Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - slumpen509

Sidor: [1]
1
Privatekonomi / SV: En bils sanna kostnader...
« skrivet: 29 maj 2018 kl. 07:49:35 »
Hej! Det var en kombi i stil med VW Golf från ett av syskonmärkena.
Elcykel har gjort fantastisk skillnad för mig, nu kommer jag fram till jobbet i tid också. Bil är hopplöst.
Bra när det som nu är fint väder
Med vänlig hälsning, Slumpen

2
Investera / Investera större belopp i klump eller sprida ut över tid?
« skrivet: 23 maj 2018 kl. 07:58:37 »
Hej på er,

Vilket ger högst avkastning och lägst risk om man vill investera ett högre engångsbelopp;
Att investera allt i klumpsumma men riskerar dålig timing, eller sprida ut över tid där man potentiellt tappar avkastning pga bänkat kapital?

Vet att denna fråga har varit flitigt diskuterad, och jag tror att svaret är att i modeller ger klumpsumma oftast högst avkastning men också högst risk, och vice versa med månadsutspridning. Andra effekter som påverkar? Skatt?
Med vänlig hälsning, Slumpen


3
Privatekonomi / SV: Hyra eller äga?
« skrivet: 19 maj 2018 kl. 15:56:43 »
Hej ,

Jag har också noga följt denna diskussion.
De senaste 9 åren har jag ägt bostadsrätt i Stockholm. BoPrisbubblan som nu håller på att spricka, som varit driven av räntesänkningarna och skuldsättningen samt spekulationsköpen av nybyggda bostadsrätter, har gjort att min bostadsinvestering (om man nu får slänga sig med ordet investering i dessa sammanhang) på ursprungligen 1 250 000 kr (obelånat)ökade till ett slutligt försäljningsvärde 4 500 000kr , skattad och klart ca 3 900 000 kr. Ingår lite renovering. Det är en avkastning på investerat kapital, skattat och klart, på 15% per år dessa 9 år. Visa mig den börsportfölj som avkastat lika bra efter skatt (finns säkert ett fåtal).
Poängen som jag har är att detta tåget har gått. Räntorna har nått botten, och man kan nu inte fortsätta detta rally. Priserna kommer gå ner eller stå still. Försök igen om 15 år kanske, men inte nu. Nu skulle jag hyra och satsa på börsen, och hoppa på ägt boende igen efter en nedgång.

Med vänlig hälsning, slumpen

4
post-FIRE / SV: Skatteregler i utlandet?
« skrivet: 19 maj 2018 kl. 15:34:06 »
Hej. Passa på att flytta till Portugal och få såkallad Non habitual resident status så får du plocka ut tjänstepensionen utan skatt. Grattis.
Personligen tycker jag att det upplägget är moraliskt förkastligt och en lucka som borde täppas igen. Men det är alltjämt lagligt. Kräver dock klippta band till Sverige vad avser bostäder , företag mm.

5
Privatekonomi / SV: En bils sanna kostnader...
« skrivet: 19 maj 2018 kl. 13:29:56 »
Hej!
Jag gjorde en liknande kalkyl på sambons bil som användes för skjuts av barn till dagis en tid.
Den är nyare, bränslesnålare och inköpt begagnad men kalkylen blir inte så mycket bättre än din!
El-cykel kan jag tipsa om. Där sparar man! Om man nu har möjlighet att cykla

inköp (2 år gammal bil)    128 600 kr    2 200 mil
sälj (3 år senare, uppskattn., ännu ej såld)    100 000 kr    5 700 mil
Omkostnader:      
värdeminskning    28 600 kr    
fordonsskatt    1 300 kr    
försäkring (2xhalv,1xhel)    14 864 kr    
servicekostnader    4 000 kr    
däckskifte, underhåll, biltvätt    3 000 kr    
besiktning    500 kr    
parkering (mest gratis)    2 000 kr    
trängselskatt    1 500 kr    
      
Omkostnad per mil   15,9 kr/mil   
Bränslekostn per mil (förbrukn 0,5 l/mil)   7,5 kr/mil   
Totalkostnad per mil   23,4 kr/mil   
Antal mil:   3 500 mil   
Totalkostnad:    82 014 kr    
(varav bränslekostnad)    26 250 kr    
Totalkostnad/månad (36 mån)    2 278 kr    
(varav bränslekostnad/månad) (36 mån)    729 kr    

6
Privatekonomi / SV: Lönar det sig att plugga vidare?
« skrivet: 19 maj 2018 kl. 12:53:47 »
Hej på er,

Jag tycker att denna låga skillnad i inkomst mellan okvalificerat och kvalificerat arbete belyser ett verkligt problem i samhället.
Många unga tycker inte att det lönar sig att utbilda sig. Detta är också till stora delar en effekt av den kraftiga marginalskatten som i princip sätter ett lönetak på hela arbetsmarknaden.
Det enda sättet att runda taket är att starta eget företag och ta ut lågbeskattad utdelning.
Företagande är bra för samhället och bör löna sig, men Detta är ett problem.
Hade det varit lägre marginalskatt så hade fler känt att jobbet lönar sig och därför utbildat sig och jobbat till högre lön. Nu blir det bara löneväxling, komptid osv när man når”taket”. Det slår mot tillväxten i vårt land, och även skatteintäkterna från arbete.

7
Personliga ekonomiska mål / SV: Mål: öka sparkvoten!
« skrivet: 19 maj 2018 kl. 12:35:34 »
Hej!
Jag räknade ut att jag hade en sparkvot om cirka 70% under 2017 då räknar jag inkomst av lön och utdelning i mitt fåmansbolag minus alla utgifter men räknar inte med inkomst av tjänstepension osv. Men mest tack vare hög inkomst.
Tyvärr är jag dålig på alla sparknep, äter sällan matlåda osv. Dock är jag sparsam av uppfostran. Jag har jag inget prylbegär, (oftast!:o) och kläder köper jag en gång per år typ, jag avskyr ”shopping”.
Mår illa av priserna på Östermalm för en frukost på något trendigt café. (Som jag åker på ibland men som utlägg i tjänsten). Det tjänar väl som ett avskräckande exempel. Men man funderar på om man vänjer sig vid vissa av jobbförmånerna så att min egentliga sparkvot minus förmån skulle vara lite lägre..

8
Personliga ekonomiska mål / SV: FIRE kohort 2025-2026
« skrivet: 19 maj 2018 kl. 12:24:43 »
Hej på er,

2026 låter som en rimlig tidplan även för mig.
Har sparat mycket under de senaste 8 åren , dock nästan utan avkastning, då jag varit för feg för börsen.
Det var dumt men det finns alltid tid att lära sig av sina misstag. Nu planerar jag omsätta räntesparandet över tid till börsen samt all framtida spar i börsen med blandning av indexfonder och aktier.
Jag slänger in en uppdatering med hur det går om några år

9
Investera / SV: Löneväxling
« skrivet: 19 maj 2018 kl. 12:14:27 »
Hej,

Själv är jag egen företagare så för mig ser alternativen annorlunda ut. Det är tjänstepension och direktpension via Avanza.

Min far löneväxlade i många år där arbetsgivaren satte in beloppet i en av storbankerna med avgift om 0,6%, förutom fondavgift. det gick då heller inte att få Avanza, men nu har han gått i pension och då har vi lyckats få arbetsgivaren att gå med på en flytt till Avanza. Det kommer spara honom en massa avgift då han har kvar en tid innan han ska börja ta ut beloppet. Du kan också göra så att du sparar mycket i denna form du tvingas till nu, och kollar med arbetsgivaren om du kan flytta innehavet till Avanza när du upphör med din anställning. Det är ju trots allt dina extra pensionspengar och det är inte kopplat till avtalade tjänstepensionsavtal.

10
Välkommen och börja här! / SV: Säg hej och presentera dig själv!
« skrivet: 18 maj 2018 kl. 18:03:04 »
Hej vilken trevlig sida.

Ålder: 29
Civilstånd: Sambo
Bor: Hyr i Stockholmsområdet. Hoppade av bostadsrättsmarknaden i höstas när priserna toppade. Snart köper jag en bostadsrätt igen.
Jobb: Ingenjör , egen företagare
Barn: Inte nu. Får väl plussa några år på pensionsmålet med barn :P vad kostar dom? ~3MSEK styck...
Ekonomiskt mål: Spara för "FIRE-pension" om ca 8-10 år , lånefri bostad nuvärde 4Msek , då med ca 7Msek i portföljen utöver bostaden och leva av avkastningen vid 4% regeln. Men jag gillar mitt jobb så jag kommer väl fortsätta jobba även efter "pension". Men ser fram emot att kunna tacka nej till tråkiga uppdrag.
Personligt mål: Att få mer fritid. Jobbar ihjäl mig nu. Kanske flytta bort från Stockholm och stressen. Bygga ett hus på annan trevlig ort. Skaffa nya intressen och bekantskaper. Läsa böcker.

Ha det fint!


Sidor: [1]