svenskaFIRE

Allmänt => Övrigt & Off topic => Ämnet startat av: anna skrivet 7 augusti 2019 kl. 11:35:39

Titel: FIRE i bekantskapskretsen?
Skrivet av: anna skrivet 7 augusti 2019 kl. 11:35:39
Hej!
Jag undrar lite hur det är för er som är FIRE intresserade. Hur ser er bakanntskapskrets ut? Umgås ni med likasinnade?
Lagar ni billig undertian mat till matlådorna tillsammans och pratar med vördnad om Bogle och indexfonder? Eller
umgås ni med maximalister som bränner hur mycket som helst?

Jag tycker nämligen att det är lite svårt det hela. Saknar vänner som verkligen är med på tåget. Samtidigt tycker jag mig märka ett ökat intresse för FIRE. Typ nån har läst nån av de nya svenska FIRE böckerna och blivit såld och en annan lyssnar på chooseFI men samtidigt är det i min bekantskapskrets väldigt mycket fokus på inkomsterna och ett fåtal är intresserade av investerande men ingen är så intresserad av sparar biten.

I min bekantskapskrets har majoriteten hög inkomst (läkare, ingenjörer osv) men ingen verkar ha så mycket sparande. Och de verkar leva ganska slösaktigt. Jag kan känna mig lite udda när det jämt ska tjatas om att jag måste med på AW eller att folk vill åka till MOS.
Titel: SV: FIRE i bekantskapskretsen?
Skrivet av: k00lix skrivet 7 augusti 2019 kl. 12:34:38
Jag håller med dig om att det är ett svårt ämne att gå in på med sina vänner. Som en känd poddare sa, "Folk pratar hellre om sitt sexliv än pengar". Jag har länge hållt mina tankar och ideer för mig själv. Men efter att jag pratat och berättat hur jag vill leva mitt liv med min sambo så har det blivit lättare att prata om det med andra. Jag brukar fiska lite hos dom jag tror är intresserade av det och när jag märker att dom faktiskt har någon "spartanke" så lägger jag in mer och djupare diskussioner allt eftersom. Men jag har fortfarande inte hittat någon som jag verkligen kan diskutera FIRE med lika mycket som jag hade velat förutom min sambo då och även hon tröttnar rätt fort då hon inte riktigt fattat grejen fullt ut än.

Jag tror jättemånga vill spara pengar och investera men vet inte hur dom ska göra och att det faktiskt är möjligt att bli ekonomiskt fri på 7-15 år om man bara vill. När jag berättar att vårt mål är att bli FI innan vi är 50 så tycker alla att det är ett jätte intressant mål och att dom själva faktiskt skulle vilja nå dit dom med.

Så mitt tips är att lägga in små pikar eller frågor allt eftersom så kommer du nog hitta någon som delar samma intresse. Fast räkna med att dom kanske bara kan 10% av vad du kan om FIRE.
Titel: SV: FIRE i bekantskapskretsen?
Skrivet av: Ekonomitankar skrivet 21 augusti 2019 kl. 12:30:03
Lite både och.
Några vi umgås med lever också lite billigare, men inte snålt på något vis. Men jobbar på passiva inkomster, på att få mer frihet i arbetet så de kan vara mer i sitt hur i Spanien.

Andra vänner däremot lever upp varenda krona och lite till. Jag antydde lite att kanske behöver man inte kryssa i karibien OCH även ha en fjällenvecka varje år? Särskilt när man inte har pengar till det riktigt. De får hela tiden ta ut max i lön vad deras företag kan ge. Sparar inget.