Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mumrik

Sidor: [1] 2 3 ... 8
1
Personliga ekonomiska mål / SV: FIRE kohort 2025-2026
« skrivet: 4 mars 2019 kl. 18:30:20 »
Kämpa på Frilosofen!

En strategi jag använt mig av under perioder då jag fått känslan att jag velat spendera mer är att budgetera för det, och det ganska ordentligt. Fördel - det har blivit mindre samvetskval efter spenderandet och då jag varit generös med min jämmerbudget så har jag ändå inte gjort mig av med allt det extra utrymme jag klämde till med.2
Jag ser en enbart utdelningsstrategi som ett sätt att begränsa sig. I synnerhet de som absolut skall pricka in utdelningar varje månad (snacka om godtyckligt sätt att välja investeringar på, jag ser detta som en tvångsmässig plojgrej).

Med detta sagt så förstår jag hur du tänker Ekonomitankar, och kan tänka mig att tillämpa den strategin när jag är klar med ackumulationsfasen och om jag nu vill sluta eller ta en paus med analyserandet och ägna mig åt annat. Jag har ett jobb som bara blir bättre, roligare, enklare och med välbetalt ju längre jag jobbar. Så sannolikt kommer jag arbeta någon dag i veckan eller två. Jag har flera kul idéer om produktutveckling inom mina nischer, men jag tror det skulle kräva för mycket ansträngning för att genomföra, då jag skulle behöva göra mycket av det tråkiga själv... Jag kommer nog snarare sluta som konsult där, mot en viss ersättning.

Dock har jag en kommentar om själva strategin att välja utdelningsfokuserade investeringar, som följer:

En strategi där man måste läsa på (om ”strategin” nu inte består i att blint välja företag med hög utdelning från någon blogglista) innebär att man förr eller senare kommer stöta på och identifiera underlag för ett annat agerande än en strikt hållen strategi (eller ”strategi”). Att då krampaktigt hålla fast vid ”aldrig tulla på kapitalet”/”aldrig sälja” eller ”fan, detta företag delar inte ut i februari, abbans amalia nu blire inget”... ...är för mig inte optimal för någon och en strategi bör vara optimal åtminstone för ens egna förhållanden.

Jag tycker det är väldigt roligt att analysera enskilda bolag, men fokuserar mest på mellanstora företag som har bra tillväxtpotential och ibland också utdelning. Utdelningen är för mig mer en biverkan i denna fas, även om det är några företag jag äger som jag räknar med bara kommer bli större i framtiden och så småningom sluta som högutdelande mastodonter (där jag kommer sitta med ett fantastiskt bra inköpspris). Men så skulle jag gärna arbeta deltid som aktieanalytiker, till skillnad från Frilosofen.  ;D

3
Anställd, entreprenörskap & sidoinkomster / SV: "Löneförhandling"
« skrivet: 26 februari 2019 kl. 18:29:00 »
Uppdatering... Nu sitter jag som sagt här mellan jobb. Nov-jan var min uppsägningstid på ena jobbet och nu ska jag om ett par månader (plus en tidig sommarsemester) börja på nästa i juni. Höjde min lön med en bit över 20%. Så där är jag nöjd. Den tidigare arbetsgivaren är inte lika nöjd, särskilt då jag verkar ha ”inspirerat” en och annan kollega att förhandla... Hoppsan...  8)

Extrajobbet är lite snårigare, där har jag höjt med ca 11% men samtidigt är det lägre betalt och färre timmar, så det märks inte lika mycket. Där är jag kvar på samma jobb, de tog sitt förnuft till fånga till slut.

Förhandla, förhandla, förhandla. Det är lärdomen. Ja, att leva ekonomiskt är viktigt, men att i ett svep plötsligt dra in en halv månadshyra + matkostnaden i månaden extra efter skatt är inte fy skam heller. Utrymmet finns, så länge du anpassar ditt liv mot målet, FIRE!

4
Personliga ekonomiska mål / SV: En försmak på livet som ekonomiskt fria
« skrivet: 26 februari 2019 kl. 18:16:03 »
Tänk vad som skulle kunna vara möjligt för dig personligen om du kunde leva på dina passiva inkomster och vara så kallat ”ekonomiskt fri”? Vad skulle du göra mer av? Vad skulle du göra mindre av? Detta är frågor jag börjat ställa mig själv eftersom jag inser att målet inte ligger så fasansfullt långt fram i tiden. Jag hoppas du känner dig inspirerad att hänga med mig på resan för visst blir det så mycket roligare om vi gör det tillsammans! Känn dig därför fri att dela dina tankar om ekonomisk frihet i kommentarsfältet nedan.

Namaste
Elisabeth @RikaKvinnor.se

Ja, nog är det därför vi är här på forumet, för vi börjat ställa dessa frågor!

Du har börjat ställa dig frågorna, men vad har du själv kommit fram till för svar? När är ditt mål, i samlade tillgångar och/eller avkastning? Hur många miljoner? Hur många år? Hur mycket i fastigheter, hur mycket i aktier, hur mycket i Better Globe? Vad är ditt mål? När är du klar? Alla vill inte dela med sig av allt förstås, men någon liten siffra kanske kan funka att outa på forumet?

Ni var nöjda med experimentet, toppen! Men hur mycket rikare hade ni varit om ni jobbat istället? Hur mycket närmare finansiellt oberoende? Jag fattar grejen, jag är själv ledig mellan gig just nu, men ”förlorar” 500-1000 kr för varje timme jag inte jobbar. Tyvärr. Även om jag drar in ett antal tusen i passiva inkomster per månad så skulle jag dra in många tiotusentals kronor om jag jobbade. Det är en stressfaktor, för jag vill vara ekonomiskt oberoende så snart som möjligt, men samtidigt leva rimligt under tiden, samt ha lite ledigt ibland. Hur hittar ni balansen?

Min målsiffra är 20k i passiva inkomster per månad och ett ”nest egg” på ca 5-6M, delvis i aktier, delvis bundet i lågt avkastande men säkra investeringar som fastigheter. Räknar med att fortsätta jobba, men helt på egna villkor. Ingen chef jag inte gillar, inga möten. Särskilt inga fler möten. Mycket egentid. Ska bli så skönt.

Vad är planen för ert 2019?5
Fallstudier privatekonomi / SV: Kan ni hjälpa mig se på utgifterna?
« skrivet: 16 februari 2019 kl. 09:36:42 »
Haha, mrFIRE, kul att vi är överens att fickpengarna ändå är rimliga!  ;D

6
Fallstudier privatekonomi / SV: Kan ni hjälpa mig se på utgifterna?
« skrivet: 16 februari 2019 kl. 09:35:25 »
Tufft av dig/er att gå ut som den första ”regelrätta” fallstudien på forumet! Kudos!

Ni sparar alltså ca 17% av era inkomster. Är det pengar vikta för att tidigarelägga pensionen? Eller används de ibland till annat med? Har ni 147216 kr (plus ränta/avkastning) kvar av det ni sparade 2018 på ett konto för FIRE?

Kollar man på MMMs the shockingly simple math... http://www.mrmoneymustache.com/2012/01/13/the-shockingly-simple-math-behind-early-retirement/ så betyder mellan 15-20% sparande mellan 43 och 37 år till pension om ni ska leva endast på 4% avkastning på era pengar. Nu är det säkert så att ni har pensioner och pengar uppbundna i ett hus också, så förhoppningsvis har ni en grund att stå på redan. Annars blir det segt.

Jag tänker inte kritisera, utan öppna lite för resonemang. Särskilt bra att du kunde redogöra för förra året! Här kommer några frågor...

Jobbmässigt - finns tid och kraft att leta andra, säkrare och mer välbetalda jobb? Om inte, är det läge att budgetera för ett utrymme att göra detta?

Du sparar också ca 2000 av dina fickpengar, ca 24 000 per år. Till vad? Hur länge? Vad hände med de pengarna 2018?

Har ni en eller två bilar? Behöver ni verkligen en eller två bilar?

Vad händer om ni behöver köpa ny bil eller om värmepannan (eller liknande) går sönder, finns ett buffertkonto någonstans med pengar till det?

Kostade semestern för två vuxna och två barn 42000 år 2018? (Jag har lärt mig att barnfamiljer är dyra att ta på semestrar, men 42k är en del pengar). Kan ni ”hacka” semestern 2019 och testa något enklare och billigare? Om ni kör två semestrar per år, kanske dra ned det till en? En fälla med att göra en budget kan också vara att man känner att dessa pengar finns där att göra av med, och därför planerar så de alla går åt. Kan ni vara på väg att falla i denna fälla med era semesterpengar?

Vad är det för möbler ni köper som kostade 24k 2018 och som kommer kosta lika mycket 2019!? Jag fattar att soffor är dyra och kanske är fräschast att köpa nya och jag gillar också Svenskt Tenn, men...  :o ;)

Mumrikens Åsikter (tm):
Jag tycker era fickpengar är rimliga egentligen, fast andra här i tråden kanske kommer anmärka på dem. Jag gör nog själv av med den summan på ”egna” grejer per månad, minst... Men det är 84000 kr per år för er båda. Mer än hälften av era totala sparpengar! Ser man det på årsbasis så blir plötsligt en sänkning med 500 kr per person reda pengar att istället spara. Eftersom du sparar en del av dina, är det så att din partner ”behöver” mer i fickpengar och detta är en rättvise-kompromiss? Kan ni återbesöka den summan tillsammans för diskussion?

Villaägare i 40-årsåldern brukar ha en del att sälja hemma. Åbäket med att sälja brukar också medföra mindre konsumtion. Hur har ni det där?

Avd udda förslag:
Kan ni ta en inneboende i er villa?

Kan ni dubbla eller trippla barnvaktspengarna och istället sänka månadskostnaderna för hämtmat, sälja grejer ur garaget, göra storkok, leta barnkläder på second hand?

7
Anställd, entreprenörskap & sidoinkomster / SV: Akademiker eller hantverkare?
« skrivet: 6 februari 2019 kl. 17:03:26 »
Jag har dom senaste åren märkt tydligt hur mycket kroppen tar stryk av dom dåliga arbetsställningarna och tunga jobben jag utför. Även om jag är vältränad och tränar mycket på gym så börjar knän och rygg kännas av redan. Jag har också sett hur dom som går i pension är helt slut i kroppen även om dom inte vill erkänna det.
Så en stor anledning till att jag sparar är just att jag satt ett mål. När jag är 50 år ska jag inte behöva sitta på knäna och skruva mer. Tror det är en väldigt bra morot som jag tänker på varje dag.
Vi är en liten firma med 4 personer så vi är inte riktigt lika beroende av konjunkturen då rör alltid går sönder i husen. Men visst kommer det märkas om det blir lågkonjunktur såklart.

Elektriker har det glassigaste hantverkaryrket, allt material är i plast och väger inget. Arbetsställning är oftast stående så det är ett jobb man oftast kan ha ända fram till pension utan problem.

Jag kommer självklart uppdatera framöver :)

Intressant att läsa det du skriver. Jag träffade många hantverkare när jag jobbade i primärvården och skulle säga att elektrikerna kommer undan bäst _om_ de fått lära sig, och _lyssnat_, på en smart äldre arbetskamrat hur man på rätt sätt jobbar med kroppen. De andra elektrikerna kommer vid 50+ med pajade axlar och kan inte jobba... Pajade knän på rörmokare, plattsättare etc hindrar dock mer i vardagslivet. De yngre är bättre på det än de äldre även om vissa yngre lider av ”nej, det gäller inte mej”-tänk. De som tränar kommer också bättre undan. Men jag träffade förstås bara de som hade problem, så mitt urval är förstås begränsat.

Jag funderar på hur vissa hantverksyrken har möjlighet att jobba säsongs- eller projektvis. Eller samarbeta privat med andra hantverkare i nätverk - jag känner till ett gäng som hjälps åt att köpa hus/lgh och rusta upp dem tillsammans för att sedan dela på vinsten. Jag tänker mig att vissa uppdrag går att FIREfiera på nichade sätt där det kanske inte finns så mycket konkurrens och som inte passar för heltidare, men som extraknäck som kan vara fantastiska. För att inte tala om hur mycket man sparar på att jobba åt sig själv, tjänster och gentjänster med kompisar? Men det kanske är en fördom att det går till så?

8
Kom in på detta i en välkomsttråd. Klipper min kommentar här:

”Ja, det hektiska lönearbetesfixeringen, uppmuntran till skam och skuldkänslor vid lägre takt, idealiserandet, ”dygdifierandet” av stress... Samt detta nu att vi ”ska” jobba längre. Som läkare (och för den delen privatperson) så är jag övertygad om att jag skulle ha betydligt mindre att göra om folk inte stressade sig sjuka. Det blir en ond cirkel, för då jobbar ju jag också mer för att hinna och till slut blir vi alla gamla och sjuka. Men då bra för staten som inte behöver betala ut så mycket i pension till folk som istället stressat ihjäl sig. Jag är inte förtjust i den där karusellen.”

Jag och vänner i flera olika branscher upplever samma sak. Folk som ironiskt (70-talister är överrepresenterade här...  ::)) skrockar och utbrister att ”nu är jag på väg in i väggen höhö”. Eller skämtar om sina 60-70-80 timmars arbetsveckor. Eller hur de bryter mot ATL (praktiskt taget en folksport bland läkare). Eller att de kommer ”få” gå i pension först vid 75. För mig känns det som en kompakt vägg av uppgivenhet inför en situation som egentligen är fullt hanterbar. För att inte tala om hur forskning visar att den som jobbar längst och hårdast inte alltid gör det bästa jobbet.

Men visst, det är ett osympatiskt sätt att hantera sin stress. Jag tycker det är osmakligt och vill helst inte delta i snacket som uppstår i situationer som ovan. Men visst känner jag stress och ibland också skuldkänslor om jag sjukskriver mig (vid sjukdom...). Eller planerar FIRE. Så borde det inte vara.

Ett problem i mina olika jobb är att det inte finns någon annan som tar över mina uppgifter när jag går hem för dagen. Det ställer till det om jag blir sjuk eller drar ned på arbetstiden. Samtidigt så tänker jag ibland på vad som skulle hända om jag blev överkörd av en buss och dog. Visst skulle mina uppgifter till sist hamna hos någon annan. Då blir nästa tanke förstås den att det är bättre att jag går hem i tid idag och orkar fortsätta jobba flera år till, än att jag blir utbränd och inte kan jobba alls. Eller är så stressad att jag inte ser mig om på vägen hem och blir överkörd av den där bussen.

Vad vill jag diskutera? Kanske mest detta med stress i dagens arbetssituation, för det verkar inte vara bara jag eller mina kollegor det gäller. Samt att det verkar vara en grej på många arbetsplatser att man skämtar och ironiserar över en livsstilsfälla som är i allra högsta grad möjlig att undvika. Samt att man ibland behöver tänka på sig själv framför sin arbetsplats.

Känner ni igen er? Är detta en anledning till att ni vill sluta jobba/bli ekonomiskt oberoende?

9
Välkommen och börja här! / SV: Säg hej och presentera dig själv!
« skrivet: 6 februari 2019 kl. 16:24:38 »
Det som var skönt med att hitta FIRE-bloggar var att det fanns flera som funderade som jag. Från den politiska sfären är det just nu ett hårt tryck på att förlänga arbetslivet. Och jag förstår mycket väl hur politikerna tänker.

4% regeln skulle nog fungera för mig. Jag tror inte jag skulle behöva nagga så mycket på kapitalet om 4% regeln håller. På litet längre sikt kommer jag nog att sälja min bostadsrätt. Fast jag trivs jättebra där.

Det där med sinnesro handlar nog mest om vad andra kommer att säga den dag jag överger mitt välbetalda lönearbete. Det är ju som sagt ett stort socialt och moraliskt tryck: LÖNEARBETA!

Ja, det hektiska lönearbetesfixeringen, uppmuntran till skam och skuldkänslor vid lägre takt, idealiserandet, ”dygdifierandet” av stress... Samt detta nu att vi ”ska” jobba längre. Som läkare (och för den delen privatperson) så är jag övertygad om att jag skulle ha betydligt mindre att göra om folk inte stressade sig sjuka. Det blir en ond cirkel, för då jobbar ju jag också mer för att hinna och till slut blir vi alla gamla och sjuka. Men då bra för staten som inte behöver betala ut så mycket i pension till folk som istället stressat ihjäl sig. Jag är inte förtjust i den där karusellen.

Jag gör ett nytt inlägg av ovanstående, känns som det passar bättre som eget inlägg än i din välkomsttråd...  :)

Det låter ändå som att du är i en fas där det ändå till syvende och sist är upp till dig, inte till någon annan. Det är ju någonting bra, även om det tar emot att släppa sargen! Kanske kan du klämma i med att du är konsult eller privat investerare (för sig själv, då)... Lycka till och välkommen i gänget!

10
Personliga ekonomiska mål / SV: FIRE kohort 2025-2026
« skrivet: 5 februari 2019 kl. 15:05:38 »
Kul att så många andra ligger på 2025-26 också förresten! Hoppas vi fortsätter på rätt kurs, alltså inte som mitt april...  :P

Roade mig med att kolla hur mycket min portfölj stigit sedan den 22 april 2018 och jag är 14% upp. Inte dumt.

11
Personliga ekonomiska mål / SV: Mål: öka sparkvoten!
« skrivet: 5 februari 2019 kl. 14:59:07 »
Sagt upp mig från ena jobbet i december och det andra jobbet förhandlar jag på som en dåre just nu. Eftersom jag har låga omkostnader och en bra ekonomisk grundplåt så har det varit mest kul att sätta press på (förvånade) arbetsgivare. Jobb 2 verkar vilja att jag flyttar om jag ska få bättre lön, så vi får se. Jobb 1 har straffat ut sig och det blir skönt att lämna. Men först vara lite ledig. Kanske skippar jag jobb 2 och fokuserar på andra saker istället, men det har varit bra att ha två aktiva inkomstströmmar de senaste åren.

Kanske förvaltar jag min portfölj mer aktivt under mina extra lediga veckor när uppsägningstiden är slut.

Så, ingen ökad sparkvot för mig Q1-Q2. Men därefter lär jag kunna lägga undan ännu mer, även om jobb 2 är fasligt sega i förhandlingarna. Mer betalt blir det i alla fall.

12
Välkommen och börja här! / SV: Säg hej och presentera dig själv!
« skrivet: 5 februari 2019 kl. 14:45:12 »
Hej!

Sedan i höstas har jag masskonsumerat FIRE-bloggar. Begreppet var okänt för mig fram till dess. Däremot har jag (som ingenjör) haft förståelse för vad "ränta på ränta" för med sig för effekter. Så funderingar på tidig pension har funnits av och till genom åren liksom ett regelbundet sparande. Efter nästan 30 år i yrkeslivet känner jag också att engagemang, ambition och prestation inte längre är i nivå med min höga lön. Absolut inget ont om arbetsgivaren!

Ålder: 53
Civilstånd: Barnlös singel
Yrke: Ingenjör
Ekonomi: Sex miljoner i aktie- och räntefonder. Inga lån varken på bostadsrätten eller fritidshuset.
Mål: Sinnesfrid. När är det dags för mig att hoppa?

Intressant att höra! Visst är den där initiala intensiva konsumtionen av FIRE-bloggar kul?

Med pengarna i dessa investeringar borde du kunna räkna ut en årlig avkastning/tillväxt säg de senaste fem åren och jämföra det med dina levnadskostnader. Hur ser det ut då? Visst, inga garantier... Men hur skulle du fixa 4% regeln? 3%?  Vid vilken % skulle du känna dig bekväm och ha sinnesro tror du?

Skulle du vilja/kunna tänka dig att behålla endast det ena eller det andra boendet om du slutade jobba?

13
Bloggar, böcker & poddar / SV: Best of MMM
« skrivet: 5 februari 2019 kl. 14:34:31 »
http://www.mrmoneymustache.com/2014/05/29/give-yourself-the-gift-of-not-worrying-about-money/

Denna gillar jag, som landat lite i tänket. Många i dessa kretsar tänker väldigt mycket på pengar och FI vilket jag tror kan vara kontraproduktivt för det egna välmåendet.

14
Privatekonomi / SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
« skrivet: 5 februari 2019 kl. 14:23:12 »
Jag har börjat äta en jävla massa mat till lunch på jobbet istället för matlåda. Mätt hela kvällen. Kostar 80 kr ungefär och jag har mycket med båda mina jobb så det är skönt att slippa bry sig. Till frukost äter jag gröt, till middag omeletter eller annat lättlagat och enkelt, så det blir ändå max 3k/mån i matkostnad, inklusive en flaska vin ibland och så det där kaffeberoendet jag inte kommit ifrån helt, tyvärr...

2019 kommer jag ha ett litet jobbuppehåll då min uppsägningstid snart är till ända (mars ut!) och jag är fri som fågeln ett tag. Då ser jag fram emot att ta lite längre tid på mig att laga mat, fiska lite till våren och kanske möjligtvis testa på att dumpstra lite, nu när min arbetsgivare blir min fd arbetsgivare och inte skulle få krupp om det kommer ut på stan att jag dumpstrar. Eh.

15
Övrigt & Off topic / SV: Singlar? Singeltråd!
« skrivet: 5 februari 2019 kl. 14:14:57 »
Inga problem. Blogga på, tummen upp och skarpa iakttagelser...  ;D

Vi tillhör närmast garanterat och ömsesidigt inte varandras målgrupper kan jag säga, mitt i allt det hemliga  ;)

Jag undviker alla former av dejtingsajter som pesten. Kanske borde ändra inställning, men orka armbåga sig igenom massa inkompatibla folk. Hu. Jag har fullt upp med jobb, intressen och att njuta av min frihet.  8) Jag har haft flera normala förhållanden, men det krävs alltid en hel del jobb. Jag har alltid varit den som är mest självgående i relationer och nu börjar jag dessutom komma upp i en ålder då de flesta har, om inte en drös barn och ex och livskriser, åtminstone en etablering på särskilda geografiska platser som de inte kan lämna. Passar inte min något mer rörliga plan jag har nu de sista åren innan FI.

Nej, om jag har någon plan alls så är det att synas mer i mina ovanliga intressen. Jag tror på att hitta någon utanför dejtingmarknaden som har några överlappande intressen, det bådar gott. Vissa intressen är dock sannolikt bättre än andra för att fiska respektive, så vi får se var det blir napp nästa gång...


Sidor: [1] 2 3 ... 8