Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Crazy Gang

Sidor: [1]
1
Fallstudier privatekonomi / SV: Hur gör jag nu när jag behöver köpa lägenhet
« skrivet: 11 september 2019 kl. 09:35:17 »
Min första fundering är vad är din framtida målbild: vad vill du uppnå och hur vill du och din familj leva i framtiden?

Utifrån målbilden är det ett bra steg att göra någon form av plan för hur du ska komma dit. Investeringar är ett verktyg att använda för att få pengarna att jobba för dig.

Att köpa en lägenhet är ingen investering utan konsumtion. Boende har negativt kassaflöde och kan endast generera avkastning genom värdestigning, vilket är att se som spekulation. Se därför de pengar som du lägger på en lägenhet som ett låst kapital vars värde kan fluktuera. Ett konservativt men full rimligt antagande är att boendets pris kommer utvecklas i takt med inflationen över tid.

Hur mycket kapital ni ska stoppa i boendet kan utifrån ovanstående resonemang bestämmas av ett antal faktorer:
- boendets pris
- hur stora lån ni får, har råd med och önskar ha
- vilka behov av kapital ni har i framtiden

Det enklaste sättet att inte överkonsumera boende är alltså helt enkelt att köpa billigare än vad man har råd med.

En tumregel är att belåningsgrad över 50-60% är relativt högt, även om det varit en gynnsam strategi historiskt tack vare rusande bostadspriser. Fallande bostadspriser kommer omvänt snabbt äta upp en stor del av egna kapitalet i bostaden vid hög belåning.

Angående ägandet av boendet. Om ni är gifta men för separerat ekonomi: har ni skrivit äktenskapsförord?

2
Privatekonomi / SV: Spara till barn
« skrivet: 28 augusti 2019 kl. 11:14:51 »
Vi sparar men har inget öronmärkt till barnen. Vi ändrade strategin när vi började fundera över exakt vilket behov sparandet skulle användas till. Uppstår något specifikt behov i framtiden, när barnen blir vuxna, så kommer vi kunna lösa det då. Är lite allergisk mot allmänna sanningar om vad man "måste" göra, t.ex. spara till barnen.

Hade vi däremot haft svårt att motivera oss till sparande kan pengar öronmärkta i barnens namn vara ett bra sätt för att motverka dålig spardisciplin.

Vår filosofi kan sammanfattas med att vi hellre lär dem fiska än ger dem fisk.

3
Bloggar, böcker & poddar / SV: Poddtips om stoicism
« skrivet: 27 augusti 2019 kl. 14:08:19 »
Immoderate Stoic har en kärnfull, sammanfattande och behagligt lättlyssnad podcast som gjordes för några år sedan. Utmärkt som introduktion och koncis påminnelse kring de viktigaste områdena inom stoisk filosofi.

Good Fortune podcast.

https://immoderatestoic.com/good-fortune

4
Investera / SV: (Skriftlig) finansiell plan
« skrivet: 19 augusti 2019 kl. 10:19:19 »
Tack för era inspel!

Med finansiell plan avser jag den större ekonomiska bilden - dvs. hur man vill leva, vad man behöver för att kunna uppnå det och hur man ska gå tillväga. I det sistnämnda är såklart en uttrycklig investeringsplanen en bra och viktig del.

Kanske är bäst att jag förtydligar min fråga till att gälla såväl en mer övergripande finansiell plan som en uttrycklig investeringsplan/investeringsstrategi (vilken för mig är mer av ett verktyg att använda inom ramen för den finansiella planen).


5
Investera / (Skriftlig) finansiell plan
« skrivet: 16 augusti 2019 kl. 14:13:22 »
Hej forumet!

Jag tänkte undersöka en fråga som jag stöter på väldigt sällan i svensk kontext men som är mer allmänt etablerad i många andra länder (USA t.ex.).

Förekomsten av en skriftlig finansiell plan.

Vi har skrivit lite om det här på vår sajt så jag saxar lite därifrån:

http://bramedpengar.se/blog/du-beh%C3%B6ver-en-skriftlig-finansiell-plan-2 (om någon kan påminna mig hur man hyperlänkar en text på forumet så kan jag snygga till länken  :)

Citera
Skulle du flytta in i ett hus byggt utan ritning? Skulle du åka med ett flygplan tillverkat utan konstruktionsritningar? Skulle du gå på en bro där ingen gjort hållfasthetsberäkningar?

Självklart skulle du inte det.

Märkligt då att så många lever sina finansiella liv utan någon som helst plan, eller planering för den delen.

Min erfarenhet är att det är extremt ovanligt med skriftliga finansiella planer eller ens uttalade investeringsstrategier för privata investerare. Jag uppfattar det som att mycket går på magkänsla och många beslut fattas i stunden utifrån då rådande omständigheter istället för att följa en uttalad metodik och systematik.

Jag är intresserad av era tankar och erfarenheter - stämmer min anekdotiska observation eller är folk mer planerande än vad jag uppfattat? Om inte - varför är det så? På vilka grunder väljer man isf att inte ha en plan för sin finansiella situation och sina pengar?

För egen del så har jag en skriftlig finansiell plan som genom åren har hjälpt mig mycket i att "hålla kursen" när det gått upp eller ner i portföljen.

6
Hjälpmedel / Portfolio Charts
« skrivet: 13 augusti 2019 kl. 11:37:51 »
Första inlägget.

Oerhört användbar portföljmodererare (?).

Möjliggör att back-testa tusentals olika portföljer och visualiserar på ett överskådligt sätt deras olika egenskaper och hur de betett sig under historiska omständigheter. Alla tänkbara tillgångsklasser och flertal valutor. Välskrivna och ödmjukt hållna fördjupningsartiklar och kommentarer. Trycker mycket på värdet av diversifiering och en strategisk tillgångsallokering.

Ingenting för dig som tror att du kan slå marknaden genom att köpa enskilda aktier alltså... :)

https://portfoliocharts.com/

7
Välkommen och börja här! / SV: Säg hej och presentera dig själv!
« skrivet: 13 augusti 2019 kl. 11:22:45 »
Hej forumet!

Snart 40 årig trebarnsfar. Gift och bor i Stockhoms län.

Min fru och jag skapade en mer uttrycklig plan och gjorde några större prioriteringar i samband med det för ca fem år sedan.

Tidigare anställd i finansbranschen. Avslutade anställningen 2015 som ett steg i att få en bättre balans mellan arbete och familj. Fru jobbar numer deltid.

Har under åren filat på ett sätt att försöka ge tillbaka och har nu startat initiativet bramedpengar.se. Tanken är att kopplat till sajten dra igång en stiftelse vars målsättning är att verka för finansiell folkbildning, hjälpa människor som vill bli bra med pengar helt enkelt.

I dagsläget drivs initiativet av några vänner med gemensamt intresse för den här frågan. Vi har lagt över 5.000 timmar på research inom olika områden som berör pengar och ambitionen är att sammanfatta ner detta till information och verktyg som fler kan ta del av. Gratis. Att få kunskap kring pengar är för oss en demokratisk rättighet.

Alla feedback och idéer tas tacksamt emot. Vill du vara med och engagera dig så hör av dig! Vi uppdaterar sajten löpande med nytt material utifrån vad vi känner för.

Ser fram emot att utbyta erfarenheter och tankar dels kring pengar men framförallt sådant som gör livet viktigt och meningsfullt.

Sidor: [1]