Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Lagom av allt

Sidor: [1]
1
Övrigt & Off topic / SV: Sommar, semester och ledighet
« skrivet: 13 juli 2018 kl. 22:22:23 »
Förändrar absolut en del jämfört med vardagen men håller det ändå inom extremt rimliga gränser. I år reser vi inom Sverige istället för utomlands, dels för att spara lite pengar men framförallt för att spara på miljön genom att undvika flygresor. Väljer smarta avgångar och billigt boende. Det är riktigt roligt att sikta på att maxa upplevelse per krona och miljöbelastning istället för att boka något glassigt och utsläppsgenererande för att vi kan.

2
Övrigt & Off topic / SV: Kan rörelsen FIRE bli för stor?
« skrivet: 13 juli 2018 kl. 22:16:29 »
Skulle vilja påstå att nästan ingen med barn jobbar deltid, framförallt inte kvinnor. Men annars håller jag med om att heltid gäller, allt annat framstår om konstigt i allmänhetens ögon.
Jag hänger inte med. Är det en felskrivning och du menar att "nästan ingen med barn jobbar heltid"?

3
Filosofi & Personlig utveckling / SV: "No name cola" test
« skrivet: 29 april 2018 kl. 14:17:38 »
Okej, ja då både förstår jag och håller med.

4
Privatekonomi / SV: Betala av CSN eller inte... ?
« skrivet: 21 april 2018 kl. 08:30:04 »
Jag har en rejäl skuld kvar och innan jag klickade på länken så undrade jag varför någon någonsin skulle vilja betala av lånet snabbare än vad som krävs. Men okej, när skulden är så liten att årsavgiften har en ordentlig effekt på den totala kostnaden för lånet så förstår jag bättre.

5
Övrigt & Off topic / SV: Snålmånader...
« skrivet: 21 april 2018 kl. 08:24:42 »
Har inte haft någon regelrätt snålmånad utan gör ungefär som du, Mumrik, och har löpande utgifter på ungefär samma nivå som om jag vore student. Blir lite sugen på att testa och se hur lågt de skulle gå att pressa. Någon annan som är sugen på att köra tillsammans, i maj?

En grej som jag stör mig på i vissa upplägg på snålmånader är att man verkar fokusera på utgifter/utbetalningar snarare än kostnader, vilket kan få lite kontraproduktiva resultat. "För att slippa handla så åt vi upp den frysta renskaven och de konserverade kantarellerna", typ. Jag förstår om folk inte orkar göra någon regelrätt inventering av skafferi, kyl och frys i början och slutet av snålmånaden för att kunna beräkna exakta kostnader men något hum får man väl ändå ha. Bättre att köpa nya och billiga livsmedel än att äta slut på värdefullt förrådsinnehåll, givet att det är just snålhet som är poängen d.v.s.

6
Filosofi & Personlig utveckling / SV: Hedonic adaptation
« skrivet: 21 april 2018 kl. 08:09:15 »
Det var ju ett väldigt roligt och träffsäkert klipp med Louis CK.  ;D

Mitt favoritexempel ifrån verkligheten kommer från starten av mina studier. Det är ju en fantastisk förmån att få plugga på högre nivå gratis och själv hade jag turen att komma in på Handelshögskolan i Stockholm så det får nog anses vara nära toppnivån av det privilegiet. De första veckorna var både jag och mina närmsta i årskullen överväldigade av allt från den pampiga byggnaden, de spännande kurserna och de häftiga eventen med företag som ville bjuda oss på mat och nöjen för att stärka sin position inför rekryteringsläget flera år senare. Snabbspola framåt ett par månader så hade vi (eller eeeh främst de andra) vant oss vid allt det där och började gnälla på att gratismaten var dåligt saltad, att vissa seminarier var obligatoriska, att det var jobbigt att sitta i biblioteket och söka fram artiklar i elektroniska databaser ... Det kan gå riktigt snabbt att få skruvade referensramar.

7
Filosofi & Personlig utveckling / SV: "No name cola" test
« skrivet: 21 april 2018 kl. 07:31:18 »
Absolut kan man ställa frågan till någon som är intresserad av varumärken, förutsatt att man känner dem litegrann. Det är en intressant diskussion. :D

Helt omärkt, hur menar du då? Jag minns inte när jag har sett någon sådan utom i gårdsbutiker, på marknader och sådana ställen där personer med produktion i väldigt liten skala verkar sälja sina egna varor och nöjer sig med att skriva t.ex. "Jordgubbssylt" på etiketten.

8
Filosofi & Personlig utveckling / SV: "No name cola" test
« skrivet: 19 april 2018 kl. 13:35:35 »
Jag har testat motsvarigheter till det där till och från sedan jag var tonåring. Det var i samband med att jag studerade marknadsföring som jag började förstå varför det är mycket svårt att genomföra just i presentsammanhang.

Problemet som jag ser det är att vad jag köper och konsumerar vanligtvis säger något om mig, och det kan vara en tillräckligt stor fråga att ta hänsyn till mitt personliga varumärke och hur andra kommer att se på mig. I exemplet i videon ska man ta med en no-name cola som gå bort-present och då får produkten plötsligt signalvärde även för relationen till den andra personen. Eftersom vi som kollektiv tillskriver ett högre värde till kända varumärken så riskerar det att bli nästan en provokation att ta med sig en present av ett icke-känt varumärke. Det är inte som om det är svårt att hitta de kända colorna i butiken utan mottagaren kan utgå ifrån att jag har gjort ett aktivt val och vad som kommer att hända är att jag framstår som Ove Sundberg i Solsidan. "Det här är vad du är värd för mig." Starkt jobbat av marknadsförarkollektivet.  ::)

9
Välkommen och börja här! / SV: Säg hej och presentera dig själv!
« skrivet: 19 april 2018 kl. 12:39:00 »
Hej!

Ålder: 30+
Utbildning/jobb: Ekonom/marknadsföring
Partner: En till ekonom
Barn: Kanske senare
Bor: Bostadsrätt utanför Stockholm
Ekonomiskt mål: Ej fastställt
Personligt mål: Att använda ekonomisk teori för att gradvis optimera alla delar av livet

Har dragit mig för att skriva presentationen eftersom varken ekonomiska eller personliga mål är klara. Sen insåg jag att de troligen aldrig blir det heller. Vi jobbar på det och ska som alla andra börja blogga lite under tiden:
lagomavallt.blogspot.com

Sidor: [1]