Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - k00lix

Sidor: [1] 2
1
Investera / SV: (Skriftlig) finansiell plan
« skrivet: 16 augusti 2019 kl. 19:41:54 »
Jag har det senaste börjat bygga upp en ekonomisk plan som jag nu jobbar på att få med frugan på. Vi kommer troligtvis få mötas på mitten men det är helt ok, bara vi börjar någonstans. Hon har aldrig haft en ekonomisk plan, bara planer på att renovera, nöjen och resor. Något annat lägger man ju inte sparade pengar på enligt henne.....men ju mer jag berättar för henne om investeringar och framtida frihet så börjar hon förstå mina mål.
Mitt mål är att jag och min fru ska vara ekonomiskt fria när vi är 50. Vi ska kunna sluta jobba om vi vill men älskar vi vårt jobb kommer vi fortsätta jobba på något sätt. Jag vill kunna ha friheten att göra vad jag vill utan massa måsten.

Jag har inte utryckligen pratat om detta ämne med mina vänner och frågat hur dom ställer sig men jag får altid uppfattningen av att dom flesta har någon idé att dom vill ha det bra ekonomiskt senare i livet men dom har absolut ingen plan. Dom tänker mer att det löser sig när barnen flyttat hemifrån och då har vi massa pengar över för barn är dyra......(som barnförälder vet jag att det är inte barnen som kostar mycket, det är alla andra livsval som är dyra).

2
Tack för svaren!

Nån mer som har några tankar?

Det kanske finns nån som vill berätta om mycket lån ni har i förhållande till resten av ert kapital?
Ni som har lån, är priset på boendet högre eller lägre än er nettoförmögenhet?

Hushåll: 2 vuxna 1 barn
Villa-lån: 1 800 000.
Villan värd: minst 3 000 000 (ej gjort riktig värdering)
Belåning: 60%
Ränta + Amortering / år: 72 300
Nettoinkomst: 490.000
Kapital exkl bostad: 950 000

3
Övrigt & Off topic / SV: FIRE i bekantskapskretsen?
« skrivet: 7 augusti 2019 kl. 12:34:38 »
Jag håller med dig om att det är ett svårt ämne att gå in på med sina vänner. Som en känd poddare sa, "Folk pratar hellre om sitt sexliv än pengar". Jag har länge hållt mina tankar och ideer för mig själv. Men efter att jag pratat och berättat hur jag vill leva mitt liv med min sambo så har det blivit lättare att prata om det med andra. Jag brukar fiska lite hos dom jag tror är intresserade av det och när jag märker att dom faktiskt har någon "spartanke" så lägger jag in mer och djupare diskussioner allt eftersom. Men jag har fortfarande inte hittat någon som jag verkligen kan diskutera FIRE med lika mycket som jag hade velat förutom min sambo då och även hon tröttnar rätt fort då hon inte riktigt fattat grejen fullt ut än.

Jag tror jättemånga vill spara pengar och investera men vet inte hur dom ska göra och att det faktiskt är möjligt att bli ekonomiskt fri på 7-15 år om man bara vill. När jag berättar att vårt mål är att bli FI innan vi är 50 så tycker alla att det är ett jätte intressant mål och att dom själva faktiskt skulle vilja nå dit dom med.

Så mitt tips är att lägga in små pikar eller frågor allt eftersom så kommer du nog hitta någon som delar samma intresse. Fast räkna med att dom kanske bara kan 10% av vad du kan om FIRE.

4
Med tanke på att ni har delad ekonomi så förstår jag som att du kommer kunna lägga in mest pengar. Då kanske ni måste utgå från vad din partner har råd att lägga på bostad i månaden på ränta/amortering.
Jag skulle nog lägga in max 40% cash i bostaden då det fortfarande är så billiga räntor. Sticker det iväg kan ni ju alltid amortera av. Dela gärna upp lånet i 3 lika stora delar så kan ni välja att binda 1-2st på olika löptider om det känns tryggare. Ha alltid minst 1 del rörlig ränta så ni har möjlighet att amortera den när ni vill. Har ni utrymme i ekonomin så kör alla 3 rörlig ränta och förhandla med bankerna.

5
Privatekonomi / SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
« skrivet: 30 juli 2019 kl. 08:37:22 »
Tack för tipset Solnamannen! Den sidan kommer bli välbesökt av mig :)

Vi är en familj på 2 vuxna och 1st 3 åring. Vi snittar matkonto på ca 4000-4500kr / mån.
Då har jag räknat med alla resturangbesök och utemat. Vi äter typ dagligen kött/fågel eller fisk och väljer alltid bra råvaror. Men vi lagar oftast maten från grunden så det får ner kostnaden ordentligt.

Vi äter nästan aldrig lunch ute då vi alltid har med matlådor. Max 4ggr/månad för oss 2.
Vi passar alltid på att köpa det som är på kampanj. Hinner vi inte äta det samma vecka så hamnar det i frysen.
Vi slänger aldrig mat. Även smårester sparas och äts som mellanmål.

6
Filosofi & Personlig utveckling / SV: Hur gick det då?
« skrivet: 13 juni 2019 kl. 22:24:10 »
Härligt att du trivs med din nya situation fastän du gjort avkall på avkastning. Då är det verkligen frihet och tid du eftersträvar.
Riktigt kul att läsa sånt här! Det ger inspiration till hur jag själv vill ha det framöver och att det funkar. :)

7
Övrigt & Off topic / SV: Att bo i sitt "hyreshus"
« skrivet: 23 maj 2019 kl. 21:06:37 »
Bra, otroligt lönsamt skattemässigt att hyra ut.
Och ett rum i källaren gör säkert att du hamnar under gränsen för skatt! Ännu bättre. ;D

Yes jag kommer lägga hyran under gränsen för skatt så förhoppningsvis får vi in 42.000 skattefritt/år. Men vi får se vad vi kan ta i hyra då vi bor i en förort till studentstaden så vi får troligtvis inte lika mycket som om vi hade bott mitt i stan där dom flesta studentrum finns.
Det känns ju för bra för att inte våga prova iaf. Det kommer vara egen ingång och eget kök. Sen har vi 2 badrum så det blir typ eget badrum också. Det enda vi kommer dela är tvättstugan och det kan jag leva med för den inkomsten. :)

8
Övrigt & Off topic / SV: Att bo i sitt "hyreshus"
« skrivet: 22 maj 2019 kl. 21:08:23 »
Bra poäng där! Hade jag faktiskt inte tänkt på men det underlättar väldigt mycket kan jag förstå.
Det blev tyvärr ingen affär för det var en byggfirma som la ett högre bud. Men ja blev så taggad på iden så vi kommer göra iordning ett rum i källaren till en studentbostad eftersom vi inte använder rummet ändå. Ska påbörja renoveringen dom närmsta dagarna :)

9
Investera / SV: Sell in may and stay away?
« skrivet: 7 maj 2019 kl. 20:51:54 »
Beror ju helt på vilken sparhorisont man har och vilken risk man vill ta. Jag själv tycker att 80-90% aktier och 10-20% räntor är en bra nivå att ligga på över tid så länge sparhorisonten är 3 år bort eller längre. Att hålla på och gå in och ur marknaden kommer troligtvis göra att du tappar avkastning bara.

10
Övrigt & Off topic / Att bo i sitt "hyreshus"
« skrivet: 13 april 2019 kl. 11:01:27 »
Jag och min familj bor numera i fristående villa och trivs väldigt bra med det. Men nu har vi hittat ett stort hus (mindre herrgård) till salu som vi föll för direkt och skulle vilja flytta till. Huset är på 3 våningsplan på ca 200m2 /våning. Min tanke är då att vi själva bor på 1a vån och sen göra 1-2 lgh/vån som vi hyr ut.

Min sambo älskar också huset men känner sig skeptisk till att ha hyresgäster i samma hus och vill inte bli väckt och störd av dom.
Jag ser en fantastisk möjlighet att på sikt bo gratis och t.o.m. få inkomst av huset. Om vi inte hyr ut blir det nog för dyrt boende och vi behöver verkligen inte all den ytan då vi bara har 1 barn.

Är det någon här som har egen erfarenhet av detta upplägg och kan ge lite input hur ni upplevde det och kanske några tips?

11
Privatekonomi / SV: Belopp tjänstepension, vad är rimligt?
« skrivet: 7 april 2019 kl. 20:03:45 »
Jag fyller 30 i år och har 90.000:- i tjänstepension så du ligger nog bra till

12
Do it yourself / SV: Hemlarm
« skrivet: 23 mars 2019 kl. 13:35:15 »
Vi har inte fått några falsklarm mer än när jag har glömt av att stänga av larmet och gått in i en kamera....
Om det börjar brinna så larmar en rökdetektor till larmtjänsten. Dom tittar på kameran och ringer mig. Ser dom rök/eld så ringer dom dit räddningstjänsten direkt.

Är det inte läskigt att ha en kamera i hemmet som en larmtjänst har tillgång till? Själv har jag t.o.m. tejpat över den inbyggda webkameran på min dator som avinstallerat drivrutinerna. Foliehatt.  ;D
Nä jag är mer av den åsikten att risken att någon skulle kolla på just våra kameror för nöjes skull är extremt minimal. Dom har nog fullt upp att göra på larmcentralen med bara larmen som kommer in. Sen kan man ju hoppas att det är omöjligt för dom anställda att kolla kameror som inte larmar.

13
Do it yourself / SV: Hemlarm
« skrivet: 19 mars 2019 kl. 21:29:38 »
...Vi vill väl framförallt ha det för om det skulle börja brinna så kommer räddningstjänsten komma på en gång och det finns chans att rädda mycket av det vi äger.
Är det direktkopplat till räddningstjänsten? Hur funkar det vid t.ex. falsklarm? Låter ju annars som en bra funktion som troligtvis inte går att ordna om man sätter ihop ett system själv.

Så jag började titta på att bygga eget larm men det var inte så lätt att ersätta det jag redan har utan att lägga ut stora summor eller vara duktig på programmering vad jag kunde hitta, så jag la ner det. Istället ringde jag till Sector och påtalade att jag tyckte det var dyrt och funderade på att byta till eget larm och då sänkte dom månadskostnaden till 330kr/mån. Känndes som en bra deal framöver tills jag hittar ett bättre alternativ iaf. :)
Gött jobbat! Tänk att det kan löna sig så att ringa och gnälla lite  :)
Ja lite programmering-skills kan säkert behövas men de jag har snackat med så ska det inte vara allt för blodigt.

Vi har inte fått några falsklarm mer än när jag har glömt av att stänga av larmet och gått in i en kamera....
Om det börjar brinna så larmar en rökdetektor till larmtjänsten. Dom tittar på kameran och ringer mig. Ser dom rök/eld så ringer dom dit räddningstjänsten direkt.

14
Privatekonomi / SV: Klassiker: Ärvt pengar, vad göra?
« skrivet: 19 mars 2019 kl. 21:26:24 »
Lite kul att du skriver det dagen efter RikaTillsammans släppte en podd om just det  ;D
https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/

Jag hade nog valt att dela upp det på något vis även om det på sikt är troligt att det ger sämre avkastning enligt alla studier. Men det känns bättre och skulle det bli en dipp så ångrar man sig inte.
Kanske skulle gått in med 25% direkt. Resten i någon typ av ränteplacering. Sen succesivt tryckt in mer pengar på aktiemarknaden under 1-2 år.

15
Do it yourself / SV: Hemlarm
« skrivet: 17 mars 2019 kl. 16:07:59 »
Jag har hemlarm Sector Alarm. Dom tog 450kr/mån och jag har bara betalt utan att tänka på det då det går på autogiro. Jag hade gärna struntat i larmet men sambon kräver det så det var inte förhandlingsbart att ta bort. Vi vill väl framförallt ha det för om det skulle börja brinna så kommer räddningstjänsten komma på en gång och det finns chans att rädda mycket av det vi äger.

Så jag började titta på att bygga eget larm men det var inte så lätt att ersätta det jag redan har utan att lägga ut stora summor eller vara duktig på programmering vad jag kunde hitta, så jag la ner det. Istället ringde jag till Sector och påtalade att jag tyckte det var dyrt och funderade på att byta till eget larm och då sänkte dom månadskostnaden till 330kr/mån. Känndes som en bra deal framöver tills jag hittar ett bättre alternativ iaf. :)

Sidor: [1] 2