Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - mrFIRE

Sidor: [1] 2 3 ... 18
1
Investera / Keep calm and...
« skrivet: 14 mars 2020 kl. 08:35:52 »

2
Information & FAQ / SV: Förbättringsförslag
« skrivet: 8 oktober 2019 kl. 08:12:02 »
Hej på er. Aktiviteten här har gått ner och jag vill försynt fråga om MrFIRE+MrsFIRE fortfarande är kvar och administrerar sidan? Längesedan inlogg. Jag gillar forumet och speciellt eftersom man slipper sociala medier. Är gärna med och sprider ordet och försöker få mina bloggkollegor att göra detsamma. VIll dock bara veta att läsarna kommer till ett aktivt forum.

Hej!
Sedan tidigt i våras har vi varit tvungna att skära ner på allt som inte varit direkt livsnödvändigt detta har gjort att aktiviteten på forumet/bloggar varit nästan obefintligt. Förhoppningen har däremot hela tiden varit att det fortsätter leva här och har med glädje sett att det emellanåt tillkommit nya medlemmar och att det skrivs inlägg. Förhoppningen är också att vi skall hitta tid för att öka aktiviteten igen och det finns absolut inga planer på att stänga forumet. Bedömningen just nu är att forumet inte kräver allt för mycket admin utan klarar sig ändå men vi håller naturligtvis ett vakande öga på om det skulle behövas. Ni får naturligtvis hemskt gärna sprida ordet om forumet och vi tackar ödmjukast för omtanken!

Väl mött,
Mr & Mrs Fire


3
Privatekonomi / Belopp tjänstepension, vad är rimligt?
« skrivet: 24 mars 2019 kl. 18:00:00 »
Uppar denna:
När man loggar in på minpension.se så kan man där se ett belopp på den totalt intjänade pensionen. Detta belopp antar jag sen ligger till grund för mycket pension man får utbetalt. Men själva beloppet säger mig ingenting, jag har inga referensramar, vilken nivå bör man ligga på vid t.ex 30, 40 och 50 år ålder? Har det någon betydelse?

Jag är 30+ och har strax över 300k i intjänad tjänstepension, är det bra? Vad har ni andra i relation till er ålder? Vad bör man ha eller rättare sagt vad är rimligt?

4
Do it yourself / SV: Hemlarm
« skrivet: 24 mars 2019 kl. 17:58:42 »
Nä jag är mer av den åsikten att risken att någon skulle kolla på just våra kameror för nöjes skull är extremt minimal. Dom har nog fullt upp att göra på larmcentralen med bara larmen som kommer in. Sen kan man ju hoppas att det är omöjligt för dom anställda att kolla kameror som inte larmar.

Andra än larmfiman kanske skaffar sig åtkomst till kameran....  :o

5
Privatekonomi / SV: Klassiker: Ärvt pengar, vad göra?
« skrivet: 24 mars 2019 kl. 17:57:25 »
Tack för tipset!

Att sitta och vänta på dippen hade nog inte varit aktuellt oavsett för jag kommer ändå inte ha en aning om när den inträffar. Bra dock att veta att det ändå inte nödvändigtvis är det bästa. Att skicka in allt på en gång känns fel och som du säger; man vill inte vara den som råkar köpa på toppen. Överlag är jag nöjd så länge våra investeringar presterar genomsnitt och jag vill helst försöka undvika all form av slump och tur o.s.v.
Beloppets storlek har en hel del betydelse och utifrån vårt fall nu så är det egentligen såpass litet i förhållande till annat så det skulle bara kunna gå rakt in.
Lutar helt klart åt månadssparande under 1-2 år.

6
Do it yourself / SV: Hemlarm
« skrivet: 22 mars 2019 kl. 09:13:27 »
Vi har inte fått några falsklarm mer än när jag har glömt av att stänga av larmet och gått in i en kamera....
Om det börjar brinna så larmar en rökdetektor till larmtjänsten. Dom tittar på kameran och ringer mig. Ser dom rök/eld så ringer dom dit räddningstjänsten direkt.

Är det inte läskigt att ha en kamera i hemmet som en larmtjänst har tillgång till? Själv har jag t.o.m. tejpat över den inbyggda webkameran på min dator som avinstallerat drivrutinerna. Foliehatt.  ;D

7
Privatekonomi / SV: Klassiker: Ärvt pengar, vad göra?
« skrivet: 22 mars 2019 kl. 09:11:16 »
Ja så lustigt!  :)
Vet ju vad matematiken säger, men det är ändå svårt att bara dunka in allt på börsen.
50/50 lösningen på börsen/amortera tror jag på för oavsett vad som händer så kan man inte ångra sig.
Amorteringen har jag dessutom nytta av direkt idag i form av en lägre månadskostnad, investeringen är extremt långsiktig och inget som gynnar mig nu.
Sen är då frågan hur de 50% skall in på marknaden, ska man våga slänga in allt direkt eller under 1 år typ månadsspara in det?

8
Privatekonomi / Klassiker: Ärvt pengar, vad göra?
« skrivet: 19 mars 2019 kl. 09:29:42 »
Vi kommer inom kort ärva en summa pengar och ställs då inför den klassiska frågan: Hur hantera ärvda pengar som har ett känslomässigt värde? Investera allt på samma gång eller sprida ut det?
Frågan är också om allt verkligen skall in på börsen?

Troligtvis kommer hälften gå till amortering och hälften till börsen för att sprida risken och inte satsa allt på ett kort. Lite fegt kanske men någon som har bättre förslag? Skulle kunna betala av studielån med men det är inte ekonomiskt försvarbart även om känslan hade vart skön. Tacksam för input!

9
Filosofi & Personlig utveckling / SV: Ikigai
« skrivet: 19 mars 2019 kl. 09:20:07 »
"Alla vill till himmelen men få vill ju dö, man vill kamma in vinning men sår inga frön. Man vill ha sin bit av kakan - man vill äta den med, folk vill ta tillbaka men vägrar att ge" -Tumbuktu

Du har bra svar på mycket du  :)
Det största problemet som jag märkt är att de flesta inte har en aning om hur de skall investera så de konsumerar istället eller i bästa fall amorterar. Hur kommer man runt det? Är väl iofs en helt annan tråd...

10
Do it yourself / SV: Hemlarm
« skrivet: 19 mars 2019 kl. 09:18:12 »
Vårt problem är att brandkåren har ca 40 minuter till oss, polisen lite mer. Så funderar på hur mycket värt det är att ha direktuppkoppling, kanske ska vi nöja oss med sirenen och koppling till våra telefoner?

Det absolut viktigaste måste väl ändå vara att när larmet går så ska det föra ett sånt oväsen att det blir omöjligt att vara kvar inne?

11
Do it yourself / SV: Vad är egentligen värt att odla själv?
« skrivet: 18 mars 2019 kl. 09:36:19 »
Haha, nu ska vi inte rekommendera någon att vara olaglig här men ja. Det kan garanterat vara värt att odla själv  :D

12
Do it yourself / SV: Hemlarm
« skrivet: 18 mars 2019 kl. 09:34:18 »
...Vi vill väl framförallt ha det för om det skulle börja brinna så kommer räddningstjänsten komma på en gång och det finns chans att rädda mycket av det vi äger.
Är det direktkopplat till räddningstjänsten? Hur funkar det vid t.ex. falsklarm? Låter ju annars som en bra funktion som troligtvis inte går att ordna om man sätter ihop ett system själv.

Så jag började titta på att bygga eget larm men det var inte så lätt att ersätta det jag redan har utan att lägga ut stora summor eller vara duktig på programmering vad jag kunde hitta, så jag la ner det. Istället ringde jag till Sector och påtalade att jag tyckte det var dyrt och funderade på att byta till eget larm och då sänkte dom månadskostnaden till 330kr/mån. Känndes som en bra deal framöver tills jag hittar ett bättre alternativ iaf. :)
Gött jobbat! Tänk att det kan löna sig så att ringa och gnälla lite  :)
Ja lite programmering-skills kan säkert behövas men de jag har snackat med så ska det inte vara allt för blodigt.

13
Filosofi & Personlig utveckling / SV: Ikigai
« skrivet: 18 mars 2019 kl. 09:26:37 »
Nu skrev jag inte att jag tror att det är så, jag skrev att jag tror att det finns en risk att det är så för en del individer. Precis som jag skriver ovan så tror jag att allt handlar om "anfallsvinkel". Jag tror i själva verket att om du tar sikte på och uppnår "ikigai", känner harmoni, balans och glädje och oftast lyckas vara i stunden... Så är en slags bieffekt av det en låg konsumtionskvot (förutsatt att man har en OK inkomst). Skillnaden kan tyckas vara subtil, men det jag beskriver är inte en jägare som är på jakt efter en sparkvot; utan en harmonisk, nöjd och glad människa i balans som är i nuet.
Ja ok, anfallsvinkeln är grymt viktig och du visar varför på ett extremt bra sätt här. Hoppas fler läser denna tråden och "ikigai". Personligen har jag inte sett det så välformulerat innan även om tankarna funnits där.

Du har långt högre tilltro till dina medmänniskors förmåga att utmana "instant gratification" än undertecknad, det är tydligt det. Men visst, om en större del av befolkningen gav sig ut på jakt efter "FIRE" enkom med det mentala siktet inställt på hur bra livet kommer vara när man nått målet - så skulle det bara vara ännu ett av dessa bytesdjur som folk jagar och känner sig misslyckade när de inte lyckas fånga - eller tomma när de lyckas fånga det och inser hur mycket energi och tid de lagt för att uppnå det. Det fortsätter bara att bidra till trängsel på psykakuten och hög konsumtion av lyckopiller.
Haha nej, jag tror vi har ungefär samma tilltro. Jag menade mest att spekulera kring OM det skulle bli mainstream vilket jag absolut inte tror. Märker dock att det finns många i ens närhet som går i samma tankar men som tyvärr inte orkat göra jobbet än och undersöka möjligheterna. Något som framförallt slår mig är oförmågan att förstå att tid = pengar trots att det inte kan blir tydligare när man går till jobbet varje dag.
Ska bli intressant att se t.ex hur det här forumet växer över tid och hur det påverkas av en börskrasch, höjda räntor, sämre tider o.s.v. Ska även bli intressant att se hur man själv reagerar vid nämnda händelser  :)

Jag skänker lite pengar till välgörande ändamål ungefär en gång i månaden. Ingen förmögenhet, men lite mer än växelpengar. Jag kan medge att det för mig mest av allt (men inte bara) är ett psykologiskt spel med mig själv. Jag använder detta som en metod att ständigt påminna den simpla lilla jägaren/samlaren där inne att han har mer än han behöver. Och träna honom att känna tacksamhet inför detta faktum.
Smart! Den påminnelsen behöver vi alla då och då.

14
Privatekonomi / FLYTTAD: Vad är egentligen värt att odla själv?
« skrivet: 17 mars 2019 kl. 10:32:58 »

15
Do it yourself / Hemlarm
« skrivet: 17 mars 2019 kl. 10:29:53 »
Ifrågasatte LinneaH för hennes abonnemang på hemlarm för ca 450 kr/mån här: https://svenskafire.se/index.php?topic=143.0
Detta känns ju som att man verkligen inte får värdet för det man betalar. Det är väl främst dekalen man behöver? Eller har jag fel?

Vad jag förstått så kan man dessutom relativt enkelt sätta ihop ett eget larm själv för bara några tusenlappar.
Även med uppkoppling till mobilen om man vill ha det. Någon som provat att bygga själv?
Annars får jag återkomma i den här tråden den dagen jag skaffar villa för då tänkte jag prova. Nått månadsabonnemang är det iaf inte tal om. :)

Sidor: [1] 2 3 ... 18