Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mumrik

Sidor: 1 ... 6 7 [8]
106
Privatekonomi / SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
« skrivet: 21 mars 2018 kl. 21:11:27 »
Det brukar alltid tusen små tips i såna här trådar (många riktigt bra), men...

...det enda verkligen effektiva är att föra kassabok för att se var pengarna tar vägen för just er. Hur stor del av de där 7-8000 kronorna består av hygienartiklar? Först när ni vet det så vet ni om det är motiverat att åka till ÖoB för att handla storpack. Troligen är det inte hygienartiklar ni köper för tusentals kronor per månad (eller!?).

När ni ser var pengarna tar vägen så vet ni var ni ska sätta in åtgärder. Detta betyder inte att ni måste föra detaljerad kassabok i decennier. Någon månad eller två brukar räcka för att upptäcka var det läcker. Själv så upptäckte jag att jag “hungerhandlar” och “självömkarhandlar” när jag är trött och less, och då förlorar omdömet och förmågan att läsa prislappar.

Numera (sedan upptäckten ovan) tar jag ut pengar i kontanter varje månad som motsvarar vad jag tycker det är rimligt att lägga på mat. Tar de slut så är det ingen big deal och jag använder kortet, men att se pengarna i plånboken stadigt minska gör att jag håller budgeten (finns en del forskning på detta att man spenderar mindre när man handlar med kontanter). Ja, det är “jobbigt” och omständigt att handskas med kontanter, men det är det som är poängen!  :)

107
Privatekonomi / SV: Hyra eller äga?
« skrivet: 21 mars 2018 kl. 20:56:45 »
Jag följer alltid denna diskussion med stort intresse när den uppkommer på forum och bloggar.

Själv hyr jag av några olika anledningar.

1. Flexibiliteten. Inom tre månader kan jag bo någon annanstans. Passar mig. Det hjälper att jag har en plan för min FIRE-tillvaro som är på en annan plats än den jag befinner mig på just nu. Även bra vid löneförhandlingar. Min chef frågar ofta om jag inte ska köpa ett hus snart.

2. Slippa ha en stor del av mina tillgångar bundna i ett boende. Att ha alla ägg i en korg är illa nog, men om den lilla korgen dessutom befinner sig på öppet, stormande hav... Även om jag inte tror på precis allt som skrivs om den förmodade bostadsbubblan så känns utdelningar och avkastning bättre än räntor och amorteringar.

3. Jag ser fram emot att vara skuldfri. CSN kommer jag inte betala av på ett tag, mest för att räntan är så otroligt låg, men att låna ytterligare några årslöner för ett boende på en ort där jag inte kommer bo hela livet? Nä.

När jag närmar mig FI så kommer jag antagligen köpa ett hus på en ort där jag tänker befinna mig under delar av året och/eller helt/delvis hyra ut. Då planerar jag att lägga någon miljon eller mer i handpenning, så ca 30-40% av mitt “nest egg” (finns det en svensk beteckning som låter lika bra?) kommer sannolikt vara i fastigheter. Då blir det mer av en diversifiering än det skulle vara att köpa något i nuläget. Det känns smartare. Kanske slår jag till tidigare om jag hittar det perfekta objektet i den aktuella staden. Hemnetsurf FTW, etc.

108
Do it yourself / SV: Vad är egentligen värt att odla själv?
« skrivet: 21 mars 2018 kl. 20:35:03 »
Chili.

Trendigt, men av en god anledning. Rätt sorter ger bra “avkastning” även i lägenhet, lättodlat, billigt att införskaffa (säsongen efter är det bara att så frön från de frukter man skördade året innan). Kräver lite utrymme men det finns småvuxna varianter. Många är dessutom är dekorativa, kolla t ex Fataliiseeds.

Mycket vatten och sol, gödning och en stor kruka/hink så det inte torkar upp för fort. Beroende på styrka på sorten så går de heller inte åt så fort, men kan användas under en längre tid. Bonus att varje användning ger bekräftelse på att man är självförsörjande på små elaka frukter. Snygga inläggningar kan bli presenter. För er med barn så är det pedagogiskt och fint att odla och resonera kring var maten kommer ifrån (kanske inte läge att odla de starkaste sorterna i kombination med de minsta barnen, men vad vet jag). Många tips nära till hands på nätet då många andra håller på.

109
Välkommen och börja här! / SV: Säg hej och presentera dig själv!
« skrivet: 21 mars 2018 kl. 20:22:01 »
Hej!

Jag lurkar nästan alltid online, men detta var ett alltför bra initiativ att stå utanför. Jag undviker att tala om ekonomi med folk omkring mig av diverse olika skäl, så jag ser fram emot att få lite utlopp för det här. Har varit inne på FIRE-spåret sedan 2013 ungefär, med lite variation i ambitionen.

Ålder: 35
Civilstånd: Singel
Bor: hyresrätt i mellanstor stad
Jobb: Läkare med två jobb (heltid + bisyssla) och en passiv inkomstström (aktieutdelningar)
Barn: Barnfri och skall så förbli
Ekonomiskt mål: FIRE vid ca 5M, beräknat till ca 2025. Tillämpar 4%-regeln.
Personligt mål: Att aldrig mer genomlida någon form av möte i landstingets regi.

Tack för initiativet och låt oss hoppas på ett välbesökt forum!


Sidor: 1 ... 6 7 [8]