. Men LEAN blir det inget med, så långt går jag inte, ugh >:(

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 8