Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Frilosofen

Sidor: [1] 2 3 ... 6
1
Investera / SV: Hur investerar du?
« skrivet: 13 augusti 2019 kl. 08:46:02 »
För närvarande har jag landat inedan fondfördelning. Månadssparar regelbundet och försöker inte tajma marknaden. Balanserar om 1-2 gånger per år. Försöker ta tillvara på följande principer som jag tyckt mig se bevis för kunna överavkasta/högre Sharpe-kvot gentemot index över tid, med liten krydda i form av grön energi som jag tror ligger i korten för framtiden:

* Diversifiering
* Ca 10% räntor (Buffett)
* Småbolag
* Investmentbolag
* Fastighetsbolag
* Grön energi

Landar då i följande fondfördelning:

Fond
Spiltan Räntefond Sverige 2,5%
AMF Räntefond Lång 2,5%
Handelsbanken Realräntefond 2,5%
Spiltan Högräntefond 2,5%
AMF Aktiefond Småbolag 10%
SEB Sverige Indexfond 10%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10%
Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK 5%
DNB Fund Renewable Energy Retail A 5%
Länsförsäkringar Fastighetsfond A 10%
Avanza Global 30%
Avanza Emerging Markets 10%

2
Övrigt & Off topic / SV: Bibliotek
« skrivet: 4 augusti 2019 kl. 07:58:44 »
Hej! Ska försöka svara så gott jag kan.

1. Känner inte till något annat än Göteborgs bibliotek men där finns mycket, du kan söka efter titlar i databasen på gotlib.goteborg.se
2. Se 1.
3. Om du hittar en titel i databasen men på fel bibliotek inom GBG så kan du beställa materialet till vilket bibliotek inom GBG du vill utan extra kostnad.
4. Vet att i alla fall en del av dessa titlar finns på Göteborgs bibbla.
5. Vet tyvärr inte.

Hoppas det gav svar på några av dina frågor!

3
Privatekonomi / SV: Klassiker: Ärvt pengar, vad göra?
« skrivet: 22 mars 2019 kl. 11:21:16 »
Kan rekommendera detta klippet där de bland annat pratar om att investera en klumpsumma direkt eller sprida ut över tid.

https://www.youtube.com/watch?v=4dswzb-8nHk

I kort menar de att du i genomsnitt tjänar på att slänga in allt som en klumpsumma. Men du som individ upplever aldrig genomsnittet då du bara gör det en gång. Så trots allt att det rationella för en stor mängd är att investera klumpsumman så kan det vara bättre för varje individ att sprida ut insättningarna för att undvika att vara den som råkar köpa på toppen.

Personligen hade jag nog gjort som du föreslår, och då spridit ut inköpen på börsen. Men det hade nog spelat roll hur stor summa pengar det rör sig om. Jag har förståelse för om du inte vill ange några belopp, men kan du kanske ange relationen Arv-Huslån (belåningsgrad)-Portföljvärde ?

4
Hjälpmedel / Vanguard Monte Carlo simulator
« skrivet: 13 mars 2019 kl. 11:56:38 »
Hittade en bra simulator för hur länge kapitalet räcker given tillgångsallokering, årliga kostnader samt tidshorisont.


https://retirementplans.vanguard.com/VGApp/pe/pubeducation/calculators/RetirementNestEggCalc.jsf

5
Övrigt & Off topic / SV: Camp FI 2019 - 6 juni i Stockholm
« skrivet: 11 mars 2019 kl. 08:45:37 »
+1 introvert, får se om jag kanske tar tåget upp. Blir att suga lite på den karamellen!

6
Personliga ekonomiska mål / SV: FIRE kohort 2025-2026
« skrivet: 4 mars 2019 kl. 11:19:52 »
Frilosofen, det är ju det som är livet, saker och ting händer som påverkar planerna. Men bara fortsätta planen själv, och spara det som går.
ps Beklagar (eller gratulerar, det beror ju på)

Tackar för stödet! Ja, det vet inte jag heller i nuläget. Det känns lite tungt såklart men oavsett hur det går är det ju för det bästa. Antingen kan vi hitta tillbaka till varandra igen eller så var det inte rätt ändå.

7
Personliga ekonomiska mål / SV: FIRE kohort 2025-2026
« skrivet: 4 mars 2019 kl. 10:08:00 »
Hej alla! Tänkte bara återkoppla med att jag nog får det svårt att nå FIRE inom detta tidsspann då jag och sambon beslutat oss för att flytta isär. Lite surt då jag bytte bort min förra jättebilliga hyresrätt till den nuvarande, så jag kommer få bära extra kostnader på ett par tusen extra varje månad. Men men, sånt är livet antar jag. Fruktar också att jag i denna något svaga stund kommer lida av bristande motivation och känna ett större behov av att spendera pengar för att må bra, men jag gör mitt bästa för att gneta på!

8
Personliga ekonomiska mål / SV: MÅL: kunna leva (sparsamt) på utdelningarna
« skrivet: 28 februari 2019 kl. 11:13:58 »
Tidigare var jag också inställd på utdelningar men med tiden har jag insett att jag egentligen inte har något intresse av att bevaka och analysera enskilda bolag, varpå jag gått över till att investera i olika indexfonder med visst inslag av räntor. Planerar en 5%-dynamisk uttagsmodell med vissa inslag av arbete som bringar inkomst, tror det kommer fungera galant!

Även om utdelningsinvestering låter bra på pappret så leder det till längre tid i arbetslivet än nödvändigt om man inte vill tulla på kapitalet. Många har denna uppfattning men jag anser att det inte tillför något som helst värde att inte få tulla på kapitalet. Dessutom tror jag de allra flesta kommer underprestera mot index med en utdelningsstrategi över tid.

Jag vill kunna leva på mitt kapital, inte byta yrke till aktieanalytiker.

9
Privatekonomi / SV: Beräkna pension
« skrivet: 20 februari 2019 kl. 13:15:06 »
Du är redan inne på rätt spår, nämligen minpension.se. Efter att du loggat in scrollar du ner och väljer Gå till gamla versionen av minpension.se.

Väl där går du till Mina sidor -> Min pensionsprognos. Det kan hända att du måste logga in igen.

Vid pensionsprognosen väljer du "Lägg till tillfälligt förändrad inkomst i prognosen", välj arbeta deltid och välj att arbeta 0% från en viss tidpunkt.

10
Bikt/Wall of Shame ! / SV: Måste förlåta mig själv!
« skrivet: 30 januari 2019 kl. 09:02:55 »
Tog bilen till jobbet igår p.g.a väder. Första gången på två år. Men jag skäms och tänkte precis det som MMM skriver; "Here I go, being an asshole again".

Tycker ändå du kan vara stolt över att ha minskat ditt bilåkande till jobbet med 99,86%! Själv tror jag inte på absolutism utan försöker tillämpa Paretos princip, eller 80/20-regeln. Ett mycket mer förlåtande förhållningssätt där du slipper känna skuld när du inte lyckas leva upp till orimligt högt ställda krav. Samtidigt kan du lägga energi på fler områden och på totalen nå minst lika bra resultat.

Jag förlåter dig.

11
Kan så vara, men som jag förstår det så rebalanserar man om portföljen av olika skäl:
1. Tillgångsslag, exempelvis räntefonder och aktiefonder, rebalanseras för att hantera risk och inte för att maximera avkastning
2. Rebalansering av olika aktietyper, exempelvis småbolag, värdebolag, där man vill dra nytta av teorin som på engelska heter Mean Reversion, alltså att över tid så kommer priset att gå tillbaka mot sitt medelvärde. Genom att rebalansera så kommer man då automatiskt sälja högt och köpa lågt.

Bra tips, tack! Och älskar Seinfeld-referensen! Jag gör exakt denna typen av balansering en gång i halvåret, men som du säger är det viktigt att komma ihåg att det görs av olika skäl. Balansera risk och balansera avkastning. Väldigt intressant i artikeln att de gjorts en studie på hur man balanserar och att det inte verkar spela någon roll om man gör på tid eller procentuell förändring.

Helt enig!

Också väldigt skönt att det inte är så väldans noga, så länge man gör det på något sätt så blir det bra. Onödigt att krångla till det!

12
Investera / SV: Budord för investeringar
« skrivet: 24 januari 2019 kl. 11:10:22 »
Håller med i stort även om jag har väldigt svårt för Jan Bolmeson och hans projekt Better Globe.

Läs gärna dessa inlägg av Aktiepappa och Chansar Mest

https://tradevenue.se/Aktiepappa/better-globe-ett-tr%C3%A4df%C3%B6retag

http://ekonomiskfrihet.blogspot.com/2015/12/pyramidspel.html

13
Håller med dig, har själv funderat mycket kring denna paradox. Landar alltid i att det är ingen idé att försöka och istället köpa index och slippa dessa grubblerier.

Men blir det inte samma sak även om du köper index och någon gång per år balanserar din portfölj?


Kan så vara, men som jag förstår det så rebalanserar man om portföljen av olika skäl:

1. Tillgångsslag, exempelvis räntefonder och aktiefonder, rebalanseras för att hantera risk och inte för att maximera avkastning
2. Rebalansering av olika aktietyper, exempelvis småbolag, värdebolag, där man vill dra nytta av teorin som på engelska heter Mean Reversion, alltså att över tid så kommer priset att gå tillbaka mot sitt medelvärde. Genom att rebalansera så kommer man då automatiskt sälja högt och köpa lågt.

Tycker denna artikel förklarade detta bra:

https://www.marketwatch.com/story/seinfeld-mean-reversion-and-the-best-time-to-rebalance-your-portfolio-2016-04-05

14
Anställd, entreprenörskap & sidoinkomster / SV: Akademiker eller hantverkare?
« skrivet: 24 januari 2019 kl. 10:58:24 »
Bra trådstart!

Själv är jag då akademiker, ingenjör för att vara exakt.

Ser fram emot övrigas svar!

15
"Let the winners run and cut the losses short"

vs.

"Buy cheap, sell high"

Håller med dig, har själv funderat mycket kring denna paradox. Landar alltid i att det är ingen idé att försöka och istället köpa index och slippa dessa grubblerier.

Sidor: [1] 2 3 ... 6