Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Frilosofen

Sidor: [1] 2 3 ... 5
1
"Let the winners run and cut the losses short"

vs.

"Buy cheap, sell high"

Håller med dig, har själv funderat mycket kring denna paradox. Landar alltid i att det är ingen idé att försöka och istället köpa index och slippa dessa grubblerier.

2
Privatekonomi / SV: Spara till barn
« skrivet: 10 januari 2019 kl. 16:07:32 »
Ja precis!
Vi har satt ISK-kontot i mitt namn för att undvika just automatiskt övertagande vid 18-årsdagen. Planen är också att om vi får fler barn så sparar vi på samma ISK-konto till samtliga barn. När det sen långt framöver kommer bli dags för utdelning så sköter vi det precis som vi vill och kan enkelt göra det rättvist till alla barn.

Såhär sparar jag till syskonbarn och planerar att göra för mina egna framtida barn. Känns helt klart som det bästa alternativ för mig.

3
Personliga ekonomiska mål / SV: Mål: öka sparkvoten!
« skrivet: 10 januari 2019 kl. 16:04:10 »
För att återkoppla lite så tänkte jag uppdatera med hur året gått för mig. Dessvärre når jag inte målet utan snubblar på snöret med en sparkvot på 69,7%. Orsaker härleder jag till kostnader i samband med en flytt och något dyrare semester än planerat. Jag är ändå nöjd att jag har sparat 227k av 326k skattade lönekronor. Och därav levt på mindre än 100k på helåret!

För nästa år behåller jag samma mål, 70%, och i och med att vi inte planerar flytta och lönen fått sig en liten bump uppåt så är jag mycket hoppfull inför 2019.

Önskar även er alla ett gott nytt år! Hoppas att forumet fröjdas under 2019.

Rackarns nära! Helt grymt bra jobbat ändå! Själv kommer jag aldrig komma i närheten av den kvoten.
Ska bli väldigt spännande att se vad du landar på för 2019 sen också!

Ska ta en funderare på vad jag själv har för ekonomiska mål för 2019. Blir knepigt p.g.a. mycket föräldraledighet. Basmålet på 5000 /mån ligger dock kvar.

Tack!

Jag har ju planer att inom några år, max 5-7, själv skaffa barn och ser med stor tillförsikt på detta och kostnaderna detta medför på ännu längre sikt. Därför tror jag att dessa hundår kan gagna mig väl i framtiden. Jag har en idé om att jag vill kunna nyttja min rätt att arbeta 75% efter att jag är tillbaka från planerade 2 längre föräldraledigheter.


4
Personliga ekonomiska mål / SV: Mål: öka sparkvoten!
« skrivet: 31 december 2018 kl. 15:53:46 »
Började föra statistik i januari 2017, den månaden hade jag ca 20%. Successivt trappades det upp under året för att sluta på ett snitt precis över 50% vilket jag även satte som mål under sommaren.

I år har jag som mål att nå över 70%, just nu ligger jag på knappa 74%, så det ska nog gå vägen :)

Målet är att hålla den så hög som möjligt utan att tumma för mycket på livskvaliteten. Detta blir ju en balansgång och kommer såklart även variera något över årstiderna. Betydligt enklare att leva snålt under höst och vinter när man bara vill ligga inne och mysa än under sommaren då det är roligare att vara ute och hitta på diverse.


För att återkoppla lite så tänkte jag uppdatera med hur året gått för mig. Dessvärre når jag inte målet utan snubblar på snöret med en sparkvot på 69,7%. Orsaker härleder jag till kostnader i samband med en flytt och något dyrare semester än planerat. Jag är ändå nöjd att jag har sparat 227k av 326k skattade lönekronor. Och därav levt på mindre än 100k på helåret!

För nästa år behåller jag samma mål, 70%, och i och med att vi inte planerar flytta och lönen fått sig en liten bump uppåt så är jag mycket hoppfull inför 2019.

Önskar även er alla ett gott nytt år! Hoppas att forumet fröjdas under 2019.

~Frilosofen

5
Övrigt & Off topic / SV: Dippen!
« skrivet: 18 december 2018 kl. 13:27:58 »
En till som befinner sig här :D

Men det är roligt att året snart är slut, då ska 2018 utvärderas och nya mål för 2019 sättas upp. Förhoppningsvis ger detta lite ny energi!

6
Fallstudier privatekonomi / SV: Vägen till FIRE i siffror!
« skrivet: 3 december 2018 kl. 11:44:51 »
Hej, vad kul att det verkar uppskattat! Skönt att inte bara bemötas med skepsis när detta ämne diskuteras :D


Jakob, jag hoppas att du har rätt! Tack för responsen.


Mr.Fire, när jag så att säga vände skutan så hade jag väl kanske 20,000 kvar i sparpengar och ingen inkomst. Jag började alltså på riktigt få slut på pengar, det var nog det som gjorde att jag tog mig i kragen. Sen tog det ju några månader innan första lönen trillade in, så jag var nog nära noll i alla fall, minns tyvärr inte exakt. Om jag aldrig haft de där aktierna att leva på så hade jag kanske inte heller hamnat där jag gjorde. Nu i efterhand är det dock en bra lärdom och jag känner mig själv mycket bättre idag så på så vis är jag ändå på något sätt tacksam för att ha fått uppleva det men ändå komma ut relativt helskinnad.

Barn har vi pratat en del om och båda vill absolut ha det på sikt, inom max 5 år känns rimligt för ingen av oss vill ta risken att vänta för länge. Vill inte heller bli gamla föräldrar och på sikt väldigt gamla mor/far-föräldrar. Men inget konkret planerat här, finns några år till att suga på den karamellen! Hur det påverkar oss rent ekonomiskt är jag inte så orolig för, min uppfattning är att små barn upp till åtminstone närmare 10 år inte behöver kosta särskilt mycket. Och den lilla extra kostnaden som den innebär tror jag är värt många gånger om...7
Fallstudier privatekonomi / SV: Vägen till FIRE i siffror!
« skrivet: 24 november 2018 kl. 13:59:33 »
Okej, då ska vi se om jag kan få ihop någonting! Jag är fortfarande i början av denna resa sett till kapital men jag har nog kommit betydligt längre när det kommer till tankar och beteende. Jag är i höga 20-årsåldern och hoppas att jag i varje fall ska kunna gå ner betydligt i arbetstid från och med ca 35 års ålder.

Jag har i princip varit aktieägare sen födseln då jag fick ett gäng (500 st) SEB-aktier av morfar, som senare växte till 600 via en split eller nyemission när jag var för ung för att vara intresserad eller förstå. Dessa låg sedan till grund för min hittills bästa affär då jag var med i deras nyemission efter finanskrisen. Jag hade då precis blivit myndig och tog då beslutet att sälja en fond jag fått av farmor för att gå med i emissionen fullt ut. Jag fick då möjlighet att köpa 3,2 aktier per befintlig till kursen 10 kr. Således hade jag efter detta 1920 SEB A-aktier. Idag har jag inte kvar en enda av dessa... Jag förstod inte då effekten av ränta-på-ränta utan spenderade glatt varje år utdelningen.

Jag pluggade efter gymnasiet på högskola samtidigt som jag flyttade till "storstan" där jag fortfarande bor. Jag kom då i kontakt med diverse substanser och festande vilket åt upp en del av kapitalet. I retrospektiv förstår jag att jag var beroende av både det ena och det andra men då jag alltid haft det lätt för mig flöt studierna på hyfsat bra ändå. Jag kuggade ett par kurser och hoppade slutligen av högskolan när master-utbildningen skulle börja. Vid detta läge var jag tvungen att ta hjälp av näskaffet för att ens kunna genomföra de praktiska moment som ingick i utbildningen.

De kommande åren läste jag lite strökurser och levde på lite CSN och mina SEB-aktier. Till slut började kapitalet ta slut och jag var tvungen att ta mig i kragen så jag såg till att läsa upp resterande kurser för att kunna kvittera ut min kandidatexamen. Något jag nu är mycket tacksam för att jag gjorde! Nu behövde jag bara få ett jobb också, och sluta knapra piller och snorta näskaffe. Jag var vid denna tidpunkt vid mitt lägsta jag någonsin varit i livet, och förhoppningsvis någonsin kommer vara. Jag hade fruktansvärt dåligt självförtroende och inte heller självkänslan var på topp. Jag värderade mig själv så lågt att jag inte såg det som troligt att jag någonsin skulle få ett någorlunda okej jobb. Än värre blev det när jag inte ens lyckades få ett städjobb natt, då kände jag mig riktigt värdelös.

På något vis lyckades jag strax därefter ändå få ett någorlunda kvalificerat jobb på ett mellanstort företag via konsult/bemanning. När de var tvungna att göra sig av med en mängd konsulter efter bara 5 månader så var jag en av dem, men jag hade visat framfötterna tillräckligt för att min konsultchef hjälpte mig till ett nytt jobb på vilket jag fortfarande arbetar, nu som anställd. Det känns verkligen som natt och dag och jag tänker inte gå tillbaka till mitt tidigare liv ;)

Nå, nu skulle detta handla om siffror och inte min livs historia men det jag ville få sagt var i alla fall att jag en gång hade en början till ett kapital som jag sedan brände på skit. Kanske har detta gjort mig mer motiverad idag, på något sätt.

Min resa mot FIRE började ungefär ett år efter att jag börjat arbeta heltid då jag började fundera på om detta verkligen var så jag ville leva mitt liv. Samtidigt så hade jag ju prövat att inte arbete och det fungerade ju inte riktigt heller så bra. Jag minns inte hur men på något vis hittade jag MMM och på den vägen är det.

En annan intressant sak som jag lagt märke till i efterhand och som passar som hand i handske i FIRE-sammanhang är att jag alltid försökt hitta en sweet spot för hur mycket jag spenderar på saker och ting. Ofta så är det billigaste för billigt för att hålla någon längre tid och ofta är det dyraste dyrast av andra anledningar än kvalitet och prestanda. Exempelvis när jag ville ha en ny dator i min ungdom så byggde jag givetvis den själv och letade länge och väl efter precis rätt kombination av delar som gav mig en väldigt prisvärd dator. Så har jag alltid fungerat och det faller sig naturligt för mig, något som kommer väl till pass nu då jag vill spara mycket pengar!

Så, till lite siffror.

Ålder: höga 20
Civilstånd: sambo
Boendeform: hyresrätt
Gemensamma utgifter: under 10,000/månad (alla fasta + mat/alkohol och övriga utlägg för boende)
Balansräkning: 358,000 (181,000 ex CSN)
Lön: ca 27,500 efter skatt (snitt 2018)
Utgifter: ca 8,500 (snitt 2018)
Sparkvot snitt 2018: ca 70%

Jag förväntar mig att öka sparkvoten något nästa år, målet är inställt på 75%. Vet inte vad mer som skulle vara av intresse men om någon undrar så är det bara att fråga!

8
Personliga ekonomiska mål / SV: Hur firar ni uppnådda mål?
« skrivet: 13 november 2018 kl. 14:28:33 »

9
Fallstudier privatekonomi / SV: Vägen till FIRE i siffror!
« skrivet: 30 oktober 2018 kl. 14:31:41 »
Intressant att läsa din historia, Life on Our Terms!

Jag ska försöka komponera ihop något som förhoppningsvis är av intresse! Jag har inget behov av att dölja några siffror så om transparens uppskattas så bjuder jag på det. Får lov att återkomma.

10
Privatekonomi / SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
« skrivet: 29 oktober 2018 kl. 09:23:36 »
Uppdatering:
Sen vi började fundera över våra matkostnader här för 8 månader sedan, så har vårt ICA-konto vuxit till sig till ca 14 000:-. Det innebär att vi dragit ner på kostnaderna med 1750:- varje månad. Det vi främst gjort är att utnyttja erbjudanden samt slutat äta lagad mat två gånger per dag. Nu för tiden blir det oftast nått lättare på kvällen. Utöver besparingarna så har det dock tillkommit kostnader i form av blöjor, tvättlappar och mjölkersättning. Vi är ändå nöjda med resultatet hittills!  :)

Riktigt bra ju! Små ändringar kan ge stora resultat.

11
Övrigt & Off topic / SV: Sociala medier?
« skrivet: 23 oktober 2018 kl. 09:10:23 »
I mina yngre dagar använde jag mig av dessa, då Instagram och Facebook.

Att få en like eller kommentar bekräftar att ens liv är bra/OK/rätt och om du då är lite osäker i din personlighet är det väldigt lätt att utveckla ett beroende. Varje like ger en dopaminkick och om du någon gång varit beroende av påslaget av dopamin så vet du hur svårt det kan vara att motstå.

Sen ett antal år tillbaka har jag slutat använda instagram helt och hållet. Facebook har jag kvar men använder bara chat-funktionen och grupper. Tyvärr envisas vissa grupper som jag vill vara med i att använda Facebook.

Jag tror som du att detta är att betrakta med stor respekt. Speciellt unga människor inser sällan hur detta faktiskt kan skada dem. Tyvärr.

12
Investera / SV: Hur investerar du?
« skrivet: 19 oktober 2018 kl. 08:56:59 »
Tycker detta med CAGR är så intressant så jag spenderade halva dagen igår åt att fundera och räkna på några egna köp. För att visa med ett exempel ur min egen portfölj, mina köp i BRK.B, som jag i princip månadssparat i sen 8 mars 2017. Hoppas bilagan funkar.

Falsk CAGR avser hur jag tror du räknar, mr.Fire. Där har jag helt enkelt räknat ut CAGR som om allt vore köpt den 8 mars 2017.

Sedan jämför du med CAGR för varje enskilt köp, och inser snabbt att äkta CAGR måste vara betydligt högre än 12,81%. Du ser även formeln för detta högst upp i bilden.

Jag tror även jag lyckats beräkna äkta CAGR för hela värdepappret. Jag har helt enkelt räknat fram en Vikt, alltså hur stor andel av mina totala köp som köpts vid ett visst tillfälle. För senaste köpet är det då = abs(G10)/abs(sum(g10:g25)).

Sedan tar jag vikten gånger CAGR för varje köp och får då ett bidrag till totala CAGR. Sedan summerar jag alla dessa bidrag och får vad jag tror är riktiga CAGR för hela värdepappret, 27,23%. Tyvärr kan jag inte bevisa detta matematiskt men det känns i varje fall hyfsat rätt. Vad min magkänsla nu är värd...

Vad tror du om detta?


Snyggt Frilosofen! Och ursäkta sent svar!
CAGR blir verkligen knepigt om man gör kontinuerliga investeringar. Extra tydligt blir det i ditt exempel om man har sparat 100 kr för två år sedan och sedan sätter in en hundring till precis innan man beräknar CAGR. Tycker frågan landar i om sann CAGR är intressant eller inte? Vad säger egentligen siffran? Är det värt besväret att räkna ut för varje delmängd? Beräkningen för en hel portfölj bli ju förstås ännu värre.

Är med på att min beräkning blir helt missvisande om man skall jämföra mot någon CAGR som är korrekt beräknad. Men som fingervisning om nuläget känns det ok. Det jag är intresserad av är hur mina pengar har förändrats över tid d.v.s. hur mycket jag har stoppat in och hur mycket det är värt idag. Att den ter sig olika beroende på uppgång/nedgång utgör bara en utjämnande effekt. Önskar att jag hade mer tid att fördjupa mig i sånt här  :) Men precis som min privatekonomi och investeringar så gillar jag att hålla det enkelt.


Hej!

Nej problemet uppstår ju såklart först om du råkar jämföra äpplen och päron. Exempelvis mot en fond som redovisar sin avkastning som CAGR. Då kanske du egentligen presterat bättre men ditt jämförelsetal kommer ge dig att du presterat sämre. Håller du bara tungan rätt i mun är det egentligen inget problem så länge du själv vet vad du menar  ;).

13
Investera / SV: Hur investerar du?
« skrivet: 11 oktober 2018 kl. 15:15:37 »
Funderar nu starkt på att gå över till en fondportfölj med 80% aktier, 10% korta räntor och 10% långa räntor. detta för att frigöra mer tid från att behöva följa börsen som jag rimligtvis bör göra som aktieägare i enskilda bolag.

Har nu utdelningsaktier men det är ju som bekant ett fel á la mental bokföring att tro att det har någon egentlig fördel gentemot ett index.

Jag satsar ju på att bli fri, då vill jag inte behöva lägga särskilt mycket tid på att läsa om aktier och börsen. Då byter jag bara ett yrke mot ett annat egentligen.

Sårar ju min stolthet lite granna att jag ändå inbillat mig att min nuvarande strategi på något sätt är överlägsen billiga indexfonder men ju mer jag tänker på det desto mer övertygad blir jag om att jag bör byta. Speciellt efter att ha läst inlägget om uttagsstrategier på rikatillsammans.


14
Övrigt & Off topic / SV: Vad är hönan och vad är ägget?
« skrivet: 30 september 2018 kl. 20:39:08 »
Har också funderat på detta, mycket intressant att tänka på. Det känns ju bättre att tänka att jag är så smart som kommit på hur jag ska lura systemet, men det mest troliga är att jag är påverkad av min nutid och hakat på en trend som jag inte ens visste fanns innan jag själv trillade dit.

Eller är det kanske, som du säger, fall av "multiple discovery" ? Alltså att tiden helt enkelt är mogen för denna rörelse, beroende på så många parametrar att det är omöjligt att säga att endast en faktor utlöst denna kedjereaktion. Jag hoppas det, och att reaktionen fortsätter. Tror samhället behöver ändra riktning för att det överhuvudtaget ska finnas en framtid värd att leva i.

https://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_discovery

15
Investera / SV: Hur investerar du?
« skrivet: 30 september 2018 kl. 20:10:05 »
Tycker detta med CAGR är så intressant så jag spenderade halva dagen igår åt att fundera och räkna på några egna köp. För att visa med ett exempel ur min egen portfölj, mina köp i BRK.B, som jag i princip månadssparat i sen 8 mars 2017. Hoppas bilagan funkar.

Falsk CAGR avser hur jag tror du räknar, mr.Fire. Där har jag helt enkelt räknat ut CAGR som om allt vore köpt den 8 mars 2017.

Sedan jämför du med CAGR för varje enskilt köp, och inser snabbt att äkta CAGR måste vara betydligt högre än 12,81%. Du ser även formeln för detta högst upp i bilden.

Jag tror även jag lyckats beräkna äkta CAGR för hela värdepappret. Jag har helt enkelt räknat fram en Vikt, alltså hur stor andel av mina totala köp som köpts vid ett visst tillfälle. För senaste köpet är det då = abs(G10)/abs(sum(g10:g25)).

Sedan tar jag vikten gånger CAGR för varje köp och får då ett bidrag till totala CAGR. Sedan summerar jag alla dessa bidrag och får vad jag tror är riktiga CAGR för hela värdepappret, 27,23%. Tyvärr kan jag inte bevisa detta matematiskt men det känns i varje fall hyfsat rätt. Vad min magkänsla nu är värd...

Vad tror du om detta?


Sidor: [1] 2 3 ... 5