Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Trendsökaren

Sidor: [1] 2 3 ... 11
1
Do it yourself / SV: Odling, trädgård, balkong m
« skrivet: Idag kl. 00:36:33 »
Oj, det lät ju inte som en modern kommunal förvaltning.

Ta och kontrollera om det inte finns möjlighet att söka dispans för att ta hand om matavfallet själv. Om det inte finns så går du över till att påverka. Alltså maila till politikerna i tekniska nämnden eller motsvarande om att de måste införa ett system för dispans för att slippa det bruna kärlet.

Bästa hälsningar


2
Investera / SV: Solel
« skrivet: 19 november 2019 kl. 12:00:30 »
Jo, det kan ju vara klokt och försiktigt att resonera som du gör.

Mitt tak av betongpannor är relativt nytt.

Nu har jag precis börjat producera egen el.  Det är mulet här. Jag har den minsta anläggningen som leverantören rekommenderar. Den är på 14 helsvarta paneler och det är också 14 optimerade installerade.

Nu har man varit och bytt ut elmätaren till en som håller koll på vad jag köper och säljer.  Har ännu inte fått ett avtal om att få betalt för det som säljs. Men betalar inte för det egenproducerade vi nu använder inklusive energiskatt, moms och nätbolagets överföringsavgift.

En sådan här mulen dag mitt i november verkar min produktion mitt på dagen var mellan 60 - 90 watt.
Sedan blir det ju annorlunda när solen lyser och står högre.

Det som nu återstår är att få ett nummer av nätägaren Ellevio som jag sedan skall ge till min elleverantör. Då får jag ett avtal om att få betalt för ström  som jag leverera ut till nätet.

En extra sak med solpanelerna är att de kan minska värmen i Torpet under sommaren.  Jag gillar inte när det är varmt på nätterna. Så jag har ju på värmepumpen som blir en kylpump. Får se hur detta blir nästa sommar.

Min årliga förbrukning är just nu något mer än den jag kommer få av solpanelerna. Därför är planen att göra lite isoleringsarbete.


3
Investera / SV: Utdelningsaktier
« skrivet: 18 november 2019 kl. 17:15:03 »
Sålt SSAB och köpt Doro för slanten med avsikt att söka överleva ett tag.

Alla vet nog att Doro är en enkel typ av mobiltelefon.

Sista rapporten Finns detlite framgång i och  så kan man kanske ana något.

Det är en aktie som är gemensam med sonens portfölj.

Vad kan anas eventuellt.
- man har ny försäljningschef
- man har en ny serie telefoner som säljs över världen.
- man har påbörjat en resa till tjänsteföretag inom omsorg/vård
- man har köpt in sig i England.

Jo jo en amatörs betraktelse

...........
Generic sweden har gjort en kursreaktion idag som man kan skaka huvudet åt. Missade ju köpa innan rapport trots rekommendation. Men sedan köp upp 30 % :o. Lyckades igår köpa en post när daytraderna tog en kaffepaus.


Snart skingras dimmorna efter daytraderna och andra mera spekulativa agenter. Det här en extremt liten aktie. Vad eventuella analytiker kommer att skriva är också avgörande både på sikt och närtid. Hoppas på förstånd.

Nu är vi inne i detta. Tänkt på lite sikt. Så bara att hålla i mössan.


4
Investera / SV: Solel
« skrivet: 18 november 2019 kl. 15:02:56 »
Jag kan förstå ditt dilemma. Restvärdet vid en försäljning om 10 år är ju svår att bedöma eller det är en bedömning som kan göras.


Själv räknar jag på ett annat sätt. Alltså vi betalar cash och får en viss mindre avkastning när elräkningen skall betalas. Ungefär som en utdelningsaktie. Blir faktiskt lite tryggare av denna tanke genom att jag så att säga får en mindre avkastning regelbundet som är oberoende av vad som händer i världen..

Jag har också börjat isolera på vinden och tanken är att fortsätta med golvet sedan. Kan inte gör isoleringen på alla ytor men kommer ändå få ner förbrukningen något.

Driftkostnaderna för Torpet kommer bli suveränt låga. Det blir i princip försäkringen, nätkostnad, avgiften för delad soptunna samt ett abonnemang för wi-fi. Det senare ingår i vårt familjeabonnemang med obegränsad surt. Totalt 600 kr för två telefoner och wi-fi allt med obegränsad surf. Men det är ju ett enkelt boende och kommer dra vissa underhållskostnader beroende på ambitionerna.

Försäljningsvärdet för Torpet är inte riktigt högintressant för oss. Värdet finns mera i tomten än huset som är i strandskyddat område. Vi avser just nu inte sälja mer än när ålder, hustruns/min död eller sjukdom tvingar oss till detta. Värdet ingår i en upplevelse av viss förmögenhet som kan ge ett visst skydd.

Man vet ju inte helt säkert hur länge vi har kvar Torpet. Om 20 år är hustrun 90 år.


...........

IGMR, du och din familj tillhör ju med din livsstil en av de mera klimatvänliga i Sverige.
Det är möjligt att du har gjort vad ni kan för att få ner kostnaderna för el, fjärrvärme och vatten. Annars är det ett alternativ för att få ner kostnader och miljöpåverkan.
5
Investera / SV: Utdelningsaktier
« skrivet: 17 november 2019 kl. 11:38:02 »
Det verkar som det är ett kraftigt ökat antal besökare till detta forum. Jag vet inte orsaken till detta. Jag kan inte utläsa statistiken. Denna  tråd har fått mera besök. Jag har tyvärr av okänd anledning fått en annan relativt populär tråd stängd.

Men jag kommer antagligen skriva och kommentera något även fortsättningsvis. Möjligtvis justera titeln på denna tråd lite.

Om man vill att detta fora skall klara sig i ett alldeles för brötigt internet så behövs mera skribenter och sådana som vågar fråga och ge sina kommentarer. Ta livet både lättsamt och allvarligt.

Min drivkraft är miljöfrågorna och samtidigt mina behov att leva ett bra liv tillsammans med mina närmaste och ett antal nära vänner samt min och familjens hund samt om möjligt ha intressnanta uppdrag.
............

Man kan med rätta diskutera detta med utdelnings- kontra tillväxtaktier som här:
https://hernhag.se/

Själv sä är jag alldeles för bunden till konceptet tillväxt för att bortse från detta. Finns det tillväxt i rimligt värdesatta aktier.?

Några sådana exempel har jag nog fångat upp i Nobina och Nordic Waterproofing.

En aktie som sista veckorna efter köp gått bra är Vestas Wind. Denna har dock högre värdering med ett P/E tal på 26 och direktavkastning på 1,2 %.

Det finns tillväxt och värdeökningar även i högt värderade bolag som typ Nibe.
Rapport och så ökar aktien med 2 %.
..............

Jag började med aktier samtidigt med sonen som arbetat med rådgivning m m till bolag i säljfrågor.

Han är helt uppenbart mera noggrann än vad jag är och gör egna grundliga analyser samt värderar affärsidé, ledarskap. marknad m m. Detta av bolag som är små. Tyvärr har jag nog inte riktigt varit lyhörd tillräckligt och missat en del idéer som senast Generic. Skämskudde på. Köpte dock under en dipp under rapportdagen och ligger åtminstone plus. P/E talet är 19 och direktavkastningen 2,1 %.

Mitt  sökande har dock focus på rimligt värderade bolag och i bolag som i vid mening inte skadar klimatet samt där man kan tro att tillväxt kan ske.

Generic är en typ av bolag som säljer olika typer av tjänster. Det verkar som att ju mera de säljer så ökar marginalerna på bra sätt. Så sker ju inte per automatik i alla bolag eller så är marginaltillväxten lägre eller så ökar inte försäljningen. Ett bolag som säljer konsulttid har svårare att öka marginalen utan måste anställa fler konsulter. Lite ytliga reflektioner.

Nästa vecka skall jag pröva några idéer ock kanske avsluta några andra.

Ett bolag som jag har och vars kurs utvecklats negativt är Neste. Jag behåller dock denna.

........

6
Do it yourself / SV: Göra eget vin
« skrivet: 17 november 2019 kl. 09:50:01 »
Nu handlar detta mera om att på ett hedersamt sätt använda 11 liter egenproducerat vitt vin. I grunden lite vresigt i smaken.

Jag har tidigare roat mig med att förstå hur man balanserar drinkar alltså hur man får till balansen mellan surt, sött, bittert och eventuellt salt. Så mitt söta plommonvin dricks aldrig oblandat utan är en ingrediens.

Jag har inte ännu fått till min glögg. Behövs mera kryddor inklusive apelsinsmak eventuellt mera sötma. Skall försöka fixa det idag. Köpt pomeransskal, stjärnanis, kanel och kardemumma.

Det hade varit ett bättre vin från början om jag haft i vatten när jag jäste vinet.  Man lär sig hela tiden.

7
Investera / SV: Utdelningsaktier
« skrivet: 15 november 2019 kl. 10:30:37 »
Det minsta innehavet laxbolaget Movement som jag haft några dagar har av amerikanska myndigheter blivit anklagad för kartellbildning med andra laxproducenter. Detta avvisas av bolagen.

Aktien ner och jag realiserar förlusten. Värre blev det för SEB som jag sålt tidigare. Lite nött i kanten blev det för Investor. Men den behålls.

I stort sett har alla mina innehav ökat idag vilket dock inte innebär att de är värda att äga på sikt. Mitt bästa innehav är fortfarande Vestas Wind följt av taktäckarbolaget Nordic Waterproofing. Det är ett avdelning billigare bolagen på börsen enligt sonen


Tyvärr har jag igår lyssnat på honom för dåligt. Han talade om Generic. Idag upp 9 % efter dagens rapport. Efter att daytraderna lämnat så köpte jag in mig i en lågpunkt.

Vi får se vad som händer och sker. Den sista är dock ingen utdelningsaktie.


8
Investera / Solel
« skrivet: 15 november 2019 kl. 07:45:53 »
Tråden om som  har försvunnit. Startar om den men kommer inte att skriva om den från början. Jag och min granne på ön har gjort en mindre och gemensam upphandling av två anläggningar. Hans anläggning blir på över 30 paneler och jag skaffar mig en liten på 14 paneler.

Våra paneler fästs på läkten som bär betongpannorna. Man slipar bort lite material på pannorna så att fästet får plats utan att lyfta pannan. Så går inte att göra om man har lertegel. Det spricker.

Om det gäller platta plåttak klämmer man fast fästet i falsen. Man borrar inte håll i ert sådant tak. Gäller det ett veckat plåttak skruvar man fast fästet i upphöjningen och använder en packning av gummi för att göra det tätt.

Om det gäller ett papptak så skruvas också fästet fast direkt i taket. Man täcker dock fästet med material. Detta är ett så kallat hett arbete,

Så har de som gjort arbetet hos mig berättat.
...........

Min anläggning är i princip klar. Det som måste göras är att nätägaren måste byta elmätare. Detta betalar inte vi. Alla mätare i Sverige kommer att bytas.

Sedan är det att anmäla till elleverantören meddela att vi har en solelsanläggning. Man får då ett speciellt abonnemang som gör att vi får betalt för den el som vi levererar till nätet.

Grannen har igång sin anläggning men jag är inte i Torpet. Hustrun arbetar och jag måste också vara i stan. Så hoppas på nästa vecka.

.............

En liten solelsanläggning är inte en högavkastande sak. Men vi får viss avkastning.
Det obelånade Torpet kommer att få mycket låga driftskostnaderkostnader. Vi kommer att betala för den fasta nätkostnaden, lite el samt försäkring och för en delad ”soptunna.

Dock återstår det lite isoleringsarbetet på tak och golv. Gjort lite på vinden men fortsätter nästa är.


9
Investera / SV: Utdelningsaktier, hållbarhet m m
« skrivet: 14 november 2019 kl. 08:47:52 »
ESG är en förkortning som används oftare idag. Det handlar om hållbarhet gällande sociala frågor och miljö samt styrning. Styrning tänker man kanske inte på som en helt avgörande fråga. Här ett sevärt inslag på Börslunch kring detta.

https://www.efn.se/bors-finans/borslunch-12-nov-2019/

Gjorde en jämförelse mellan Investor och index vilket ju verkar bli till fördel för Investor som ju också har en kraftig fördel mot en indexfond och det är att de styr mot både ekonomi och klimatfrågor. 42 % av de noterade bolag som de äger har utgett sig att följa Parisavtalet.

https://www.efn.se/bors-finans/borslunch-12-nov-2019/

Ca 15 % av portföljen med aktier som vi har är Investor. Just nu alltså.

...........

Detta är inget råd. Jag anser på djupet att man måste ta investeringsbeslut utifrån sina egna förutsättningar..

10
Investera / SV: Utdelningsaktier
« skrivet: 13 november 2019 kl. 10:44:58 »
Gjort några ändringar i portföljen.

Bl a sålt kycklingbolaget Scandi Standard som stått och stampat. Läste på Placera en analys också. Det har gått ihop men inte gett något.

Nu istället en annan aktie inom sektorn mat vilket nu blev laxbolaget Mowi. Det har en hög direktavkastning på 4,6 %. Jagvill nu inte enbart gå på hög utdelning utan också försöka få kursutveckling.

Idag är det rekyl nedåt på börsen vilket ju närmast är nödvändigt. Eftersom portföljen är mycket ny vill jag dock inte att jag totalt sett blir negativ. Skyddet är just nu de tre aktierna som gått bäst vilket är Nobina, Vestas Wind och Nordic Waterproofing.

Volvo såldes igår. Idag köptes istället ståltillverkaren SSAB B. De är en av Sveriges största användare av kol. Men de har redan börjat effektivisera processerna och har seriösa planer på att fasa ut kolet med helt ny process kallad Hybrit.

11
Do it yourself / SV: Göra eget vin
« skrivet: 11 november 2019 kl. 20:03:19 »
Intressant! Men skulle viklja veta om blåbärs/svartvinbärs/rödavinbärsvinet är torrt eller sött.

Varför inte ge ditt recept på glögg. Jag är nyfiken.

Jag använder jäshink och skakar nmed kokande vatten samt kokar smådelarna.

En bra tanke med glögg. Nu har jag ju vitt vin från ön och hittar ett recept baserat på vitt vin

https://www.santamariaworld.com/se/recept/vit-glogg-med-kanel-kardemumma-och-apelsin/

Nu har jag inte kryddorna på plats eller apelsinen Men provar med en skvätt Cointreau. Detta blir farligt gott.

Behöver en bra present till mina närmaste grannar på ön.  Jag har fått ved, reglar och del i en badbrygga utan att betala :). Så en glögg med lokal bas vore en bra julgåva.


12
Investera / SV: Utdelningsaktierånger
« skrivet: 11 november 2019 kl. 16:22:02 »
Hade idag funderingar av olika skäl att sluta skriva på forat. Men det tycks av okänd anledning vara ett ökat antal besökande. Det kanske blir fler skribenter.
........

Läste på en blogg ett seriöst inlägg om hållbart sparande. En gedigen genomgång.

Sedan blir det någon som skriver om att han (? ) att FN är korrupt och att han minsann sparar för att tjäna pengar.

Nu är det inte så att det alltid går att tjäna pengar på trender och det kan vara svårt. När Obamacare genomfördes så tjänade jag pengar på denna trend, typ men andra gånger är det svårare.

Nu är det så att hållbarhet med hög sannolikhet blir en ny trend. Pengarna skramlar dock inte in på ett självklart sätt. Bolag kan misslyckas o s v. JagVi har ju bara ägt aktier ett kortare tag eftersom jag tänkt bort bolagsrisken i trendspanande. Jag har också haft inslag av ränta samt globalt.

........

Det här är inga råd utan en ögonblicksbild av de positiva inslagen. Första köpet i byggandet av en aktieportfölj gjordes för en månad sedan. Sedan stegvis byggt ut med nya bolag samt kompletterande köp.

OMXS30 är just nu idag ner - 0,6.

Mitt absolut största innehav Nobina med kompletterande köp har ökat i genomsnitt över 8 % och idag ökat med ca 3,6 %.

Vestas  har jag ökat idag och har efter detta en genomsnittlig ökning på 10 %  varav 0,5 % idag.

Knowit har jag kompletterat i morse och har genomsnittligt ökat 4,2 % varav 0,8 idag.

Nordic Waterproofing har ökat med 11 % varav 0,8 idag.

Lilla bekymret kycklingabolaget Scandi Standard har idag ökat med 2,5 men har gått svagt men plus.

Stora Enso förvånar mig och är kompletterat idag och har efter detta ökat med 4,1 i genomsnitt varav 0,9 idag.

.......
Klart att det finns aktier som haft det något tuffare i varierande grad  som Neste, Volvo, Bosjö, ABB och Essity. Men inget som kan jämföras med det positiva.

Observera att detta bara är en ögonblicksbild.

..........13
Privatekonomi / SV: Inkomstens storlek och klimatet
« skrivet: 10 november 2019 kl. 10:16:26 »
SCB:s senaste statistik visar att utsläppen av växthusgaser ökar.
https://svenskafire.se/Themes/default/images/collapse.gif

En del sköter sig mycket väl som transportnäringen och tillverkare av el och värme har kraftiga minskningar. Det som sticker ut mest i ökade utsläpp är offentlig förvaltning och hushållen. Observera att man måste ta siffrorna med en viss försiktighet men detta tål en del reflektion. Stolt är jag själv dock att det bolag där jag har uppdrag i tillhör de absolut bästa i klassen vilket i och för sig tagit många år att bli. Som litet hushåll har vi varje år lyckats både förbilliga driften samt också bli helt fossilfria med undantag av vår Klippo.

I Stockholm har det åratals verkat som utsläppen på Hornsgatan är världens centrum men läser i veckan att Stockholm inte ens har en sopsortering värt namnet. Det är en del år sedan jag till några tjänstemän påpekat direkta negativa felaktigheter om det fossilfria bränslet HVO som de skrev om på sin hemsida. Nu struntar jag definitivt inte i utsläpp av partiklar utan tvärtom. Men det behövs inte ineffektiva åtgärder som zoner för vissa bilar. Effektivt och billigt är det att elektrifiera bussar och transporter inklusive taxi. Detta kan politiken styra över genom upphandling och idag blir det inte dyrare.

Professorn i miljöekonomi Thomas Sterner gav i veckan en bra kommentar till Borås ambitioner att alla utsläpp inom kommunen skulle minska 16 % årligen. Tomas påpekade med ett litet försiktigt leende att de nog skulle fokusera på sin egen verksamhet. Någon intervjuad boråsare trodde att nu skulle det bli bistra tider. Grejen är att släppa ut mindre inte leder till fattigdom utan rätt utfört blir kostnaderna lägre eller oförändrade totalt sett och gör läxan där man kan påverka. Detta är dilemmat genom att konsumtionsutrymme kan öka eller eventuellt sparutrymmet kan öka. Men det senare är nog inte det vanligaste.


Igår var jag på barnkalas. När jag gicjk igenom det relativt nybyggda bostadsområdet var det bara SUVar framför husen. Suck.


 

14
Do it yourself / SV: Göra eget vin
« skrivet: 9 november 2019 kl. 12:43:45 »
 :). Enklare  kan det ju inte göras.

Efter ett misslyckande förra året att göra mitt första egna röda vin så har jag blivit mera försiktig. Det var inte kul att hälla ut 25 liter i komposten.

Men vildjäsning kommer jag nog prova.

Vin på svarta vinbär finns som idé. Har satt två nya buskar men de är för små att ge något. Jag tänker mig gärna sådant för att blanda med vitt vin eller något bubbel. Mitt plommonvin blandas med vitt vin till en välkomstdrink, typ.

Mitt första torra vin är än så länge mitt första vita vin dock gjort på blå druvor. Det är dock nu något för torrt. Kan behöva någon liten sötma men inte mer än ett vanligt vitt vin. Dock rädd för efterjäsning eftersom jag inte maxat alkoholhalten.

Kommer dock prova det som blandning till mitt plommonvin.

Eget vin är utmärkta presenter.

Något annat vin som du gjort eller har som idé?


15
Investera / SV: Utdelningsaktier
« skrivet: 9 november 2019 kl. 10:32:29 »
Eftersom ingen annan reflekterar kring det jag skriver så några försök till klargörande.

Jag har gett ett eget förenklat exempel på investeringsstil. Det är varken i sig sämre eller bättre än annat. Man är så att säga på intet sätt en sämre eller bättre människa beroende på sin investeringsstil  möjligtvis en bättre eller sämre investerare. Det senare kan dock bara förstås utifrån vad som man själv vill uppnå.

https://finanskursen.se/investeringsstil/

Att ha ett stråk av hållbarhet i portföljen passar mig/hustrun och som också passar mig som trendsökare eftersom trenden kan skydda investeringen. Så länge som man inte är inne i en bubbla.

 Så man kan hitta sin egen stil.

Min är påverkad av ”modern portföljteori”
...........


FIRE verkar åtminstone delvis vara ett koncept lite baserat på tumregler. Detta behöver inte vara fel men kanske enligt mening inte alltid optimalt. Exempelvis så är det väldokumenterat att småbolag som kollektiv utvecklar sin kursbättre än index med större bolag. Placera belyser detta här.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/11/06/placeras-svenskas-smabolagsfavorit.plc.html

Fördelen med indexfonder är att steget till aktier är så lågt som det kan bli.
................

Är hållbart sparande ett sätt att påverka?

Det jag kan säga är att det är hur vi lever, arbetar och styr som är avgörande.

Kan styrningen påverkas av hur vi sparar?

.........
Jag råkar veta att Solnamannen sysslat med lite småbolag i en separat portfölj.  Kanske erfarenheter?

Sidor: [1] 2 3 ... 11