Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Mumrik

Sidor: [1]
1
Kom in på detta i en välkomsttråd. Klipper min kommentar här:

”Ja, det hektiska lönearbetesfixeringen, uppmuntran till skam och skuldkänslor vid lägre takt, idealiserandet, ”dygdifierandet” av stress... Samt detta nu att vi ”ska” jobba längre. Som läkare (och för den delen privatperson) så är jag övertygad om att jag skulle ha betydligt mindre att göra om folk inte stressade sig sjuka. Det blir en ond cirkel, för då jobbar ju jag också mer för att hinna och till slut blir vi alla gamla och sjuka. Men då bra för staten som inte behöver betala ut så mycket i pension till folk som istället stressat ihjäl sig. Jag är inte förtjust i den där karusellen.”

Jag och vänner i flera olika branscher upplever samma sak. Folk som ironiskt (70-talister är överrepresenterade här...  ::)) skrockar och utbrister att ”nu är jag på väg in i väggen höhö”. Eller skämtar om sina 60-70-80 timmars arbetsveckor. Eller hur de bryter mot ATL (praktiskt taget en folksport bland läkare). Eller att de kommer ”få” gå i pension först vid 75. För mig känns det som en kompakt vägg av uppgivenhet inför en situation som egentligen är fullt hanterbar. För att inte tala om hur forskning visar att den som jobbar längst och hårdast inte alltid gör det bästa jobbet.

Men visst, det är ett osympatiskt sätt att hantera sin stress. Jag tycker det är osmakligt och vill helst inte delta i snacket som uppstår i situationer som ovan. Men visst känner jag stress och ibland också skuldkänslor om jag sjukskriver mig (vid sjukdom...). Eller planerar FIRE. Så borde det inte vara.

Ett problem i mina olika jobb är att det inte finns någon annan som tar över mina uppgifter när jag går hem för dagen. Det ställer till det om jag blir sjuk eller drar ned på arbetstiden. Samtidigt så tänker jag ibland på vad som skulle hända om jag blev överkörd av en buss och dog. Visst skulle mina uppgifter till sist hamna hos någon annan. Då blir nästa tanke förstås den att det är bättre att jag går hem i tid idag och orkar fortsätta jobba flera år till, än att jag blir utbränd och inte kan jobba alls. Eller är så stressad att jag inte ser mig om på vägen hem och blir överkörd av den där bussen.

Vad vill jag diskutera? Kanske mest detta med stress i dagens arbetssituation, för det verkar inte vara bara jag eller mina kollegor det gäller. Samt att det verkar vara en grej på många arbetsplatser att man skämtar och ironiserar över en livsstilsfälla som är i allra högsta grad möjlig att undvika. Samt att man ibland behöver tänka på sig själv framför sin arbetsplats.

Känner ni igen er? Är detta en anledning till att ni vill sluta jobba/bli ekonomiskt oberoende?

2
Övrigt & Off topic / Singlar? Singeltråd!
« skrivet: 13 december 2018 kl. 22:53:43 »
Är det bara jag som är singel på det här forumet eller? De allra flesta verkar vara heteropar med 1,5 barn och mellan 28 och 45 år gamla.

Jag kickar igång en singeltråd.

Visst finns det många fördelar att vara i ett par(eller fler för den delen)förhållande, men jag gillar verkligen att vara singel.

Jag bestämmer över mina pengar, min tid och behöver inte kompromissa. Visst hade det varit trevligt med en likasinnad sparsam partner att dela utgifter med (yep, singelskatten är ett faktum) och sex är ju ett mycket trevligt gratisnöje, men fördelarna med att vara singel är många.

Vill jag göra nåt drastiskt i mitt liv så gör jag det. Jag slipper de där klämkäcka kickofferna alla FIRE-par verkar så förtjusta i  ::) ;D Mat i storpack kan frysas och jag behöver inte ta hänsyn till någon annans jobb eller ekonomi när jag vill hitta på nåt kul (som att ta en sistaminutenresa eller bli ekonomiskt oberoende t ex). Inga svärföräldrar 8). Inga tvångsmässiga grupptrycksorgier på storhelger (min egen släkt är antingen likadana som jag eller redan vana vid mig så de har redan gett upp). Barn är jag inte intresserad av att ha. Jag kan flytta till ett bättre jobb utan att det går ut över någon annan. Jag kan snåla hur mycket som helst en månad utan att någon klagar, eller köra en onsdagsoxfilé om jag tröttnar.

Nä, singelskapet ger jag upp först då jag hittar någon som är lika självgående, smart, snygg och ekonomiskt vettig som jag. Samt lika ödmjuk, icke att förglömma. Länge leve FIRE-singeln! Nu bara räkna ut det bästa sättet att ta upp ämnet FIRE på dejt...  :P

A/S/L?

3
Privatekonomi / Har ni några ”dyra” intressen?
« skrivet: 28 augusti 2018 kl. 21:11:06 »
...och hur hanterar ni dem?

Jag har flera, men sparandet går fint ändå!

En sport där utrustning kostar. Ofta går det att hitta begagnad utrustning (då sporten är dyr så är det en hel del folk med pengar som utövar den och gärna byter upp sig, eller folk som köper grejer och sedan tappar intresset). Jag läser på mycket också, vet precis vad jag vill ha och varför. Märker att andra inte gör det i lika stor utsträckning, eller köper det som är marknadsfört som häftigast/säsongens ”must have”.

Flera olika samlarområden har jag också, fina grejer som går att både använda och sälja vidare. Jag är mer för kvalitet än kvantitet dock, vilket märks på samlingarna. Har haft de flesta av dem i många år och de har växt långsamt. Värdeökningen är inte enorm, men också här märker jag hur andra samlare inte ”orkar” lära sig reparera/ta hand om grejerna själva, eller nybörjare som kommer in, köper alldeles för mycket och ibland tröttnar. Ibland när man talar med någon om ett område märker man att reaktionen är ”oj vad mycket du har/vad sällsynta saker du har/så dyrt det måste varit i inköp”. Men sanningen är att samlingarna byggts upp under många år och jag är så inläst på mina områden att jag ibland kunnat göra ordentliga kap. Men å andra sidan, plus går jag väl inte på något av dem...

Sedan är det långt ifrån alla mina intressen som kostar pengar. Detta gör att jag i perioder med högre utgifter/lägre inkomst kan fokusera på dessa och fortsätta hålla min sparkvot jämn.

Ingenting avkastar bättre än börsen och det är inget som ställer mat på bordet, men jag tror inte jag kommer ge upp något av mina intressen i framtiden!

4
Personliga ekonomiska mål / Hur firar ni uppnådda mål?
« skrivet: 13 juli 2018 kl. 16:11:09 »
Jag har just nått en målnivå i mitt sparande som känns kul och kanske värd att fira. Fast samtidigt är det ju bara ett trappsteg mot nästa nivå. Kan inte komma på riktigt på vilket sätt jag skall fira.

Firar ni uppnådda mål (jämna 100k, 1M, flera miljoner, slagit index med 1/10/100%, utdelningsmål) på något sätt? Eller är det bara strävan framåt som gäller?

Jag skulle tycka det var lite kul att sätta upp mål som ”utdelningen motsvarar matkontot/hyran” eller jämna 10% mot summan jag behöver för att vara FIREd. Kanske funderar jag lite på det och bestämmer mig för några mål att sträva mot.

5
Anställd, entreprenörskap & sidoinkomster / Heltid eller deltid?
« skrivet: 28 juni 2018 kl. 20:38:05 »
Jag funderar på att gå ned till 80% på mitt ordinarie jobb och lägga en del extra på extrajobbet och andra inkomstströmmar de resterande 20%, samt ta det lite lugnare.

Investera ett inkomstbortfall i form av lite mer fritid och udda jobb och förhoppningsvis ändå hamna på en motsvarande 100% inkomst genom att under ett par år använda de där 20% (en dag i veckan, lämpligtvis) för att skapa andra aktiva och passiva inkomstströmmar. Just nu har jag svårt att hinna annat än ordinarie jobbet och en fyradagars arbetsvecka skulle lätta lite på trycket. Samtidigt kan jag känna att jag genom lite ansträngning skulle kunna jobba motsvarande 120% egentligen... men hur länge?  ???

6
...hur slingrar ni er? Eller är ni öppna med era mål och vägen dit?

Min arbetsplats är full med en blandning av folk som misstror börsen, som förlorat pengar Dotcom/2008/2014, som investerat och bränt sig på förhoppningsbolag eller aktier som ”alla andra har” (Eniro, olja i Dalarna, mm) som tror att ”robotarna” (jag tror de menar robothandel, men jag vet inte om de fattar detta själva) gjort det omöjligt att gå plus på börsen. Många av dem uppskattar också fina bilar, resor, städhjälp och vissa har vuxna barn som verkar behöva ständig hjälp med alltifrån hyror till mobilabbonemang. Flera har ekonomiska rådgivare/goda vänner som verkar ha noll koll på pengar.

Jag brukar, om ämnet kommer upp, mumla något om passivt förvaltade breda indexfonder och ”ja, pengar det går ju åt!” eller ”höhö, snart dags att köpa en villa för 6 miljoner””, då jag verkligen inte vill dela med mig av detaljer kring min ekonomi på jobbet. Men stämningen verkar variera rejält på olika arbetsplatser. Hur är det på din?

7
Investera / April 2018,
« skrivet: 2 maj 2018 kl. 23:12:55 »
...någon annan som haft en skoj april på börsen? Jag är mer än 8% upp i april, vilket känns ganska dramatiskt och roligt, men samtidigt har jag nu så många ”det här måste vara toppen” bakom mig att jag börjar undra när det ska ta slut med uppgångarna.

Jag kommer fortsätta vara fullinvesterad, förutom ca 10% buffert/konstanter, men jag fattar att folk blir sugna på att ta hem vinsten och gå ur marknaden. Å andra sidan känner jag till folk som gjorde detta i början på 2017, vilket såhär i efterhand kanske inte var så lyckat. Det är knepigt detta, men kul.

Vad som också vore lustigt skulle vara om kraschen strax kommer och detta blir min ATH de närmaste 5 åren... Ridå.

8
Investera / Antal poster i portföljen...
« skrivet: 24 april 2018 kl. 22:08:58 »
...jämförelsevis med folk vars portföljer närmast går att beskriva som små indexfonder (20-30 poster) så är jag en riktig risktagare med endast 5-7 ägg i min lilla korg (ISK).

Jag tycker jag är ganska diversifierad, med 3-4 tillväxtföretag inom branscher där jag har koll (medtech, läkemedel och gaming) och 2-3 större svenska stabila företag (industri, fastigheter och investmentbolag). Mina pengar är jämnt fördelade mellan bolagen.

Det skall erkännas att jag är riktigt nöjd med min lilla samling, som är tillräckligt liten för att jag ska hinna ha koll men där jag samtidigt känner mig tillräckligt diversifierad för att kunna sova gott om natten. Jag sålde av USA och verkstad förra året med god vinst, men såhär i efterhand hade jag mycket väl kunnat ha kvar dem (t ex 100k i Atlas Copco B in på 180, ut på 295, nu 320+).

I min framtida egenförvaltade portfölj ”Mumrikfonden” kommer jag fokusera mer på utdelning och större bolag än nu. Då planerar jag ha 10–20 bolag, men också mer tid att ta hand om mina investeringar än jag har nu.

Hur tänker ni andra avseende antalet poster i portföljen (eller rentav antalet portföljer?)

9
Bikt/Wall of Shame ! / Färdigmat...
« skrivet: 5 april 2018 kl. 19:50:58 »
...i två veckor jobbar jag i en annan stad. Jobbet har fixat en lägenhet. Jag köpte i måndags 15 färdigrätter på Hemköp (pajer!) istället för att laga en enkel och god gryta för 30% av kostnaden... Men vad skönt det har varit att komma ”hem” och slänga in en paj i ugnen till middag och att stoppa ned en annan i väskan att ha till lunch.

Jag har dessutom rättfärdigat mitt handlande med ”jag får ju traktamente”, ”jag köper i alla fall inte Pizza eller går på restaurang” och ”jag tjänar ju pengar, kan jag inte få unna mig lite jag tar en chokladkaka när jag ändå är igång”.

Till mitt försvar måste jag nämna att jag fortfarande håller min matbudget ganska bra på ca 2k i månaden, men vi får se var april slutar om jag fortsätter såhär...

10
post-FIRE / Era drömmar och planer post-FIRE
« skrivet: 2 april 2018 kl. 12:58:39 »
Det är inte många FIRED som börjat skriva i denna forumsdel ännu, så jag startar den här tråden.

Jag är nyfiken på era drömmar och planer när ni är ekonomiskt fria. Hur och hur mycket ska ni leva på (avkastning, deltidsjobb, andra sidoinkomster)? Var och hur skall ni bo (olika under årstiderna, lägenhet i stan, villa/stuga ute i skogen)? Någon särskild plats i Sverige eller utomlands? Hur mycket skall ni resa och var? Kommer ni vara självförsörjande på någonting (odling, djurhållning)?

Etc.

Jag postar snart mitt eget inlägg.

11
Övrigt & Off topic / Snålmånader...
« skrivet: 2 april 2018 kl. 12:15:28 »
Hej forumet!

Har ni haft “snålmånad” någon gång? Hur gick det? Har ni det regelbundet? Hur mycket sparar ni på det? Hänger ni med bloggdrevet på deras (eller rentav startar drev som bloggare - ni är ju några registrerade här).

Själv har jag inte riktigt ägnat mig åt snålmånader, köpstopp och liknande. Jag försöker bete mig likadant som när jag var student fast varje månad. Det går ibland bra, ibland mindre bra. Men det vore kul att höra vad ni tycker om konceptet snålmånad!


12
Personliga ekonomiska mål / FIRE kohort 2025-2026
« skrivet: 2 april 2018 kl. 11:24:27 »
Inspirerad av ”kohort”-trådarna på MMM-forum så tänkte jag starta liknande här. Detta är alltså en tråd för alla som planerar att vara FIRE år 2025-26. Jag valde att klumpa ihop två år här eftersom jag gissar att vi kommer vara något färre på detta forumet än på MMM (och det är förstås svårt att veta helt säkert när ens mål uppnås).

En sån här tråd är tänkt för allmänt snack kring FIRE där man kan presentera sig och sedan checka in bland andra som har samma investeringshorisont.

Posta nu, era lurkers! Arr!  :o :-X ::) ::)

13
Privatekonomi / Att vara kaffedrickare (eller inte)!
« skrivet: 23 mars 2018 kl. 17:33:14 »
Jag är fascinerad över hur identiteten som “kaffedrickare” är så stark för många. Det är tokroliga skämt om att man är “död innan morgonkaffet”, att det är ett obligatoriskt bränsle för att klara dagen och låt oss inte gå in på alla olika sätt man har åsikter om hur det skall göras kaffe på (eller, låt oss gå in på det, detta är ju vad tråden handlar om). För att inte tala om macho-identiteten i att dricka sitt kaffe svart.

Mitt förslag är faktiskt att skippa kaffet. Ja, det är gott. Ja, det känns bra att kela lite med den där koppen på morgonen. Ja, koffeinet håller en vaken när man stressat och sovit dåligt. Ja, det finns forskning på att det förebygger vissa sjukdomstillstånd (populär kvällstidningsrubrik). Doften är helt underbar.

Men... Det är dyrt. Det är onödigt. Det gör dig beroende av koffein, ger stresspåslag (som kan vara positivt men ofta inte är särskilt nyttigt i längden), det kan ge utsättningsbesvär som huvudvärk. Det påverkar sömnen negativt. Det kan förvärra ångesttillstånd. Det är inte särskilt miljövänligt (att avstå helt är fortfarande bättre än att köpa ännu dyrare kaffe med “rätt” miljö- och fairtradestämplar). Visst finns påstådda hälsoeffekter (nej, jag tänker inte gräva efter vetenskapliga artiklar), men jag tänker påstå att de negativa effekterna (kroppsliga, ekonomiska, miljömässiga) trumfar dem. Jag gissar att hälsoeffekterna av att vara ekonomiskt oberoende (och inte beroende av substansen koffein) är betydligt större i sammanhanget. Samt återigen priset. Kaffe är dyrt (ja, det är värt att skriva två gånger). 

För att inte tala om godiskaffet det går att köpa på stan med energiinnehåll som en mindre måltid och en kostnad därefter (vem behöver en halv liter gräddmjölk med karamellsirap som någon visat en espressoshot för?). Eller de dyra espressomaskinerna som ser snygga ut på köksbänken (hur många timmar i frihet motsvarar din espressomaskin? Är det verkligen värt det?).

Ja, jag vet “ta inte mitt kaffe”! Men släpp snuttefilten nu och sätt in pengarna på ISKen istället.  :o

Kaffet är en onödig, kostsam vana.  8) ::) ;D

Diskutera mitt hemska förslag!

14
Investera / Löneväxling
« skrivet: 21 mars 2018 kl. 21:52:54 »
Jag löneväxlar några tusen kronor i månaden. Arbetsgivaren kompar 5% och att få avkastning på beloppet innan skatt i många år innan uttag känns mycket vettigt.

Dock är jag via arbetsgivaren bunden till ett visst fondutbud (inga gratisfonder. Nej, det går inte att flytta till Avanza, jag har kollat) och dessutom är förvaltaren inte så imponerande. Rådgivaren har gett ett oseriöst intryck och gjort ett par underliga misstag (lade mina pengar i fel fond och skyllde på missförstånd, bl a). Dessutom är pengarna låsta i många år och eftersom jag inte har barn eller sambo så kan jag inte utse en förmånstagare om jag skulle dö i förtid. Lägg till fondbedrägerier i medier på detta och jag blir tveksam.

Ni som löneväxlar, hur tänker ni? Hur mycket? Vilka fonder? Synpunkter?

Jag velar mellan att maxa löneväxlingen i något år (tror det är 10-20k som mest) för att komma åt ränta på räntaeffekten eller att sluta helt. Har inte bestämt mig.

15
Personliga ekonomiska mål / Mål: öka sparkvoten!
« skrivet: 21 mars 2018 kl. 21:32:59 »
Mitt mål är att öka min sparkvot från ca 25% (snittet de senaste två åren) till 70% under 2019. Under 2018 trappar jag långsamt upp och hoppas på framgångsrik löneförhandling när jag byter jobb i vår.

Vad är ert sparkvotsmål?

(Jag vet att det varit en debatt om sparkvot på flera bloggar. Själv definierar jag sparkvot som “delen av samtliga inkomstströmmar som hamnar i någon investeringsform som är till för att skapa ett långsiktigt ekonomiskt oberoende”. Lägg gärna till din definition i tråden!)

Sidor: [1]