Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Crazy Gang

Sidor: [1]
1
Investera / (Skriftlig) finansiell plan
« skrivet: 16 augusti 2019 kl. 14:13:22 »
Hej forumet!

Jag tänkte undersöka en fråga som jag stöter på väldigt sällan i svensk kontext men som är mer allmänt etablerad i många andra länder (USA t.ex.).

Förekomsten av en skriftlig finansiell plan.

Vi har skrivit lite om det här på vår sajt så jag saxar lite därifrån:

http://bramedpengar.se/blog/du-beh%C3%B6ver-en-skriftlig-finansiell-plan-2 (om någon kan påminna mig hur man hyperlänkar en text på forumet så kan jag snygga till länken  :)

Citera
Skulle du flytta in i ett hus byggt utan ritning? Skulle du åka med ett flygplan tillverkat utan konstruktionsritningar? Skulle du gå på en bro där ingen gjort hållfasthetsberäkningar?

Självklart skulle du inte det.

Märkligt då att så många lever sina finansiella liv utan någon som helst plan, eller planering för den delen.

Min erfarenhet är att det är extremt ovanligt med skriftliga finansiella planer eller ens uttalade investeringsstrategier för privata investerare. Jag uppfattar det som att mycket går på magkänsla och många beslut fattas i stunden utifrån då rådande omständigheter istället för att följa en uttalad metodik och systematik.

Jag är intresserad av era tankar och erfarenheter - stämmer min anekdotiska observation eller är folk mer planerande än vad jag uppfattat? Om inte - varför är det så? På vilka grunder väljer man isf att inte ha en plan för sin finansiella situation och sina pengar?

För egen del så har jag en skriftlig finansiell plan som genom åren har hjälpt mig mycket i att "hålla kursen" när det gått upp eller ner i portföljen.

2
Hjälpmedel / Portfolio Charts
« skrivet: 13 augusti 2019 kl. 11:37:51 »
Första inlägget.

Oerhört användbar portföljmodererare (?).

Möjliggör att back-testa tusentals olika portföljer och visualiserar på ett överskådligt sätt deras olika egenskaper och hur de betett sig under historiska omständigheter. Alla tänkbara tillgångsklasser och flertal valutor. Välskrivna och ödmjukt hållna fördjupningsartiklar och kommentarer. Trycker mycket på värdet av diversifiering och en strategisk tillgångsallokering.

Ingenting för dig som tror att du kan slå marknaden genom att köpa enskilda aktier alltså... :)

https://portfoliocharts.com/

Sidor: [1]