svenskaFIRE

Tjäna, Spara, Slösa(!?) och Investera => Privatekonomi => Ämnet startat av: mrFIRE skrivet 11 mars 2018 kl. 12:33:08

Titel: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 11 mars 2018 kl. 12:33:08

Vi har på tok för hög matkostnad i familjen, runt 7000-8000 i månaden på två vuxna(ink. hygienartiklar) och då kör vi ändå matlådor varje dag på jobbet.
Handlar mest på ICA då det ligger på cykelavstånd har ICA-kort och försöker nyttja erbjudanden som man får via det.
Tips på hur man i övrigt kan sänka kostnaden mottas tacksamt! Skulle det t.ex. vara motiverat att åka till typ ÖoB och handla hygienartiklar för ett helt år för att slippa köpa det på ICA?
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Mumrik skrivet 21 mars 2018 kl. 21:11:27
Det brukar alltid tusen små tips i såna här trådar (många riktigt bra), men...

...det enda verkligen effektiva är att föra kassabok för att se var pengarna tar vägen för just er. Hur stor del av de där 7-8000 kronorna består av hygienartiklar? Först när ni vet det så vet ni om det är motiverat att åka till ÖoB för att handla storpack. Troligen är det inte hygienartiklar ni köper för tusentals kronor per månad (eller!?).

När ni ser var pengarna tar vägen så vet ni var ni ska sätta in åtgärder. Detta betyder inte att ni måste föra detaljerad kassabok i decennier. Någon månad eller två brukar räcka för att upptäcka var det läcker. Själv så upptäckte jag att jag “hungerhandlar” och “självömkarhandlar” när jag är trött och less, och då förlorar omdömet och förmågan att läsa prislappar.

Numera (sedan upptäckten ovan) tar jag ut pengar i kontanter varje månad som motsvarar vad jag tycker det är rimligt att lägga på mat. Tar de slut så är det ingen big deal och jag använder kortet, men att se pengarna i plånboken stadigt minska gör att jag håller budgeten (finns en del forskning på detta att man spenderar mindre när man handlar med kontanter). Ja, det är “jobbigt” och omständigt att handskas med kontanter, men det är det som är poängen!  :)
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 22 mars 2018 kl. 07:27:12

Lustigt att du tipsar om det! Denna månaden har vi faktiskt börjat med att spara alla kvitton för att sedan specificera upp kostnaden.  :)
Låter självklart när man tänker på det, tror det är främst av lättja som det inte blivit gjort innan. Men nu är det skärpning som gäller!

Gällande kontanter så tycker jag precis tvärt om, kontanter känns som monopol-pengar och jag har ingen koll alls på dem!
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Frilosofen skrivet 22 mars 2018 kl. 14:18:33
Låter extremt högt! Vi är två vuxna i hushållet och sedan augusti har vi snittat under 2500 kr för all mat och hurhållsartiklar. Viss hygien ligger utanför detta då tjejen har något högre krav än jag på den fronten :)

Jag handlar som standard på Willys förutom ett gäng varor som faktiskt är billigare på lokala Ica-butiken. Exempelvis Kalamata-oliver, basmatiris, rapsolja, etc. Dessutom går vi en gång i veckan till en liten asiatisk livs och köper kokosmjölk, tofu, asiatiska kryddor etc då de har mycket bättre pris på detta. Frukt handlas antingen på Willys eller hos någon av stadens dedikerade fruktaffärer. Och givetvis köper vi så mycket vi kan på extrapris!

Blir en liten runda varje helg men helt klart värt det. Kan promenera/cykla/åka kollektivt till de olika affärerna och lyssna på pod samtidigt. Ansträngningen är minimal.

Dessutom äter vi näst intill veganskt och lagar i princip all mat från grunden.

Vore intressant att se vad ni äter som har en sådan imponerande månadskostnad!
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 22 mars 2018 kl. 22:00:46
Ja det säger ju alla som får höra siffran! 2500 låter ju iofs extremt lågt.  :)

Har tidigare haft lite olika mål varav ett var att styrketräna och gå upp i vikt (=mycket mat). Efter det så testade jag LCHF vilket visade sig kosta en slant. Nu är jag mer inne på att äta lite mer normalt/vegetariskt och helst bara hålla vikten. Har faktiskt redan märkt att ICA-kortet inte töms lika fort.
Kan tänka mig att det tidigare sett ut ungefär såhär:
500 g kvarg 20 kr
matlåda + sallad 30 kr (kyckling, lasagne, köttfärs o.s.v)
lagad kvällsmat + sallad 30 kr (lax, omelett, bacon, ägg, korv, qourn-burgare o.s.v.)
= 80*30*2 = 4800

1000 kr i mat ute per månad
1000 kr i mat vid besök på helger per månad
200 proteinpulver
+ hygienartiklar

Totalt ca 7500

Hur ser dagsransonen ut för att komma under 2500 per månad?
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: vooneivo skrivet 23 mars 2018 kl. 13:05:16
För mig (1 vuxen) ser fördelningen ut som så:

2 000 kr livsmedel (inkl. hygienartiklar) / månad
300 kr restaurangbesök / månad
300 kr kosttillskott (huvudsakligen proteinpulver) / månad
Knappt 100 kr snabbmat o godis / månad

I den sista kategorin ingår typ om jag tar en burgare på McDonalds eller köper en påse jordnötter på Pressbyrån. En och annan chipspåse slinker med under livsmedel.

MrFire, 600 kr kvarg / månad kan du byta ut mot mer proteinpulver till en fjärdedel av priset (antar att det är proteinet som är huvudanledningen till kvargkonsumtionen). 2 400 kr mat / person borde gå att minska, speciellt som en av personerna är kvinna. 2 000 kr räcker till ca 3 000 kcal / dag för mig, och då äter jag 100% vegetariskt som brukar anses dyrare.

1 000 kr utemat / månad är en ren prioriteringsfråga. 1 000 kr bjudmat / månad borde rimligtvis tas ut av ni blir bjudna tillbaka? Annars är det något att fundera över.

En sak som har hjälpt mig att minska min matkostnad är att storhandla veckovis. Det kräver viss planering, men man kan då köpa mer storpack, dra nytta av rabatter, och kanske framförallt minska spontanköp av grejer som ser frestande ut i stunden.

Är också mycket intresserad av hur 2 500 kr / månad för två vuxna går till. Skulle man kunna få ett exempel på hur en veckomatsedel kan se ut på den budgeten?
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Mumrik skrivet 23 mars 2018 kl. 17:23:31
MrFIRE: Ser fram emot att se rapport i tråden om ni upptäcker boven i bokföringen av utgifter!


Matbudget på 1000-2000 kr/mån per person:
 
Frukost:
Havregrynsgröt alternativt yoghurt, båda med hemgjord sylt på egenplockade bär (alternativt frysta bär köpta kilovis, Citygross har 5-liters med blåbär ganska billigt). Musli kan man blanda själv av billiga råvaror.
Detta innebär: Inget köpebröd, inga dyra pålägg, ingen underlig smörersättning med kreativt namn (Lätta, Bregott och allt vad de heter). Inga franska marmelader eller låtsasmat som egentligen är godis (sockerflingor, Start, Nutella). Sluta med kaffet (miljöovänligt, dyrt, och de påstådda hälsoeffekterna överväger inte de negativa effekterna. Jag tror jag startar ett eget inlägg om kaffedrickande när jag skrivit klart detta...).

Andra måltider:
Ersätt 2-4 middagar i veckan (eller alla under snålmånad) med ärtsoppa eller ris+bönor/linser+tomatsås med ajvar + billig proteinkälla (max 60 kr/kg, t ex grytbitar i långkok) och säsongens rotfrukter/grönsaker. Bara där sparar ni in flera hundra på två personer. Ärtsoppa är gott, nyttigt och kostar nästan ingenting. Ät med hembakt bröd och ost (osten får kosta max 60 kr/kg) och smör (lyx) eller annat pålägg (hemmagjord hummus t ex, eller jordnötssmör). Kryddor köpes i storpack efter tycke och smak.

Dryck:
Vatten är en utmärkt måltidsdryck (gurkskivor eller citrusskivor är OK för att festa till det lite). Mjölk är för kalvar och möjligtvis barn, mjölkersättningar är mest vatten och förtjockningsmedel (kolla vatteninnehållet i mandel/soja/havremjölken nästa gång du handlar, det är ofta ca 95% vatten du betalar premiumpris för och dessutom släpar hem). Juice är JÄTTEdyrt och onödigt socker (ja, fruktsocker. Ät frukt istället). Läsk är så orimligt att betala pengar för (eller dricka överhuvudtaget) att jag inte ens tänker ta upp det. Öl tänker jag inte skriva taskiga saker om, så vi säger att man får dricka öl ibland, men inte hela tide. Detsamma gäller cava, vin och sånt. Brygg gärna själv hemma.

“Fredagsmys” = hembakta kakor. Te eller hemgjord saft. Chips? Ersätt med salta jordnötter köpta kilovis eller poppa egna popcorn. Stavar av morötter och kålrötter (t ex) med gräddfilsdipp/hummus.

Poängen (viktigt!) med allt detta ovan är att det är god och bra mat, som smakar alldeles utmärkt. Lika gott och hälsosamt (ofta godare och hälsosammare) som de dyra alternativen man lätt köper av ren slentrian (Tropicana/brämhultjuice, rökta kalkonskivor, fabriksbaktfejksurdegsfrölimpamedhavtornsflärpar el dyl om jag går efter vad jag ser på vänner och bekantas frukostbord).
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Mumrik skrivet 23 mars 2018 kl. 17:30:30
Angående kosttillskott/protein... Det kräver kanske en egen tråd (möjligen på Kolozzeum forum), men ärligt talat... ...jag vågar påstå att en aktiv, funktionell och glad kropp (och sinne) inte behöver kosttillskott på hundratals/tusentals kronor i månaden, eller hel- halvfabrikat anpassade till specialdieter.

Jag vågar påstå att kroppen behöver vanlig, god och billig mat tillverkad från grunden av bra råvaror (eventuellt anpassad till t ex LCHF eller veganism). Om målet i första hand är att bli FIREd och inte att maxa prestationen i elitidrott eller kroppsbygge så menar jag att det inte behövs kosttillskott, tabletter och hel- och halvfabrikat.

Med detta sagt skall jag erkänna att jag själv använder proteinpulver ganska regelbundet (smidigt och ganska billigt ändå, särskilt som måltidsersättning). Men jag tycker inte att det kostar enorma mängder pengar (alltså, jag tycker inte det går åt särskilt fort? Men så använder jag kanske inte enorma mängder heller). Är det ett specialintresse att bygga muskler/elitidrotta och om man anser att det är värt att fördröja FIRE för (för att man läst på ordentligt och kommit fram till att man behöver pulver och tillskott av olika slag)? Go for it! Absolut! Alla har vi olika prioriteringar. Men var medveten om att det är ett val som sannolikt skjuter upp tiden till frihet.
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 24 mars 2018 kl. 09:19:23
Kul med alla svar och tips! =)
Har som sagt tidigare haft mål att gå upp i muskelmassa och då behövs ca 2 g protein /kg kroppsvikt/dag. Därav kvargen och proteinpulvret.
Kvargen är också väldigt mättande i förhållande till kalori-innehållet, vilket gör att man inte går upp i vikt på fel ställe! Man blir betydligt mer hungrig när man styrketränar intensivt. Men tror det är läge att skippa den och eventuellt ersätta den med mer proteinpulver. Har nått min målvikt också så det dagliga protein-intaget kan minskas något utan problem. Verkar som att äta mer vegetariskt går hand i hand med att minska månadskostnaden, skönt!

Helt rätt att 1000 kr/mån i bjudmat bör fås tillbaka när man är bortbjuden. Det blir ju lätt att man lyxar till det vid sådana tillfällen också, men det tycker jag helt klart är värt, det sista man vill vara är snål mot sina vänner/familj.


@Mumrik: Antar att du gör ärtsoppa från grunden? Är det enkelt att göra och enkelt att få det gott?


Återkommer med rapport om hur kostnaderna sett ut!

Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Frilosofen skrivet 24 mars 2018 kl. 11:31:38
Ja det säger ju alla som får höra siffran! 2500 låter ju iofs extremt lågt.  :)

Har tidigare haft lite olika mål varav ett var att styrketräna och gå upp i vikt (=mycket mat). Efter det så testade jag LCHF vilket visade sig kosta en slant. Nu är jag mer inne på att äta lite mer normalt/vegetariskt och helst bara hålla vikten. Har faktiskt redan märkt att ICA-kortet inte töms lika fort.
Kan tänka mig att det tidigare sett ut ungefär såhär:
500 g kvarg 20 kr
matlåda + sallad 30 kr (kyckling, lasagne, köttfärs o.s.v)
lagad kvällsmat + sallad 30 kr (lax, omelett, bacon, ägg, korv, qourn-burgare o.s.v.)
= 80*30*2 = 4800

1000 kr i mat ute per månad
1000 kr i mat vid besök på helger per månad
200 proteinpulver
+ hygienartiklar

Totalt ca 7500

Hur ser dagsransonen ut för att komma under 2500 per månad?

Till att börja med så är vi båda ganska små, vår totala vikt är under 120 kg. Dock är vi båda ektomorfer som dessutom cyklar till jobbet och tränar 3-4 gånger i veckan så vi äter mycket för vår storlek. Får ofta kommentarer i lunchrummet om att jag har väldigt stora portioner med mig.

Kan ge ett exempel på en rätt vi lagar ungefär 1 gång i veckan. Eftersom du verkar intresserad av proteininnehållet så tar jag med det också.

Till att börja med en frukost; Havregrynsgröt

2 dl / 70 g havregryn = 0,65 kr (13,90 kr/kg på willys). 7,7 g protein.
2 dl sojamjölk = 2 kr (10 liter för 99 kr på willys, håller ett halvår minst).  7 g protein.
15 g solroskärnor = 0,35 kr (23,63 kr/kg på willys). 2,7g protein.
15 g pumpafrön = 0,94 kr (62,38 kr/kg på willys). 4,5g protein
70 g äpplemos = 0,96 kr (13,75 kr/kg på willys).

Totalt 4,9 kr för en frukost, 21,9 g protein. 300 kr för frukost för två personer i en månad.

Middag: Thaigryta med röd curry, 6 portioner

1 l kokosmjölk = 26,90 kr (26,90 kr/l på asiatisk livs). 16 g protein.
500 g tofu = 16,50 kr ( 33 kr/kg på asiatisk livs). 90 g protein.
200 g jordnötter = 6,6 kr (33 kr/kg på willys). 54 g protein.
1 paprika = 5 kr (19,90 kr/kg på lokala fruktaffären).
1/2 zucchini = 3,5 kr (6,90 kr/st på willys).
1 burk konserverad ananas = 13,90 kr (13,90 kr/st på willys).
1 gul lök = 1 kr (5 kr/kg på hemköp).
1/2 huvud vitlök = 0,8 kr (39,90 kr/kg på willys).
Några kvistar söt/thai-basilika = 3 kr (12 kr / påse på asiatisk livs).
1 pressad lime (klipp även fruktköttet!) = 3,3 kr (3 för 10 kr på lokala fruktaffären).
25 g hackad ingefära = 0,92 kr (36,90 kr/kg på willys).
1/2 paket fryst koriander = 3,95 kr (7,90 kr/st på willys).
3 msk röd curry-pasta (ca 50 g) = 3,1 kr (61,25 kr/kg på willys).
1 msk fisksås (ca 15 g) = 0,38 kr (25,01 kr/kg på willys).
1 broccolihuvud = 6,90 kr (6,90 kr/st på willys).
9 dl basmatiris (ca 800 g) =  11,56 kr (14,45 kr/kg på lokala Ica). 52 g protein.

Totalt blir detta 107,31 kr = 17,9 kr / portion. Drygt 35 gram protein per portion.

Detta ätes sedan som lunchlåda nästa dag / vid behov.

Detta är en förhållandevis dyr rätt, ibland blir det betyligt billigare med blötlagda bönor/kikärtor i krossade tomater, eller linsgryta. Igår behövde vi äta upp lite rotfrukter så då rostade vi potatis, kålrot, morot och palsternacka i ugn med olivolja, honung, solroskärnor och pumpakärnor och till detta bönbiffar med champinjon. Orkar inte räkna ut kostnaden för detta nu men det är i alla fall billigare än rätten ovan.

Utöver detta ätes exempelvis jordnötter som mellanmål, och någon. Innan jul går det att hitta clementiner för 10-15 kr/kg på olika affärer, resten av vintern apelsiner för samma pris. Även andra frukter går att hitta för detta priset, gäller att äta det som är på erbjudande just nu.

Det där med 2 g protein / kg kroppsvikt går att ta med en ganska stor nypa salt. Det är för elitidrottare som vill ha absolut ideala förhållanden att bygga muskelmassa. För en relativt vanlig person som inte tävlar går det att lägga sig betydligt lägre och ändå få samma resultat. Då är det andra faktorer som dessutom är gratis som påverkar mer, exempelvis kvalitet i träningen, vila och nykterhet. Speciellt om du nått din målvikt så lovar jag dig att du kan lägga dig på mellan 1 och 1,5 g protein / kg kroppsvikt utan att märka någon skillnad om du fortsätter träna hårt.

Äter du frukosten och 2 * rätten ovan blir det ca 92 g protein. Hur mycket väger du?

Ska sägas dock att tjejen äter lunch ute med jobbet ca 3 dagar per månad och någon middag på restaurang blir det för bådas del men det räknar jag inte direkt till matkostnader utan snarare som nöje. Dessutom händer det att vi blir bjudna på lunch på jobbet men det är kanske 1 gång per månad i snitt.

Det hade varit mycket intressant om du kunde jämföra priserna ovan mot din lokala Ica? Vanligt att det skiljer minst dubbla i pris på en del produkter. Detta är svårt för många att förstå då en jämförelse med samma märke bara skiljer några procent. Men willys har eldorado  :D
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: vooneivo skrivet 25 mars 2018 kl. 11:35:12
Angående proteinpulver så stämmer det förstås att 2 g / kg kroppsvikt / dag inte är nödvändigt för de allra flesta. Men ett högre proteinintag ger snabbare resultat, vilket gör det roligare att träna. Det finns mycket man kan skära in på för att minska utgifterna, men idrott är nog det sista jag skulle snåla med.
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Mumrik skrivet 25 mars 2018 kl. 21:56:47

Helt rätt att 1000 kr/mån i bjudmat bör fås tillbaka när man är bortbjuden. Det blir ju lätt att man lyxar till det vid sådana tillfällen också, men det tycker jag helt klart är värt, det sista man vill vara är snål mot sina vänner/familj.

@Mumrik: Antar att du gör ärtsoppa från grunden? Är det enkelt att göra och enkelt att få det gott?

Återkommer med rapport om hur kostnaderna sett ut!

Toppen med rapport!

Att laga billig mat från grunden måste ju inte innebära att vara ”snål”. Mat som verkar ”lyxig” måste inte vara dyr... Jag tycker att Frilosofens exempel på ungsrostade rotsaker/potatis med honung är en supersmidig, lyxig och god maträtt jag ofta bjuder på när jag har besök (alltså, jag känner inte Frilosofen men vi har uppenbarligen liknande ideer). Till detta t ex ”finare” kött kan köpas till nedsatt pris vid kort datum och frysas, eller så kan man lära sig att stycka hel fisk (lätt) istället för att köpa färdigskivat/fileer (mycket dyrare kilopris). Till exempel. Behöver vi en tråd om ekonomisk och läcker bjudmat kanske? Nu blev jag hungrig...  ;D

Vad gäller ärtsoppan så brukar jag lägga ärter i blöt och sedan följa instruktionerna på förpackningen eller googla. Ibland lägger jag till lite ingredienser, ärtorna smakar inte så mycket i sig så det går att variera med olika smaker.

I helgen har jag ätit färdigsoppa (pumpasoppa för 5 kr litern inhandlad på Matsmart.se) som jag drygade ut med gula ärter och quinoa (som jag betalade hutlösa 25 kr/kg för, också på matsmart). Ca 2,50 per portion, alltså 10 kr för hela helgen (lunch + middag x 2), kanske 25 kr inalles om vi lägger på fraktkostnaden och kryddorna samt frukosten och kvällsteet.
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 26 mars 2018 kl. 07:41:37

2 dl / 70 g havregryn = 0,65 kr (13,90 kr/kg på willys). 7,7 g protein.
2 dl sojamjölk = 2 kr (10 liter för 99 kr på willys, håller ett halvår minst).  7 g protein.
15 g solroskärnor = 0,35 kr (23,63 kr/kg på willys). 2,7g protein.
15 g pumpafrön = 0,94 kr (62,38 kr/kg på willys). 4,5g protein
70 g äpplemos = 0,96 kr (13,75 kr/kg på willys).

Det hade varit mycket intressant om du kunde jämföra priserna ovan mot din lokala Ica? Vanligt att det skiljer minst dubbla i pris på en del produkter. Detta är svårt för många att förstå då en jämförelse med samma märke bara skiljer några procent. Men willys har eldorado  :D

Hann kika på detta igår när jag handlade på ICA(kvantum, har ett större lågpris ICA i närheten som jag ska kolla upp också):
Havregryn: 12,44 kr/kg (fiberhavre från AXA var billigast)
Sojamjölk: 17,75 kr/l enliters från ICA
Solroskärnor: 32,75 kr/kg storpack från risenta
Pumpakärnor: 77,95 kr/kg storpack från risenta
Äpplemos: 20,22 kr/kg från ICA

Allt dyrare förutom havregryn av någon anledning, knepigt!


Ang. protein så håller jag med vooneivo nedan. Det är ett enkelt sätt att se till att resultaten maximeras utefter förutsättningarna.
Men har man inte som mål att gå upp i vikt/massa/styrka så kan man definitivt ta det med en nypa salt.


Att laga billig mat från grunden måste ju inte innebära att vara ”snål”. Mat som verkar ”lyxig” måste inte vara dyr...  Behöver vi en tråd om ekonomisk och läcker bjudmat kanske? Nu blev jag hungrig...  ;D

Vad gäller ärtsoppan så brukar jag lägga ärter i blöt och sedan följa instruktionerna på förpackningen eller googla. Ibland lägger jag till lite ingredienser, ärtorna smakar inte så mycket i sig så det går att variera med olika smaker.

Ja! Dra gärna igång en tråd om lyx/helg-mat till bra priser!
Ska testa att göra ärtsoppa vid tillfälle, mamma kommer blir stolt  :P
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Frilosofen skrivet 26 mars 2018 kl. 16:16:12

2 dl / 70 g havregryn = 0,65 kr (13,90 kr/kg på willys). 7,7 g protein.
2 dl sojamjölk = 2 kr (10 liter för 99 kr på willys, håller ett halvår minst).  7 g protein.
15 g solroskärnor = 0,35 kr (23,63 kr/kg på willys). 2,7g protein.
15 g pumpafrön = 0,94 kr (62,38 kr/kg på willys). 4,5g protein
70 g äpplemos = 0,96 kr (13,75 kr/kg på willys).

Det hade varit mycket intressant om du kunde jämföra priserna ovan mot din lokala Ica? Vanligt att det skiljer minst dubbla i pris på en del produkter. Detta är svårt för många att förstå då en jämförelse med samma märke bara skiljer några procent. Men willys har eldorado  :D

Hann kika på detta igår när jag handlade på ICA(kvantum, har ett större lågpris ICA i närheten som jag ska kolla upp också):
Havregryn: 12,44 kr/kg (fiberhavre från AXA var billigast)
Sojamjölk: 17,75 kr/l enliters från ICA
Solroskärnor: 32,75 kr/kg storpack från risenta
Pumpakärnor: 77,95 kr/kg storpack från risenta
Äpplemos: 20,22 kr/kg från ICA

Allt dyrare förutom havregryn av någon anledning, knepigt!


Tvärtom, mitt misstag! 13,90 kr är för 1,5 kg. Alltså 9,27 kr/kg.

Slår du samman allt blir det i genomsnitt 35 % dyrare att äta frukost om du handlar på Ica Kvantum än Willys. Betydligt mer än jag trodde faktiskt!

Du har inget Willys i närheten? Där kan du bevisligen enkelt spara tusenlappar!
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 26 mars 2018 kl. 20:03:02
Tvärtom, mitt misstag! 13,90 kr är för 1,5 kg. Alltså 9,27 kr/kg.
Slår du samman allt blir det i genomsnitt 35 % dyrare att äta frukost om du handlar på Ica Kvantum än Willys. Betydligt mer än jag trodde faktiskt!
Du har inget Willys i närheten? Där kan du bevisligen enkelt spara tusenlappar!

Haha, det förklarade saken!  :)  Helt otroligt att det skiljer så mycket som 35%. Cyklar förbi ett Willys nästan varje dag...
Ska dock ta och jämföra med lågpris ICA först också!
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Frilosofen skrivet 26 mars 2018 kl. 21:15:50
Tvärtom, mitt misstag! 13,90 kr är för 1,5 kg. Alltså 9,27 kr/kg.
Slår du samman allt blir det i genomsnitt 35 % dyrare att äta frukost om du handlar på Ica Kvantum än Willys. Betydligt mer än jag trodde faktiskt!
Du har inget Willys i närheten? Där kan du bevisligen enkelt spara tusenlappar!

Haha, det förklarade saken!  :)  Helt otroligt att det skiljer så mycket som 35%. Cyklar förbi ett Willys nästan varje dag...
Ska dock ta och jämföra med lågpris ICA först också!

Medan du är där kan du jämföra priser på willys.se, alla willys har dessutom samma priser. Dock ej att förväxla med willys hemma. Ser fram emot att du uppdaterar här när du forskat lite!
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Mumrik skrivet 26 mars 2018 kl. 22:19:00
Ja! Dra gärna igång en tråd om lyx/helg-mat till bra priser!
Ska testa att göra ärtsoppa vid tillfälle, mamma kommer blir stolt  :P

Nooo! Jag bjuder nästan aldrig på fest. Vi får se. Ska fundera på saken.

Gör det! Rätt som det är sitter du där i det hemmagjorda långkåls- och blodpuddingsträsket...

Första tråden med mer än en sida! (?) Hurra, hurra, hurra! Alla lurkers, registrera er nu och börja posta!
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 27 mars 2018 kl. 20:17:22
Första tråden med mer än en sida! (?) Hurra, hurra, hurra! Alla lurkers, registrera er nu och börja posta!

Yaay!!  :)

Återkommer när jag hunnit förbi både lågpris Ica och Willys!
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Frilosofen skrivet 29 mars 2018 kl. 22:12:53
Angående proteinpulver så stämmer det förstås att 2 g / kg kroppsvikt / dag inte är nödvändigt för de allra flesta. Men ett högre proteinintag ger snabbare resultat, vilket gör det roligare att träna. Det finns mycket man kan skära in på för att minska utgifterna, men idrott är nog det sista jag skulle snåla med.

Den här myten måste dö. Folk  häver i sig sjuka mängder protein i tron om att de behöver det för en stark och frisk kropp när det i själva verket inte har någon effekt annat än att tömma plånboken och skava på levern. Dessutom, vilket är väldigt logiskt, behöver en vältränad person mindre protein då den inte kan öka massan lika snabbt som en nybörjare.

https://bayesianbodybuilding.com/the-myth-of-1glb-optimal-protein-intake-for-bodybuilders/


Ett intressant klipp om näringsämnen och muskelbildning:

https://www.youtube.com/watch?v=x_VFWscxj34&feature=youtu.be


Upprepar mig, om du är en elitidrottare så kan du eventuellt tjäna på upp till 1.5 g protein / kg kroppsvikt. Allt över detta är totalt onödigt. Är du inte elit och tävlar på hög nivå klarar du dig galant på 1 g.

Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 3 april 2018 kl. 21:08:10
Den här myten måste dö. Folk  häver i sig sjuka mängder protein i tron om att de behöver det för en stark och frisk kropp när det i själva verket inte har någon effekt annat än att tömma plånboken och skava på levern. Dessutom, vilket är väldigt logiskt, behöver en vältränad person mindre protein då den inte kan öka massan lika snabbt som en nybörjare.

Den här sidan läste jag in mig på när jag började med styrketräningen: http://www.styrkelabbet.se/protein/
Även om det är ett tag sen jag läste den(och jag har inte kontrollerat källorna) så känns den trovärdig.

Det är främst ett väldigt enkelt sätt att se till att man får ut så mycket man kan av träningen, för att må bra och träna för hälsan skull så är det ju förstås överkurs!
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 8 april 2018 kl. 09:53:51
2 dl / 70 g havregryn = 0,65 kr (13,90 kr/kg på willys). 7,7 g protein.
2 dl sojamjölk = 2 kr (10 liter för 99 kr på willys, håller ett halvår minst).  7 g protein.
15 g solroskärnor = 0,35 kr (23,63 kr/kg på willys). 2,7g protein.
15 g pumpafrön = 0,94 kr (62,38 kr/kg på willys). 4,5g protein
70 g äpplemos = 0,96 kr (13,75 kr/kg på willys).

Hann kika på detta igår när jag handlade på ICA(kvantum, har ett större lågpris ICA i närheten som jag ska kolla upp också):
Havregryn: 12,44 kr/kg (fiberhavre från AXA var billigast)
Sojamjölk: 17,75 kr/l enliters från ICA
Solroskärnor: 32,75 kr/kg storpack från risenta
Pumpakärnor: 77,95 kr/kg storpack från risenta
Äpplemos: 20,22 kr/kg från ICA

Priser från lågpris ICA:
Havregryn: 9:30 kr/kg (ICAs egna)
Sojamjölk: 15:75kr/l enliters från ICA
Solroskärnor: 31:95 kr/kg storpack från risenta
Pumpakärnor: 74:95 kr/kg storpack från risenta
Äpplemos: 12:15 kr/kg från ICA

Verkar vara marginellt billigare! Trodde nog det skulle skilja mer!
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Frilosofen skrivet 8 april 2018 kl. 10:01:29
2 dl / 70 g havregryn = 0,65 kr (13,90 kr/kg på willys). 7,7 g protein.
2 dl sojamjölk = 2 kr (10 liter för 99 kr på willys, håller ett halvår minst).  7 g protein.
15 g solroskärnor = 0,35 kr (23,63 kr/kg på willys). 2,7g protein.
15 g pumpafrön = 0,94 kr (62,38 kr/kg på willys). 4,5g protein
70 g äpplemos = 0,96 kr (13,75 kr/kg på willys).

Hann kika på detta igår när jag handlade på ICA(kvantum, har ett större lågpris ICA i närheten som jag ska kolla upp också):
Havregryn: 12,44 kr/kg (fiberhavre från AXA var billigast)
Sojamjölk: 17,75 kr/l enliters från ICA
Solroskärnor: 32,75 kr/kg storpack från risenta
Pumpakärnor: 77,95 kr/kg storpack från risenta
Äpplemos: 20,22 kr/kg från ICA

Priser från lågpris ICA:
Havregryn: 9:30 kr/kg (ICAs egna)
Sojamjölk: 15:75kr/l enliters från ICA
Solroskärnor: 31:95 kr/kg storpack från risenta
Pumpakärnor: 74:95 kr/kg storpack från risenta
Äpplemos: 12:15 kr/kg från ICA

Verkar vara marginellt billigare! Trodde nog det skulle skilja mer!

Ja, intressant! Och som synes är vissa varor billigare på Ica, andra på Willys. Därför lönar det sig att skapa ett eget register över varor som normalt används (jag har alla priser i huvudet) och sedan besöka flera affärer under en vecka. Förutsätter nästan att det finns olika alternativ på väg hem från jobbet eller liknande, annars kan det bli lite löjligt och kontraproduktivt. Själv har jag en Willys på väg hem från jobbet, en Ica Supermarket på kort promenadavstånd och en Hemköp med fruktaffär en halvtimmes promenad bort. Brukar då bege mig till Hemköp för att fynda bonusvaror på helgen samt inhandla frukt.

Underlättar att se det som en sport i att minimera kostnaderna. Andra tycker inte att jag är riktigt klok men det bjuder jag på  :D
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 9 april 2018 kl. 21:00:34
Låter extremt högt! Vi är två vuxna i hushållet och sedan augusti har vi snittat under 2500 kr för all mat och hurhållsartiklar. Viss hygien ligger utanför detta då tjejen har något högre krav än jag på den fronten :)

Vore intressant att se vad ni äter som har en sådan imponerande månadskostnad!

Vi loggade matkostnaderna i mars och resultatet blev avrundat ungefär såhär:
Kött           900
Kolhydr.    200
Mejeri   950
Sötsaker   300
Grönsaker   550
Dryck   200
Frukost   450
Kryddor   150
Nöje           200
Hygien   200
Utemat   600

Summa: 4700 :-

Skulle säg att det här var en högst normal månad. Vi lagade lådor som vanligt, åt utemat på nån gång på helgen, hade besök hemma o.s.v.
Summan blev betydligt lägre än vad vi först trodde, men vi har märkt nu att det vuxit till sig på ICA-kortet  :)
Kan dock tilläggas att vi blivit betydligt bättre på att nyttja erbjudanden och frysa in ändå tror jag det finns ganska enkla sätt att effektivisera mer. T.ex. käka mindre kött och mer vegetariskt. Jag har dessutom slutat med kvargen, som här består av ca 300kr på mejeri-posten.

Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Frilosofen skrivet 11 april 2018 kl. 08:40:52
Låter extremt högt! Vi är två vuxna i hushållet och sedan augusti har vi snittat under 2500 kr för all mat och hurhållsartiklar. Viss hygien ligger utanför detta då tjejen har något högre krav än jag på den fronten :)

Vore intressant att se vad ni äter som har en sådan imponerande månadskostnad!

Vi loggade matkostnaderna i mars och resultatet blev avrundat ungefär såhär:
Kött           900
Kolhydr.    200
Mejeri   950
Sötsaker   300
Grönsaker   550
Dryck   200
Frukost   450
Kryddor   150
Nöje           200
Hygien   200
Utemat   600

Summa: 4700 :-

Skulle säg att det här var en högst normal månad. Vi lagade lådor som vanligt, åt utemat på nån gång på helgen, hade besök hemma o.s.v.
Summan blev betydligt lägre än vad vi först trodde, men vi har märkt nu att det vuxit till sig på ICA-kortet  :)
Kan dock tilläggas att vi blivit betydligt bättre på att nyttja erbjudanden och frysa in ändå tror jag det finns ganska enkla sätt att effektivisera mer. T.ex. käka mindre kött och mer vegetariskt. Jag har dessutom slutat med kvargen, som här består av ca 300kr på mejeri-posten.

Gott jobbat! Finns säkert fler insatser att göra som du säger men ta det lite i taget så kommer ni nog snart landa på en nivå som ni känner är okej :)
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Mumrik skrivet 22 april 2018 kl. 14:06:51
Att tänka på vad man handlar, eller skriva upp det, är ett utmärkt sätt att få ned kostnaderna på... Själv är jag just nu lite trött på att hålla koll på alla kostnader, men det ska gå april ut i alla fall. Sen får vi se om jag orkar mer. Men så fort jag slutar föra kassabok så barkar det iväg. 

Ni verkar ha en högst normal matkostnad. Skulle ni vilja spara en extra tusenlapp någon månad kan ni ju lätt halvera mejerikostnaden, dricka vatten till varje måltid och bara köpa kött till extrapris eller billigare delar (grytbitar blir väldigt möra och fina i långkok).
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 30 april 2018 kl. 07:53:27
Att tänka på vad man handlar, eller skriva upp det, är ett utmärkt sätt att få ned kostnaderna på... Själv är jag just nu lite trött på att hålla koll på alla kostnader, men det ska gå april ut i alla fall. Sen får vi se om jag orkar mer. Men så fort jag slutar föra kassabok så barkar det iväg. 

Ja det är ett litet pyssel, vi körde som sagt mars månad nu bara för att få en känsla för vad pengarna går till.
Tänker ta ett stickprov igen om något år kanske, mer än så tror jag inte vi orkar.
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 5 maj 2018 kl. 10:36:04
Den här listan var ju intressant och användbar. Jag har dock svårt att se var man kan hitta allt till såhär låga priser. Vad säger ni?

https://miljonar.blogspot.se/2018/05/lista-pa-matpriser.html#comment-form
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 16 maj 2018 kl. 08:09:25
Slänger in MMM senaste inlägg här också. Ska vid tillfälle se vad kostnaden landar på i Sverige om man skulle äta ungefär samma:
https://www.mrmoneymustache.com/2018/05/15/a-day-in-the-life-of-my-supposedly-frugal-stomach/
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Ms Low Impact Life skrivet 2 juni 2018 kl. 09:15:29
Jag försöker också få ner våra matkostnader men med parametrarna att vi äter nästan allt ekologiskt inklusive kött och äter LCHF dvs låg kolhydratskost och då vi värderar hälsa otroligt högt kommer vi inte kompromissa på mat så det är lite knepigt. Men vi har lyckats få ner våra matkostnader från ca 6000kr per månad för två personer till ca 4000kr. Det vi gjort är:

handlar på stora willys (och ica om det är bra erbjudanden)
köper nästan uteslutande mat på erbjudanden och bunkrar upp när det är billigt (då det inte är det allt för ofta på ekologiska produkter)
vi brukar kolla erbjudandena på mataffärsapparna innan vi handlar så vi vet om det är nåt vi ska åka och köpa på ica
vi har alltid ett lager hemma så ifall det inte är erbjudande på kokosmjölk behöver vi inte köpa det utan tar bara från det som vi har hemma
vi köper nästan enbart ekologiskt kött med röd klisterlapp dvs säga att det är nära utgångsdatumet och fryser det (samma blir då att ifall det inte finns något billigare kött kan vi bara tina nåt ur frysen)
handlar grönsaker efter säsong (vi äter inte frukt) dvs mycket kål och morötter på vintern och större urval på sommaren
vi blandar ut våra kötträtter med massor av grönsaker och bönor - t.ex köttfärssås med broccoli, morötter, bönor, riven vitkål, fryst spenat osv så kan vi få många fler matlådor på mindre kött 
plockar också massa bär på sommaren och fryser in
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Frilosofen skrivet 4 juni 2018 kl. 08:40:47
Jag försöker också få ner våra matkostnader men med parametrarna att vi äter nästan allt ekologiskt inklusive kött och äter LCHF dvs låg kolhydratskost och då vi värderar hälsa otroligt högt kommer vi inte kompromissa på mat så det är lite knepigt. Men vi har lyckats få ner våra matkostnader från ca 6000kr per månad för två personer till ca 4000kr. Det vi gjort är:

handlar på stora willys (och ica om det är bra erbjudanden)
köper nästan uteslutande mat på erbjudanden och bunkrar upp när det är billigt (då det inte är det allt för ofta på ekologiska produkter)
vi brukar kolla erbjudandena på mataffärsapparna innan vi handlar så vi vet om det är nåt vi ska åka och köpa på ica
vi har alltid ett lager hemma så ifall det inte är erbjudande på kokosmjölk behöver vi inte köpa det utan tar bara från det som vi har hemma
vi köper nästan enbart ekologiskt kött med röd klisterlapp dvs säga att det är nära utgångsdatumet och fryser det (samma blir då att ifall det inte finns något billigare kött kan vi bara tina nåt ur frysen)
handlar grönsaker efter säsong (vi äter inte frukt) dvs mycket kål och morötter på vintern och större urval på sommaren
vi blandar ut våra kötträtter med massor av grönsaker och bönor - t.ex köttfärssås med broccoli, morötter, bönor, riven vitkål, fryst spenat osv så kan vi få många fler matlådor på mindre kött 
plockar också massa bär på sommaren och fryser in

En fråga till fetmarkerade ovan; Menar du att ni är övertygade om att LCHF är den mest hälsosamma kosten och därför kan ni inte tänka er att justera proportionerna makronäringsämnen? Eller att ekologiskt är nyttigare än oekologiskt?
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 9 juni 2018 kl. 08:15:38
...vi brukar kolla erbjudandena på mataffärsapparna innan vi handlar så vi vet om det är nåt vi ska åka och köpa på ica...
Har också funderat kring det här, men hur drar man gränsen om det är värt besväret att åka till olika affärer? Vilken typ av erbjudanden måste det vara för att det skall vara motiverat?

handlar grönsaker efter säsong (vi äter inte frukt) dvs mycket kål och morötter på vintern och större urval på sommaren
Har startat en separat tråd ang. detta, vad är billigt och vilken årstid/månad är det billigt?
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 9 juni 2018 kl. 08:19:09
Jag försöker också få ner våra matkostnader men med parametrarna att vi äter nästan allt ekologiskt inklusive kött och äter LCHF dvs låg kolhydratskost och då vi värderar hälsa otroligt högt kommer vi inte kompromissa på mat så det är lite knepigt. Men vi har lyckats få ner våra matkostnader från ca 6000kr per månad för två personer till ca 4000kr. Det vi gjort är:

En fråga till fetmarkerade ovan; Menar du att ni är övertygade om att LCHF är den mest hälsosamma kosten och därför kan ni inte tänka er att justera proportionerna makronäringsämnen? Eller att ekologiskt är nyttigare än oekologiskt?

Djungeln med ekologiskt/kravmärkt o.s.v. är ju hopplös, vad är skillnaden? Det är väl inte speciellt mycket nyttigare men däremot mer miljövänligt och bättre för djuren?
LCHF tror jag däremot är en bra grej, framförallt är det bra att dra ner på eller sluta med socker.
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 16 juni 2018 kl. 10:15:46
2 dl / 70 g havregryn = 0,65 kr (13,90 kr/kg på willys). 7,7 g protein.
2 dl sojamjölk = 2 kr (10 liter för 99 kr på willys, håller ett halvår minst).  7 g protein.
15 g solroskärnor = 0,35 kr (23,63 kr/kg på willys). 2,7g protein.
15 g pumpafrön = 0,94 kr (62,38 kr/kg på willys). 4,5g protein
70 g äpplemos = 0,96 kr (13,75 kr/kg på willys).

ICA Kvantum
Havregryn: 12,44 kr/kg (fiberhavre från AXA var billigast)
Sojamjölk: 17,75 kr/l enliters från ICA
Solroskärnor: 32,75 kr/kg storpack från risenta
Pumpakärnor: 77,95 kr/kg storpack från risenta
Äpplemos: 20,22 kr/kg från ICA

Priser från lågpris ICA:
Havregryn: 9:30 kr/kg (ICAs egna)
Sojamjölk: 15:75kr/l enliters från ICA
Solroskärnor: 31:95 kr/kg storpack från risenta
Pumpakärnor: 74:95 kr/kg storpack från risenta
Äpplemos: 12:15 kr/kg från ICA

Hade vägarna förbi lågpris-meckat Gekås i Ullared för ett tag sen och var bara tvungen att kolla in priserna på det ovan.
Havregryn: 7,97 kr/kg
Sojamjölk: fanns inte
Solroskärnor: 19,9 kr/kg
Pumpakärnor: 66,5 kr/kg
Äpplemos: 14,60 kr/kg

Som willys ungefär! Samtliga varor var okända typ no-name märken.
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Life on Our Terms skrivet 24 oktober 2018 kl. 17:58:04
Enklast är att ni går igenom exakt vad ni köper och vad som verkligen kostar. Först då kan ni ta kontroll. Sen är ju ICA 10-20% dyrare än tex Willys, Lidl, Netto....så om de ligger inom rimligt avstånd och ni kan handla 2-4ggr i månaden och såklart skippa, chips, läsk, godis och annat som inte är så bra för en FIRE där man vill ha hälsan såväl som kontot på topp:)
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 26 oktober 2018 kl. 07:46:02
Uppdatering:
Sen vi började fundera över våra matkostnader här för 8 månader sedan, så har vårt ICA-konto vuxit till sig till ca 14 000:-. Det innebär att vi dragit ner på kostnaderna med 1750:- varje månad. Det vi främst gjort är att utnyttja erbjudanden samt slutat äta lagad mat två gånger per dag. Nu för tiden blir det oftast nått lättare på kvällen. Utöver besparingarna så har det dock tillkommit kostnader i form av blöjor, tvättlappar och mjölkersättning. Vi är ändå nöjda med resultatet hittills!  :)
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Frilosofen skrivet 29 oktober 2018 kl. 09:23:36
Uppdatering:
Sen vi började fundera över våra matkostnader här för 8 månader sedan, så har vårt ICA-konto vuxit till sig till ca 14 000:-. Det innebär att vi dragit ner på kostnaderna med 1750:- varje månad. Det vi främst gjort är att utnyttja erbjudanden samt slutat äta lagad mat två gånger per dag. Nu för tiden blir det oftast nått lättare på kvällen. Utöver besparingarna så har det dock tillkommit kostnader i form av blöjor, tvättlappar och mjölkersättning. Vi är ändå nöjda med resultatet hittills!  :)

Riktigt bra ju! Små ändringar kan ge stora resultat.
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 30 oktober 2018 kl. 07:23:53
Riktigt bra ju! Små ändringar kan ge stora resultat.

Tack! Ja vi har ju verkligen inte offrat/ansträngt oss speciellt mycket för att få till den förändringen.  :)
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: whirmz skrivet 13 december 2018 kl. 13:51:49
Vi låg också på 6-7000 i månaden. Tog tag i detta nyligen och har skrivit matlistor varje söndag, utgått från vad vi haft hemma i frysen och sen lagt till det som behövs. Nu har typ halva månaden gått och vi har handlat för drygt 1400kr, då är nästa veckas mat inräknad plus mer än hälften av julmaten. Känns helt okej som en start, får se hur långt det håller. Målet är att ligga på 3500. Vi är två vuxna och ett barn.
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 18 december 2018 kl. 07:32:40
Vi låg också på 6-7000 i månaden. Tog tag i detta nyligen och har skrivit matlistor varje söndag, utgått från vad vi haft hemma i frysen och sen lagt till det som behövs. Nu har typ halva månaden gått och vi har handlat för drygt 1400kr, då är nästa veckas mat inräknad plus mer än hälften av julmaten. Känns helt okej som en start, får se hur långt det håller. Målet är att ligga på 3500. Vi är två vuxna och ett barn.

Låter som att målet håller utan problem för denna månaden iaf! Grymt jobbat! Genomfört en klassisk frysrensning?
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: whirmz skrivet 18 december 2018 kl. 12:16:11
Vi låg också på 6-7000 i månaden. Tog tag i detta nyligen och har skrivit matlistor varje söndag, utgått från vad vi haft hemma i frysen och sen lagt till det som behövs. Nu har typ halva månaden gått och vi har handlat för drygt 1400kr, då är nästa veckas mat inräknad plus mer än hälften av julmaten. Känns helt okej som en start, får se hur långt det håller. Målet är att ligga på 3500. Vi är två vuxna och ett barn.

Låter som att målet håller utan problem för denna månaden iaf! Grymt jobbat! Genomfört en klassisk frysrensning?

Yes! Frysrensning is the shit! Fick komplettera en hel del till julhandlingen och summan ligger nu på 2400kr men nu har vi mat resten av månaden, räknar med att behöva köpa mjölk, ägg och lite grönt så 3000 är maxspärren denna månaden.

Nästa månad för jag över 3500 och så får vi göra vårt bästa! Återkopplar med resultat:-)
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: mrFIRE skrivet 10 januari 2019 kl. 14:23:23
Hur gick det? :)
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: LinneaH skrivet 5 februari 2019 kl. 12:36:50
Jag vill puffa upp den här tråden lite, matkostnader kommer vara ett fokusområde för oss under 2019.

Vi har haft matkostnader på över 10 000:- i månaden under 2018 (två vuxna, två barn). Vissa extrakostnader kommer vi ha pga specialkost men vi vill dels få ner kostnaden, dels (framför allt) planera bättre under 2019. Vi har inte riktigt kommit så långt i planerna ännu men har åtminstone blivit klart bättre på att ta med matlådor.

Någon annan som fokuserar på detta under 2019?

Och till whirmz - hur gick det?
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Mumrik skrivet 5 februari 2019 kl. 14:23:12
Jag har börjat äta en jävla massa mat till lunch på jobbet istället för matlåda. Mätt hela kvällen. Kostar 80 kr ungefär och jag har mycket med båda mina jobb så det är skönt att slippa bry sig. Till frukost äter jag gröt, till middag omeletter eller annat lättlagat och enkelt, så det blir ändå max 3k/mån i matkostnad, inklusive en flaska vin ibland och så det där kaffeberoendet jag inte kommit ifrån helt, tyvärr...

2019 kommer jag ha ett litet jobbuppehåll då min uppsägningstid snart är till ända (mars ut!) och jag är fri som fågeln ett tag. Då ser jag fram emot att ta lite längre tid på mig att laga mat, fiska lite till våren och kanske möjligtvis testa på att dumpstra lite, nu när min arbetsgivare blir min fd arbetsgivare och inte skulle få krupp om det kommer ut på stan att jag dumpstrar. Eh.
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: whirmz skrivet 5 juni 2019 kl. 13:21:03
Hur gick det? :)

Det gick bra den månaden men sen har vi slarvat. Veckohandlingen kom i skymundan och stressen i vardagen tog över. Nu är vi på banan igen och jag skulle chansa på att vi ligger på ett snitt 4500 senaste månaderna. Så det finns utrymme för förbättring!

Det blir ju svårare när frysrensningen är klar och man måste handla mer :o
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: whirmz skrivet 5 juni 2019 kl. 13:22:46
Jag vill puffa upp den här tråden lite, matkostnader kommer vara ett fokusområde för oss under 2019.

Vi har haft matkostnader på över 10 000:- i månaden under 2018 (två vuxna, två barn). Vissa extrakostnader kommer vi ha pga specialkost men vi vill dels få ner kostnaden, dels (framför allt) planera bättre under 2019. Vi har inte riktigt kommit så långt i planerna ännu men har åtminstone blivit klart bättre på att ta med matlådor.

Någon annan som fokuserar på detta under 2019?

Och till whirmz - hur gick det?

Svarade i ett annat inlägg men vill även tillägga att jag har gått från att äta ute 2-3 dagar i veckan till 1 gång varannan vecka. Min sambo tar fredagspizza fortfarande men alla andra dagar har han med sig lådan. Matlådorna gör massor!!
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Solnamannen skrivet 27 juli 2019 kl. 23:13:45
Coop är överlag väldigt dyrt, och självklart är en liten ICA Nära dyrare än Willys - men en välsorterad ICA Maxi eller Kvantum med mycket färskvaror, charkdisk mm är sällan mer än 2-4 % dyrare än ex Willys. Jag är ekonomisk, men handlar gärna där service och utbud är bra (ICA).

7-8 tkr per månad för "allt man handlar på ICA" för två vuxna är fruktansvärt mycket. Men det handlar sannolikt inte om att ni köper på fel ställe, utan vad och hur ni köper/äter. Spana in Undertian (https://undertian.com/). Jag har testat ett antal av recepten, och de jag gillar har jag sparat. Väver in lite sådana måltider i det vanliga utbudet, både för att öka andelen vegetariskt något (från nästan noll), men också av ekonomiska skäl. Flera av de typer av lasagne/pajer som finns där är bra. De gör jag direkt i matlådor av glas. Jag kör inte matlåda (bra personalrestaurang på jobbet), men fryser in och har i barnveckor för att umgås mer med barn och stå mindre i köket. Mitt hushåll är en vuxen och (i snitt) ett barn. Kostnaden för "allt vi handlar på ICA" (mat, toapapper, tvål, deo, städkem mm) landar på 3,8-4,6 tkr/mån, vilket jag tycker är acceptabelt. Jag planerar meny för en vecka och storhandlar det som behövs. Har börjat e-handla ganska mycket senaste tiden, med hemleverans. Väldigt bekvämt och smidigt.
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: k00lix skrivet 30 juli 2019 kl. 08:37:22
Tack för tipset Solnamannen! Den sidan kommer bli välbesökt av mig :)

Vi är en familj på 2 vuxna och 1st 3 åring. Vi snittar matkonto på ca 4000-4500kr / mån.
Då har jag räknat med alla resturangbesök och utemat. Vi äter typ dagligen kött/fågel eller fisk och väljer alltid bra råvaror. Men vi lagar oftast maten från grunden så det får ner kostnaden ordentligt.

Vi äter nästan aldrig lunch ute då vi alltid har med matlådor. Max 4ggr/månad för oss 2.
Vi passar alltid på att köpa det som är på kampanj. Hinner vi inte äta det samma vecka så hamnar det i frysen.
Vi slänger aldrig mat. Även smårester sparas och äts som mellanmål.
Titel: SV: Alldeles för högt matkonto varje månad
Skrivet av: Solnamannen skrivet 30 juli 2019 kl. 17:50:56
Mitt hushåll är en vuxen och (i snitt) ett barn. Kostnaden för "allt vi handlar på ICA" (mat, toapapper, tvål, deo, städkem mm) landar på 3,8-4,6 tkr/mån, vilket jag tycker är acceptabelt.
OK, kollade kassaboken och inser att snittet januari-juni, efter semester i juni där det handlades lyxmat på liten lantlig ICA-butik landar på ca 4800 kr/mån. Räknar dock med att snittet över året ligger något lägre, ska fortsätta att laga storkok på ett smart sätt.

Det är exklusive restaurang (och alkohol). Lägger flera tusen i månaden på restaurang. De första 3 eller så är OK, de månader det blir mer får jag lite ångest. Å andra sidan har jag råd, och det är ju närmast alltid förenat med sociala förehavanden. Har dock börjat bjuda hem folk mer och bjuda på hemlagad mat. Blir gratis för dem och billigare för mig  ;D