Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Trendsökaren

Sidor: [1] 2
1
Investera / Solel
« skrivet: 15 november 2019 kl. 07:45:53 »
Tråden om som  har försvunnit. Startar om den men kommer inte att skriva om den från början. Jag och min granne på ön har gjort en mindre och gemensam upphandling av två anläggningar. Hans anläggning blir på över 30 paneler och jag skaffar mig en liten på 14 paneler.

Våra paneler fästs på läkten som bär betongpannorna. Man slipar bort lite material på pannorna så att fästet får plats utan att lyfta pannan. Så går inte att göra om man har lertegel. Det spricker.

Om det gäller platta plåttak klämmer man fast fästet i falsen. Man borrar inte håll i ert sådant tak. Gäller det ett veckat plåttak skruvar man fast fästet i upphöjningen och använder en packning av gummi för att göra det tätt.

Om det gäller ett papptak så skruvas också fästet fast direkt i taket. Man täcker dock fästet med material. Detta är ett så kallat hett arbete,

Så har de som gjort arbetet hos mig berättat.
...........

Min anläggning är i princip klar. Det som måste göras är att nätägaren måste byta elmätare. Detta betalar inte vi. Alla mätare i Sverige kommer att bytas.

Sedan är det att anmäla till elleverantören meddela att vi har en solelsanläggning. Man får då ett speciellt abonnemang som gör att vi får betalt för den el som vi levererar till nätet.

Grannen har igång sin anläggning men jag är inte i Torpet. Hustrun arbetar och jag måste också vara i stan. Så hoppas på nästa vecka.

.............

En liten solelsanläggning är inte en högavkastande sak. Men vi får viss avkastning.
Det obelånade Torpet kommer att få mycket låga driftskostnaderkostnader. Vi kommer att betala för den fasta nätkostnaden, lite el samt försäkring och för en delad ”soptunna.

Dock återstår det lite isoleringsarbetet på tak och golv. Gjort lite på vinden men fortsätter nästa är.


2
Investera / Utdelningsaktier
« skrivet: 8 oktober 2019 kl. 16:24:06 »
Jag har varit  och i viss mån är  fortfarande trendsökande. Idag är jag  något försiktig. Mitt/vårt instrument har varit fonder. Just nu är det fastigheter, infrastruktur och hållbart som gäller.

Har också en hedgfond PN Idea vilket får man säga är ett steg från trendsökeriet.

Tycker själv att jag kanske fastnat. Jag är ju äldre och man skaffar sig sitt sätt men vill försöka gå vidare.

Idag har jag/vi köpt en mindre post av typ "utdelningsaktie" form av Bosjö Fastigheter. En riktig fyrkantig sak långt ifrån tillväxt och ägarstyrning. Det är alltså Ellos lager och kontor som ryms i fastigheten. Utdelning 4 gånger per år med dagens kurs ca 6 % utdelning.

Risken är att lånen går ut 2021 eller att Ellos konkar.

Det hela behöver inte bli långvarig. Det kan ju finnas bättre case. Ambitionen är att kanske ha en del av portföljen innehåller några utdelningsaktier.

Vilka case har du/ni.


3
Do it yourself / Klippa sig
« skrivet: 8 oktober 2019 kl. 10:13:25 »
Jag har väl aldrig haft mycket hår och det som funnits har varit tunt. Men i princip har jag inte varit hos frisören sedan jag var drygt 20 år. Det är ju ett tag sedan. Har också skägg.

Sedan några år sedan har jag en skäggtrimer som används både för skägg och hår. Jag har hjälp av min hustru med klippningen av håret. Eftersom jag ju är lite skallig så är det väl en okomplicerad sak att göra.

Hur gör ni andra och finns det bra länkar kring detta tema?

En sådan här maskin har jag


4
Do it yourself / Om att sy och laga kläder m m
« skrivet: 6 oktober 2019 kl. 23:06:31 »
Det blir nog inte mycket skrivit från min sida i denna tråd. Jag är gift med en som kan sy. Hon syr om, syr med gamla tyger och lagar kläder för exempelvis vuxne sonen.

Att sy med nya tyger är väl inte riktigt lönsamt. Men finns mycket att göra ändå.

Här en ny bok om att laga kläder. Den finns hemma :).Boken köptes på ett besök på Göteborgs designmuseum Röhsska. Det är billigare att köpa på nätet. Denna dag åt vi på Gunnebo Slott och Trädgård och vi besökte också Konstmuseet. Ett avbrott i alla nyttigheter.

På Röhsska tittade vi på en utställning om plast i havet och om att designa med begagnad plast. Så dystert att betrakta hur vi gör idag, närmast outhärdligt men det är väl att hitta ett läge mellan allt för dystra dystopier och glättiga visioner som aldrig blir av.
5
Investera / Amortera eller aktier?
« skrivet: 17 september 2019 kl. 10:23:28 »
Hur ser ni på skall man amortera eller bara spara på börsen eller en blandning?

Själv har vi haft en blandning. Vi är ju relativt gamla och när vi köpte vårt första hus där vi bodde med barnen var räntan 12,5 %. Att man skulle amortera låg i bankernas förutsättningar. Alltså på 80 -talet var det nog mera amortering än sparande i fonder.

Men vårt första gemensamma boende med ett barn var en tvårumslägenhet i en liten brf. Minns att jag då hade 10 000 kr och lånade 25 000 kr som såldes med så att vi hade 50 000 plus lite till när vi hade huset.

Sedan när vår ekonomi stegvis blivit bättre har vi mera sparat på börsen.

Men det har alltså slutat med att vi efter försäljning av hus och köp av brf och Torp och amorterat samt någon extra amortering har låga lån.

Alltså en hyggligt stabil ekonomi men baksidan vad är den? Troligt skulle en högre belåning gjort att vi haft mera på börsen.

..........6
Privatekonomi / Inkomstens storlek och klimatet
« skrivet: 7 september 2019 kl. 12:27:09 »
Detta som här redovisas är genomsnittliga siffror och vi som enskilda individer kan ju skilja oss från snittet.

Men inkomstens storlek  har stor betydelse för hur stor miljöpåverkan vi åstadkommer.

I genomsnitt så släpper en ”svensk” medelinkomsttagare ut 10 ton CO2. Om inkomsten ökar eller minskar med 40 000 kr per år innebär det i genomsnitt att utsläppen ökar/minskar med 2 ton.

Skillnaden mellan en som tar hänsyn till miljön och en som inte gör det är 400 kg per år i utsläpp av CO2.

Alltså i genomsnitt så är inkomstens storlek mera betydelsefull än om vi är uppger att vi är miljömedvetna.

https://www.di.se/hallbart-naringsliv/darfor-har-brasiliens-trump-ratt-om-norge/
........

Ett problem med att vara miljömedveten är att det åtminstone delvis kan bli billigare. Du förbrukar kanske mindre el, du går och cyklar mer och äter kanske också billigare mat. Inte nödvändigtvis men möjligt. Då ökar i praktiken din tillgängliga inkomst.

.........

0m man är en effektiv sparare så minskar ju avtrycket på kort sikt men du får ändå en inkomstkälla. Om man använder denna enligt FIRE och minska inkomst från arbete så kommer dina livscykelutsläpp möjligtvis minska. Gör man inte detta så får man så att säga inkomst från arbete och kapital.

..........

Vilka reflektioner kan man göra kring detta?

7
Do it yourself / Torka, söka svamp, recept m m.
« skrivet: 26 augusti 2019 kl. 08:38:21 »
En tråd för den som tycker om att plocka svamp.

Vi tidigare plockat svamp i en skog där vi under tidigt 80-tal delade några mindre hus som användes som sommarhus. Sist vi var där var skogen där vi plockade trattkantareller borta.

Jag är van att som barn plocka svamp och bär.

Men kring vårt Torp har vi aldrig försökt hitta ställena med kantareller. Så nu var det dags. Jag fick också infallet att försöka börja träna vår 1-åriga labradorflicka på att söka kantareller. Kanske utan plan.

Hon är van att söka hundgodis och personer vars namn hon kan. Hon är fenomenalt duktig på detta.

Utan att tveka kan hon spåra mitt äldsta barn-barn en km. Hon markerar att barn- barnet varit i hissen. Godis hittas alltid även om det kan ta viss tid att komma rätt i vindriktningen.

Vi utser ett skogsområde på grannön som ligger direkt vid bron. Hustrun hittar först en liten gul kantarell. Den plockas med hjälp av en liten plastpåse för att svampen inte skall få för mycket av vår doft.

Hon får lukta på kantarellen och jag gör tyvärr en kaströrelse och kastar kantarellen någon meter.. Hunden övertändes och rusar rakt ut i blåbärsriset Står med svansen rakt upp, bredbent och helt ivrig men söker inte. Med stöd så hjälper jag den helt övertända hunden och det skurar med att hon fullständigt kastar sig över kantarellen och det säger slurp så var den borta.

Det är som mycken pedagogik, trial and error men mest error.

Vi lyckas hitta en kantarell till. Så visa och lukta och gå fram några meter. Lägger ner kantarellen framför mig och säger sök kantarell. Hon söker med nosen brett och vidt. Hindrar henne att äta svampen genom att ge henne godis. Går sedan hyggligt.

Men hem och får göra läxan bättre och söker på nätet efter bättre kunskap, typ:
https://www.modernadjurforsakringar.se/tips-och-rad/kantarellhund/

Fortsättning följer eventuellt.8
Privatekonomi / Försäkringar
« skrivet: 25 augusti 2019 kl. 11:11:26 »
Tycker att medlemmen Crazy Gang skrivit bra om försäkringar på sin hemsida:

http://bramedpengar.se/blog/om-att-hantera-risker-i-livet

Jag har tidigare skrivit om försäkringar men man kan ju alltid reflektera och granska olika saker både ekonomiskt och andra perspektiv

Vi tar aldrig extraförsäkringar när exempelvis om vi köper mobiltelefon m m. Dock har vi ofta begagnade saker så det är inte så ofta frågeställningen uppstår.

Vi har ju på prov åter haft en mindre och billigare snipa. Den var inte försäkrad :-[. (Nu är den såld vi var lite för gamla för att kunna fungera som viga ”hoppailandkalle” samt användningen var inte rimlig i förhållande till kostnader/nedlagd tid).

Bilen är något för ny för att inte vara fullt försäkrad men vi hade missat att man kunde få rabatt om ingen under 25 år körde den. På grund av att mina försäkringar från början var erbjudanden hade vi också missat att de senare inte samordnades med rabatt. Nu detta ordnat.

Jag har också haft och har en personförsäkring eftersom jag i någon mån tidigare önskat ekonomiskt skydda min hustru och därmed indirekt våra barn. Men nu när vi är ålderspensionärer och barnen är vuxna så kommer eventuell nytta provas noga.

Hemförsäkring finns och Torpet är försäkrat i ett lokalt försäkringsbolag. Hade de försäkrat bilar hade vi möjligtvis varit helkunder där.

Hur tänker ni andra? Några råd att ge mig?

9
Do it yourself / Odling, trädgård, balkong m mn
« skrivet: 23 augusti 2019 kl. 11:19:09 »


Startar här en tråd om trädgård, odling, balkong inklusive odling på fönsterbrädan. Hoppas att andra väljer att presentera sina odlingar teknik eventuell gestaltning mm. Lönsamheten på just odlingen kan vara låg jämfört med industriellt producerad och långt transporterad mat. Närodlat och speciellt ekologiskt kan vara dyrare och ibland också bättre smakmässigt. De vanliga sorterna är framtagna för att tåla transporter och viss lagring och näringsinnehåll kan dock försämras över tid.

Att odla är för oss mycket mer än att göra något med viss ekonomisk nytta.

Anpassningen av trädgården till landskapet som i detta fall är Bohuslän är viktigt för mig. Jag är dock inte museal. Man kan ha ambitionen att återskapa något äldre som det faktiskt var. Detta är inte fel men jag vill enbart fånga viss anda. Det Torp vi har är en påfallande enkel byggnad som aldrig varit så dekorerad som man kan se i i vissa fiskesamhällen med fina snickerier och dekorerade glasfönster.

I någon mån efter tillgång har jag använt begagnat material inklusive sten som funnits i omgivningarna. Så jag har mestadels  använt huggen helst begagnad granit i form av storgatsten, smågatsten, kantsten, pollare till vägräcken, huggna plattor samt natursten och sprängsten. Att använda material från omgivande landskap är ett av flera sätt att förankra trädgård och hus till landskapet.

Att planera för vatten är viktigt. Jag har idag ett antal vattentunnor de flesta i plast. Att använda vattentunnor kan vara enklare än att behöva ta fram slangen. Så jag vattnar exempelvis växthuset helst från tunnorna vilket går riktigt snabbt och enkelt.

Jag vill ha saker relativt lättskötta och minimera arbetet med ogräs, bevattning o s v. Visst arbeta behövs alltid men här används daggkåpan för att minimera skötseln.

Att planera gångar och trappor är viktigt för mig. Gången skall göra att du snabbt, trevligt och utan kladd skall kunna transportera dig mellan punkt a och punkt b. I bilden nedan ligger stenarna något för tätt för att de skall vara perfekta att gå på.

Till höger i den gamla bilden är det en då nyplanterad vit ölandstok. Där är jorddjupet max 10 cm ner till berget. Försöker välja växter efter tillgång på vatten, sol m.  Odling av ätbart fodrar hyggligt med sol.

Trädet som man ser stammen på är en sälg. Det är ett mycket viktigt träd eftersom det är tidigast på våren att blomma. Pollen behöver bin och humlor. Den period under året som kan vara värst för bin, humlor och fjärilar kan vara våren. Därför är tidigt blommande träd och blommor viktigt om man vill värna pollinerande insekter. En jordgubbe skall pollineras 26 ggr och ett äpple 6 gånger om frukten skall bli fullt utvecklad.

Hitom och till vänster om växthuset är det mycket sumpigt. Berget suger inte upp vatten samt det är en svacka där vatten samlas. Bilden är gammal men strukturen är densamma. Till vänster om växthuset är det vilda björnbär samt brännnässlor. 7 sorters fjärilslarver samt vi äter nässlor. För att ange att det tillhör en trädgård så har jag med trimmerns hjälp gjort ett antal gångar och som också används när man plockar nässla eller björnbär.

Trampstenarna är byggt av sådana stenar som funnits i närheten. Gången går till en mindre terrass med vilstolar samt lite längre ner komposten.

Placeringen av växthus och alla andra odlingar är nära köksdörren. Det skall vara lätt att kunna plocka upp potatis eller plocka tomater m m. Alltså odlingarna är nära huset. Det kan fungera väl om man har mindre odlingar. Samtidigt måste alla odlingar ha tillräckligt med ljus.

Vårt växthus är litet, kanske för litet. Skälen var att dåvarande bestämmelser var att vi kanske hade möjligheter till att bygga två byggnader på maximalt 20 m2. Idag är jag osäker på vad som gäller eftersom det också finns ett strandskydd inritat kring fastigheten och bestämmelser har ändrats.
10
Do it yourself / Kyla hus, lägenhet och trädgård
« skrivet: 18 augusti 2019 kl. 10:25:33 »
Har läst lite i Mr MoneyMustache sida för DIY. Där fanns en tråd där om att kyla hus som kanske är ett vanligare problem och potentiellt klimathot globalt än vårt behov av värme i lokaler och bostäder. Men även här så skapar väl det varmare klimatet ett behov att få ner temperaturen då och då.

I vår lägenhet med många fönster kan det bli mycket varm men så kan det också bli i vårt Torp.

Torpet har en luft-luftvärmepump som tyvärr fick tjänstgöra förra sommaren med att kyla på kvällar och nätter. Något i sommar också.

I städer är det oftast generellt sätt varmare än i omlandet. Detta på grund av att all betong, asfalt tak o s v tar emot solens strålar och omvandlar den till värme. Grönska och träd kan ha en kylande effekt genom skugga och avdunstning från grönska och vattensamlingar.

http://miljobarometern.stockholm.se/klimat/klimatforandringar-och-klimatanpassning/varmeboljor-och-varmestress/temperaturreglerande-atgarder-i-stadsmiljo/

Så hur man planerar sin eventuella trädgård och städer påverkar mycket det så kallade mikroklimatet.

Mera quick-fix som vi använder oss av är att ha ljusa persienner och rullgardiner som får vara nedrullade. Bästa skyddet är väl markiser.  Vi stänger också av handdukstorken samt försöker ordna korsdrag om uteluften är kallare än den som är på insidan.

Det var den här sidan som jag började läsa.

https://forum.mrmoneymustache.com/do-it-yourself-forum!/what-did-you-do-to-keep-your-house-cool/

11
Do it yourself / Baka danskt rågbröd m m
« skrivet: 13 augusti 2019 kl. 09:07:20 »
Jag gillar ju mat som är riktigt gjord och gärna lite nyttigt också. Det är min hustru som bakar. Genom livet har bakningen hemma kommit och gått. Men när barnen var små så var det alltid hembakt. Vilken kvalite i livet! Ett tag hade vi bakmaskiner men den höll ett tag.

Men man skall ju orka och hinna att göra DIY.

Men danskt rågbröd tycker vi är både gott, nyttigt och man kan ha i mycket olika saker som nötter.

Här ett grundläggande recept:

https://www.koket.se/johan_sorberg/matbrod/_/danskt_ragbrod/

Men man behöver ingen maskin som kör runt degen i 30 minuter. Hustrun uppger att hon med träslev knådar degen i 5 minuter.

Eventuella nötter och torkad frukt tillsätts dag två. Vi kör med två formar. Vill man ha i något eget kan man säkert använda nässla.

Har själv provbaka ett grovt rågbröd med nässla och det är faktiskt helt ok. Jag använde då färsk hackad brännässla.

För att att brödet skall behålla sin gods karaktär använder vi brödpåsar i grovt bommulstyg. En plastpåse är väl ingen större kostnad men skorpan försvinner.  Säkert är det också så att det tar en hygglig tid att tjäna in miljökostnaden för att tillverka bomullle, Så kan det vara.

12
Anställd, entreprenörskap & sidoinkomster / Uppdrag i styrelse
« skrivet: 12 augusti 2019 kl. 10:05:35 »
Har haft och har uppdrag i styrelse. Det kan ge arvode samt man kan uträtta något som är meningsfullt. Jag har i princip mest goda saker att säga.

Var eller rättare sagt blev ordförande i vår bostadsrättsförening. Det var i viss mån oönskat och kom också att avgå efter 6 år. Nackdelen var att jag skulle göra ett professionellt arbete fast hemma. Jag ville så att säga hemma slippa tjöt på hemmaplan.

Föreningens ekonomi var dålig och tänkte dock att här kommer vi bo några år.  Så ledde en total genomgång och förändringsarbete av ekonomi inklusive miljöfrågorna. När jag kände att jag inte kom längre så lämnade jag. Det hade nog gått att göra mer men det gick inte. Men ekonomin är dock betydligt bättre.

Jag är för resultatinriktad.

Men jag anser att en styrelse inte skall ha ersättare om detta går att undvika. Ersättaren kan ju ha närvaro- och yttranderätt men inget juridiskt ansvar. Jag tycker ju att ansvar och påverkan skall följas åt.  Så ett viktigt beslut var i bostadsrättsföreningens styrelse att avskaffa suppleanterna och göra alla lika juridiskt och i status.

En annan styrelse (AB) jag sitter i har inte heller ersättare. Bolaget har ca 100 anställda.

Arvode kan bestå av en fast del samt arvode för närvaro.

Det finns styrelseutbildningar.
13
Anställd, entreprenörskap & sidoinkomster / Fakturera utan eget företag
« skrivet: 11 augusti 2019 kl. 09:08:39 »
Ett tag innan och även efter pensioneringen  vid 61 år jobbade jag med uppdrag utan eget företag. Alltså lät annat företag sköta fakturering samt utbetalning av lön.

Hade jag varit yngre skulle jag säkert bildat ett eget företag för att kunna bygga upp en kanske större verksamhet. Då också haft en hemsida o s v.

Men nu fanns det ett företag som tagit kontakt med mig. Så kunde koppla mig loss från anställning mer eller mindre.

Sedan lät jag sonens företag sköta allt inklusive kontrakt, förhandling, fakturering, skatter och löneutbetalning. Hans företag fick procent på vad jag fakturerade.

Fördelen var att jag kunde minimera pratet om pengar/pris gentemot kunden samt sköta allt som skall skötas med ett eget företag. Jag orkade inte sådant eller att tänka större. Jag ville ju tänka mindre.

Det finns idag företag som sköter fakturering, löneutbetalning m m. Nu har jag ingen egen erfarenhet av ett sådant mera specialiserat företag.

Men för mig har det varit en bra lösning.

Jag har fortfarande lite extrainkomster.

14
Do it yourself / Rengöra/renovera en gjutjärnspanna
« skrivet: 10 augusti 2019 kl. 18:11:45 »
Jag lagar gärna mat i stekpannor och grytor i gjutjärn. En av mina stekpannor är en som jag ärvt efter far som ärvde den efter farmor. Köper man en sådan så kan man ha den hela livet.

Man kan dock behöva rengöra dem och de kan vara hårt smutsiga på undersida och kanter. Finns mängder av videos sommaren visar hur man rengör sådana. Sök på ”cast iron cleaning” typ.

Jag kan börja med att slänga in den i ungen på maxtemperatur ett tag.

Man kan också ta en halv potatis och salt som gnids runt när man värmer på spisen.

En svårt smutsig gjutjärnspanna tar lite tid att få rent.

Man avslutar med att olja in gjutjärnet med en neutral olja. Sedan värmer man till rykpunkten. Då blir det som en hård skyddande hinna.

Finns alltså olika sätt. Här ett sätt men här gäller det en panna i gott skick.

https://m.youtube.com/watch?v=JZ4p6anpy0s
15
Do it yourself / Vedförråd, vedeldning m m
« skrivet: 9 augusti 2019 kl. 00:38:55 »
För några år sedan byggde jag en mindre vedbod. Har fått en huggkubbe och även snickrat ihop en vedbock. Kapar med en eldriven motorsåg och klyver med yxa.

Har mycket lite egen ved. Men får olika former av ved från grannar som inte har kamin. Kanske har behov av 1 m3 ved per år.  Så nu har jag antagligen så att jag klarar två år.

 Det är vilsamt med en brasa speciellt på kvällarna.

Skall man utnyttja ved effektivt så skall den vara torr. Så ett bra sätt att förvara ved måste till. Det tar tid för ved att torka. Så egentligen skall veden vara huggen redan på våren för att vara torr till hösten. Men det klarar inte jag inte ens med mindre behov av ved. Men fuktig ved gör att man använder bränslet till att koka vatten och att enegin försvinner som vattenånga genom skorstenen.

Ved som inte är torr brinner dåligt, med låg effektivitet och höga utsläpp.

Lösningen är att ha ett tvåkammarsystem i vedförvaret. Alltså man lägger tidigt huggen ved i en kammare. Sedan börjar man på hösten att ta ur denna kammare. Så veden har alltid viss chans att torka.

En vedbod skall vara luftigt.

Detta är inte en bild av min vedbod. Denna saknar två kammare.
En av mina kammare är preppad för att kunna fungera som utedass. Vi har ju en förbränningstoalett som ju fungerar dåligt vid längre strömavbrott.
Sidor: [1] 2